Pripremanje kurbana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9158 times
Been thanked: 10874 times
Status: Online

Re: Pripremanje kurbana

26 Apr 2024, 16:32

Islamska zajednica utvrdila cijenu kurbana za 2024. godinu

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini i ove godine nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

Kroz akciju "Kurbani 2024" nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 490 KM.

"Akcija 'Kurbani', u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice traje 365 dana. Znamo da je njena realizacija tri dana, a preostala 362 dana Islamska zajednica u kontinuitetu radi na pripremi. Ovo je razlog što mi, iz godine u godinu, uspješno i blagovremeno odgovorimo na sve izazove i obaveze koje pred nas stavlja ova akcija, te opravdamo povjerenje koje nam članovi Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, daju u kontinuitetu. Činimo potrebne napore da odgovorimo na sve izazove i da emanet koji nam je povjeren ispunimo na najbolji mogući način", izjavio je Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice.

Kako je naveo, pripreme su u značajnoj mjeri izvršene, te su u svakodnevnoj komunikaciji s partnerima, kao i medžlisima, glavnim imamima, koji su nosioci ove aktivnosti na terenu.

"Izlaskom na teren Uprava za ekonomske i finansijske poslove - Odjel za kurbane, u protekla tri mjeseca intenzivno je istraživala tržište, razgovarala, pregovarala, s uzgajivačima, prerađivačima, klaoničarima, sa svima onima koji na direktan i indirektan način sudjeluju u realizaciji ove akcije. Došli smo do zaključka da se cijena žive vage stoke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, u bitnom promijenila i iz tih razloga Uprava za ekonomske i finansijske poslove je, nakon istraživanja, Rijasetu predložila jedinstvenu cijenu za ovu godinu", objasnio je on.

Na jučer održanoj sjednici Rijaset Islamske zajednice prihvatio je prijedlog Uprave da cijena kurbana za 2024. godinu iznosi 490 KM.

"Kamo puste sreće da je cijena mogla da ostane na prošlogodišnjem nivou, ili da je mogla da bude niža, međutim, tržište i prostor u kojem živimo, radimo, u kojem trebamo realizirati ovu akciju, nagnali su nas da smo morali odrediti ovu cijenu. Mi idalje imamo bojazan hoćemo li i kako ćemo uspjeti da realiziramo, imajući u vidu cijene i poskupljenja stoke iz dana u dan", izjavio je Memišević.

On je podsjetio i na značaj ove akcije, naglasivši da je ona veliki ekonomski pokretač i ekonomski podstrek domaćoj proizvodnji i domaćim uzgajivačima.

"Prošle godine smo zaključili akciju s nešto više od 30.000 kurbana. Ako uzmemo u obzir da je apsolutna većina kurbana nabavljena od domaćih proizvođača, uzgajivača, da je realizirana domaćom radnom snagom, domaćim izvršiocima ovog posla, da su angažirani domaći kapaciteti koji imaju halal certifikat koji je izdala Islamska zajednica, to nas navodi da ova akcija u jednom širem smislu ima veliku, značajnu ulogu, u ekonomskom, društvenom, socijalnom aspektu Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda", akcentirao je Memišević.

Kurbansko meso se dijeli najpotrebnijim, a osim povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine, kurbansko meso stiže i do različitih institucija. U toku samog Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera. Osim jednokratnih podjela, Islamska zajednica tokom cijele godine vrši podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe.

"Većina mesa bude prerađena i dostupna ljudima u stanju potrebe, kako fizičkim tako i pravnim licima. Ovo je akcija koja, prema mom skromnom mišljenju, na prostorima države Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju podstrek domaćoj proizvodnji, domaćim artiklima, nema alternativu", kazao je Memišević.

Članovima Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, poručio je da ne kalkulišu kada je izvršenje ovog ibadeta u pitanju.

"Islamska zajednica će opravdati njihovo povjerenje na najbolji način, vodeći računa o šerijatskim normama, vodeći računa, s nadležnim institucijama, da se sve veterinarsko-sanitarne norme, uslovi i standardi ispune. Ako na to dodamo spomenuto da je to velika finansijska injekcija našem privrednom, stočarskom, uzgajivačkom, mesarsko-prerađivačkom sektoru u Bosni i Hercegovini, onda to treba da bude i razlog više da vjernici, članovi Islamske zajednice, i ove godine budu dijelom ove akcije", zaključio je Memišević.

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 9 times
Been thanked: 190 times
Status: Offline

26 Apr 2024, 17:17

Zanimljivo, na mnogim religijskim temama jedne te iste face se samopromoviraju u teologe da ospore i demantuju IZ

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9158 times
Been thanked: 10874 times

18 May 2025, 18:03

Ovogodišnja cijena kurbana koju je odredio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iznosi 550 KM, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je kurban koštao 490 KM. Cijena uključuje kompletan proces, nabavku životinje, klanje prema islamskim propisima, obradu mesa, transport i distribuciju.

U odnosu na prethodnu godinu, ovo je značajno povećanje, a glavni uzrok su inflacija i rast troškova uzgoja stoke i distribucije mesa. Uprkos tome, humanitarne organizacije širom BiH bilježe stabilan ili čak povećan broj uplata.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 258 times
Been thanked: 404 times

18 May 2025, 19:38

Eto..stigla je komercijalizacija kurbana,a vi glupi mesarije vjerni placajte.Izbacite nadu da ce vam neko iz druge strane donatirana.Ja sigurno necu,cak ni za Islam.
Sta se tice mene ja bi Kurban zabranio,jer to pripada zrtovanje crne magije.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9080 times
Been thanked: 7819 times

18 May 2025, 19:48

Remzo, ne širi dezinformacije, kakva crna magija, ako je zaklano po islamskim propisima.
Druga je stvar, ako se kolje u đavolje ime i ako se od njega konzumira ono što se ne bi trebalo, kao npr. krv.

Mi zadnjih godina uplatimo u Pomozi.ba, 1/3 uzmemo za sebe i dio familije koji nam je u Sa, a ostalo ostavimo da oni podijele. Do sada mi je najljepše kurbansko meso nabavljeno preko njih.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7443 times
Been thanked: 17296 times

18 May 2025, 20:23

E gledajte ovo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ove godine će, po jedinstvenoj cijeni od 550 KM, ponuditi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

2024 je bio 490

A 2020...

Članovi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini su na svojoj 23. redovnoj sjednici kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović utvrdili jedinstvenu cijena kurbana za 2020. godinu od 350,00 KM

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1153 times
Been thanked: 3558 times

18 May 2025, 20:25

Maja wrote: 18 May 2025, 20:23 E gledajte ovo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ove godine će, po jedinstvenoj cijeni od 550 KM, ponuditi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

2024 je bio 490

A 2020...

Članovi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini su na svojoj 23. redovnoj sjednici kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović utvrdili jedinstvenu cijena kurbana za 2020. godinu od 350,00 KM
Kupiš na nekom drugom mjestu i platiš isto toliko, i mirna Bosna, a Boga mi i Hercegovina. :cudi
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7443 times
Been thanked: 17296 times

18 May 2025, 20:30

Pa jos je skuplje na drugom mjestu. Sta si odmah skocio da ih branis. Poredim prije 5 godina i sad razlika 200km

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

18 May 2025, 20:39

Zizi wrote: 18 May 2025, 19:48 Remzo, ne širi dezinformacije, kakva crna magija, ako je zaklano po islamskim propisima.
Druga je stvar, ako se kolje u đavolje ime i ako se od njega konzumira ono što se ne bi trebalo, kao npr. krv.

Mi zadnjih godina uplatimo u Pomozi.ba, 1/3 uzmemo za sebe i dio familije koji nam je u Sa, a ostalo ostavimo da oni podijele. Do sada mi je najljepše kurbansko meso nabavljeno preko njih.
Crna Magija je podjeljena u 2 sektora
1. u krvno zrtovanje a
2. u izradi ciste dark power force energije bez zrtovanje zivog bica od krvi i mesa.

Svako koljenje zivog bica u ime religije je izvrsavanje crne magije sa negativnim rezultatima na kraju.
Svak ce imati negativni okus od toga,samo sto ce te vi biti nesvesni o tome;a vi mislite da to izvrsavate u dobrom pa ce vas Allah nagraditi.

U Palestini se izvrsava genocid na gladan narod,a vase misljenje se od jednom okrenulo samo na Kurban kao daste zeljeni jesti mesa.A vi i dalje mislite da ste se osevapli ako djeli te to meso drugima.

Bolje da te pare za Kurban donatirate za neku organiciju koja se brine da se u Afriku pravi bunar da narod ima vodu za piti,ili da se plati konvoj za humanitarnu pomoc onom narodu koji ma je bas potrebna pomoc.Njima nije potrebno meso kurbana,oni bi bili zahvaljeni i za jednu konzervu pastete i kruha.
Veci je sevap dati jednom gladnom Psa nesto,nego da ide kurbansko meso u nepoznatni put.

Vama Idioti se izvrsava religiozno zlostvo a i neprimjetite i niste svesni o tome,a mislite da radite nesto dobro u vezi tome.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1153 times
Been thanked: 3558 times

18 May 2025, 20:41

Maja wrote: 18 May 2025, 20:30 Pa jos je skuplje na drugom mjestu. Sta si odmah skocio da ih branis. Poredim prije 5 godina i sad razlika 200km
Uvijek na braniku IZ u BiH. :djed
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9080 times
Been thanked: 7819 times

18 May 2025, 20:54

Remzudin wrote: 18 May 2025, 20:39
Zizi wrote: 18 May 2025, 19:48 Remzo, ne širi dezinformacije, kakva crna magija, ako je zaklano po islamskim propisima.

1. u krvno zrtovanje a
2. u izradi ciste dark power force energije bez zrtovanje zivog bica od krvi i mesa.

Svako koljenje zivog bica u ime religije je izvrsavanje crne magije sa negativnim rezultatima na kraju.
Svak ce imati negativni okus od toga,samo sto ce te vi biti nesvesni o tome;a vi mislite da to izvrsavate u dobrom pa ce vas Allah nagraditi.

U Palestini se izvrsava genocid na gladan narod,a vase misljenje se od jednom okrenulo samo na Kurban kao daste zeljeni jesti mesa.A vi i dalje mislite da ste se osevapli ako djeli te to meso drugima.

Bolje da te pare za Kurban donatirate za neku organiciju koja se brine da se u Afriku pravi bunar da narod ima vodu za piti,ili da se plati konvoj za humanitarnu pomoc onom narodu koji ma je bas potrebna pomoc.Njima nije potrebno meso kurbana,oni bi bili zahvaljeni i za jednu konzervu pastete i kruha.
Veci je sevap dati jednom gladnom Psa nesto,nego da ide kurbansko meso u nepoznatni put.

Vama Idioti se izvrsava religiozno zlostvo a i neprimjetite i niste svesni o tome,a mislite da radite nesto dobro u vezi tome.
Daje se i za sve to što si naveo, a ko je u mogućnosti taj će dati i za kurban. Pa i kurban se može uplatiti u državama gdje ima dosta siromašnog stanovništva.

Kako ćeš nas tvoje sunarodnjake koji želimo dobro raditi zvati idiotima?!
Šta da ja tebi kažem da si idiot što tako razmišljaš? Šta bi ti na to rekao?

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46249 times
Been thanked: 8268 times

18 May 2025, 22:02

Pajdo razmisljas li ti ikad malo dublje o tim stvarima? Sto su ljudi pripitomili cuke? Pa jel cuko treba da ima vlasnika ili da je na ulici? Logikom cuko bez vlasnika ne smije postojat a ti i ko ti takvi ste napravili belaj da ima vise cuka lutalica veg vlasnickih, znaci sad ispada treba ih svak hranit, hranjenjem se jos vise povecava broj 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

18 May 2025, 22:14

Zizi wrote: 18 May 2025, 20:54

1. u krvno zrtovanje a

Daje se i za sve to što si naveo, a ko je u mogućnosti taj će dati i za kurban. Pa i kurban se može uplatiti u državama gdje ima dosta siromašnog stanovništva.

Kako ćeš nas tvoje sunarodnjake koji želimo dobro raditi zvati idiotima?!
Šta da ja tebi kažem da si idiot što tako razmišljaš? Šta bi ti na to rekao?
Ja sam Idiot zato sto se ubacim tu svama u jednu diskusiju,ali ja isto i mislim da ti vani ima isto i ljudi koje vide nesto pametno u mojim rijecima.Ako uspijem da samo jednog preokrenem u istinu onda je to za mene neocjevnih uspijeh.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

18 May 2025, 22:35

ElTriconi wrote: 18 May 2025, 22:02
Pajdo razmisljas li ti ikad malo dublje o tim stvarima? Sto su ljudi pripitomili cuke? Pa jel cuko treba da ima vlasnika ili da je na ulici? Logikom cuko bez vlasnika ne smije postojat a ti i ko ti takvi ste napravili belaj da ima vise cuka lutalica veg vlasnickih, znaci sad ispada treba ih svak hranit, hranjenjem se jos vise povecava broj 🤔

Haj na put od Bihaca prema Ripac.Skrenu uzput prema Jama Tihotina.Tamo je napravito jedno mjesto samo za Pse i nji ostave sami sa svojom sudbinom.Ako umru od glad to nikoga neinteresuje,vazno je samo da ne kvare finu sliku islama.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 989 times

18 May 2025, 22:55

Maja wrote: 18 May 2025, 20:23 E gledajte ovo

2024 je bio 490

A 2020...

Hajmo ovako a da se ne ogrijesimo,
za ovu godinu zavrsio sam sa Kurbanom po 550KM. Kupio sam ovcu kod lokalnog farmera i on ce sve zavrsiti(klanje, sjecenje a sestra ce podijeliti).

Sta sam primjetio, uvijek su govorili da se za kurban ne treba cjenkati. Njegovo je da dobro procijeni svoh hajvana a na nama je da to prihvatimo ili ne. Medjutim, sve je postalo biznis pa je kurban u krupnom govecetu od 700-1000KM i to njih 6-7 u kurbanu.
Od kada je junica ili krava 5000 pa i vise KM ili to ljudi zloupotrebljavaju.
Isli bi oni sa ovcama i do 1000 KM samo ako osjete da vam je zapelo.

Nesto najgore sto sam procitao da se kurba prodaje na kilu. ALO, nije vam to mesnica pa toliko i toliko kila. A sta ako ostane par kila od tog kurbana, moze i na rostilj i po jednu rakiju.

Druga stvar, cijena kurbana za Afganistan i Palestinu nije isti. Boze me sacuvaj koje kalkulacije.

Moje misljenje, zabranio bi klanje i sve prebacio na uplatu pa iz tih para neka doniraju siromasnima za hranu, smjestaj i druge potrepstne.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 989 times

18 May 2025, 23:00

Remzudin wrote: 18 May 2025, 22:35

Haj na put od Bihaca prema Ripac.Skrenu uzput prema Jama Tihotina.Tamo je napravito jedno mjesto samo za Pse i nji ostave sami sa svojom sudbinom.Ako umru od glad to nikoga neinteresuje,vazno je samo da ne kvare finu sliku islama.
Jarane ti si totalno u zabludi i popricaj sa nekim ko ti je blizak.

Znas li ti sta je kurban i zasto se zrtvuje?

Tebi ako je zao pasa kupis par vreca suhe hrane u Bingu(oko 15tak maraka) i odneses i nahranis pse i zaradis sevap a svoj kurban treba da iskoristis na human i najbolji nacin da ga iskoristis a ne da ga psi razvlace. To se odnosi i na najmanji komad mesa ili utrobe.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39948 times
Been thanked: 25973 times

18 May 2025, 23:26

🔹️ Kod mnogih "muslimana" za 1. maj kupuju se janjci, a za Kurban-bajram će biti da se "nema", i da je skupo. Žalosno je da je mnogima dunjaluk i stomak preči od propisa i Allahovog zadovoljstva.
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

19 May 2025, 08:18

amidza idriz wrote: 18 May 2025, 23:00
Remzudin wrote: 18 May 2025, 22:35

Tebi ako je zao pasa kupis par vreca suhe hrane u Bingu(oko 15tak maraka) i odneses i nahranis pse i zaradis sevap a svoj kurban treba da iskoristis na human i najbolji nacin da ga iskoristis a ne da ga psi razvlace. To se odnosi i na najmanji komad mesa ili utrobe.
pricate sa likom koji je otvoreni sihirbaz/vracar i koji nema veze sa islamom, cak islam uzima za podsmjeh i zahebanciju.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 560 times
Been thanked: 817 times

19 May 2025, 08:26

Rum wrote: 18 May 2025, 23:26 🔹️ Kod mnogih "muslimana" za 1. maj kupuju se janjci, a za Kurban-bajram će biti da se "nema", i da je skupo. Žalosno je da je mnogima dunjaluk i stomak preči od propisa i Allahovog zadovoljstva.
ja sam ovo konto, al za 1. maj za janje se utali 3-4 cojka a nece se za kurban talit oko ovce 3-4 cojka nego ce se za njih pojedinacno reci da nemaju
nije dobro poredjenje, nije da opravdavam Maj btw :valja

isto u nekim drugim temama iznose koliko je milijardi uplaceno kladionicama a mislim da ni to nije na mjestu, ja udjem u kladionicu sa petakom i naigram se i izadjem kroz 3 sata sa 2 KM, ja sam njima dao 3 KM al to sto transakcije pokazuju stotine KM to je nesto drugo

ne treba se vodit tim kad neko otvoreno kritikuje, ugl pisu ljudi koji ne znaju sta pise

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

20 May 2025, 16:08

Jahja83 wrote: 19 May 2025, 08:18
amidza idriz wrote: 18 May 2025, 23:00

pricate sa likom koji je otvoreni sihirbaz/vracar i koji nema veze sa islamom, cak islam uzima za podsmjeh i zahebanciju.
Ja sam ponosan na to sta sam

Post Reply

Return to “Religija”