Francuska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Višestruke pucnjave i eksplozije u centru Pariza, ima mr

Post by Alpha » 15 Nov 2015, 16:42

ni licnost , bravo bibo :cool

sve je ovo splanirano i nije nista djabe , taj isti isil financira amerika koji je napao francuzku.. meni je zao samo nevinog svjeta sto izgide... a sve ovo ostalo je politika i nema nikakve veze sa religijom...
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41628 times
Been thanked: 28404 times
Status: Online

Post by Rum » 15 Nov 2015, 17:12

Image Masinicu pa sve obrijati :djed
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10049 times
Been thanked: 11921 times

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2015, 17:23

Da ne bih ove (pre)pametne intelektualce citirao pojedinačno, što je naravno, čist gubitak vremena, tema je o terorističkom napadu u Parizu i ne znam zašto je toliko teško nazvati to barbarizmom, bez dodavanja ALI.

Niko vam ne brani, da otvorite teme o muslimanskim žrtvama.
Čak šta više, imamo mi tu temu, a nije je otvorio niko od vas sveznajućih svjetsko-političkih analitičara.

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=26&t=16844

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 15 Nov 2015, 17:26

naravno da je barbaski , samo sto ti barbari nemaju veze sa islamom i vjerom, vec placenici... :oo
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 15 Nov 2015, 17:26

Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10049 times
Been thanked: 11921 times

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2015, 17:32

Gledao sam emisiju o tim iluminatima, na HC. Sva sila historičara iz raznih zemalja, sastala se da razvide da li ti iluminati uopće postoje i niko nije imao nikakav dokaz o tome.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 15 Nov 2015, 17:33

Čemu tema ako se očekuje da svi kažu (jedno te) isto :cudi Otvorit onda temu Knjiga žalosti pa nek se onda Image ko hoće...

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 15 Nov 2015, 17:36

Mohr wrote:Čemu tema ako se očekuje da svi kažu (jedno te) isto :cudi Otvorit onda temu Knjiga žalosti pa nek se onda Image ko hoće...
:aplauz

i ne samo na ovoj temi...
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 15 Nov 2015, 17:37

Krokodil Behko wrote:

Gledao sam emisiju o tim iluminatima, na HC. Sva sila historičara iz raznih zemalja, sastala se da razvide da li ti iluminati uopće postoje i niko nije imao nikakav dokaz o tome.
Jesi procitao zasto ih je papa dao pobiti...i za ovoga papu se odavnomsuska...da je glavni Crni papa..papa Franjo kest iz reda Isusovaca...meni osobno je dobar...
Bankari su vladali svijetom vazda...
Ne znam ima li tema o rusenju tornjava blizanaca ali strucnjaci su priznali da avioni nisu mogli srusiti zgrade...cudno zar ne..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 15 Nov 2015, 17:46

Evo zašto pronalazak sirijske putovnice kod terorista treba uzeti s oprezom
Piše: T.T.

Foto: Hina

JEDAN od zastrašujućih detalja povezanih s pariškim napadima od petka 13. je putovnica sirijskog izbjeglice koja je, ovisno o izvorima, pronađena na ili u blizini tijela jednog od bombaša samoubojica. Grčka vlada je potvrdila da je ona registrirana među izbjeglicama pristiglima na grčke otoke u listopadu, a iz Srbije je jučer potvrđeno da je nekoliko dana kasnije korištena i prilikom prelaska njenih granica, piše Guardian.

Izvješća o putovnici jačaju strahove da džihadisti Islamske države koriste izbjeglički val da bi se domogli Europe. U posljednjih 48 sati najbliži suradnici Angele Merkel su ponovili svoju zabrinutost zbog politike otvorenih vrata. "Dani nekontrolirane imigracije i ilegalnog ulaska se ne mogu nastaviti samo tako. Pariz je promijenio sve," rekao je bavarski ministar financija Markus Söder za njemački dnevni list.

Pokolj u Parizu je poslužio i vladi Poljske, koja kaže da nakon napada ne može prihvatiti izbjeglice dodijeljene obvezujućim kvotama dogovorenima na razini EU. Britanski list Mail on Sunday je na naslovnici ocijenio da su se napadači definitivno "ušuljali u Europu kao sirijske izbjeglice", dok su izvori Whitehalla (britanske monarhije) potvrdili za BBC da su u pariškim napadima sudjelovali pripadnici "samoodržive sirijske ćelije".

Ako teroristi žele ući u EU, oni to mogu učiniti s lakoćom

Guardian piše da strahove oko infiltracije ne treba odmah odbaciti. Tisuće izbjeglica dolazi na grčke otoke svaki dan. Dok se svatko mora registrirati prije nastavka putovanja, postupak je kratka formalnost, a ne dugotrajna provjera. Novinari Guardiana su ove godine posvjedočili postupku registracije u kojem su izbjeglice samo predočile osobnu iskaznicu grčkim vlastima prije nego što im je dozvoljeno da uđu u EU.

Od listopada, svim pridošlicama se uzimaju otisci prstiju, ali dužnosnici nemaju vremena niti sredstava s kojima bi procijenili ili provjerili jesu li tražitelji azila povezani s militantnim skupinama. Ako potencijalni terorist želi ući u Europu preko grčkih otoka, on to može učiniti relativno jednostavno.

No, postoji nekoliko razloga zbog koji je bolje pričekati jasne činjenice prije nego što se stvori snažna veza između napada i izbjegličke krize, piše Guardian. Prvi je generalne naravi: u posljednjih 12 navrata, Islamska država je zapravo kritizirala izbjeglice jer bježe u Europu. "Za one koji krivnju za pariške napade žele svaliti na izbjeglice, vi biste mogli poželjeti utvrditi činjenice," napisao je analitičar džihada Aaron Zelin. "U stvarnosti, Islamska država izražava gađenje prema pojedincima koji bježe iz Sirije prema Europi. To potkopava poruku IS-a da je kalifat sam po sebi utočište." Stoga je neizgledno da među velikom većinom Sirijaca koji bježe u EU ima pobornika Islamske države, jer oni očito djeluju protiv vjerovanja te skupine.

Drugi razlog za oprez je specifičnije prirode. Istražitelji tek moraju provjeriti je li sirijsku putovnicu nosio napadač i utvrditi da je on bio njen zakonski vlasnik. Moguće je da je putovnica ukradena, jer samo njeno posjedovanje omogućuje lakše traženje azila u Europi. Sirijci intervjuirani na granici s Makedonijom su posvjedočili da su bili žrtve krađe putovnica na putu prema EU kroz Balkan. Takve putovnice se mogu prodati za nekoliko tisuća eura, u trgovini koju Frontex prepoznaje kao rastući problem. Uobičajeno je i krivotvorenje putovnica, što je nedavno pokazao nizozemski novinar izradivši ispravu sa slikom i imenom nizozemskog premijera.

Treći razlog za suzdržanost je lokacija na kojoj je pronađena putovnica. Analitičari nalaze čudnim da je bombaš ponio putovnicu na misiju, pogotovo s obzirom na njen samoubilački karakter. "Zašto bi džihadist koji izričito odbija ideju o modernom državljanstvu ponio putovnicu na samoubilačku misiju?," pitao je Charlie Winter, analitičar s fokusom na islamistički ekstremizam u objavi na Twitteru i odgovorio "Da bi se ona pronašla."

Usmjeravanje Europe protiv izbjeglica

Među teorijama koje propitkuje Guardian, jedna je da Islamska država pokušava Europu okrenuti protiv sirijskih izbjeglica. To bi osnažilo ideju da postoji nepremostiva podjela između istoka i zapada, kršćana i muslimana i uvjerilo Sirijce da je samoproglašeni kalifat njihova najbolja nada za zaštitu. "Znate što islamske ekstremiste najviše ljuti kad govorimo o Europi?" pita aktivist i promatrač džihada Iyad El-Baghdadi na Twitteru. "To je upravo promatranje njihovog (europskog) vrlo humanog, moralnog odgovora na izbjegličku krizu".

Istražitelji će uskoro utvrditi je li putovnica podmetnuta, krivotvorena ili autentična, ali bez obzira što otkriju, pariški napadi su pokrenuli širu raspravu o mudrosti puštanja velikog broja ljudi kroz južne granice Europe. Već postoje pozivi da se pojača policijska prisutnost na morskoj granici Grčke i Turske ili da se izbjeglicama u potpunosti zatvori put.

Izgledno je da će takva strategija propasti. Europa nije niti približno izolirana kao Australija, pa je australska politika vraćanja brodova i plovila nemoguća jer su istočne obale Europe samo desetak kilometara udaljene od lokacija iz kojih isplovljuju izbjeglice, navodi Guardian i sugerira da bi logičniji odgovor bio stvaranje organiziranog masovnog preseljavanja s Bliskog istoka.

Kontrolirana masovna migracija

To pak ne bi zadovoljilo europske populiste jer bi formaliziralo umjesto da dokrajči najvećih val masovne migracije prema starom kontinentu od Drugog svjetsko rata. No, to bi Europi omogućilo da provjeri izbjeglice prije njihova dolaska; dozna tko su i odakle dolaze, pa odluči gdje i kada ih preusmjeriti. Ako se takav postupak može ostvariti za dovoljno veliku grupu ljudi i brzo, on bi odvratio izbjeglice od pokušaja da kroz Europu prolaze na kaotičan način. On bi također europskim vladama dao bolju šansu da izdvoji potencijalne bombaše – što je i stajalište pojedinih izbjeglica iz Sirije.

"Što nas sve tjera na ovaj put?" rekao je sirijski programer Maher Dahy čekajući prolaz preko hrvatske granice u rujnu. "Samo ga organizirajte, dajte ljudima vize da mogu doći avionom. Ako to ne napravite, ljudi će nastaviti dolaziti".
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 15 Nov 2015, 17:50

meni je najsmjesnije kad su podmetnuli one pasose ispod wtc tonjeva eto nasli ih i pripadali teroristima koji su se zaletjeli sa avionom u tornjeve gdje ce od explozije celik topio a pasosi prezivjeli a najsmjesnije od svega ljudi iz tih pasosa hodaju zivi i zdravi i po saudiji :oo
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 15 Nov 2015, 17:51

Alpha wrote:meni je najsmjesnije kad su podmetnuli one pasose ispod wtc tonjeva eto nasli ih i pripadali teroristima koji su se zaletjeli sa avionom u tornjeve gdje ce od explozije celik topio a pasosi prezivjeli a najsmjesnije od svega ljudi iz tih pasosa hodaju zivi i zdravi i po saudiji :oo
To i ja kažem....no onda je "moja priča" teorija zavjere :kafa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna » 15 Nov 2015, 18:21

Sami sebe ubijaju...zasto da zalim.Isil je njihov :kafa
Question everything.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3953 times
Been thanked: 2973 times

Post by Pasaga » 15 Nov 2015, 18:22

rethna wrote:Sami sebe ubijaju...zasto da zalim.Isil je njihov :kafa
....samo se otelo kontroli.....morbit....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 15 Nov 2015, 19:18

Marić: Zašto niste postavljali zastave Sirije i Palestine?

Povodom napada u Parizu u kojima je više od 120 ljudi izgubilo život, oglasio se i iskusni novinar Mladen Marić.

Marić se oglasio na društvenoj mreži Facebook, a njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

"Vidim da mnogi na FB preko svoje profilne slike stavljaju zastavu Francuske. Lijepo se solidarisati s nesrećom drugih, ali zašto preko svoje profilne slike nisu stavljali zastavu Palestine, Iraka, Libije, Afganistana ili Sirije, gdje su ubijeni milioni ljudi? Jesu li nečiji životi vrijedniji ili važniji od života nekih drugih?

Zašto nisu stavili sliku malenog Ajlana Kurdija, čiji je život uzelo more, dok je bježao iz pakla Sirije, iste one Sirije koju, između ostalih, Francuzi destabiliziraju već četiri godine? Masovno su stavljali naziv i horski ponavljali „Ja sam Šarli“ nakon napada u Parizu 7. januara, ali tog istog dana Boko Haram je u Nigeriji masakrirao 2.000 žena i djece. Niko se na to nije obazirao, niti je rekao „Ja sam jedna od 2.000 žrtava Boko Harama“. Ili, ja sam jedna od žrtava koje je NATO "greškom" ubio u bolnici u Kunduzu, ili u svatovima u Afganistanu. Ili, ja sam jedna od stotina hiljada izbjeglica koje je zapadna ratna mašina natjerala u Evropu? Jesu li njihovi životi manje vrijedni od života zapadnjaka? Krv ubijenih u Parizu iste je boje kao krv ubijenih u Afganistanu, Libiji itd. Jedni su žrtve islamskog, a drugi kršćanskog terorizma i fundamentalizma.

Dokle ćemo se dijeliti na "naše "i "njihove"? I "naše" i "njihove" rodile su majke koje oplakuju svoje mrtve koji su nestali s lica zemlje zbog više politike i razbojničkih interesa gangstera svjetske politike. Svi smo mi žrtve luđaka na vlasti za koje su ubijeni u Parizu, ili ubijeni na Bliskom istoku, samo brojevi na njihovoj beskrajnoj traci smrti".
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 15 Nov 2015, 19:20

PONOVO PUCNJAVA U PARIZU

Ima ranjenih nedaleko od Trga republike. Ljudi se razbježali . Vlada panika

Napadač vikao Alahu ekber.
s takvom lakoćom

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 15 Nov 2015, 19:21

OPET HAOS I KONFUZIJA U CENTRU PARIZA
Image

Haos i konfuzija u centru Pariza!
Komemorativno okupljanje na Place de la Republique, u najužem centru grada, naprasno je prekinuto nakon što su neki svjedoci na licu mjesta počeli vikati da čuju pucnjeve.

Nekoliko stotina ljudi krenulo je u paničan bijeg, ali situacija se ipak s vremenom smirila. Još uvijek nije jasno što je uznemirilo nazočnu masu...

Uskoro vise inforamcija.
s takvom lakoćom

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 15 Nov 2015, 19:22

Sinoć se u Parizu, cijeli svijet već za to zna, desila serija terorističkih napada. Podaci pristigli do zaključenja ovog teksta govore o sedam bombaša samoubica, pucnjavi i talačkoj krizi koja je okončana krvoprolićem. Bilans je više od 150 žrtava. Zvanično, barem do završetka ovog teksta, odgovornost nije preuzeo niko. No, rukopis napada je svima dobro poznat. Istovremeno, Islamska država Iraka i Levanta je, prenosi CNN, na Twitteru pustila hashtage kojima se slavi ovaj napad. Ma kako morbidna bilo, ova činjenica najbolje svjedoči ludilo u koje je svijet zakoračio.

Obični ljudi koji su to večer izašli na utakmicu, koncert ili u restoran su još jednom postali žrtve odnosa između velikih sila i njihovog terorističkog pandana.

Barack Obama je odmah rekao kako je napad u Parizu napad na cijelo čovječanstvo. Iako zvuče divno i dirljivo, ipak ovakvi srcedrapateljsko-diplomatski iskazi služe da skriju brutalnu istinu da je svijet već u ratu. Teroristički napadi više nisu incident nego prosta svakodnevnica. Mogu se desiti bilo kada i bilo gdje. Terorizam je postao disperzan.

Obamina poruka je i krajnje licemjerna. Prije dva dana IDIL je pobio, strijeljanjem, 200 djece. To nije bio napad na cijelo čovječanstvo. Kao što napad na cijelo čovječanstvo nije bio ni pokolj u bejrutskoj džamiji pri čemu je ubijeno 100 ljudi. Kao što napad na cijelo čovječanstvo nije bio ni napad u Bagdadu u kojemu je prije par dana poginulo 40 civila među kojima žene i djeca. A možda oni prosto nisu čovječanstvo? Barem ne prema mjeri američke administracije koja je, to nikada ne treba zaboraviti, naoružavala pobunjenike protiv Assada jer su oni u to vrijeme bili “good guys” kako im je tepao Joe Byden. Ti “good guys” su trebali osloboditi sirijsko stanovništvo od autokrate Assada, a Siriju napraviti američkom marionetom na Bliskom istoku. Kada su “good guys” odlučili da im baš i nije fora dijeliti plijen, naoružani do zuba i organizirani poput prave armije, odlučili su da stanje na terenu okrenu u svoju korist. A teren je postao cijeli svijet. U toj, drugoj fazi, za njihovo održanje ključnu je ulogu imalo i ima crno tržište nafte i roblja od kojeg se IDIL-ovi teroristi finansiraju. Nikada nije bilo ozbiljnije istrage o tome ko su kupci, dakle de facto finansijeri IDIL-a. Velike sile nalaze pametnijim štancati telegrame suosjećanja na sedmičnoj razini.

Srcedrapateljska poruka i krokodilske suze američkog predsjednika imaju i treću funkciju. Da skriju nemoć američke administracije. Jer Vladimir Putin je otvoreno stao uz Bashara al Assada. Amerikanci nemaju stati uz koga. Oni jedino, da ne bi priznali svoju grešku, stoje protiv Asada. Ko je rješenje, nemaju blage veze.

No, sve ovo nimalo ne amnestira svijet koji sebe zove islamskim. Najlakše je staviti na društvene mreže status kako terorizam nema veze s religijom i za sve optužiti zločesti Zapad. To nije borba protiv te, kako se kaže, zloupotrebe. To je ograđivanje i smirivanje savjesti. Jednako onome nad kojim se cvili kad to radi “licemjerni Zapad”.

Logika terorizma je, to je sada jasnije nego ikada, logika transparentnog krvoprolića i ekspanzionizma. Prošlo je vrijeme reakcionarnih teorističkih ispada na tlu vlastite zemlje koju je neko okupirao. Živimo u vremenu novog terorizma. Iako je za većinu običnog svijeta tek nepoznanica, taj terorizam itekako ima i svoje simptome. Da prevedem na obični jezik, prepoznatljiv nama u BiH. Svako onaj ko je u stanju vrbovati mladog čovjeka da se u ime Boga odrekne svojih roditelja jer nisu dovoljno religiozni je u stanju vrbovati tog mladog čovjeka i da ode u Siriju ili se raznese na javnom mjestu punom “inovjernih”. A u te “inovjerne” spadaju i neposlušni muslimani. Terorizam, dakle, ima i svoju logiku unutarnjeg rasta i zato ga je bitno sasjeći u korijenu. Kada se dese (masovni) teroristički napadi, onda je već kasno.

No, vratimo se terorističkom ekspanzionizmu. Otkada je na sceni IDIL, najradikalniji nusprodukt Arapskog proljeća kojemu smo uglavnom idiotski klicali sanjajući o njemu kao nekoj novoj Francuskoj revoluciji, radi se o sudaru dva ekspanzionizma. Onog legalističkog, umotanog u UN ruho i paradržavnog otjelovljenog u IDIL-u. Između njih stoje obični ljudi, na Istoku i Zapadu, nad kojima se, zavisno od kulturološkog backgrounda nekada prospu krokodilske suze a nekada ne.

Veliku ulogu u svemu su imali takozvani muslimanski autoriteti koji su bili a.) glupi b.) samoživi c.) kratkovidi d.) poltronski e.) sve od navedenog. Oni nisu znali i nisu htjeli da znaju kako odgovoriti na izazove s kojima se susreće dio svijeta koji sebe zove islamskim. Bilo je mnogo bitnije dodvoriti se nekoj od vladajućih šovinističkih garnitura nego kritizirati i promisliti o budućnosti. Osim toga, građani Bliskog istoka su decenijama odgajani u duhu da nemaju oni šta da misle. Za njih je mislila takozvana i instrumentalizirana ulema.

I domislila haos kakav se rijetko sreće. Dovoljno je pogledati koliko su puta promijenili mišljenje o problemima u Siriji, Egiptu ili drugdje. Mišljenje su im diktirale lokalne autokrate i dnevna politika. Islamski tekstovi su služili samo da ga potkrijepe. Zato se i danas svako drugačije promišljanje islama u ovim zemljama označava herezom. No, nešto odmah treba pojasniti. Ekspanzionizam SAD i njenih ideoloških satelita ni na koji način ne amnestira muslimanske autoritete, ni obrnuto. Prije bi se moglo reći da se tu radi o čudnovatoj simbiozi ekspanzionizma i idiotizma. Upravo su tzv. islamski autoriteti svaki povik protiv nazadnjaka koji u 21. stoljeću ne daju ženi sjesti za volan ili djevojčici u školu, deklarirali napadom na islam pa nije ni čudo što na Zapadu vlada ono što muslimani u samotješenju vole nazvati iskrivljenom slikom islama. Nju su stvorili ti takozvani muslimanski autoriteti. Zapad ju je samo odlično kapitalizirao. Pomenutim takozvanim autoritetima samokritika nije bila jača strana. Više su voljeli obilje arapskih autokratskih vladara i ubijeđenost u vlastitu odabranost nego li zrelo promišljanje o situaciji. Štaviše, svako pominjanje njihovih, kao i grešaka nadređenih im glavešina su bili spremni nazvati islamofobijom. Time su taj pojam funkcionalizirali i pretvorili ga u omiljeno pokriće svojih nazadnosti umjesto da bude pojam kojim bi se borilo protiv rasističkih stereotipa koji postoje prema muslimanima. Njima dakle samokritika nikada nije bila jača strana. Krokodilske suze utopljene u petrodolare uz vaz o svjetskoj uroti – jesu.

Obični ljudi: djeca koju ubijaju ISIS ili zračni napadi po Siriji, prodavačica na pijaci u Bagdadu, radnica u pariškoj banci, kondukter u Istanbulu… su žrtve ovog naizgled disputa između Zapadnih i teorističkih sila. Pišem “naizgled” jer se tu radi o fundamentalnom jedinstvu budući da pomenuti ne bi mogli funkcionirati jedni bez drugih. Niti bi Zapadne sile mogle harati Bliskim istokom i njegovom ekonomijom da im nije rata protiv terora, niti bi islamistički (ne islamski, to je bitna terminološka razlika) teroristi mogli “braniti” islam od zlog Zapada da nije zapadnjačkog ekspanzionizma. Ovo ne amnestira nikog. Nije isključivo kriv ni Istok niti Zapad, radi se o sofisticiranom obliku sukrivnje. Sve se na terenu uspješno sprovodi betoniranjem identitarnih obrazaca onoga što bi, prema zamislima Zapada trebao biti Zapad a prema shvatanjima islamista – islam.

Kada je u januaru napadnut Charlie Hebdo, bilo je mnogo mudrih glava koje su zaključile da su satiričari trebali razmisliti jer su uvrijedili neke ljude. To je proizvelo idiotsku logiku prema kojoj je nečija uvrijeđenost razlog za krvoproliće. Mnogi su, tobože ispitujući uzroke zločina, teroristima zapravo dali ispriku. Takvima pitanje: koja je isprika sada?

Strašno je što bi, uz nevine građane Pariza, žrtve situacije mogle biti izbjeglice koje su u Europu došle da pobjegnu od – IDIL-a. A to bi bila najveća pobjeda terorista.

:aplauz
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood: