Ateizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times
Status: Offline

Re: Ateizam

14 Feb 2025, 14:12

Nora Ibsenova wrote: 14 Feb 2025, 12:22 Apologeti baš to rade, selektivno koriste dostupne informacije, štimaju nekakve računice, mislim, koja je logika između sabiranja rednog broja sure i ajeta? Koja je to matematička metoda? Koji je razlog da se sabere redni broj sure sa brojem ajeta sure? Ne možeš ti vršit matematičke radnje nad vrijednostima i inputima koje ti selektivno biraš, bez korištenje ikakvih matematičkih formula, zakona.

Slično je i sa prebrojavanjem riječi, pa se riječ muškarac pojavljuje ovoliko puta, što je jednako broju nečega, pa je to dokaz da je Kur'an istina. Smješno, žalosno i jadno.

Na primjeru riječi "dan" je to najuočljivije. Kažu da se dan u Kur'anu spominje 365 puta i to je dokaz jer godina po gregorijanskom kalendaru ima 365 dana. U tom kontekstu je potpuno izostavljeno par stvari

- Muslimani vrijeme računaju spram mjeseca, ne sunca, pa koja je logika da Allah d.š. u Kur'anu se referiše na gregorijanski kalendar.
- Na mnogim mjestima, u Kur'anskom kontekstu, dan može trajat od 24h pa do stotinama godina
- U računicu su ubrojane i pluralne i singularne forme riječi "dan"
- U računicu su ubrojane samo riječi "dan" u svom orginalnom obliku ili sa prefiksom, oni sa sufiksom nisu računati, koja je logika iza toga? Pa nema je, bitno da se naštima rezultat.

Zato ja kažem, daj mi rezultat zadatka, i ja ću vrlo lahko riješit problem štimajući ostatak računa da se uklopi i da mi dadne željeni rezultat.
U stvarnosti, riječ dan u svim svojim formama se pojavljuje 455 puta a u orginalnoj formi daleko manje od 300 puta, ne mogu se sad sjetit tačnog broja.

Apologeti baš to rade, selektivno koriste dostupne informacije, štimaju nekakve računice,
volis ti pametovati u prazno bez znaja postaje mi ocito to sad vec....eto ja stimam namjerno nesto...pa hajde budi faca pa dokazi nekakvostimanje i natezanje.

koja je logika između sabiranja rednog broja sure i ajeta? Koja je to matematička metoda? Koji je razlog da se sabere redni broj sure sa brojem ajeta sure? Ne možeš ti vršit matematičke radnje nad vrijednostima i inputima koje ti selektivno biraš, bez korištenje ikakvih matematičkih formula, zakona.
sabiranje je osnovna matematicka operacija.....pa kada kao istrazivac vidi neku strukturu, gdje je sabirano nesto, pa vidi simetrije, koje nisu nuzne nego su namjerno dodane, jer to ukazuje hipoteticki dodan ajet koji urusi simetriju koja vec postoji.....to su svi strucne analize stvari o kojima ti blage veze nemas a volis da zabodes malo nos tmao gdje nepoznajes temu.

cuj kakav je zakon ,sabirati nesto :lupa
Slično je i sa prebrojavanjem riječi, pa se riječ muškarac pojavljuje ovoliko puta, što je jednako broju nečega, pa je to dokaz da je Kur'an istina. Smješno, žalosno i jadno.
stvarno volis pametovati o stvarima koje ne poznajes.

Muskarac se u jednini pojavljuje 24 puta

toliko puta isto se pjavljuje Zena, 24 puta.

jer se i druge stvari , antonimi znaju pojavljivati u istom broju, tipa Sejtani 88 puta, Meleci 88 puta, Ovaj svijet 115 puta, buduci svijet 115 puta, vjerovanje 25 puta nevjerovanje 25 puta itd

i onda ti meni dodjes da mi kazes što je jednako broju nečega, jasno ukazujuci svoje neznanje po pitanju teme da bi ti javno svima pokazala da nista ne znas osim sto si nesto nacula, da bi to zacinila na kraju sa Smješno, žalosno i jadno...i jeste smijesno zalsno i jadno kako ti svojim neznanje hoces da osporis nesto jer ubacujes nos tamo gdje ne poznajes teren.

Na primjeru riječi "dan" je to najuočljivije. Kažu da se dan u Kur'anu spominje 365 puta i to je dokaz jer godina po gregorijanskom kalendaru ima 365 dana. U tom kontekstu je potpuno izostavljeno par stvari

- Muslimani vrijeme računaju spram mjeseca, ne sunca, pa koja je logika da Allah d.š. u Kur'anu se referiše na gregorijanski kalendar.
- Na mnogim mjestima, u Kur'anskom kontekstu, dan može trajat od 24h pa do stotinama godina
- U računicu su ubrojane samo riječi "dan" u svom orginalnom obliku ili sa prefiksom, oni sa sufiksom nisu računati, koja je logika iza toga? Pa nema je, bitno da se naštima rezultat.

kakva elementarno neznanje materije, bozeeee pa jeli moguce :lupa

eh da krenemo redom sa disekcijom ovog trabunjanja:

Kažu da se dan u Kur'anu spominje 365 puta i to je dokaz jer godina po gregorijanskom kalendaru ima 365 dana

nije to dokaz gregorijanskog kalendara, nego solarne godine koja je astronmska cinjenica, jer sunce ima zaokruzeno 365 dana u jednoj solarnoj godini, znaci zemlja se okrene oko svoje ose 365 puta kada dodje na isto mjesto, sto je cini 1 solarnu godinu.....a to sto je Julije Cezar odlucio da se kalendar bazira na solarnom racunanju....jer zemlja je i prie Julije Cezara imala 365 dana....pa reci referise to na gregorijanski kalendar zanemrujuci cinjenicu da su rimljani se nalsonili svoje racunanje na SOlarne proracune i nebeska kretanja zemlje...pa iz toga proizilazi Gregorijanski kalendar.

Allah kaze u Kuranu da je:

1. Stvorio sunce i mjesec za racunanje vremena izmedju ostalog...to znaci legalno je racunati solarne i lunarne godine, znaci legalan je i gregorijanski i lunarni kalendar, hidzretski.

2. ALlah u kuranu navodi primjere omjkere solarnog i lunarnog racunanja vremena gdje je omjer 1.03 solarnog naspram lunarnog...pa dobije 300 solarnih godina 309 lunarnih godina.

i spomnjanje Dana 365 puta ne znaci nuzno da se referise na Gregorijanski kalendar, nego se referise na srz, a to je da u jednoj solarnoj godini ima 365 dana, to je astronomska cinejnica, pa koji to kalendar pratio svejedno, ali je to astronomska cinejnica,....pa je bolje reci da kodiranje dana 365 puta u Kuranu referenca na astronomsku cijenicu a koju se oslanja Gregorijanski kalander.
A ne da je Gregorijansk ikalndar srza a da sunce i planeta prati taj kalendar.. :D.

Rijec Yewm u arapskom znaci Dan i Period.....u nasem svakodnevnom razgovoru znaci 24 sahata, a kada traje vise od toga, onda se treba koristiti rijec period.
nije tacno, ne pametuj iz svog neznanja, i ovo je dokaz da blage veze nemas, a sad cu ti ocito pokazati

u Rijec Dan, koja se zbraja 365 puta u Kuranu je uracunato

Jednina, nespecificna forma za Dan, znaci jednostavna forma Dan bez suffixa , koja nije složenica.
365 puta

PLuralna forma za rijec Dan , dualna i regularna mnozina , totalno 30 puta, sto se moze odnositi na referisanje na dane u jednom mjesecu.

one sa suffixom su složenice, tipa radio-amater, autoput itd

gdje neko kaze hocu sve rijeci gdje se pojavljuje Auto, da izbrojim koliko puta se auto spominje u jednoj kznji i onda neko kaze, nemoj da uracunasvas tu rijec autoput....a ti dodjes i kazes, kako to da ne uracunas u taj broj rijeci Auto...gdje se trazi rijec Auto vozilo, a ne putevi ikakvi.

eh to je problem sa tobom sto ne vladas ovom materijom, dok ja itekako vladam toliko da ti mogu parabole davati da bi lakse razumjela svoje neznanje ove teme a htjela bi ko malo da se bodes sa rogatijim od sebe...eh ne ide to duso draga.

U stvarnosti, riječ dan u svim svojim formama se pojavljuje 455 puta a u orginalnoj formi daleko manje od 300 puta, ne mogu se sad sjetit tačnog broja.
kazem ti pametujes puno iz svog neznanja, rijec dana u svim svojim formama se pojavljuje 475 puta a ne 455 puta.

evo da ti razlozim u kojim formama

Singular 365 puta
Mnozina 30 puta
Složenica rijeci Dan, 80 put
--------------
Totalno 475

Zato sljedeci put pricazi se sta pises o ovoj temi, nisam ti ja sitna riba da sam preko 12 godina veslo sisao i protracio u nista istrazivajuci ovu temu.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

14 Feb 2025, 14:14

Nora Ibsenova wrote: 14 Feb 2025, 13:39
Remzudin wrote: 14 Feb 2025, 13:36 Znao sam,znao sam da ce ga uhvatiti "Jähzorn".
Njegov ga ego pojede i nedozvoljava da mu jedno Zensko kaze gde visi Cekic matematike.

Morgen,kako se na bosanski kaze Jähzorn ?
Ovaj google translate mi daje shit podatke.
Iznenadni napad bijesa?

Pa hoće to kad si šupalj ko đevrek.

ah sto se lijepo milujete :aplauzz :hihi

Satanisticka woodoo spodoba tapce Noru po ramenima dok ga ona miluje niz dlaku :sjedi

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 258 times
Been thanked: 404 times

14 Feb 2025, 14:15

Sad je explodirao od huje...

vidi se da su ga odgojli talibanci.

Jos nije svatio da je velika razlika izmedju Afghanistana i Interneta.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 21901 times

14 Feb 2025, 14:18

Dan te jebo coek i dane prebroja
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 560 times
Been thanked: 817 times

14 Feb 2025, 14:18

matematika je vise "jezik" i ideja nego nauka, nesto ko napredna logika i filozofija u jednom
ogromna vecina matematike bez primjenjivanja je samo ideja bez sustine, a kad je primjenjujes onda ti treba mentorstvo kako se primjenjuje, ako je jedan jednako jedan ne znaci da je jedna kuca jednako jedna garaza, neko ti mora pokazati sta u zivotu znaci 1=1

matematika se koristi da se opisu pojave, npr funkcijama vektorske promjenjive se moze opisati rijeka, torzija, protocnost itd, al isto tako ako istu nju hocu da primjenim u proracunu trofazne el. energije vjerovatno cu doci do jako pogresnih rezultata naucno gledano a da pri tome matematicki nigdje ne pogrijesim. i samo odsustvo matematicke greske ne znaci ni da smo naucno ni logicki u pravu a cak sta vise vjerovatno imamo vise pogresnih naucnih stavova bez matematicke greske nego ispravnih naucnih stavova

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

14 Feb 2025, 14:20

ElTriconi wrote: 14 Feb 2025, 13:52 Pajdo, stani malo. Da je bog objavio objavu matematickim jezikom ne bi je objavljivao nepismenim poslanicima. Dobio bi je neki poznati naucnik iz tog doba 🤔
pucas u pogresnom smjeru.....

Bog nije namijenio matematicka kodiranja i strukturisanja za poslanikovo vrijeme, njima to nije potrebno bilo kada su imali poslanika kojem se vizuelna cuda davao.

On je to namijenio nasim vremenima, nauke i matematike....jer je Kuran poslan svim svjetovima, pa i nama sada, da bude dokaz u svijetu kada je nesto najpopularnije u nasem drustvu, nauka , matematika , naucna istrazivanja , moderna tehnologija, koje je sve sama matematika...srz svega toga...

Pa Allah salje kroz Kurana svoja cuda u domenu nauke, matematikem moderne tehnologije stvari koje su popularne u nasem drustvu, bas kao sto je slao cuda raznim narodima u domenu sto je popularno bilo tada

za vrijeme Musaa u egiptu popularna bila crna magija, pa Allah slao cuda u domenu magije.
za vrijeme Isusa, medicina bila popularna pa Bog slao medicinska cuda kroz Isusa, da se rodi bez oca, ozivaljava mrtve, prica dok je tek rodjen, lijeci bolesne i slijepe, daje zivot mrtvoj prirodi itd
za vrijeme Ibrahima, ljudi su obozavali vatru, pa je Bog dao cudo ibrahimu da ga Bace katapultom u ogromnu vatru koja ga nije przila, i iz koje je normalno izasao.
za vrijeme Muhammeda, poezija bila popularna pa je Bog dao Kuran da bude izazov poeziji u to vrijeme....

sta je popularna sada, ma matematika sa i svim granama moderne tehnologije i nauke, pa nam Bog sada daje Matematicka cuda kroz svoju knjigu Kuran.

Jeli ti sad jasno zasto, imas li jos kakvih pitanja?

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46209 times
Been thanked: 8264 times

14 Feb 2025, 14:21

Remzudin wrote: 14 Feb 2025, 14:10
ElTriconi wrote: 14 Feb 2025, 13:52 Pajdo, stani malo. Da je bog objavio objavu matematickim jezikom ne bi je objavljivao nepismenim poslanicima. Dobio bi je neki poznati naucnik iz tog doba 🤔
Da je bog objavio matematikom onda bi on poslo na binerskom nacinu 00.01.11.10.001.010.
To je universalni matematicni jezik u kosmosu koje bi cak Harut i Marut mogli dekodirati.
Kolko bita pajdo, jel 128 il 256 :D.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

14 Feb 2025, 14:22

HAVANA wrote: 14 Feb 2025, 14:18 Dan te jebo coek i dane prebroja
Mooooj Havano, a hoce samnom da diskutuju na mom terenu.....to je isto kao kad bi ja usao u diskusiju sa profesorom nuklearne fizike da ga nesto osporim samo zato sto sam nesto naucio po nekakvim forumima :D.

jadna li ti majka, ne znaju skim imaju posla :hihi

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

14 Feb 2025, 14:22

:D.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

14 Feb 2025, 14:24

Jahja83 wrote: 14 Feb 2025, 14:22
HAVANA wrote: 14 Feb 2025, 14:18 Dan te jebo coek i dane prebroja
Mooooj Havano, a hoce samnom da diskutuju na mom terenu.....to je isto kao kad bi ja usao u diskusiju sa profesorom nuklearne fizike da ga nesto osporim samo zato sto sam nesto naucio po nekakvim forumima :D.

jesil ti autor ovog clanka
https://putvjernika.com/cuda-u-kuranu/# ... d%20Allaha.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

14 Feb 2025, 14:25

tuzlak1212 wrote: 14 Feb 2025, 14:18 matematika je vise "jezik" i ideja nego nauka, nesto ko napredna logika i filozofija u jednom
ogromna vecina matematike bez primjenjivanja je samo ideja bez sustine, a kad je primjenjujes onda ti treba mentorstvo kako se primjenjuje, ako je jedan jednako jedan ne znaci da je jedna kuca jednako jedna garaza, neko ti mora pokazati sta u zivotu znaci 1=1

matematika se koristi da se opisu pojave, npr funkcijama vektorske promjenjive se moze opisati rijeka, torzija, protocnost itd, al isto tako ako istu nju hocu da primjenim u proracunu trofazne el. energije vjerovatno cu doci do jako pogresnih rezultata naucno gledano a da pri tome matematicki nigdje ne pogrijesim. i samo odsustvo matematicke greske ne znaci ni da smo naucno ni logicki u pravu a cak sta vise vjerovatno imamo vise pogresnih naucnih stavova bez matematicke greske nego ispravnih naucnih stavova
ako je jedan jednako jedan ne znaci da je jedna kuca jednako jedna garaza, neko ti mora pokazati sta u zivotu znaci 1=1
tacno tako, i zato se moraju drzati pravila logike....

nemogu ja uzeti 1 rijec, pa uzeti 1 slovo i 1 ajet i reci jednako je 3.....to je ludilo na kubik :zubi

to veze s vezom nema....zna se jasno sta se broji a sta ne....

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28765 times
Been thanked: 26445 times

14 Feb 2025, 14:26

Sta ces dobiti ako nekog prevedes na islam?
Mislim na raj

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

14 Feb 2025, 14:27

Jahja83 wrote: 14 Feb 2025, 14:20
sta je popularna sada, ma matematika sa i svim granama moderne tehnologije i nauke, pa nam Bog sada daje Matematicka cuda kroz svoju knjigu Kuran.

Jeli ti sad jasno zasto, imas li jos kakvih pitanja?
Kace bog poslat novu objavu na matematickom jeziku? 🤔

Nemre jabuke i kruske nikako, ako je poezijsko nema smisla tu matematike mjesat 🤔

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

14 Feb 2025, 14:28

tuzlak1212 wrote: 14 Feb 2025, 14:24
Jahja83 wrote: 14 Feb 2025, 14:22

jesil ti autor ovog clanka
https://putvjernika.com/cuda-u-kuranu/# ... d%20Allaha.
evo tek prvi put vidim to na stranici

ocito je da su mi kopirali iz moje knjige koju sam pisao te stvari o brojcanim cudima, posto vidim odmah da sam ja to pisao , znaci kopirali su od mene, kad i ko ne znam.

a taj cijeli tekst nisam ja to pisao , neko drugi je.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

14 Feb 2025, 14:29

Morgen wrote: 14 Feb 2025, 14:26 Sta ces dobiti ako nekog prevedes na islam?
Mislim na raj
Zenu pa eventualno i djecu, sto 🤔

Dje nesta ona mala mu da se malo vjerski obucavamo, tu smo s godinama ocam 🤗😊

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

14 Feb 2025, 14:30

ElTriconi wrote: 14 Feb 2025, 14:29
Mislim na raj
Zenu pa eventualno i djecu, sto 🤔

Dje nesta ona mala mu da se malo vjerski obucavamo, tu smo s godinama ocam 🤗😊
Njega sam pitala :mrgud

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

14 Feb 2025, 14:32

Ne vidim smisao zbog cega drugo 🤔

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

14 Feb 2025, 14:34

ElTriconi wrote: 14 Feb 2025, 14:32 Ne vidim smisao zbog cega drugo 🤔
Joj

Zar nemas neki + kad umres a nekog si preveo na islam?
:hm

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

14 Feb 2025, 14:35

Mislim na raj
da se ispostuje i ovo sto Bog kaze:

42:15 Zato ti pozivaj i budi istrajan, onako kako ti se naređuje, a ne povodi se za prohtjevima njihovim, i reci: "Ja vjerujem u sve knjige koje je Allah objavio, i naređeno mi je da vam pravedno sudim; Allah je i naš i vaš Gospodar, nama naša, a vama vaša djela; nema potrebe da jedni drugima dokaze iznosimo; Allah će nas sve sabrati, i Njemu će se svi vratiti."

prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

"Ko bude upitan o znanju pa ga zataji, bit će zauzdan uzdama od vatre na Sudnjem danu."
(Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed)

nije islam poslan odredjen skupini ljudi da oni se spase i niko vise....ja kada bi znao sto sve znam, i kada bi sutio i nebi podijelio to sa drugima, bojao bi se stati pred Boga da me ne kazni zato sto sam znao a sutio sam.

i jos nesto, ako nekoga nagovoris na dobro, i tebi se ce upisati nagrada za dobro koje cini, bez da se umanji toj osobi, ako nekoga nagovoris na zlo, i tebi ce se racunati kod boga svaki put kad osoba cini zlo, bez da se osobi umanji ista od kazne za to.

Nekoga nagovoris da pije alkohol a nije prije pio....od tada svaki put kada on popije gutljaj, pise ti se grijeh za koju ces ti biti kjaznjen bez da se toj osobi umanji grijeh i kazna.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

14 Feb 2025, 14:37

Morgen wrote: 14 Feb 2025, 14:34
ElTriconi wrote: 14 Feb 2025, 14:32 Ne vidim smisao zbog cega drugo 🤔
Joj

Zar nemas neki + kad umres a nekog si preveo na islam?
:hm
Pa nisi ga uzo za ziranta da imas neki plus. Trebalo bi to bit da svojim primjerom pokazes drugima sta je to islam, kako se zivi pa da se okanu kladionica, alkohola, dande i zena, da su mumini ko ti 🤔

Nako ko rum, bit o sebi pri sebi i to 🤔

Post Reply

Return to “Religija”