Krscanska kultura danas i ne postoji u pravom smislu rijeci. Ta kultura je potisnula krscanstvo i dala primat nauci, koja je po samoj definiciji odbacila vjerovanje.Fazlija wrote: 11 May 2019, 12:45 Da, u Indiji je uvijek duhovna tradicija nadvaladavala ovu svecenicku. Javljali su se veliki ucitelji poput Buddhe, Mahavire, Shankaracarye, Abhinave... i gomile drugim manjih, tako da se ta tradicija ne samo odrzala, nego i izborila za prevenstvo pred brahmanskim svecenicima (npr. vede se danas gotovo uopce ne slijede u Indiji, vedski obredi zrtvovanja su potpuno odbaceni, hramovi vedskim bozanstvima gotovo da ne postoje, mislim da Brahma ima samo 1 hram u cijeloj Indiji itd.). No, indijska kultura je stara oko 7.000 godina, krscanska 2.000, a islamska 1.500 itd. Dakle, ima jos vremena
Meni se cini da se islamska kultura nalazi tacno tamo gdje je bila krscanska prije 500 godina. Zatucana, neprosvjecena i korumpirana ulema vlada u sprezi s politikom, a istinski duhovni tragaoci se moraju skrivati da im ne odsjeku glavu. Pri tome mislim, naravno, na arapske zemlje, Iran itd. Cini se kao da islamski svijet jos ceka gradjanska revolucija u kojoj ce obican svijet vjeru prebaciti u podrucje privatnog zanimanja. Tada ce se slobodnije moci govoriti i u tim zemljama o duhovnosti.
A sta tek reci kako ce za 5.000 izgledati krscanska i islamska kultura...
Iako i danas ima dosta ortodoksnih krscana ali ipak su u manjini. Vec nakon perioda industrijalizacije su poceli ipak osjecati nemir, a veliki evropski filozofi su bili teski za razumjeti onima koji nisu bas to studirali , malo su se pribrali uz psihoanalizu i Frojda ili Junga, koji je vec svoje teorije poceo da crpi iz istocnih filozofija.
Zatim se pojavio Gurdjijev , a sedamdesetih je vec nastao pravi bum i pomama za duhovnim guruima sa istoka.
Budizam npr ulazi u evropsku civilizaciju tad, pa razne meditacije i joga tehnike su i danas vrlo popularne.
Tako da se tu tesko moze vise govoriti o krscanskoj civilizaciji , prije o nekom neokrscanskom periodu koji traje vec sto godina sigurno.
Iako mislim da je ovo o cemu pricamo vise neki put pojedinca, a da kulture tu igraju sporednu ulogu.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)