Elon Musk/Tesla motors

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9100 times
Been thanked: 10796 times
Status: Offline

Re: Elon Musk/Tesla motors

Post by Krokodil Behko » 20 Dec 2024, 22:06

Skin wrote: 20 Dec 2024, 21:34 uzeo je transport, internet, svemir i medije...nas prometej

Nije još sve uzeo.
Imaš na hejbio dokumentarac o opozicionim raketaškim firmama.
Ljudi se kunu da je Muskov cilj da zamrači nebo s tim svojim satelitima, a podrška Trumpu je upravo zbog toga. Gore, u orbiti je anarhija i divlji zapad. Uzima ko koliko hoće i može, jer zakonske regulative jadva i da ima nešto. Nije čudo ni što se Bezos preturio, pa je sad i on veliki Trumpov fan. Svemir će (kako se čini) biti privatiziran (cijeli solarni sistem) i prije nego obični čovjek poleti do orbite.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 554 times
Been thanked: 812 times

Post by tuzlak1212 » 20 Dec 2024, 22:27

Ja nezz sta ce to privatizovanje u praksi znacit i sta ce neko dobit od tog, zasto iko daje 2 dolara na to pored NASA-e koja ima akademske ustave rada, meni je sus da neko finansira spacex a ne NASA-u.
Nije SpaceX toliko dominantan izvan atmosfere koliko se to prica zbog branda Muska, mislim ima rezultata al i dalje su ove drzavne svemirske kuce koliko ih ima dominantnije od SpaceX barem u praksi i okupiranosti svemira, trenutno meni to sve lici na masinu za pranje para svih tih trilijardera i zilijardera

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Dec 2024, 22:29

tuzlak1212 wrote: 20 Dec 2024, 22:27 Ja nezz sta ce to privatizovanje u praksi znacit i sta ce neko dobit od tog, zasto iko daje 2 dolara na to pored NASA-e koja ima akademske ustave rada, meni je sus da neko finansira spacex a ne NASA-u.
Nije SpaceX toliko dominantan izvan atmosfere koliko se to prica zbog branda Muska, mislim ima rezultata al i dalje su ove drzavne svemirske kuce koliko ih ima dominantnije od SpaceX barem u praksi i okupiranosti svemira, trenutno meni to sve lici na masinu za pranje para svih tih trilijardera i zilijardera

To trebaš reći svom idolu Trumpu, on je taj koji je Muska već postavio kojekuda u vezi raspodjele sredstava iz budžeta, namijenjenih istraživanju svemira.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 554 times
Been thanked: 812 times

Post by tuzlak1212 » 20 Dec 2024, 22:31

Krokodil Behko wrote: 20 Dec 2024, 22:29
tuzlak1212 wrote: 20 Dec 2024, 22:27 Ja nezz sta ce to privatizovanje u praksi znacit i sta ce neko dobit od tog, zasto iko daje 2 dolara na to pored NASA-e koja ima akademske ustave rada, meni je sus da neko finansira spacex a ne NASA-u.

To trebaš reći svom idolu Trumpu, on je taj koji je Muska već postavio kojekuda u vezi raspodjele sredstava iz budžeta, namijenjenih istraživanju svemira.
Nece jedan mandat srusit Amere niti NASA-u, al hoce napravit Ameriku velikom, Milan Mladenovic bi danas grupu nazvao EAV umjesto EKV, to ti je Trump efekt

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2757 times
Been thanked: 3050 times

Post by Skin » 20 Dec 2024, 22:44

pa nije jos sve, ostalo jos svemira...
kako se zove dokumentarac? je li o spacex, virgin galactic i blue origin?
ne moze bas cijeli solarni sistem biti privatiziran, privatne kompanije mogu resurse uzimati i bogatiti se, ali ipak postoje neke regulative... iz 70ih, 80ih, iz 2015.e, 2017.e koje izricito kazu da su nebeska tijela zajednicko nasljedstvo cijelog covjecanstva

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 20 Dec 2024, 22:48

uh pa mogu se jako obogatiti, kako sta ce znaciti... resursi, rudarenje asteroida, vlasnistvo nad satelitima, raketama, prikupljanje podataka, svemirski turizam - sve trziste za sebe

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Dec 2024, 22:53

Skin wrote: 20 Dec 2024, 22:44 pa nije jos sve, ostalo jos svemira...
kako se zove dokumentarac? je li o spacex, virgin galactic i blue origin?
ne moze bas cijeli solarni sistem biti privatiziran, privatne kompanije mogu resurse uzimati i bogatiti se, ali ipak postoje neke regulative... iz 70ih, 80ih, iz 2015.e, 2017.e koje izricito kazu da su nebeska tijela zajednicko nasljedstvo cijelog covjecanstva

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Dec 2024, 22:55

Skin wrote: 20 Dec 2024, 22:44 privatne kompanije mogu resurse uzimati i bogatiti se, ali ipak postoje neke regulative... iz 70ih, 80ih, iz 2015.e, 2017.e koje izricito kazu da su nebeska tijela zajednicko nasljedstvo cijelog covjecanstva

Ljudi u dokumentarcu navode, da su već prekršene te regulative.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 20 Dec 2024, 22:59

hvala ti, bas cu pogledati veceras kad vec ne mogu spavati

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 21 Dec 2024, 16:00

pogledala sam film, bas sam uzivala. hvala jos jednom i preporuka i od mene. nemam hbo, ali sam nasla film na ihavenotv :D.

i da, nije u pitanju privatizacija solarnog sistema, nego upravo prica o kompanijama koje prave rakete i konkurenciji u svemirskoj industriji.

spaceX i dalje broj 1, ali peter beck iz rocket lab-a, covjek bez ikakve uuniverzitetske diplome i formalnog obrazovanja, potpuno ludi naucnik, je jedina i najozbiljnija konkurencija spaceX-u. sredinom 2025.e izlazi sa novom neutron raketom, vjerovatno boljom od falcona.

privatizacija znaci prava vlasnistva, to nije moguce za nebeska tijela zbog postojecih regulativa. nije receno u filmu da su te regulative prekrsene, nego kad kazu da 'ne postoje' misli se na LEO nisku orbitu koja nam je prolaz za bilo kakva daljnja istrazivanja planeta i nebeskih tijela, a ako je zakrcimo i napunimo svemirskim otpadom (vec je velika guzva u njoj) - unistit cemo svaku takvu mogucnost. trenutno je tu svako ko je dio neke price u svemirskoj industriji, prilicno je komercijalizovano. kesslerov efekat lancane reakcije ukoliko se samo dva satelita sudare i druge stvari su realna opasnost u narednoj deceniji ako ne pocnemo cistiti taj otpad. sadasnji zakoni kazu da je vlasnik tog otpada onaj ko ga je tamo lansirao. nema regulative za zajednicko svemirsko ciscenje, ali se radi na tehnologijama i postoji mnogo inicijativa koje prepoznaju taj problem.

ali nije moguce za spaceX npr. da napravi koloniju na marsu i uvede svoje zakone i pravila. not yet :misli

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 21 Dec 2024, 16:13

fascinirana sam cinjenicom da se neko moze sam nauciti da pravi rakete. ne razumijem to, bez ikakve diplome aeronautike, inzinjeringa, nista. strasna odlucnost i radoznalost.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 21 Dec 2024, 16:38

Skin wrote: 21 Dec 2024, 16:13 fascinirana sam cinjenicom da se neko moze sam nauciti da pravi rakete. ne razumijem to, bez ikakve diplome aeronautike, inzinjeringa, nista. strasna odlucnost i radoznalost.

Zar ti je to enigma?
Pitaj onog svog, on htio odavno da ide na Mars i trebao je dosad stići.
Mada, meni se katkad činilo, da je upravo odatle i stigao ovdje :hihi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 21 Dec 2024, 16:41

A što se tiče dokumentarca, pa ako se ne varam i Hitler je prvo ušao vojskom u Porajnje, pa sve malo-pomalo. Moramo biti naivni, pa da pomislimo kako Elon Musk podržava i bodri njemački AfD ono čidsto iz rekreacije i dosade.

Trebamo upamtiti, svi desničari svijeta, trenutno imaju problema sa zakonom i pravosuđem, počevši od Trumpa i njegove američke kamarile ( da ih ne nabrajam, trebali bi sati) pa preko Marine i Wildersa, sve do Orbana, Fica, Salvinija, Strachea, itd. itd, itds..

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 21 Dec 2024, 17:57

heh. 'ne razumijem' nije pravi izbor rijeci, divljenje. uvijek ima neki projekat. neki dan je gledao par sati nesto, u sustini kako se sadi mrkva :D. kaze psihodelija. mnogo mrkve u nasim zivotima sljedece godine.

ps. naivnost.. oprezni optimizam mozda.

svi ti desnicari sa zakonskim problemima postoje, ali njihovo djelovanje ipak nailazi na otpor pravnog sistema, gradjanskog drustva i aktivizma, medjunarodnih faktora koji ih zakoce.
to je neki globalni reality vise nego koordinirana zavjera ili tako nesto, a musk ubaci ovako neku dramu, ali u tom teatru ove desnicare ipak stalno prekinu sudovi, protesti, demokratske institucije. pravi scenarist je narod, zakon i stvarnost. weimar je imao ekonomsku krizu i slabe institucije, plodno tlo za ekstremizam, ali javnost danas sve proziva.

ipak elon musk vise vremena provodi na memeovima nego planiranju osvajanja svijeta. njemu je rekreacija lansiranje raketa i svadjanje na X. to sa podrskom afdu je valjda zbog toga sto njemu treba deregulacija za njegove biznis interese i ekspanziju, a imao je tamo tesla gigafactory problem s tim (to mu je tacka s koje osvaja eu trziste). znaci licni, poslovni interes, oportunizam. nije radikalna desnica neka ujedinjena sila ni dominantna. globalni tok oblikuje tehnoloska inovacija, medjunarodna saradnja i otpor autoritarizmu.

historija se ne ponavlja bas tako lako.
hitler je imao kontrolu nad svim medijima i propaganda je oblikovala nacije, a musk ima X gdje raja vise brine o mackama i nft-ovima nego ideologiji. ne mogu te neke opasne zavjere tek tako proci ispod radara i mimo zakona. slazem se da on sada moze da mijenja i narativ, ali ima i drugih platformi, pretjerano je poredjenje sa hitlerom. mozda je to naivno, ali ugodnije je vjerovati u covjecanstvo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 21 Dec 2024, 18:08

Ma bitno je da su se tebi dopali likovi iz dokumentarca i unijeli malo nade u bolje sutra :oo

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 21 Dec 2024, 18:09

hvala ti :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 21 Dec 2024, 18:10

A dobro kažeš, borba traje. Demokratija je žilava i vidjećemo već...
Ipak, treba imati u vidu i da su milijarderi u stanju svašta učiniti, samo da bi zaradili još više.
U dokumentarcu jasno naglašavaju, ko premreži nebo vladaće svijetom i sad-zasad to je grupa milijardera

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 21 Dec 2024, 22:50

tehnoloski inovatori koji su postali milijarderi zbog toga, vrijedno su i radili za to.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20911 times
Been thanked: 18854 times

Post by Masamune » 22 Dec 2024, 06:11

Mapa pokrivenosti Muskovim Starlinkom u Evropi: Od 2025. godine BiH bi mogla ostati "crna rupa"

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /241221113

Kao i u mnogo čemu, opet smo među zadnjim, a od 2025. ćemo sigurno biti jedini bez Starlinka u Evropi jer će ga dobiti i Srbija i Crna Gora. Kakav god da je Musk ovo nam je potrebno. Pogotovo raji koja freelanca iz nekih kuća na planinama itd. gdje je loš internet, a da ne govorim za vojsku i ostalo.

Navodno se može uhvatiti Starlink u BiH, ali jednostavno ne nude nam uslugu za njega još uvijek. Tako je to kad imamo nesposobne političare umjesto da i ovakve stvari budu u hitnoj proceduri jednostavno da se ne brukamo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Dec 2024, 08:20

Trebaće ti 500 maraka za opremu, a pretplata neće biti ispod 70 maraka

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”