Poslovna klima u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times
Status: Offline

Re: Poslovna klima u BiH

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 16:46

treba otvorit spediciju i polozit za kamijona. 400 tisuca kamijondzija fali evropi jbt
🐽

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2630 times
Been thanked: 21930 times
Status: Online

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 17:58

Ko ce ti voziti,nailova mater? :123 Dosli su na 3000 eura ovi moji plate da daju.I to hrvatska firma.Nema.Place.kamiona ima,i rate naravno.Stoji ih pola.Nema ih dovoljno,nece.Nije vise ni do plate,nema,fali,nece...Naravno to i meni poskupljuje prevoz i pravi mi komplikacije kasnjenjem.Na kraju moja roba poskupi.Pa slijedeci u nizu poskupi i stvara mu komplikacije...Ode sve u 3pm.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 18:03

zajebo sam se sto upisah fakultet ocm
bolje da sam polozijo za kamijona
🐽

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 18:09

Hannibal wrote: 05 Oct 2021, 18:03 zajebo sam se sto upisah fakultet ocm
Ja cerku zajebavo.Radila za donesi ko student,izadje za 4 mjeseca preko 6000km.Eto ti reko pa ti studiraj,ako milju plate dobijes kad zavrsis fakultet, udaraj se nogom u guzicu.Mrs kaze. :ljut :valja

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 18:10

HAVANA wrote: 05 Oct 2021, 18:09
Hannibal wrote: 05 Oct 2021, 18:03 zajebo sam se sto upisah fakultet ocm
Ja cerku zajebavo.Radila za donesi ko student,izadje za 4 mjeseca preko 6000km.Eto ti reko pa ti studiraj,ako milju plate dobijes kad zavrsis fakultet, udaraj se nogom u guzicu.Mrs kaze. :ljut :valja
ubise dostavljaci kes ovo ljeto bgm. ko hoce bas da radi moze da izadje do 80 maraka dnevno. cime je dostavljala?
🐽

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 18:11

Svojim autom.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9170 times
Been thanked: 10886 times

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2021, 18:13

HAVANA wrote: 05 Oct 2021, 14:25
ironman wrote: 05 Oct 2021, 14:21 Ovdje nema poslobne klime.
Ima vjestacka koja se pravi podobnima ili da budem blazi posebnima.
Svi ostali su kao Berberi u pustinji..prepusteni sami sebi.
To je jedina istina o poslu u realnom sektoru u BiH trenutno..
Tek idu problemi za vecinu djelatnosti.I koji su uspijevali plivati.Sve se to prenosi i na nas.Evo xokli ce raditi sigurno,ako bude imao s cim i ko da mu vozi.Mnoge druge djelatnosti na glavu.Puf.Nestvarne stvari se desavaju.Meni je ovo nevjerovatno sve skupa.Isto film kakav.Zato treba neke stvari mijenjati,djelatnost,nacin,trgovina poprima skroz drugi oblik...

Danas bio u SA. Sve je krcato, kafići, picerije, restorani. Negdje oko Otoke, vidio sam 6 banaka u nizu, itd. Meni se čini, nije tako loše koliko se priča. :cudi

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 18:13

HAVANA wrote: 05 Oct 2021, 18:11Svojim autom.
skuteri su zakon za dostave ljeti haha
🐽

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 18:14

Krokodil Behko wrote: 05 Oct 2021, 18:13

Tek idu problemi za vecinu djelatnosti.I koji su uspijevali plivati.Sve se to prenosi i na nas.Evo xokli ce raditi sigurno,ako bude imao s cim i ko da mu vozi.Mnoge druge djelatnosti na glavu.Puf.Nestvarne stvari se desavaju.Meni je ovo nevjerovatno sve skupa.Isto film kakav.Zato treba neke stvari mijenjati,djelatnost,nacin,trgovina poprima skroz drugi oblik...

Danas bio u SA. Sve je krcato, kafići, picerije, restorani. Negdje oko Otoke, vidio sam 6 banaka u nizu, itd. Meni se čini, nije tako loše koliko se priča. :cudi
a znas brt kako privatnici uvijek kukaju haha
🐽

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 18:19

Ma jebo tu sliku,cijedi cenera...Pricam o ekonomiji,poslovanju,infrastrukturi,sta je buducnost i koji nacin rada.Mnoge stvari odumiru i nece vise nikada biti iste.Valja uskocit u voz il te nema,ko je vec u tim vodama...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9170 times
Been thanked: 10886 times

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2021, 18:52

HAVANA wrote: 05 Oct 2021, 18:19

Ma jebo tu sliku,cijedi cenera...Pricam o ekonomiji,poslovanju,infrastrukturi,sta je buducnost i koji nacin rada.Mnoge stvari odumiru i nece vise nikada biti iste.Valja uskocit u voz il te nema,ko je vec u tim vodama...

Pa otkud ima pare za ovolike nekretnine? I šta ti tu radiš, baci se na posao :D.

VRTOGLAVE CIJENE NEKRETNINA: Sve bolja prodaja u novogradnji, ali rastu cijene kvadrata stanova

Lokacija novoizgrađenih stanova i standard života najvažniji su faktori koji utiču na stvaranje razlika u cijeni nekretnina. Pa su tako cijene u urbanim dijelovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore značajno više u odnosu na ostala mjesta.

Najjeftinije u BiH

Najniža prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа zabilježena je u Bosni i Hercegovini. U drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.812 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 925 eura. U poređenju s istim periodom 2020. godine, cijena stana u novogradnji je veća za 10,2 posto, podaci su državne Agencije za statistiku.

U Federaciji Bosne i Hercegovine prosječna cijena novog stana u drugom tromjesječju iznosila je 2.004 KM (1.023 eura) po kvadratnom metru.

Prema podacima entitetskog zavoda za statistiku, prosječna cijena stana u novogradnji u bh. prijestolnici Sarajevu iznosila je 3.044 KM (1.554 eura), a u ostalim gradovima 1.611 KM (822 eura).

Uzlaznom putanjem krenula je i prodaja nоvih stаnоvа u Bosni i Hercegovini. U drugom kvartalu 2021. gоdinе u оdnоsu na drugi kvartal 2020. gоdinе prodaja je skočila zа 10,4 posto.

Istovremeno je povaćana i prosječna poršina prodatih novih stanova za 9,9 posto.

U Crnoj Gori 30 posto više cijene novogradnje

Značajan rast prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji zabilježena je i u Crnoj Gori. U toj zemlji je u prvom kvartalu ove godine cijena kvadratnog metra u novogradnji je iznosila 1.219 eura i veća je 29,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazali su podaci Uprave za statistiku (MONSTAT). U drugom kvartalu ove godine cijena je porasla na 1. 233 eura po kvadratnom metru.

Podaci pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u drugom kvartalu iznosila 1.234 eura. Najverovatnije zbog same strukture kupaca u kojoj učestvuju u određenoj mjeri strani državljani, u primorskom regionu je iznosila 1.298 eura, u središnjem regionu 660 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 958 eura.

U Srbiji je prosječna cijena stanova novogradnje u prvom polugodištu 2021. godine iznosila 179.852 dinara, odnosno 1.528 eura.

Beograd iznad prosjeka Srbije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, cijene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 53.382 dinara (453 eura) po kvadratnom metru u Bujanovcu, do 373.406 dinara (3.173 eura) u beogradskoj opštini Savski Venac.

Posmatrano prema opštinama, najviše cijene novoizgrađenih stanova zabilježene su u beogradskim opštinama, gdje je prosječna cijena u gradskim naseljima iznosila 252.816 dinara (2.148 eura). Pored beogradskih opština, po visokim cijenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Niška opština Medijana, Pančevo, Kragujevac, Zrenjanin i Užice.

Površina prodatih novoizgradjenih stanova u prosjeku je iznosila 56 kvadratnih metara, piše Anadolija.

Novogradnja poskupjela i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u prvom polugodištu 2021. prosječna cijena kvadratnog metra novih stanova iznosila je 13.550 kuna (1.809 eura). Ta cijena veća je za 5,8 posto u odnosu na drugo polugodište 2020. i za 4,7 posto u odnosu na prvo polugodište 2020.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, prosječna cijena novoizgrađenih stanova u Zagrebu u prvoj polovini 2021. iznosila je 14.127 kuna (1.886 eura) po metru kvadratnom, a u ostalim naseljima 12.347 kuna (1.648 eura).

Osim lokacije, izgleda, stanja i kvaliteta gradnje, na razliku cijena stanova u navedenim državama utiču i brojni vanjski faktori, kao što su stanje tržišta rada, ekonomija zemlje, visina kamatnih stopa pri kreditiranju te odnos ponude i potražnje nekretnina na tržištu.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 19:44

Pa ne moram ja to ni citati. O tim stvarima i pisem. A ja sam vec u tome koliko mogu i znam. Sitno ali meni dovoljno. Nije to samo kod nas, svuda je. Ko god je imao novca ulaze ga u nekretnine. Toliko novac gubi vrijednost da je to nevjerovatno. Sta sam mogao sa 150000 prije 18 mjeseci ,sad ne mogu sa 300000.Bukvalno.al do kada ce i to, ako i to pukne bice svasta. A puce sa divljanjem cijena, materijala, ako pocnu veca otpustanja... Citavu koronu belgija recimo daje novac kao pomoc pravnim licima i nezaposlenim. To ce stati za 2 mjeseca. Sta onda? U njemackoj isto, sta kad stane ta pomoc a stan ti u berlinu 1700 eura, kupit ga svakako rijetki mogu... A onda mi, jadni i cemerni, sta onda? Mada po mom shvatanju imamo jedan veliki plus u ovakvim situacijama. Visok postotak privatnog vlasnistva i zemlje. Ceker ce se namotati. Ne do mi bog da u belgiji sad radim ovo sto ovde radim. Ja se i ne sekirah toliko, kontam proce, polako, ne zuri nista... Kako se sa ovim gore cujem, mozak mi otekne. Po njima sudnji dan, gotovo...Belgijanci lude a ovi nasi dosta ih ozbiljno razmislja da se vrati... Pa onda mene peglaju sta bi mogli ovde. Otkud znam jarane, nista veze s vezom nema.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 19:57

najbolje uletit u kakvu stranku i uhljebit se 🤔
🐽

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 20:02

Ja sam vise ovu temu zamislio kao pricu o mogucnostima i promjenama koje su evidentne. Kako i sta bi moglo, kako je u italiji, njemackoj, francuskoj... Sta ide, raste, sta pada, kako ljudi reaguju i sta planiraju... Nemojte da svodimo na zajebanciju. Toga ima dovoljno.Kakva ba stranka, radje bi kanale kopo.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23702 times
Been thanked: 24202 times

Post by ironman » 05 Oct 2021, 20:07

Koliko ima momaka od 25 ili 30 godina da ne spominjem mladje da bi firmu otvorili i radili sa zavrsenim faksom?
U osnovi ogromna vecina ih konta da se negdje uhljebi a oni koji su bas eksperti budu draftovani jos na faksu od strane velikih firmi..
Tako da perspektiva s te strane je nikakva..
Svi hoce sve i odmah..a to ne ide..
Koliko si ti Havana radio dok si prvu ozbiljnu lovu zaradio? A i danas radis..

Kontam te 100 %..od kraja 18 godine sam u privatnom poslu i Drzavu volim i disem i osjecam ali samo je gledala kako da me syebe od prvog dana do danas,,
dream of spring...
sign of the times...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3855 times
Been thanked: 2901 times

Post by Pasaga » 05 Oct 2021, 20:11

neznam kako je dole na faksovima
ovde,vec trecu godinu,firme upute dopise faksovima
traze listu uspjesnih studenata,iz oblasti koje ima ta firma
i...to se odmah pokupi
zasto nasi nemaju taj sluh....
vjerujem,da bi vecina ostala dole
ima tu interesantnih,perspektivnih firmi,nije to ko nekad
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4112 times
Been thanked: 2028 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 05 Oct 2021, 20:15

HAVANA wrote: 05 Oct 2021, 19:44 Pa ne moram ja to ni citati. O tim stvarima i pisem. A ja sam vec u tome koliko mogu i znam. Sitno ali meni dovoljno. Nije to samo kod nas, svuda je. Ko god je imao novca ulaze ga u nekretnine. Toliko novac gubi vrijednost da je to nevjerovatno. Sta sam mogao sa 150000 prije 18 mjeseci ,sad ne mogu sa 300000.Bukvalno.al do kada ce i to, ako i to pukne bice svasta. A puce sa divljanjem cijena, materijala, ako pocnu veca otpustanja... Citavu koronu belgija recimo daje novac kao pomoc pravnim licima i nezaposlenim. To ce stati za 2 mjeseca. Sta onda? U njemackoj isto, sta kad stane ta pomoc a stan ti u berlinu 1700 eura, kupit ga svakako rijetki mogu... A onda mi, jadni i cemerni, sta onda? Mada po mom shvatanju imamo jedan veliki plus u ovakvim situacijama. Visok postotak privatnog vlasnistva i zemlje. Ceker ce se namotati. Ne do mi bog da u belgiji sad radim ovo sto ovde radim. Ja se i ne sekirah toliko, kontam proce, polako, ne zuri nista... Kako se sa ovim gore cujem, mozak mi otekne. Po njima sudnji dan, gotovo...Belgijanci lude a ovi nasi dosta ih ozbiljno razmislja da se vrati... Pa onda mene peglaju sta bi mogli ovde. Otkud znam jarane, nista veze s vezom nema.
Poslije visegodisnjeg ulaganja i obta sa nekretninama, imas li otplacenu nekretninu koja ti donosi zaradu?
Kljuc je obrtati nekretnine do neke mjere, onda one treba da rade za tebe, znaci cist profit, bez kredita ili nekog malog
Ko te jubi kad nisam tu beeboooo ?

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 20:23

Pasaga wrote: 05 Oct 2021, 20:11 neznam kako je dole na faksovima
ovde,vec trecu godinu,firme upute dopise faksovima
traze listu uspjesnih studenata,iz oblasti koje ima ta firma
i...to se odmah pokupi
zasto nasi nemaju taj sluh....
vjerujem,da bi vecina ostala dole
ima tu interesantnih,perspektivnih firmi,nije to ko nekad
Od sure malog americka firma na diplomskom pokupila. Bukvalno u holu mu prisli. Odlican student. Eno ga i sad radi za njih... Naravno sav posao je za ino trziste. Tu ima sve vise prostora za mladje. Dosta ino firmi se pojavljuje u zadnje vrijeme sto odavde rade za ino trziste. Znam sigurno jedno 20 djece od prijatelja sto tako rade. I odlicno su placeni. I to spada u promjene o kojim sam pisao. Cudne stvari za dosadasnje nacine poslovanja...

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 05 Oct 2021, 20:26

jes jbt
drug odavde prodaje grobna mjesta po britaniji za neku njihovu firmu. cega se ljudi sjete ocm
🐽

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 05 Oct 2021, 20:28

koteljubi_kadnisamtu wrote: 05 Oct 2021, 20:15
HAVANA wrote: 05 Oct 2021, 19:44 Pa ne moram ja to ni citati. O tim stvarima i pisem. A ja sam vec u tome koliko mogu i znam. Sitno ali meni dovoljno. Nije to samo kod nas, svuda je. Ko god je imao novca ulaze ga u nekretnine. Toliko novac gubi vrijednost da je to nevjerovatno. Sta sam mogao sa 150000 prije 18 mjeseci ,sad ne mogu sa 300000.Bukvalno.al do kada ce i to, ako i to pukne bice svasta. A puce sa divljanjem cijena, materijala, ako pocnu veca otpustanja... Citavu koronu belgija recimo daje novac kao pomoc pravnim licima i nezaposlenim. To ce stati za 2 mjeseca. Sta onda? U njemackoj isto, sta kad stane ta pomoc a stan ti u berlinu 1700 eura, kupit ga svakako rijetki mogu... A onda mi, jadni i cemerni, sta onda? Mada po mom shvatanju imamo jedan veliki plus u ovakvim situacijama. Visok postotak privatnog vlasnistva i zemlje. Ceker ce se namotati. Ne do mi bog da u belgiji sad radim ovo sto ovde radim. Ja se i ne sekirah toliko, kontam proce, polako, ne zuri nista... Kako se sa ovim gore cujem, mozak mi otekne. Po njima sudnji dan, gotovo...Belgijanci lude a ovi nasi dosta ih ozbiljno razmislja da se vrati... Pa onda mene peglaju sta bi mogli ovde. Otkud znam jarane, nista veze s vezom nema.
Poslije visegodisnjeg ulaganja i obta sa nekretninama, imas li otplacenu nekretninu koja ti donosi zaradu?
Kljuc je obrtati nekretnine do neke mjere, onda one treba da rade za tebe, znaci cist profit, bez kredita ili nekog malog
Nemam sada nista vise sto izdajem. Jednu radnju. A i nju prodajem. Prodao sam sto sam rentao jer je stajalo prazno sa koronom. Preusmjeravam u malu stanogradnju i ne smijem da se previse kreditno zaduzim. Bolje mi sam poceti iz vlastitiih sredstava pa vidjeti kako ce se dalje sve ovo odvijati. Mogu ja dobiti kredit gdje hocu, top istorija. Ali ne smijem vise ludih uvala. Il sam ostario il mi se neka suha svezala. Cini mi se da je suha.Nista ovo ne valja.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”