haj' i ovo živa bila
viewtopic.php?p=2004465#p2004465
Moderator: Krokodil Behko
ma kakva tema, draga ina
Htjela sam da se utjesim, ali ne kolaboriras.Skin wrote: 25 Oct 2019, 15:10ma kakva tema, draga inaina wrote: 25 Oct 2019, 09:59
A kome smo bas mi zanimljivi...
Otvori temu, prezentirajuci ukratko "zabrinutost" i kako da se najbolje ogradimo (ne)vidljivih ociju.![]()
![]()
ja to karikiram paranoicnim, conspiracy tonom na blaove jednoslozne postove
tl;dr
NIKAKO.
...
sa danasnjim pametnim telefonima i kuda velike kompanije idu u buducnosti, mi kao krajnji korisnici se ne mozemo NIKAKO zastiti - jer im ne mozes izvaditi bateriju.
u 2019-oj postoji jos samo par modela android telefona kojima mozes izvaditi bateriju ili da na ebayu kupis stare telefone. oba "rjesenja" znace slabije performanse i kompromis u servisima koje kao korisnik danas ocekujes da imas.
zbog dva jedinstvena identifikatora telefona IMEI i IMSI (koja operatoru i kad ti je telefon iskljucen, govore: hej, evo me, to sam ja i tu sam), jedini nacin da sprijecis konstantno spijuniranje telefona od strane operatora je da izvadis bateriju. politika i moc celularne industrije nam govore da je to spijuniranje i od strane vlade.
to je finim, pristupacnim jezikom, bez previse zargona, objasnjeno u prvom videu od 20 min.
ti mozda ne znas gdje si tacno bila prije 3 godine na danasnji dan, ali oni znaju to, ali i sav kontekst koji te doveo na tu lokaciju. i tako detaljno za svaki dan tvog zivota otkada imas pametni telefon (operatori ove podatke ne unistavaju), da budemo do kraja paranoicni.
nosimo kompjutere u dzepu, ne mozemo vise uopste zivjeti bez tehnologije. ko ce danas pristati da se ne kaci na WiFi kud god ode? posebno sto sad znas da si im i na celularnoj mrezi vec skroz vidljiva. ali to je za tvoje dobro
ali rade se ipak i istrazivanja koja su primjer potrebe za novim nacinima reguliranja ovog problema. za nadati se da ce jednom u buducnosti omoguciti stanovnicima planete da svoje podatke POSJEDUJU i dati im izbor da klikom/gumbicem odaberes ako ne zelis da te "prate" i zastitis privatnost. naravno, to nije popularno, jer je tesko napraviti naucni breakthrough u necemu sto ide protiv konzervativnih sistema, zaostavstine i generalno predstavlja promjenu paradigme.
snowden je ranije uradio nesto sa hackerom sa MIT-a sto predstavlja primjer potrebe za novom tehnologijom (the introspection engine), ali to nikada nece biti u masovnoj proizvodnji.
znam, kome sam ja interesantna da me prati...tako svi i razmisljamo. ali ako budes ti posjedovala svoje podatke, mozes ako zelis i zaraditi na njima kroz nek data sharing economy model (to svakako sad radis, dijelis svoje podatke, for free).
(poznatiji primjer zloupotrebe podataka je genome sequencing skandal (elizabeth holmes)).
poenta je u svjesnosti o tome i upozorenju, ali najvise u: zasto da ti nemas alternativu i izbor?
jel samo zato sto to tech giganti ne zele? meh. korak dalje, zasto da onda nemamo i njihove podatke javno dostupne?
moje razmisljanje je da bi podaci trebali biti javni, ukoliko nisu zasticeni i privatni, jer to znaci imati izbor (govorim o policy principu). sada su tvoji podaci njima dostupni, njihovi nisu tebi (da jesu, citizen science koncept bi mogao cuda napraviti), ti ne mozes svoje podatke zastiti nikako, a oni mogu.
totalna paranoja i teorija zavjere
data je danas nafta, bukvalno resurs oko kojeg ce se ratovi voditi.ne volim tech gigante, kontrolu nad ljudima i zelim javne politike za upotrebu tehnologija koje ce unaprijediti drustvo i staviti covjeka u prvi plan.
a bla ce dodati "i mir u svijetu"![]()
Mislim da se to nece desiti... ugled profita.data[/i] je danas nafta, bukvalno resurs oko kojeg ce se ratovi voditi.ne volim tech gigante, kontrolu nad ljudima i zelim javne politike za upotrebu tehnologija koje ce unaprijediti drustvo i staviti covjeka u prvi plan
"i mir u svijetu"
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests