Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27953 times
Status: Offline

Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Post by Rum »

Aha ok hvala :respekt
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

NP care! Inače, ja naručujem mahom stvari poput ribljeg ulja i vitamina i s tim nikada nije bilo problema na carini. C vitamin ponekad naručim u kapsulama, a ponekad sa eBaya, pakovanje od pola kile u prahu; mogu, međutim, samo da zamislim kako to izgleda na carini: bijeli prah u kesi, hehe! :haha
What can change the nature of a man?
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ahhhhhhh wrote:NP care! Inače, ja naručujem mahom stvari poput ribljeg ulja i vitamina i s tim nikada nije bilo problema na carini. C vitamin ponekad naručim u kapsulama, a ponekad sa eBaya, pakovanje od pola kile u prahu; mogu, međutim, samo da zamislim kako to izgleda na carini: bijeli prah u kesi, hehe! :haha
:ha moguce da te prati sada DEA
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Sreća pa sam bar na vrijeme prestao sa dilanjem oružja, dijamanata i bijelog roblja... :haha
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4123 times
Been thanked: 3091 times

Post by Lavlje_srce »

Postavio si dobre linkove, procitacu. I da, vidjela sam tvoju sliku sad, i uopste mi se ne svidja kako si se nabildao. Dakle teoretski dio si ozbiljno shvatio, ali ti je realizacija zakazala. Hmmm...nece biti sve onako kako tvrdis.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Lavlje_srce wrote:Postavio si dobre linkove, procitacu. I da, vidjela sam tvoju sliku sad, i uopste mi se ne svidja kako si se nabildao. Dakle teoretski dio si ozbiljno shvatio, ali ti je realizacija zakazala. Hmmm...nece biti sve onako kako tvrdis.
Sreća pa imaš 0 kompetencije za procjenu i tvoje mišljenje me zanima na istom tom nivou. Vrati se kada naučiš da argumentuješ svoje tvrdnje, a da lične animozitete & frustracije zadržiš za sebe. A, ne vidim nigdje tvoju sliku - sreća pa me to ni ne interesuje! :rol
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image :plavi
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

:hihi

Btw, jedna ilustracija kako je lako "montirati" transformaciju: http://www.huffingtonpost.com/andrew-di ... 43898.html - "javna je tajna" da se većina tih transformacija i slika isti dan (Brink je npr. o tome dosta govorio).
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK »

Uzimanje raznih gluposti ne čini vas jačim !!
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Da vam olakšam diskusiju, ovdje ćete sve naučiti o bodibildingu. :D

[ytube][/ytube]
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Lol, sjećam se tog videa! :D.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

POSAVLJAK wrote:Uzimanje raznih gluposti ne čini vas jačim !!
Ovo doslovno ne znači ništa. Šta su "razne gluposti", koga podrazumijevaš pod "vas" i kako operacionalno definišeš "jači", te na osnovu kojih empirijskih istraživanja te zaključke donosiš?
Trepavica

Post by Trepavica »

Ahhhhhhh... :hihi

Ti mi djelujes ovako nekako...

Image

Grijesim li ?! :oo
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Ako te usrećuje da me tako zamišljaš, a ko sam ja da ti razbijam iluzije? :ljub A, ako te stvarno zanima kako izgledam, po ne znam ni sam koji put - postavio sam svoju sliku nekada ranije u prepisci; ako ćete se već uključivati u diskusije, kulturno je bar pregledati šta je ranije pisano, da se ne ponavljaju iste stvari, zar ne?

A, ovaj lik sa slike kada se popiški, njegova mokraća je skuplja od svega što ti i ja imamo na sebi u datom trenutku, jer stvarčice koje on ubrzigava "naberu" se do cijene novih kola na godišnjim nivou. :djed
Trepavica

Post by Trepavica »

Ma ja samo prelistam malo temu usput.., a vidim da si aktivan u ovoj....nista ne brini...niti me usrecujes a niti rastuzujes..Ne osjecaj se obaveznim pokazivati mi se , nije mi to cilj bio..Ja sam svoje vec rekla vezano za ovu temu !:)
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Sreća pa si pažljivo pročitala šta sam napisao... :D
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

POSAVLJAK wrote:Uzimanje raznih gluposti ne čini vas jačim !!
snaga ulazi na usta :osama
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4123 times
Been thanked: 3091 times

Post by Lavlje_srce »

Rum wrote:Image :plavi
:D. :D.

Tctctc...rekla sam ti da ne stavljas svoje slike ovdje! :obrve

Nego, sta je bodybuilding? :p
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Meni je najsmješnije kako ljudi uopšte ne razlikuju suplemente od anaboličkih hormona (što uključuje, ali nije ograničeno na steroide).

Suplementi su derivati makronutrijenata (tj. hrane), zatim vitamini, minerali i druge supstance koje se javljaju "u prirodi", a posjeduju slična svojstva kao i vitamini. Dakle, suplementi su npr. riblje i laneno ulje, vitamin C, kreatin, ekstrakt bijelog luka, zelenog čaja ili đumbira, coenzim Q10, ginkgo biloba, raznorazne amino kiseline (jednostavnije: "razbijeni" protein) i slično.

Hormoni su hemijski spojevi specifične strukture i fiziološke funkcije, a neki od njih ispoljavaju anabolička svojstva - dakle, nisu svi hormoni anabolički. Niti se "anabolički" odnosi automatski na hormone. Anabolizam i katabolizam se odnose na ukupnost svih metaboličkih procesa u nekoj jedinici vremena - ako je "ukupni učinak pozitivan", tj. ako je izgrađeno više tkiva (tj. ako je obnovljeno više oštećenih ćelija organa, ako je izgrađeno više mišićnog ili masnog tkiva i slično), organizam je u stanju anabolizma, a ako je "ukupni učinak negativan" (sve obrnuto od primjera za anabolizam), organizam je u datoj jedinici vremena u stanju katabolizma. Hronični katabolizam vodi u smrt. Hronični anabolizam, s druge strane, nije nešto što automatski znači izgradnju ogromne količine mišića - to se odnosi na izgradnju bilo kog tkiva, pa tako i čovjek koji se ogromnom brzinom deblja u stanju je anabolizma. Ono što specifično profesionalne sportiste (kao i profesionalne bodybuildere) interesuje jeste primarno mišićni i anabolizam vezivnog tkiva i skelentog sistema i onda oni uzimaju hormone koji ove stvari amplifikuju (i kontra popularnom mišljenju, procjene sugerišu da je preko 90% profesionalnih sportista, uključujući i Olimpijce na koktelu anabolika, već više od pola vijeka, tj. bodybuilderi nisu ništa drugačiji, samo što drugačija genetska osnova i način treninga dovode do većeg mišićnog rasta - npr. sprinteri na steroidima ne postaju mnogo veći, ali postaju mnogo brži; testovi i zabrane koje organizacije uvode su najobičnija marketinška šarada i onda periodično "žrtvuju poneko jagnje", kao npr. Armstronga ili Merion Džons, kada prihodi od klađenja počnu da opadaju - ljudi bliski ovim stvarima povremeno progovore, ali ih brzo ućutkaju sudskim tužbama i sličnim stvarima - nije "teorija zavjere", već realnost sportske industrije i pravnog sistema). To sa sobom nosi određene rizike (koji su veći za oralne nego indžektibilne anabolike), ali je mahom, kako istraživanja sugerišu "preduvano" i konzumacija duvana ili alkohola zapravo nose veće averzivne efekte od anaboličkih hormona (pri čemu time ne opravdavam ništa od navedenog, samo "stavljam stvari u perspektivu"; inače, lično ne koristim ništa od navedenog, čak ne pijem ni pivo, a nikada u životu nisam probao niti jedan jedini narkotik). Anabolički hormoni su steroidi - a to su mahom derivati testosterona, kao i drugi hormoni poput inzulina ili hormona rasta koji NISU steroidi, ali JESU anabolički hormoni ("steroid" se odnosi na specifičnu molekularnu strukturu i kada neko steroidima naziva supstance koje imaju drugačiju molekularnu strukturu, taj neko demonstrabilno griješi). Dodatno, anabolici se mogu upotrebljavati (npr. u tretmanu HIV pacijenata, ljudi koji dožive teške povrede i slično) ili zloupotrebljavati (tj. koristiti u nekontrolisanim uslovima i ultra-visokim dozama, kako to često kompetitivni bodybuilderi čine - napomena: ovo nema nikakve veze s tim da li su trening pod opterećenjem i teretana zdravi ili ne).

"Obični" ljudi, međutim, vide bodybuildere kako reklamiraju suplemente i automatski zaključe da su oni toliko baš od toga i da su to "steroidi". I to je toliko pogrešno da mi se od toga smije. Naime, iz legalnih razloga (pošto su anabolički hormoni danas zabranjeni u nekim zemljama i to primarno iz političkih i finansijskih, a NE medicinskih razloga, kako mnogi ljudi pogrešno misle, a mediji pristrasno izvještavaju), ti "profesionalci" ne mogu govoriti o steroidima, ali zato sklapaju sponzorske ugovore sa raznim kompanijama koje prodaju suplemente i reklamiraju njihove proizvode, implicirajući da su "od njih toliki", iako to apsolutno nije slučaj i sve je samo i isključivo MARKETING! Ovo je fino prikazano i u videu koji je Rum linkovao iznad. R. Piana, čovjek prikazan u tom videu, na koktelu je anabolika većinu svog života (i gle čuda - živ je i bez većih zdravstvenih problema, iako to što on radi svakako nije upotreba anabolika, već zloupotreba), ali nije toliki od suplemenata, već od anabolika! Suplementi optimizuju prehranu, tako što "popunjavaju rupe u prehrani" i ništa, ali ništa više od toga, iako mnoge kompanije, u svrhu profita, jednostavno lažu o tome - to nije ilustracija toga da li su suplementi dobri ili loši, već toga da su neki ljudi pohlepni i licemjerni. O zdravstvenim benefitima (ili izostanku istih - jer velića suplemenata je više-manje beskorisna i pisao sam o tome ovdje naširoko i nadugačko, iako pojedini nisu ni pogledali, ali ih to ne prevenira da o tome "zaključuju" i "imaju mišljenje") više manje svih suplemenata moguće je pronaći gomilu informacija na stranici koju sam linkovao više puta: http://examine.com/ - riječ je o sajtu koji daje vrlo objektivnu kompilaciju naučnih istraživanja o skoro svakom suplementu koji bilo kome može pasti na pamet, a naučne činjenice su doslovno jedine bitne u ovoj situaciji: ne marketing, ne nečije "mišljenje", ne predrasude i zablude...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ahhh sta je dobro protiv grceva , danas sam radio noge bas razvalio i malo prije sjedim za kompom i digao noge na zid ,kad sam spustio grcevi u obe noge misici se ukocili ko kamen jedva popoustilo, sad je sve ok samo ne smijem vise da dignem noge :zubi

Image ovi misici Rectus Femorus Vastus Medialus taj dio odprilike
Post Reply

Return to “Zdravlje”