Maja wrote: 04 Jun 2020, 09:02
Gdje je Zizi da nam da recept od baklave.
Evo recepta
Sastojci:
1 kg jufke (isprobala sam razne, baklava mi je najbolja kada pravim od Sprindove jufke za baklavu)
1 kg oraha (pola kg samljeveni, a druga polovina istucani u avanu)
1,6 kg šećera + 3 kašike šećera
1,6 l vode
2 limuna (korica od jednog za fil, a drugi je za agdu)
1 Bourbon vanilija šećer (ja koristim dm-ov)
250 gr maslaca
4 uzvrh pune kašike kravljeg masla
1,5 dcl suncokretovog ulja
Fil: orasi, narendana korica jednog limuna, 3 kašike šećera i 1 Bourbon vanilija šećer.
Masnoća za preliv: na niskoj temperaturi otopiti maslac s kravljim maslom i uljem. Mlijeko koje ostane na dnu nakon topljenja maslaca, ne koristiti za preliv.
Agda: rastopiti prvo šećer u vodi, pa tek kada se rastopi staviti je da se kuha. Kada provrije, smanjiti na najnižu temperaturu i kuhati od 40 min. Deset minuta pred kraj kuhanja, dodati tri kriške limuna i sok od pola limuna.
Baklavu pravim u okrugloj tepsiji, pa onda prema njoj isječem jufke (stavim tepsiju na jufku).
Tepsiju namažem maslacem, i onda redam pet jufki, a na svaku četkicom nanesem otopljenu masnoću. Naredne jufke koje redam posipam samo smjesom od oraha. Dio jufke koji ostane nakon što iskružim jufku, redam u sredinu baklave.
Jufke na koje stavljam orahe ne mažem masnoćom. Za kraj, ostavim šest jufki, pet samo premažem masnoćom za preliv, a jednu ostavim da prekrijem baklavu dok se peče.
Nakon što je sve složeno, lagano pritisnem baklavu, da se sve izravna i onda je isječem. Svaki komad baklave prelijem punom kašikom masnoće za preliv, koju zagrijem (ne smije provriti, i opet ponavljam ne uzimati mlijeko koje ostane na dnu

).
Pečenje: eh, ovo zavisi od rerne do rerne

uglavnom pečem je oko 1h
Dok sam imala staru rernu, nju zagrijem na 250° pa baklavu pečem prvih deset minuta na toj temperaturi.
Sada imam novu rernu i u nju zagrijem na 200° i na toj temperaturi je pečem 7 minuta (onda izvadim baklavu i prekrijem je onom jednom preostalom jufkom), zatim smanjim temperaturu na 180° pa je pečem oko 10 minuta, onda smanjim temperturu na 150° i pečem deset minuta, a preostalo vrijeme spuštam temperaturu na 120° ili 100°.
Agdu pravim tako da bude gotova 5 minuta prije pečenja baklave.
Kada je baklava gotova, skinem onu jufku što sam dodala tokom pečenja i bacim je, a zatim toplom agdom zalijem baklavu.
Čistu kuhinjsku krpu pokvasim i s njom umotam tepsiju, s tim da stavim prvo preko tepsije drvenu kuhaču, da se ne bi krpa zalijepila za baklavu.
Nadam se da nisam zbrkano opisala proces, a ako jesam slobodno pitaj za pojašnjenje