Evropska unija iznutra
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6707 times
- Status: Offline
Re: Koliko iznose minimalne plate u evropskim zemljama
Odoh biti siromah u Luksemburgu.. 
Samo sabura
..nije to siromah nego netko ko radi na minimalcu... 
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6707 times
Pa je l' vidiš da sam to siromah nakosio, što znači da se ne misli bukvalno siromah. Nemoj da mislim da ti treba sve crtati..laganini wrote:..nije to siromah nego netko ko radi na minimalcu...
Samo sabura
..ne sumnjam na tvoju inteligenciju ali znaju ljudi to pobrkat...greeneyes wrote:Pa je l' vidiš da sam to siromah nakosio, što znači da se ne misli bukvalno siromah. Nemoj da mislim da ti treba sve crtati..laganini wrote:..nije to siromah nego netko ko radi na minimalcu...
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
hebo te, minimalac u Luksemburgu gotovo 4000 KM. Ja mislim da je kod njih, za njihov standard života, tih 2000 eura, kao kod nas 500 KM
..ne baš toliko ali da nisu tajkuni s tim iznosom nisu...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9977 times
- Been thanked: 11847 times
Nije ni tamo život jeftin. Ne može si svako priuštiti markiranu robu, niti nov auto.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3936 times
- Been thanked: 2964 times
Ove cifre tamo.....ne odgovaraju uopste stanju u drustvu.Krokodil Behko wrote:Nije ni tamo život jeftin. Ne može si svako priuštiti markiranu robu, niti nov auto.
Atmosfera se mjenja i brze nego mislimo.
Minimalne plate nema......
Ima losa,a minimalne nema......
Najnovije je,i to sve po zakonu,poslodavac ti neda da potpises nikakav ugovor,nesmijes da pitas.
Tada te moze platit koliko on procjeni....od ceifa......
O kojoj plati tada da govorimo.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
ovo su valjda bruto plate. tako da je to bas malo....
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19308 times
Satnica rada u Danskoj iznad 40 eura, a u FBiH oko 2,3 eura

Odlukom o utvrđivanju najniže satnice u FBiH utvrđena je najniža neto satnica u iznosu od 1,95 maraka, a najniža neto plaća iznosi 343 marke, kažu u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.
Međutim, ako uzmemo podatke iz Federalnog zavoda za statistiku kako je u januaru 2015. godine prosječna neto plaća iznosila 834 KM, a da mjesec iznosi 180 radnih sati, dobijemo podatak kako je prosječna satnica u BiH oko 2, 3 eura.
Inače, u podatke o prosječnom trošku satnice Eurostata nisu uključeni poljoprivrednici, kao ni zaposleni u javnoj upravi, u kojoj su plaće ipak veće nego u privatnom sektoru.
klix.ba
Re: Satnica rada u Danskoj iznad 40 eura, a u FBiH oko 2,3 e
..moga bi unajmit kojeg bosanca za trgaje grožđa najesen...plus besplatan smještaj i hrana.. 
Ali Danci su ipak, citala sam, skromniji od nas mnogo. Jesti vani je za njih pravi luksuz, djeci se kupuje nova odjeca tek kad mi stara iskraca, igracke se rijetko kupuju, djeca idu u krevet u 18-19 sati, nocni zivot skoro da i ne postoji...I Danac te nikad nece pozvat sebi na veceru.
Ako se usporedimo s njima moze se opet reci ona - trosi onaj ko je naucio, ne onaj koji ima...
Ako se usporedimo s njima moze se opet reci ona - trosi onaj ko je naucio, ne onaj koji ima...
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Zato mi imamo druge pogodnosti koje nemaju Danci, to su SDA, SDS, HDZ, SNSD itd.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Kada ih čujem udjelio bih im hediju.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Vjeruj nije ni najmanje zanimljivo kad si ti sam u svijetu i nekih 20 il vise ociju uprtih u tebe...cekaju da im platis ratu za kredit, da im kupis digitalni aparat kakav ni svom dijetu nemozes priustiti, da im kupis sijenu kravi (njive su im silnog posla zarasle] da im posaljes za registraciju auta...I sl.Terasa svjesti wrote:Unatoč svemu zanimljivomi je gledati našu dijasporu kako kukae (normalno ne sve).
.
I tad ako im pokusas dati pravu sliku tvoje svakodnevnice shvataju to ko kuknjavu...Ma nije to, vec prije pokusaj da ih motivises da urade ono sto moga s onim sto imaju, tamo gdje jesu ..
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Naravno da nema za nadrinovinare koji izmišljaju tekstove i pišu ove lakrdije te porede jabuke i kruške.Maja wrote:U FBiH niko nema podataka koliko iznosi prosječan sat rada
klix.ba
Helem, zvanično za 2012. godinu u FBiH je trošak rada bio oko 11KM/h. iliti 10,98KM/h.
Btw, troškovi rada nisu isto što i bruto plata. To je nešto sasvim drugo. Odnosi se na ono što košta poslodavca a ne koliko neko zarađuje. Ne vjerujte neinformisanim ublehašima koji glume da informišu javnost.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19308 times
Tako ti je to kad starost zakuca na vrata. Ne možeš ništa. I za najmanje posliće moraš plaćati drugima.laganini wrote:..moga bi unajmit kojeg bosanca za trgaje grožđa najesen...plus besplatan smještaj i hrana..
Pa i tu je trošak rada 13-15€ ......ali radnik vidi netto 5 max .... iz ovih 13 trebaju se svi napojiti ...Bla wrote:Naravno da nema za nadrinovinare koji izmišljaju tekstove i pišu ove lakrdije te porede jabuke i kruške.Maja wrote:U FBiH niko nema podataka koliko iznosi prosječan sat rada
klix.ba
Helem, zvanično za 2012. godinu u FBiH je trošak rada bio oko 11KM/h. iliti 10,98KM/h.
Btw, troškovi rada nisu isto što i bruto plata. To je nešto sasvim drugo. Odnosi se na ono što košta poslodavca a ne koliko neko zarađuje. Ne vjerujte neinformisanim ublehašima koji glume da informišu javnost.
Habibti, ya nour el - ain... 
Djavla je 40 € mozda kad bi radio neke poslove na kojima je priznata nasa dipl. Posto nije, moras raditi na crnjaka ili nizerazredne poslove, satnice su 10 max 20€ sto se moze dobiti. Mozda vas zavara iznos nemojte poletiti, troskovi zivota tamo nisu mali.