Maja wrote: 10 Apr 2025, 10:07 Mozda ce joj kasnije povecati na cijelu tabletu. Vjerovatno se krece s manjom dozom pa se povecava da se organizam lakse navikne
Moguće, to mi nije naumpalo. Ali nije ih lako prepoloviti pa mi bi čudno
Moderator: VIP

Maja wrote: 10 Apr 2025, 10:07 Mozda ce joj kasnije povecati na cijelu tabletu. Vjerovatno se krece s manjom dozom pa se povecava da se organizam lakse navikne

Pa da vjezbas luk sjeckat na tabletama.Zana wrote: 10 Apr 2025, 08:47 Šta li znači na ljekarskom nalazu 10 mg 3×1/2? Tablete da se tako piju. Što ne napisa 5 mg 3×1? Ili?

Podavno kod mame vidio plasticni fol za prelomit tablete. U apoteci dobila.

ironman wrote: 10 Apr 2025, 11:02Podavno kod mame vidio plasticni fol za prelomit tablete. U apoteci dobila.Zana wrote: 10 Apr 2025, 10:14
Moguće, to mi nije naumpalo. Ali nije ih lako prepoloviti pa mi bi čudno
Jer valjda je nekim pacijentima tesko progutat neke vece tablete.
A ovo za dozu...ne znam.
Lijekovi su to.
I polovljenje doze fizickim lomom tablete mi zvuci pogresno.
Jer koliko god pola tablete od 10mg treba da bude 5mg opet...to su tablete za cirkulaciju u glavi.
Nije to analgin.

I to stoji.Zana wrote: 10 Apr 2025, 11:16 U stvari neću. Rekla mi je majka da nikog ništa ne pitam. Zna ona sve. Pa jest, ne znam što se ja budala petljam.

Pametna, tako i ja isto. Nikog nista ne pitam pa se izgubim ko mate u istocnom mostaruZana wrote: 10 Apr 2025, 11:16 U stvari neću. Rekla mi je majka da nikog ništa ne pitam. Zna ona sve. Pa jest, ne znam što se ja budala petljam.

HahaahhahaahahHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 08:16Pa jes to blesavo kad djeca odu.U fazi sam objasnjavanja zeni da cemo trebat prodat stan kad ostanemo nas dvoje.Sta ce mi 100m2 i taj prostor i rezije i sve…Bolje da ga prodamo i potrosimo,proputujemo ako usfali para.Morgen wrote: 10 Apr 2025, 07:36 Ja imam 100 kvadrata + terasu i garten od 100 kvadrata i garazu i placam 800 eura
Meni licno je to puno, jer imam samo tu jednu platu. Posto nas je sve manje u stanu (aktualno sin i ja) mislila sam da preselim u manji, al mi svi govore da bi to bilo ludo, jer nikad vise necu naci tako jeftin a velik stan…
Nista, treba da nadjem coeka da mi sve to poplaćaDosta nama i 40,50m2
Sad sam skonto da sam ja njoj taj coek iz zadnje recenice.
Odo je ustinut.

Jes aha.Ja cu radit do 74 godine da bi oni imali gdje spavat i da sto vise djeci ostane.Eto im mora,eto im ovde tog od manje kvadrata pa nek spavaju.Ni meni nije nista kod nane falilo.U 50.Djeca su dobila sto su trebala dobit.I naucila.Dalje nek sami.Mi im necemo na teretu bit a i ostace im opet nesta kad skiknemo.Ja da saltam daljinski povazdan i igram saha da bi njima vise ostalo,nece moci.Odosmo mi za svojim cejfom.Bar nece ko mi brinut i o roditeljima a za ostalo nek se zajebaju ko i mi sto smo se zajebavali i patili.Kako god bolja im je polazna tacka od nase.Drasticno.Zizi wrote: 10 Apr 2025, 08:27Ne možeš ići u manji stan, gdje će unučad spavati kada ti dođu. Kako djecu lahko izbaci radi love cccHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 08:16
Pa jes to blesavo kad djeca odu.U fazi sam objasnjavanja zeni da cemo trebat prodat stan kad ostanemo nas dvoje.Sta ce mi 100m2 i taj prostor i rezije i sve…Bolje da ga prodamo i potrosimo,proputujemo ako usfali para.Dosta nama i 40,50m2
Sad sam skonto da sam ja njoj taj coek iz zadnje recenice.
Odo je ustinut.
![]()

Zeznut je i njima bio osjecaj biti nama roditelj.Ispostujes ih ko i oni tebe.Mutevelija wrote: 10 Apr 2025, 11:21 Sad bi napisao nemoj se nervirati , ali to ce te jos vise iznervirati.
Ali zeznut je osjećaj kad moraš roditelju biti roditelj i govoriti sta kako da rade umori to čovjeka
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Zana wrote: 10 Apr 2025, 11:10ironman wrote: 10 Apr 2025, 11:02
Podavno kod mame vidio plasticni fol za prelomit tablete. U apoteci dobila.
Jer valjda je nekim pacijentima tesko progutat neke vece tablete.
A ovo za dozu...ne znam.
Lijekovi su to.
I polovljenje doze fizickim lomom tablete mi zvuci pogresno.
Jer koliko god pola tablete od 10mg treba da bude 5mg opet...to su tablete za cirkulaciju u glavi.
Nije to analgin.
Tačno ću doktora pitati, mada ne znam kako do nje doći.

Ma nije to isto kad imas dijete i kad ti se roditelj ponaša kao dijeteHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 12:50Zeznut je i njima bio osjecaj biti nama roditelj.Ispostujes ih ko i oni tebe.Mutevelija wrote: 10 Apr 2025, 11:21 Sad bi napisao nemoj se nervirati , ali to ce te jos vise iznervirati.
Ali zeznut je osjećaj kad moraš roditelju biti roditelj i govoriti sta kako da rade umori to čovjekaMati okom a ja skokom.

Nije.Teze je kad imas dijete.Mutevelija wrote: 10 Apr 2025, 12:59Ma nije to isto kad imas dijete i kad ti se roditelj ponaša kao dijeteHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 12:50
Zeznut je i njima bio osjecaj biti nama roditelj.Ispostujes ih ko i oni tebe.Mati okom a ja skokom.

immuno wrote: 10 Apr 2025, 12:57
Moram vam svima reci da niste u pravu , sorry al tako je.
Tablete se po potrebi mogu dijeliti na polovine il cetvrtine zavisno od lijeka , dijagnoze , stanja pacijenta. Hormonske tablete sam dijelila na cetvero a tableta velicine zrna bibera , analgetik uvijek na pola , psihofarmaci takodje se smiju dijeliti , Cortison.... ....jedino se NIKAD ne smiju antibiotici dijeliti !

A tebe, pa nisu ni svi roditelji istiHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 12:50Zeznut je i njima bio osjecaj biti nama roditelj.Ispostujes ih ko i oni tebe.Mutevelija wrote: 10 Apr 2025, 11:21 Sad bi napisao nemoj se nervirati , ali to ce te jos vise iznervirati.
Ali zeznut je osjećaj kad moraš roditelju biti roditelj i govoriti sta kako da rade umori to čovjekaMati okom a ja skokom.
To zna ljekar koji je to prepiso , mozda ocekuje da polovina nece djelovati pa ce joj odmah reci uzimaj cijelu tabletu , pogotovo ako je veci broj tableta u pakovanju ...Zana wrote: 10 Apr 2025, 13:43immuno wrote: 10 Apr 2025, 12:57
Moram vam svima reci da niste u pravu , sorry al tako je.
Tablete se po potrebi mogu dijeliti na polovine il cetvrtine zavisno od lijeka , dijagnoze , stanja pacijenta. Hormonske tablete sam dijelila na cetvero a tableta velicine zrna bibera , analgetik uvijek na pola , psihofarmaci takodje se smiju dijeliti , Cortison.... ....jedino se NIKAD ne smiju antibiotici dijeliti !
Ali koja je potreba poloviti tabletu od 10 mg ako postoji na tršištu ista takva tableta od 5 mg?
Zana wrote: 10 Apr 2025, 13:48A tebe, pa nisu ni svi roditelji istiHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 12:50
Zeznut je i njima bio osjecaj biti nama roditelj.Ispostujes ih ko i oni tebe.Mati okom a ja skokom.
Mene je moja nerjetko ubijala u pojam. odnos majka-kćerka je drugačiji od onog majka-sin, komplikovaniji, lošiji.
Ali eto, trudim se oko nje. Koliko mi dozvoli.
Btw, jesu li vas roditelji grlili, ljubili kad ste bili djeca?![]()

Jesu baš tebe nisuZana wrote: 10 Apr 2025, 13:48A tebe, pa nisu ni svi roditelji istiHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 12:50
Mene je moja nerjetko ubijala u pojam. odnos majka-kćerka je drugačiji od onog majka-sin, komplikovaniji, lošiji.

Ne. Ja sam bila odrasla i samostalna, i ona se mogla na mene oslonit, a imala je puno obaveza i briga. Tako kaze.Zana wrote: 10 Apr 2025, 13:48A tebe, pa nisu ni svi roditelji istiHAVANA wrote: 10 Apr 2025, 12:50