Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times
Status: Offline

Re: Moze li religija biti opasna

Post by Krokodil Behko »

Image

U pucnjavi ispred džamije u Kopenhagenu danas je poginula jedna osoba, dok je druga ranjena, saopštila je danska policija.

Portparol policije Lau Tajgesen izjavio je da se pucnjava odigrala poslije molitve koja označava kraj Ramazana.

Tajgesen nije mogao da iznese više detalja o ovom incidentu, prenijela je agencija AP.

Pozivajući se na svjedoke, lokalni mediji su javili da je na vjernike, koji su izlazili iz džamije, pucano iz automobila.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Može, može i te kako, jer u ime vjere danas ljudi mnogo šta rade.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
harrys
Na probnom
Na probnom

Post by harrys »

.
Last edited by harrys on 26 Sep 2011, 09:16, edited 1 time in total.
GENS UNA SUMUS Jedan smo rod
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

U BiH se vidi koliko je religija opasna po državu i društvo a ko to ne vidi , njemu nema pomoći
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

ljudi su ti koji su opasni. ne religija.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

paparaci wrote:ljudi su ti koji su opasni. ne religija.
A šta ako ti isti ljudi u ime religije provode opasnost ?
šta ćemo onda reći ?
U narodu bi rekli ; isti q - drugo pakovanje
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

ohladi slovenac, kruha ti.
opet gluposti valjas. znaci ako ja u tvoje ime pocinem neku glupost - ti si kriv?!!! :D. :lupa
NeK pUkNu DuSmAnI...

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

paparaci wrote:ohladi slovenac, kruha ti.
opet gluposti valjas. znaci ako ja u tvoje ime pocinem neku glupost - ti si kriv?!!! :D. :lupa
Ako ja nešto napišem mimo tvog shvatanja, to je za tebe valjanje gluposti , jel ??????????
Prestani više sa silovanjem na bilo koji način, dozvoli da se vodi diskusija a ako se tebi nešto s moje strane ne sviđa - izvoli sa argumentima jer to tvoje ponavljanje kako ja pišem gluposti se može tretirati i ovako ; administracija i moderacija je zakazala, jer nije editovala moje gluposti,koje sam napisao i ti si se sad stvorio pa im upućuješ na grešku :

Što se tiče same teme , možeš ti praviti u moje ime bilo kakvu grešku i to se na sudu obravnava individualno i smatraju tvoje opravdanje smiješno a ako se nešto veže na religiju , to je onda nešto sasvim drugo.
Nisi ni ti a ni ja ovdje da rješavamo pojedinačne slučajeve a kad su u pitanju vjerski fanatici sa bilo koje strane, onda oni rade u ime vjere ilti ubjeđenja a pojedinac ( kao ja ili ti ) sa ideologijom nema ništa , jer bilo šta porediti na tvoj način je suludo.
Jedno je primjer Josip Broz tito, koji je imao ideologiju i vlast a drugo sam ja kao pojedinac, koji nemam ni ideologije ni vlasti i sad ti porediš mene sa nekakvim npr. Abdul Wehabom - ma bjažiiii
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 »

ja sam ovaj forum shvatio kao razmjenu misljenja o odredjenoj temi a ne prepucavanje.
svako ima pravo na svoje misljenje ali ne treba da podcjenjuje tudje.
posebno ako se radi o ozbiljnim temema
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 »

cista religija, sama po sebi nije opasna. naprotiv.
opasnom je cini zloupotreba i pogresno tumacenje.
a toga danas imamo dosta. u svim velikim religijama ne samo u islamu.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

blento59 wrote: a toga danas imamo dosta. u svim velikim religijama ne samo u islamu.
Patrijarh srpski Irinej: "Molimo Boga da Kosovo ne padne u ruke bezvjernika"

Image

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je u subotu Svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji i pozvao vijernike da se mole Gospodu da sveta srpska kosovska zemlja ne padne u ruke bezvjernika.

"Neka Gospod usliši molitve naših svetih, čije mošti ovde počivaju i u čiju se milost i pomoć svi uzdamo i neka ne dozvoli da ova sveta zemlja padne u ruke bezvjernika. Neka njihove molitve Gospod vidi, kao i želje i molitve svih nas da ovo uvijek ostane sveta srpska pravoslavna zemlja", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje brojnog monaštva i sveštenstva, uoči sutrašnje hirotonije vikarnog episkopa lipljanskog Jovana Ćulibrka.

U arhipastirskoj besedi, patrijarh Irinej je blagoslovio srpski narod na Kosovu i Metohiji ukazao na značaj Pećke patrijaršije.

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/regija/7 ... z1WzUFU4E8
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 »

eto naveo si jedan od primjera.
nas je problem sto mislimo da je bas nasa religija ona prava.
medjutim koliko ja znam kuran trazi da se postuju i druge (ne paganske) religije.
u kuranu stoji:"postujte knjigu(kuran) i sve druge knjige pisane prije nje.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

mrki62 wrote:
paparaci wrote:ohladi slovenac, kruha ti.
Ako ja nešto napišem mimo tvog shvatanja, to je za tebe valjanje gluposti , jel ??????????

kamo srece da je to samo mimo mog shvacanja, Janez. ;)
Prestani više sa silovanjem na bilo koji način, dozvoli da se vodi diskusija a ako se tebi nešto s moje strane ne sviđa - izvoli sa argumentima
ne znam zbog cega se ti kao glavni silovatelj (istine) toliko uzbudjujes?!
naravno da ti susrecem s argumentima.
jer to tvoje ponavljanje kako ja pišem gluposti se može tretirati i ovako ; administracija i moderacija je zakazala, jer nije editovala moje gluposti,koje sam napisao i ti si se sad stvorio pa im upućuješ na grešku :
daj bolan smiri se. sta ti je. sto bi bilo ko od odgovornih reagovao, kad nema razloga. ti iznosis svoje misljenje, a ja svoje. sto ne mora znaciti da je ijedan od nas dvojice u pravu. ali imamo pravo na svoje misljenje. to sto se ja i ti eventualno ne slazemo u misljenju je opet nesto drugo. najzad, sastavni dio diskusije. u stvarnosti se prica takodjer ne zavrsava s tim sto svako iznese samo svoje misljenje.
Što se tiče same teme , možeš ti praviti u moje ime bilo kakvu grešku i to se na sudu obravnava individualno i smatraju tvoje opravdanje smiješno a ako se nešto veže na religiju , to je onda nešto sasvim drugo.
zbog cega bi to bilo nesto sasvim drugo?

pa i u slucaju da nesto pocinis u ime religije isto se razmatra validnost opravdanja i na kraju bi te iste takodjer ismijali. znaci postupak razmatranja je isti. pred sudom stojis ti kao individua, a ne religija ili neko drugi. razumes?!
blento59 wrote:ja sam ovaj forum shvatio kao razmjenu misljenja o odredjenoj temi a ne prepucavanje.
svako ima pravo na svoje misljenje ali ne treba da podcjenjuje tudje.
posebno ako se radi o ozbiljnim temema
naravno. to jeste tako i slazem se u potpunosti s tobom.
nemoj da te ovo sa mnom i mrkijem zbunjuje. to je posebna prica i ima vec duboko korijenje.
blento59 wrote:cista religija, sama po sebi nije opasna. naprotiv.
opasnom je cini zloupotreba i pogresno tumacenje.
a toga danas imamo dosta. u svim velikim religijama ne samo u islamu.
nit sta dodati, nit sta oduzeti! :ruke
NeK pUkNu DuSmAnI...

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

daj bolan smiri se. sta ti je. sto bi bilo ko od odgovornih reagovao, kad nema razloga. ti iznosis svoje misljenje, a ja svoje. sto ne mora znaciti da je ijedan od nas dvojice u pravu. ali imamo pravo na svoje misljenje. to sto se ja i ti eventualno ne slazemo u misljenju je opet nesto drugo. najzad, sastavni dio diskusije. u stvarnosti se prica takodjer ne zavrsava s tim sto svako iznese samo svoje misljenje.
To jeok, al bez etiketiranja jer ja ću se onda i te kako tebi prilagodit a onda nemoj kukati :pusi
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

"paparaci"]ljudi su ti koji su opasni. ne religija.
Ljudi se bave religijom ne religija ljudima, a to bavljenje kosta svaki dan zivota ustvari hiljadama zivota..
Samo ne znam odakle tebi pravo da TI nekom kazes da je napisao glup post ccc

AHAHHA JA KOLIKO SAM SHVATIO SAMO PAR OVIH DESNIČARA IMA PRAVO NA MIŠLJENJE OSTALI JOK...
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

:haha

kralj si! :ruke :lupa
NeK pUkNu DuSmAnI...

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 »

opet prepucavanje umjeso razmjene misljenja :ruke
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by adacta »

NOVI TALIBANI U SOMALIJI
Mladi recitatori nagrađeni kalašnjikovima

Mobitelske melodije, ples i nogometne utakmice kvare muslimansku mladež u Somaliji, za razliku od, recimo, kalašnjikova i ručnih granata. Tako misle fanatici iz skupine Al-Šabaab, koji na području koje kontroliraju organiziraju recitatorska natjecanja, a maloljetne pobjednike nagrađuju vatrenim oružjem

Umjesto računala, školske opreme ili ljetovanja na nekom otoku mladosti, nagrada za najboljeg recitatora bila je, kako je javio somalijski radio Andalus (a prenio Guardian), automatska puška AK 47 i čak 700 dolara. Drugoplasirani interpretator također je dobio kalašnjikova i 500 dolara, a trećeplasirani maloljetnik morao se zadovoljiti sa 400 dolara i dvije ručne granate F1. I kao zgodan dodatak, sva trojica nagrađena su vjerskim knjigama čiji sadržaj Guardian ne navodi.

Radio Andalus ne navodi ni koliko su stari bili pobjednici natječaja, no fotografije objavljene na internetu sugeriraju da bi se moglo raditi o pubertetlijama. Prije dvije godine na sličnoj priredbi laureati su navodno imali između 17 i 20 godina.

Natjecanje za tinejdžere ratnike organizirano je u gradu Elisha Biyaha na jugu Somalije, zemlje koja de facto ne postoji već 20 godina jer je rascjepkana na više paradržava pod kontrolom raznih gospodara rata. Međunarodno priznata vlada Somalije formirana je u inozemstvu, gdje je i djelovala nekoliko godina (primjerice, u Keniji), dok uz pomoć Etiopije i drugih zemalja nije uspjela povratiti kontrolu nad glavnim gradom Mogadišuom. Kao jednu od najopasnijih političkih sila u Somaliji međunarodna zajednica percipira upravo al-Šabaab ('Momci', 'mladi mudžahedini'), esktremističku skupinu koja drži neke južne predjele Somalije i povezana je s Al Kaidom.

Prema izvješćima zapadnih medija, al-Šabaab u Somaliji postaje nekovrsni pandan talibanskom pokretu u Afganistanu. Guardian piše da je u nekim dijelovima pod kontrolom al-Šabaaba zabranjeno emitiranje filmova, zatim TV prijenosi utakmica, plesanje, svadbeni pirovi, melodije na mobitelima i druge civilizacijske tekovine koje se kose s predodžbama radikala o 'izvornom islamu'. Kalašnjikov se, očito, uklapa u tu predodžbu kao poželjna civilizacijska tekovina. Kao i djeca ratnici.

:zid :(
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 39 times
Been thanked: 905 times

Post by Sibila »

mrki62 wrote:
paparaci wrote:ljudi su ti koji su opasni. ne religija.
A šta ako ti isti ljudi u ime religije provode opasnost ?
šta ćemo onda reći ?
U narodu bi rekli ; isti q - drugo pakovanje
Ja nisam procitala ovu temu od pocetka.....pa nemojte zamjeriti...... :zubi

Mnoooogi ljudi....vlade itd. provode strasne i daleko strasnije stvari ne samo u ime religije......i pod krinkom religije......vec i pod mnogim drugim....pitanjima....ideologijama...teorijama....itd.......pocev od naoruzanja.....svih mogucih biznisa itd.

Slazem se sa blentom i paparacom........jer ako ljudi....bilo koje vjere....rase..nacionalnosti.....provode strasne i opasne stvari....pod ovim ostalim krinkama....zasto je religija tu nesto posebno izdvojena...ok....religija se jel smatra bitnim pitanjem za mnoge.......ali po mome misljenju,moze biti opasna u....opasnim mentalnom/socijalnim itd. sklopovima........licnosti koje zloupotrijebe religiju i ostala pitanja.....za neke svoje ciljeve...potrebe....itd.....
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Tigris wrote:
Ja nisam procitala ovu temu od pocetka.....pa nemojte zamjeriti...... :zubi

Mnoooogi ljudi....vlade itd. provode strasne i daleko strasnije stvari ne samo u ime religije......i pod krinkom religije......vec i pod mnogim drugim....pitanjima....ideologijama...teorijama....itd.......pocev od naoruzanja.....svih mogucih biznisa itd.

Slazem se sa blentom i paparacom........jer ako ljudi....bilo koje vjere....rase..nacionalnosti.....provode strasne i opasne stvari....pod ovim ostalim krinkama....zasto je religija tu nesto posebno izdvojena...ok....religija se jel smatra bitnim pitanjem za mnoge.......ali po mome misljenju,moze biti opasna u....opasnim mentalnom/socijalnim itd. sklopovima........licnosti koje zloupotrijebe religiju i ostala pitanja.....za neke svoje ciljeve...potrebe....itd.....
Sve je to ok al to još ne znači da se ne smijemo posvetiti ovoj temi i dati svoje mišljenje.
Evo ja ću , u ime religije su se pojavili u BiH novokonponovani muslimani, točnije vehabije, koje eksplicitno zagovaraju da je žena njihov rob, žena nema nikakvih prava - sem da slušaju muža.
Primjer, pronađite mi jednog jedinog vehabiju a da mu žena smije gologlava hodati.

A evo i najnovija vijest , koja dolazi iz provehabijske S. Arabije :

Saudijska Arabija: Ženi prijeti bičevanje jer je vozila automobil

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/svijet/7 ... z1ZBIG6nug

Image

Sud u Saudijskoj Arabiji izrekao je kaznu od deset udaraca bičem ženi koja je prekršila zabranu vožnje automobila osobama ženskog pola.

Žena, identifikovana imenom Šema, proglašena je krivom po optužbi da je u julu vozila automobil u Džedi.

Online kampanja "Women to drive", koja podržava pravo žena u Saudijskoj Arabiji da voze, saopštila je da je žena već uložila žalbu.

U prethodnih nekoliko mjeseci, veći broj žena vozio je automobile ulicama saudijskih gradova u pokušaju da izvrše pritisak na monarhiju radi izmjene zakona, prenosi BBC.

Kazna je izrečena dva dana nakon što je saudijski kralj Abdulah objavio da ženama treba dozvoliti da glasaju prvi put na izborima 2015. godine.

Još dvije saudijske žene pojaviće se pred sudom do kraja godine zbog sličnih optužbi, javljaju dopisnici.

PS. vehabije žele uvažavati takvo poimanje vjere , pa sad recite jel može biti religija opasna
Post Reply

Return to “Religija”