O čemu trenutno razmišljate?
Moderator: VIP
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9999 times
- Been thanked: 16888 times
- Status: Online
Re: O čemu trenutno razmišljate?
Sto uopste ulazim na fb 
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Vrag
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 247 times
- Status: Offline
Je li se moze nekako fb iskljuciti, a da ostane samo messenger? Sa listom prijatelja itd?
- spacebound
- Urednik foruma

Ne znam, ja tako rijetko udjem, i obavezno se iznerviram, a zao mi ga izbrisatiVrag wrote: 18 Nov 2019, 10:29Je li se moze nekako fb iskljuciti, a da ostane samo messenger? Sa listom prijatelja itd?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 5805 times
- Been thanked: 5293 times
Ako ne budem imala plavih na vratima do 12, ja sam biciklo. Evo me, pocela ko Hanni. 
Svako sebe laze kako mu odgovara.
- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15099 times
- Been thanked: 14877 times
Ma samo unfollow....Meni nekako to ostala veza sa rajom, rodbinom....Ali ponekad bas odmorim po sedmicu dvije od fb. Ljudi dijele sve i svasta. Sve nekako, ali kad vidim bolesnu djecu i to, po sedmicu dana ne mogu doci sebi....I opet mazohista vratim se na isti. Ali pokusam sakriti postove ljudi koji dijele takve stvari. Jednostavno ne mogu....
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- Vrag
- Forum [Bot]
Ma isto tako, a messenger mi treba zbog nekih grupaspacebound wrote: 18 Nov 2019, 10:30Ne znam, ja tako rijetko udjem, i obavezno se iznerviram, a zao mi ga izbrisatiVrag wrote: 18 Nov 2019, 10:29
Je li se moze nekako fb iskljuciti, a da ostane samo messenger? Sa listom prijatelja itd?![]()
- spacebound
- Urednik foruma

Ja listu prijatelja stalno korigujem, obicno ih imam oko 120, gledam neki dan sad ih skoro 200, valja opet cistku pravit, a mrsko mi i to.Al' kad udjem k'o u minsko polje, i to svaku nagazimDori wrote: 18 Nov 2019, 10:34Ma samo unfollow....Meni nekako to ostala veza sa rajom, rodbinom....Ali ponekad bas odmorim po sedmicu dvije od fb. Ljudi dijele sve i svasta. Sve nekako, ali kad vidim bolesnu djecu i to, po sedmicu dana ne mogu doci sebi....I opet mazohista vratim se na isti. Ali pokusam sakriti postove ljudi koji dijele takve stvari. Jednostavno ne mogu....
A sto ne mogu na rende kora
Opet ima rodbine daleko kojima volim vidjeti slike i to bi mi nedostajalo, ali tacno cu uradit tako k'o i ti.
Posebno da ukinem one sto lijepe pametne citate, a zadnju knjigu u osnovnoj skoli procitali
- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15099 times
- Been thanked: 14877 times
Ja skoro pregledala svoje prijatelje....preko 1000....ali nemam nikog bezveze....Zao mi bilo koga skinuti. Nakupi se toga godinama....tri grada, dvije drzave....spacebound wrote: 18 Nov 2019, 10:39Ja listu prijatelja stalno korigujem, obicno ih imam oko 120, gledam neki dan sad ih skoro 200, valja opet cistku pravit, a mrsko mi i to.Al' kad udjem k'o u minsko polje, i to svaku nagazimDori wrote: 18 Nov 2019, 10:34
Ma samo unfollow....Meni nekako to ostala veza sa rajom, rodbinom....Ali ponekad bas odmorim po sedmicu dvije od fb. Ljudi dijele sve i svasta. Sve nekako, ali kad vidim bolesnu djecu i to, po sedmicu dana ne mogu doci sebi....I opet mazohista vratim se na isti. Ali pokusam sakriti postove ljudi koji dijele takve stvari. Jednostavno ne mogu....![]()
A sto ne mogu na rende kora
Opet ima rodbine daleko kojima volim vidjeti slike i to bi mi nedostajalo, ali tacno cu uradit tako k'o i ti.
Posebno da ukinem one sto lijepe pametne citate, a zadnju knjigu u osnovnoj skoli procitali![]()
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 843 times
Kako se puno bolje osjećam u suknji nego u hlačama 
somehow I manage
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Kako mi je žao Andjela... 
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Vrag
- Forum [Bot]
nije hobi nego su forumasi
treba vidjeti kako su oni na sportsport.ba
- Chloe
- Žena za sva vremena

Forumski hobi
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 3997 times
O jednom luđaku iz davne povijesti.
Naime:
Nekada davno u povijesti, ljudi su koristili golubove za ishranu, baš kao što danas koristimo piliće. Protokom vremena, ustanovljeno je da su golubovi izvrsni letači i da mogu letjeti po 12 sati dnevno brzinom od oko 80 kilometara na sat. Nakon dva do tri sata leta, brzina od 80 kilometara na sat će sigurno opasti.
Princip korištenja golubova pismonoša je u teoriji vrlo jednostavan, ali je u praksi vrlo složen i težak. Koristi se osobina goluba koji je sposoban otkriti gdje se nalazi njegovo matično jato, ma koliko ono udaljeno bilo. Ako se želi ostvariti komunikacija između npr. Sarajeva i Zenice, potrebno je odgojiti jato golubova u Sarajevu, zatim ga preseliti u Zenicu. Iz Zenice se onda golubovi puštaju da pronađu mjesto svog matičnog jata, a to je u Sarajevu. Za slanje poruka iz Sarajeva u Zenicu, koriste se golubovi izleženi i odgojeni u Zenici, a onda kopnenim putem prenešeni u Sarajevo.
Povjesničar Makrizi je zabilježio korištenje ovih plemenitih životinja potkraj desetog stoljeća na dvoru fatimijskoh halife Aziza. Ekscentrični luđak je stolovao u Kairu, a volio je jesti trešnje iz Balbeka, grada u današnjem Libanonu, koji je udaljen oko 600 kilometara zračnom linijom. Da bi se udovoljilo moćnom halifi, izdvojeno je 600 golubova pismonoša i to na dnevnoj bazi. Svako jutro, u sezoni trešanja, za nožicu svakog goluba bi bila privezana jedna svilena vrećica unutar koje je bila jedna trešnja. Na taj način, halifa bi za večeru, kao desert, mogao jesti svježe trešnje iz Balbeka.
Svaki veliki grad je morao imati nekoliko jata golubova koji će biti razdijeljeni u ostale velike gradove sa kojima se želi održavati veza. Koliko je bilo gradova u koji su takvom poštom bili povezani sa Kairom? Recimo da ih je bilo dvadeset. U Balbek bi, kopnenim putem, dovezeno 600 golubova koji će transportovati trešnje u Kairo, kao i jata golubova isporučena iz ostalih devetnaest gradova. Za transport trešanja je trebalo svakoga dana po 600 novih golubova, sve dok traje sezona. Za deset dana cifra se penje na 6 000 golubova. Kad golubovi stignu iz Balbeka u Kairo sa trešnjama ili nekom porukom, treba ih ponovo transportovati na konjima ili devama do Balbeka.
Nisu svi golubovi podjednako dobri i brzi. Takođe, nije sigurno da će svaki golub stići na cilj, jer će neki od njih stradati od vremenskih nepogoda ili će završiti kao plijen ptica grabljivica. Istraživanja pokazuju da 95 posto golubova stigne na cilj ako je on udaljen 200 kilometara. Ako je cilj udaljen više stotina kilometara, onda treba računati sa gubitkom od 50 ili čak 80 posto golubova. Radi toga, bilo je potrebno odaslati po tri pa i više golubova u istom pravcu sa istovjetnom porukom, kako bi pošiljalac bio siguran da će bar jedan golub doletjeti na udaljeni cilj.
Azizovi nosači trešanja su prelazili 600 kilometara, tako da možemo smatrati da je na cilj stizalo oko 300 trešanja. Zato je morala je postojati čitava mala industrija uzgajivača golubova, zatim njihovih trenera, osoba koje će ih kopnenim putem transportovati u raznim pravcima. Teško je i pretpostaviti, a kamo li izračunati koliko je koštao kilogram Azizovih trešanja.
Naime:
Nekada davno u povijesti, ljudi su koristili golubove za ishranu, baš kao što danas koristimo piliće. Protokom vremena, ustanovljeno je da su golubovi izvrsni letači i da mogu letjeti po 12 sati dnevno brzinom od oko 80 kilometara na sat. Nakon dva do tri sata leta, brzina od 80 kilometara na sat će sigurno opasti.
Princip korištenja golubova pismonoša je u teoriji vrlo jednostavan, ali je u praksi vrlo složen i težak. Koristi se osobina goluba koji je sposoban otkriti gdje se nalazi njegovo matično jato, ma koliko ono udaljeno bilo. Ako se želi ostvariti komunikacija između npr. Sarajeva i Zenice, potrebno je odgojiti jato golubova u Sarajevu, zatim ga preseliti u Zenicu. Iz Zenice se onda golubovi puštaju da pronađu mjesto svog matičnog jata, a to je u Sarajevu. Za slanje poruka iz Sarajeva u Zenicu, koriste se golubovi izleženi i odgojeni u Zenici, a onda kopnenim putem prenešeni u Sarajevo.
Povjesničar Makrizi je zabilježio korištenje ovih plemenitih životinja potkraj desetog stoljeća na dvoru fatimijskoh halife Aziza. Ekscentrični luđak je stolovao u Kairu, a volio je jesti trešnje iz Balbeka, grada u današnjem Libanonu, koji je udaljen oko 600 kilometara zračnom linijom. Da bi se udovoljilo moćnom halifi, izdvojeno je 600 golubova pismonoša i to na dnevnoj bazi. Svako jutro, u sezoni trešanja, za nožicu svakog goluba bi bila privezana jedna svilena vrećica unutar koje je bila jedna trešnja. Na taj način, halifa bi za večeru, kao desert, mogao jesti svježe trešnje iz Balbeka.
Svaki veliki grad je morao imati nekoliko jata golubova koji će biti razdijeljeni u ostale velike gradove sa kojima se želi održavati veza. Koliko je bilo gradova u koji su takvom poštom bili povezani sa Kairom? Recimo da ih je bilo dvadeset. U Balbek bi, kopnenim putem, dovezeno 600 golubova koji će transportovati trešnje u Kairo, kao i jata golubova isporučena iz ostalih devetnaest gradova. Za transport trešanja je trebalo svakoga dana po 600 novih golubova, sve dok traje sezona. Za deset dana cifra se penje na 6 000 golubova. Kad golubovi stignu iz Balbeka u Kairo sa trešnjama ili nekom porukom, treba ih ponovo transportovati na konjima ili devama do Balbeka.
Nisu svi golubovi podjednako dobri i brzi. Takođe, nije sigurno da će svaki golub stići na cilj, jer će neki od njih stradati od vremenskih nepogoda ili će završiti kao plijen ptica grabljivica. Istraživanja pokazuju da 95 posto golubova stigne na cilj ako je on udaljen 200 kilometara. Ako je cilj udaljen više stotina kilometara, onda treba računati sa gubitkom od 50 ili čak 80 posto golubova. Radi toga, bilo je potrebno odaslati po tri pa i više golubova u istom pravcu sa istovjetnom porukom, kako bi pošiljalac bio siguran da će bar jedan golub doletjeti na udaljeni cilj.
Azizovi nosači trešanja su prelazili 600 kilometara, tako da možemo smatrati da je na cilj stizalo oko 300 trešanja. Zato je morala je postojati čitava mala industrija uzgajivača golubova, zatim njihovih trenera, osoba koje će ih kopnenim putem transportovati u raznim pravcima. Teško je i pretpostaviti, a kamo li izračunati koliko je koštao kilogram Azizovih trešanja.
Klanjam džematile po parkovima.