Morgen wrote: 01 Sep 2024, 14:40
Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 13:54
Ja ne zauzimam ovdje ničiju stranu, šta više i sa Arthurom i sa Morgen sam baš u zadnje vrijeme fino komunicirao.
Ali zanimljiv mi je njen zadnji post, može se reći i ironičan.
Registruješ se kao Srpkinja, Srbijanka na forum nakon ratnih dešavanja, forumaši te prihvate i tretiraju te isto kao i nekog forumaša koji se zove Nazif i Fuad (probajte se registrovati na Poskoku kao Naseef i Fuddo pa ćete vidjeti suprotnu reakciju), stekneš poznanike gdje diskutuješ godinama i onda nakon prepirke sa jednim ili možda dva forumaša, počneš pisati generalno o Bosancima, kako ih smatraš finim ljudima a oni tebi tako, radi dvije osobe među toliko forumaša.
A onda se ljutiš što nakon jedne teme koja nije ni 000000000000000000000000000000000000.1% od onoga šta su četnici radili devedesetih te svrstavaju u istu grupu kao četnike, samo zato jer ste pripadnici istog naroda, dok sa druge strane je dovoljno samo par forumaša da počneš generalizovati “Vi Bosanci…”
Šta bi onda tek bilo da su Bosanci/Bošnjaci napravili više od “nepravedne” teme na internetu, ako je već ovo dovoljno da se generalizuje?
Nisam pisala generalno o bosancima, mislila sam forumase. Ovde nema samo bosanaca. I uopste mi nacija nije bitna, mislila sam na sve vas na forumu.
Moja deca su bosanci.
Gresis nazife, nigde nisam napisala “vi bosanci”
I niko nije rekao da sam ja cetnik, nego da ih branim. Mada to dodje isto.
Meni to tako zvuči
Ali ipak, sram vas bilo. Sve vas koji tako mislite. Ja mogu da odem gde god hocu, na bilokoji forum, ali sam izabrala ovaj jer smatram da su bosanci jedni od najb0ljih ljudi. I ovo nije ulizavanje, ovo iskreno mislim.
Jesi napisala da govoriš o onima koji tako misle, ali si onda odmah skrenula na generalizaciju, jer si pomenula Bosance radi samo par forumaša.
Ako ja u Njemačkoj odvezem auto kod automehaničara koji je Austrijanac i on me prevari, a ja mu kažem “Sram vas bilo što ste me izradili. Mogao sam odvesti auto bilo kome, ali sam smatrao da su Austrijanci pošten narod” onda na osnovu par radnika govorim o Austrijancima, i svaki Austrijanac koji drži automehaničarsku radnju koji to čuje, će smatrati da ću ja ubuduće odvesti auto kod automehaničara Grka, Albanaca ili Makedonaca, jer zbog jednog Wolfganga Austrijanca, ja sam počeo govoriti o Austrijancima kojima pripada i Austrijanac Helmut koji mi auto nije ni dodirnuo.
E sad poredi sa Srbima. Ako je tvoje razočarenje zbog par Bosanaca na forumu na kojem si samo dvije godine i do sada se osjećala tu fino, te navelo da tako nešto napišeš jer si se našla uvrijeđenom, pa makar to bilo iz afekta, da si se nespretno izrazila, da nisi tako mislila, ili bilo koja druga emocija ili razlog, kako je onda onima koji su sa Srbima “forumali” decenijama u pravom životu, družili se, izlazili zajedno, bili dobre radne kolege i školski drugovi, gdje nam nije par Srba zabilo nož u leđa već nekoliko hiljada, i to bukvakno, i to ne samo u leđa, već i u vrat, stomak, u ruku, ne samo njima već i članovima familije?
Zar nije onda ironično da ako si se zbog emocija malo nespretno izrazila i generalizirala, da ti je krivo da ti druga strana iz isto nekih emocija napiše da braniš četnike samo jer pripadaš istom narodu?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.