E hoću nešto da vam pokažem.
Ovo su Tre Cime di Lavaredo iliti po naški tri vrha Lavareda u Sexten Dolomitima.
U sredini je Cima Grande iliti veliki vrh koji je visok 2999 mn/m.
Na slici desno od njega izviruje Cima Piccola iliti mali vrh 2857 mn/m,
a lijevo je Cima Ovest iliti zapadni vrh 2973 m/nm
Fotka je noćna, duga ekspozicija od 30 minuta, vidi se po zvijezdama da je noć, a po njima se vidi i da je slikana južna strana vrhova jer gledamo prema sjeveru, tj. vidimo kako se tokom tih 30 minuta sve zvijezde vrte oko sjevernjače koja je negdje iznad vrha u sredini, tj. Cima Grande ali izvan okvira fotografije.
Svjetlost potiče od skoro pa punog mjeseca koji je iza leđa.
Inače su uobičajenije fotke njihovih sjevernih lica, ali kasno se nakanio da pođem, htio sam samo u izviđanje, al' kako poprilično platih prolazak autom u to područje (30€

) onda sam se zadržao da šta i uslikam.
Najblještavije mjesto na fotki ispod Cima Ovest tj. vrha lijevo, je Rifugio Auronzo, planinarski dom i on se nalazi na 2333 mn/m. A i brdo na kojem ja stojim s kamerom je tako negdje skoro kao dom, na oko 2350 m/nm kako reče GPS s telefona.
Navodim sve te cifre da se stekne pojam o veličini tih gromada koje se uzdižu od doma oko 600 metara u visinu, a da bih na sljedećoj uploadanoj slici pokazao ono što sam naumio jer već neko vrijeme ne uploadujem ove svoje fotke u punoj rezoluciji pa je teško skontati i ako se otvore u punoj veličini.
Ova svjetla što se vide u stijeni, to su dvojica koji se spuštaju sa Cima Ovest (vidi se na sličici lijevo sekcija koja je nazoomana) i sva ta svjetla su u stvari njihovo napredovanje tokom 30 minuta koliko je ekspozicija trajala.
Kada sam završio, pokupio sam stvari, otišao u podnožje tog sipara do auta, vidi se na nazoomanoj fotki gdje su auti, i moje je bilo na toj najvišoj platformi. Raspremio se, popakovao stvari, promijenio obuću, ispušio cigaru dok su ta dvojica dospjeli od te tačke gdje sam prekinuo snimanje da se spuste do vrha sipara, tj. dna jako tamnog dijela na slici ispod njih.
people of tre cime di lavaredo.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.