Sarajevo

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2769 times
Been thanked: 22878 times
Status: Online

Re: Sarajevo

Post by HAVANA »

Al sega mi je kako poznam naseg iz daljine,samo gledaj ima li sljem i odijelo il ga je nedje fikno uz prugu... :valja
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

A nagledo sam se radilista i gradilista,temelja,iskopa itd...Nije ovo nikakva rekonstrukcija.Sve nanovo od temelja i iskopa pa do stubova i mreze.Samo trasa ista.Sto ja znam i sto sam vidio ovo izgleda odlicno i trajace.Vidicemo,nadajmo se.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40546 times
Been thanked: 26868 times
Status: Offline

Post by Rum »

"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40546 times
Been thanked: 26868 times

Post by Rum »

"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

:(
Ljiljan
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 75 times
Been thanked: 220 times

Post by Ljiljan »

Jeste, ovo je bukvalno nanovo sve. :ok Po mojoj odokativnoj procjeni pruga je najslabija na potezu Malta - Socijalno. Gledam danas tramvaj prolazi pored crkve/opstine Novo Sarajevo ko baja. Nas narod mozda nije ni svjestan koliki je ovo infrastrukturni projekat. Ugl za najebati se zelenim kmerima matere milosne.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2270 times
Been thanked: 5416 times

Post by Beni »

Moja mahala :srce

Fuck you a friendly note to start the day
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Sinoc gledam,sreca ja prosao kad su odcepili...
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

HAVANA wrote: 30 Aug 2022, 11:16 Sinoc gledam,sreca ja prosao kad su odcepili...
imaju dobar saug oni odvodi kad nisu zacepljeni
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Fala qrcu bar dio onog cirkusa od ceste uradjen. https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... -trebevica
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Beni wrote: 30 Aug 2022, 12:24
HAVANA wrote: 30 Aug 2022, 11:16 Sinoc gledam,sreca ja prosao kad su odcepili...
Jao ovo se meni desilo na objektu. Kad je velika kisa odvodni glavni ne moze da primi nego pocne vracat. Poplavio mi objekat kompletan suteren... Kulja iz onog a mozes samo gledat... :lupa
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

HAVANA wrote: 30 Aug 2022, 15:10
Beni wrote: 30 Aug 2022, 12:24

Jao ovo se meni desilo na objektu. Kad je velika kisa odvodni glavni ne moze da primi nego pocne vracat. Poplavio mi objekat kompletan suteren... Kulja iz onog a mozes samo gledat... :lupa
Tako na ovim neboderima na Trgu Heroja odvod za kisu spojen sa odvodom od WC-a
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Beni wrote: 30 Aug 2022, 15:20
HAVANA wrote: 30 Aug 2022, 15:10

Tako na ovim neboderima na Trgu Heroja odvod za kisu spojen sa odvodom od WC-a
Ma ja sam bio spojen na onu glavnu 800 kod aerodroma al ogromne kise bile. Zamisli kad navali iz cijevi 800.A to su 200 te po trgu... :lupa
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Ko vam je kriv što ste izabrali da živite u rupi.
Svi mi se morete obratit
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2688 times
Been thanked: 8303 times

Post by Duminjo »

PREDIZBORNO OBEĆANJE

Ovako SDA vidi glavni grad do 2035.: Proširenje prema Sarajevskom polju i padinama brda Žuč

Image
SDA predlaže da se postojeći Aerodrom Sarajevo pretvori u jezero (Screenshot: SDA)

Sarajevska SDA je predstavila plan razvoja glavnog grada do 2035. godine, a na čelu tima, koji je radio na planu, bio je arhitekta Faruk Kapidžić. Planom se tretiraju najvažnija pitanja razvoja, prije svega ona urbanistička.

Plan je prvobitno predstavljen na skupu SDA u sarajevskoj općini Centar 29. augusta, a Kapidžić ga je potom predstavio i široj javnosti. U istaknutoj videoprezentaciji plana je konstatirano da je obnovljeno skoro sve ono što je oštećeno ili srušeno tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Širenje prema Sarajevskom polju

Ocijenjeno je da se grad mora širiti iz uske kotline prema Sarajevskom polju - niz rijeku Bosnu i prema padinama brda Žuč. Smatra se da će se time omogućiti udoban život za, kako je istaknuto, 700.000 stanovnika i dolazak stotina hiljada turista.

Kao uslov za to navedeno je izmještanje sanitarne deponije Smiljevići na lokaciju izvan grada, na kojoj bi se izgradila nova, moderna deponija sa spalionicom koja ne zagađuje zrak i postrojenjima za reciklažu. Plan je da se lokacija sadašnje deponije sanira, konzervira i pretvori u park.

SDA smatra da se na padinama Žuča trebaju izgraditi manja stambena naselja, ugostiteljske građevine i sadržaj za rekreaciju. Obećana je planska izgradnja uz rijeku Bosnu.

"Planskom izgradnjom u širokom pojasu niz rijeku Bosnu omogućit će se prirodan razvoj Sarajeva. Time će se Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo sačuvati od prekomjerne izgradnje i sačuvat će se kvalitet života", konstatirano je.

Izgradnja novog aerodroma na području Visokog

Predložena je izgradnja keja niz rijeku Bosnu, a za šta se smatra da će time ovaj dio grada postati mjesto ugodnog života i poželjna lokacija za investiranje. Ocijenjeno je da postojeći Međunarodni aerodrom Sarajevo više nije funkcionalan zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze gusto naseljena mjesta te zbog učestale guste magle. Zato je predložena izgradnja novog aerodroma u Visokom, što je plan od prije rata. Za SDA je rješenje da se lokacija postojećeg aerodroma pretvori u jezero.

"Na mjestu sadašnjeg aerodroma napraviti jezero sa pratećim rekreativnim, sportskim i turističkim sadržajem, što će u potpunosti promijeniti sliku grada. Jezero će kanalima biti povezano sa rijekom Željeznicom, čime će se omogućiti da se regulacijom vodotoka spriječe proljetne poplave koje su redovna pojava na područjima uz rijeku", naglašeno je.

Obećana je i izgradnja desetina parkova, među kojima je onaj veliki na Betaniji. Kako je navedeno, sve će to biti realizirano kroz sadnju 100.000 stabala.

Nove žičare i gondole, produženje tramvajske pruge

Vizija do 2035. podrazumijeva i izgradnju novih žičara, gondola, produženje tramvajske pruge i izgradnju novih saobraćajnica. Prijevoz žičarama i tramvajima trebao bi biti jedinstven sistem.

"Proširenje postojeće žičare, izgradnja tri nove žičare i dvije gondole kojima će grad biti povezan sa skijalištima, izletištima i turističkim sadržajima na planinama. Postojeća žičara bit će proširena, a polazna tačka bit će kod Vijećnice. Bit će izgrađene žičare Šip-Nahorevska brda, Željeznička stanica-Hum-Žuč i Hrasnica-Igman. Žičare i tramvaji bit će jedinstven sistem prijevoza od centralnog dijela grada do okolnih izletišta. Polazne stanice žičara bit će u blizni posljednjih tramvajskih stanica", obrazloženo je.

Naglašeno je da je potrebno izgraditi dvije gondole, a zaključeno je da će se time poboljšati turizam glavnog grada.

"Gondole će se graditi od Tarčina do vrha Bjelašnice te od Dobrinje do Jahorine. To će dovesti do izgradnje novih hotelskih kapaciteta i resorta. Time će se omogućiti Sarajevu da bude jedan od vodećih turističkih centara", ukazano je.

SDA je mišljenja da je postojeću Željezničku stanicu potrebno izmjestiti, jer, kako je naglasila, sprečava razvoja grada, što se odnosi i na proširenje tramvajske mreže. Obećano je dodatnih 30 kilometara tramvajske pruge.

"Željeznička stanica, koja sprečava razvoj grada i kvalitetnije povezivanje naselja na padinama Huma i Žuči sa centrom grada, bit će izmještena u Rajlovac. Izmještanjem će se omogućiti izgradnja sjeverne saobraćajnice, kao i izgradnja novih 30 kilometara tramvajske pruge kojom bi bili povezani Dobrinja, Hrasnica i Šip, a tramvajski saobraćaj organiziran u obliku prstena", naglašeno je.

Poručeno je da izgradnja Prve, Nulte, Devete i 12. transverzale te Sjeverne i Južne longitudinale mora biti prioritet. Kako je istaknuto, područje sadašnje Željezničke stanice bilo bi mjesto sa kojeg bi kretala žičara prema Humu i Žuči.

Rješavanje problema zagađenja zraka

Ovim planom je tretirano jedno od najvećih problema, a to je zagađenje zraka. SDA smatra da se to može riješiti subvencijama za kupovinu električnih vozila, subvencijama za korištenje ekoloških prihvatljivijih energenata i utopljavanjem građevina.

"U doglednoj budućnosti 90 posto vozila javnog prijevoza bit će na električni pogon, uz izgradnju punionica za električna vozila. Iz budžeta bit će osigurane subvencije da bi taksisti prešli na električna vozila. Propisima će biti regulirano da će zanavljanje voznog parka vladinih i javnih institucija biti moguće vozilima na električni pogon. Ovim subvencijama bit će obuhvaćene i ostale kategorije građana. Grijanje stambenih i poslovnih građevina morat će biti na plin, struju, toplotne pumpe i u manjoj mjeri na pelet, za šta će domaćinstva dobijati subvencije. Kanton Sarajevo će učestvovati u Južnoj interkonekciji za plin. Pokrenut će se opsežan projekat utopljavanja, čime će se sačuvati ogromna količina energije", istaknuto je.

Sarajevo kao pametni grad

Vizija SDA podrazumijeva i intenziviranje projekta pametnog grada - organizacije centralizovanog mjesta na kojem će se prikupljati podaci potrebni za upravljanje gradom.

"Elektronska uprava, medicinske usluge, regulacija saobraćaja, komunalne usluge, parking, ušteda energije i druge usluge bit će zasnovane na softverskim rješenjima domaćih stručnjaka i kompanija", naglašeno je.

Također je poručeno da jezgro grada, prostor na kojem su građevine iz perioda Osmanskog i Austrougarskog carstva, mora biti "brižljivo čuvano".

Šta je s vodom, klimatskim promjenama i urbanom mobilnosti?

U spomenutoj videoprezentaciji SDA o razvoju Sarajeva do 2035. nije sadržano kako bi ova stranka zaštitila izvorišta pitke vode, tj. dugoročno riješila probleme u vodosnabdijevanju. Ovi problemi su u posljednjih godina sve izraženiji, a za očekivati je da će s klimatskim promjenama biti još izraženiji. Upravo pitanje odnosa prema klimatskim promjenama također nije sadržano u ovoj videoprezentaciji. Nije ni sadržan stav o tome kako će se razvijati urbana mobilnost, prije svega biciklistička infrastruktura.

SDA je među najodgovornijim strankama za urbanističko uništavanje Sarajeva nakon završetka rata. Ova stranka je to nedavno i sama priznala. Kao opozicija u Kantonu Sarajevo smatra da su vladajući NiP, SDP i NS nastavili s urbanističkim uništavanjem.

Kapidžić, koji je od marta do kraja 2020. bio kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, je u nedavnom intervjuu za Klix.ba izjavio da će grad biti nepovratno urbanistički uništen ako na vlasti ostanu predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i predsjednik NS-a Edin Forto.

klix.ba
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

:haha

Sda uz parolu "nemereš ti zamislit kolko mi moremo obećat"
Svi mi se morete obratit
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15095 times
Been thanked: 14866 times

Post by Dori »

Taare wrote: 30 Aug 2022, 18:35 Ko vam je kriv što ste izabrali da živite u rupi.
Sarajevo nikada nije bilo rupa, niti će biti!

Sarajevo je...
Taksista koji me vozi sa aerodroma i na moju opasku da lišće već opada, odgovara riječima: "Ma ja, lubenica, učiteljica", što sam nakon podrobne analize shvatio da predstavlja magičnu formulu koja opisuje postepeni dolazak jeseni.
Trenutak kada se, nakon što pukne ramazanski top koji označava zalazak sunca, sa Jekovca vidi kako svjetla na svim minaretima Sarajeva istovremeno zaiskre.
Tandrkanje prvog jutarnjeg tramvaja koje odjekuje kroz prazne ulice grada.
Hladnoća zgrada iz austrougarskih vremena i stepenica u njima, sa rubovima izlizanim od đonova koji se već više od stoljeća njima pentraju.
Somun (sa ćurokotom) iz pekare na Kovačima.
Lopte koje se valjaju u plitkim virovima Miljacke.
Ljepota sarajevskih žena, koja uvijek u sebi nosi upisanu vlastitu prošlost i vlastitu budućnost, istoriju prošlih i budućih mijena: u licima se mogu prepoznati kako žgoljave djevojčice, tako i zrele žene, kako i djevojčuljci, tako i brižne starice.
Sfumato hladnog sarajevskog jutra, prije nego što sunce izmili iza planina, a izmaglica puže uz padine.
Škembići kod Hadžibajrića.
Plodovi koji rastu po grmlju diljem Sarajeva, znani kao "bijele bobice".
Vitka mačka, tigrasta čaršijanerka, koja se valja na brdu perzijskih ćilima u Morića-hanu.
Okrugla tacna koja rotira na vrhu konobarskog kažiprsta.
Miting golubova na Sebilju.
Miris sira, kajmaka, mesa i mramora u Tržnici.
Zvonjava crkvenih zvona u šest ujutro.
Način na koji sarajevski akcenat pući usne govornika, zbog mumlavih suglasnika i progutanih samoglasnika, što naročito lijepo izgleda kod žena sa punim usnama.
Jesenje lišće do zglobova na Vilsonovom šetalištu i zvuk zrelog kestenja kad otpadne, zasrlja kroz grane a onda udari u meki tepih od lišća.
Špricer kod Ramisa.
Miris starih podruma: ugalj, prašina, kace za kupus, memla.
Svjetla koja noću cakle u brdima oko Sarajeva, nalik na zvijezde koje, kao pahuljice, sporo padaju.
Zvuk ispuhane lopte koju djeca šutaju po prašini u parkovima Novog Sarajeva.
Šištanje kiše na ulicama pod točkovima automobila.
Izrezbarene topovske čahure u Kujundžiluku.
Pijukanje radiostanica u taksijima.
Reumatične ruke penzionera na leđima dok gledaju partije šaha sa džinovskim figurama pred avetinjskom Robnom kućom.
Sladoled sa ukusom "egipatske vanilije" (šta god da je to) u slastičarni Egipat.
Zelenilo terena na Željinom stadionu.
Asfalt pun udubljenja, rupa, barica i ruža, nikad savršen, uvijek šatiran.
Kratki trzaj glavom u stranu koji prati odgovor: "Pa evo…", na pitanje: "Šta ima?".
Bljesak uličnih svjetala na mirnoj, plitkoj Miljacki.
Ublažene jarke boje jesenjeg voća i povrća u sjeni strehe pijace na Markalama.
Ćevapi bilo gdje u gradu.
Kiseljak koji izlapi za manje od petnaest minuta.
Tvrdoća kamena koji dotakneš kad se nagneš da popiješ gutljaj vode na Gazi Husrev- begovoj česmi.
Huk Sarajeva koji se čuje na Hridu ili Trebeviću - svi zvuci grada stopljeni u jedno.
Tišina koja prati padanje prvog snijega, kao da sve i svi zamuknu od sjetnog uzbuđenja.
Duge sjenke drveća u Velikom parku u septembarsko poslijepodne.
Kolekcija prepariranih životinja u Zemaljskom muzeju.
Kipovi ispred Narodne banke, vječiti čuvari Čeke, koji drže svjetla-šljemove iznad svojih glava.
Ritam hoda penzionera na Ferhadiji koji se poklapa sa ritmom međusobnog razgovora - sintaksa koraka.
Dres dupljak sa imenom Zinedinea Zidanea na leđima musavog dječaka.
Titova slika u zlatari na Čaršiji.
Gaće i čarape u prolazu kraj Imperijala.
Miris koji odjeća nosi na sebi nakon boravka u Sarajevu: mješavina znoja, cigaretnog dima, ćevapa, pranja u sarajevskoj vodi i sušenja napolju.
Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šaneri i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni - sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma.
I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli.
Aleksandar Hemon

:srce

Image
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2688 times
Been thanked: 8303 times

Post by Duminjo »