Jeste li religiozni?
Re: Državljani BiH najviše vjeruju u Boga
Na Balkanu se ljudi izjasnjavaju ko vjernici a ponasaju ko sumnjivci. Cast RIJETKIM izuzetcima.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14280 times
- Been thanked: 9868 times
- Status: Offline
Da, ali moramo opet uzeti u obzir da se radi o "istrazivanju" i vrlo vjerovatno na ogranicenom broju ispitanika.
Uzmes 1000 ljudi i 940 ih kaze da vjeruju u Boga
Sve je to relativno, i po meni, ta brojka od 94% nema veze s realnoscu
Uzmes 1000 ljudi i 940 ih kaze da vjeruju u Boga

Sve je to relativno, i po meni, ta brojka od 94% nema veze s realnoscu

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

Tacno. Nikakva je istrazivanja ne uzimam ko konacnu istinu.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1608 times
- Been thanked: 3018 times
Ja bi rekao da je 85 % vjernika.
Čudi me da katolici u BIH prednjače, mad može biti istina kad zagusti više se moliš (sad su manjina kod kost naroda) a ni u srpsku ni u federaciju. Ko Židovi.
Opet ni u ovom istraživanju nema Bošnjaka.
Čudi me da katolici u BIH prednjače, mad može biti istina kad zagusti više se moliš (sad su manjina kod kost naroda) a ni u srpsku ni u federaciju. Ko Židovi.
Opet ni u ovom istraživanju nema Bošnjaka.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Ne vjerujem da su vecina vjernici. Vecina su ateisti.
Dok ne zagusti.
Dok ne zagusti.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Šteta što bog ne vjeruje u njih ( ako uopće postoji )
Svatko svakome treba da oprosti i svatko je svakome kriv za sve!!
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 18 times
Ovo kao nešto o nečemu govori...
Ah, da, umalo da ne prenebregnem, radi se o istraživanju neprofitne i nestranačke
organizacije... Američke, dapače
A to nije šala
Premda text opet veli mal(k)o drugačije negoli naslovna tvrdnja, no dobro, na to smo već navikli u vijestima...

Ah, da, umalo da ne prenebregnem, radi se o istraživanju neprofitne i nestranačke

Premda text opet veli mal(k)o drugačije negoli naslovna tvrdnja, no dobro, na to smo već navikli u vijestima...

- Mutevelija
- Selonačelnik
Mohr wrote:Ovo kao nešto o nečemu govori...![]()
Ah, da, umalo da ne prenebregnem, radi se o istraživanju neprofitne i nestranačkeorganizacije... Američke, dapače
A to nije šala
![]()
![]()
Evo ga još jedan ne vjeruje u istraživanja.
Moram se složiti sa tobom, jer danas svakakvih istraživanja ima, čak ne vjerujem ni u ovo istraživanje.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2190 times
ja uvijek na ovim nebitnim anketama dajem glupe odgovore. msm da tako i ostali
🐽
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9362 times
- Been thanked: 11112 times
Dobar si. Mene niko ni ne nazivaHannibal wrote:ja uvijek na ovim nebitnim anketama dajem glupe odgovore. msm da tako i ostali

Ooou pazi ovo, sve vjernici. Istrazivanje vrseno u vjerskim ustanovama? 

Question everything.
Pa,čak i tamo bi ovi rezultati bili upitnirethna wrote:Ooou pazi ovo, sve vjernici. Istrazivanje vrseno u vjerskim ustanovama?

Prvo su trebali pitati definiciju vjernika,pa onda uvažiti odgovor od ispitanika.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9362 times
- Been thanked: 11112 times
Više od polovine stanovništva BiH ne prihvata teoriju evolucije
Među europskim narodima koji su u prošlom stoljeću na vlasti imali komunističke režime, Bosna i Hercegovina spada među najreligioznije i istovremeno jedna je od najslabije znanstveno prosvijećenih zemalja, pokazalo je istraživanje koje je provela neprofitna, nestranačka američka organizacija Pew Research Center.
Bosna i Hercegovina s 94 posto stanovnika koji vjeruju u Boga spada u gornju polovicu ljestvice najreligioznijih zemalja, koju predvodi Gruzija s 99 posto i Armenija s 95 posto stanovništva koje vjeruje u nadnaravno biće.
U gornju polovicu spadaju i Srbija s 87 posto i Hrvatska s 86 posto stanovnika koji vjeruju u Boga, pokazalo je spomenuto istraživanje.
Zemlja s najmanjim udjelom vjernika je Češka u kojoj samo 29 posto ljudi vjeruje u Boga. U Estoniji taj postotak iznosi 44, u Mađarskoj 59, u Latvija 71.
U svim bivšim komunističkim zemljama, osobito u pravoslavnim, vjerska pripadnost snažno se povezuje s nacionalnom. Primjerice, 78 posto stanovnika Srbije smatra da je pravoslavlje važan dio nacionalnog identiteta. Srbi su po tom stavu treći, iza Armenaca i Gruzijaca.
Taj osjećaj povezanosti pripadnosti određenoj crkvi s nacionalnim identitetom nešto je slabiji u katoličkim zemljama. Primjerice, oko 58 posto Hrvata smatra da je pripadnost katoličkoj vjeri važna da bi se netko mogao smatrati pravim Hrvatom. Po tome je Hrvatska druga u krugu katoličkih zemalja, odmah nakon Poljske sa 64 posto.
U prosjeku, nacionalni identitet s vjerskim povezuje oko 70 posto pravoslavaca te oko 57 posto katolika.
Međutim, iako je identifikacija nacionalne pripadnosti s vjerskom u postkomunističkim zemljama vrlo snažna, s druge strane njihovi stanovnici nisu naročito revni u duhovnoj praksi, što posebice vrijedi za pravoslavce.
Primjerice, rezultati istraživanja pokazuju da samo 6 posto Srba odlazi u crkvu barem jednom tjedno. Po duhovnoj praksi Srbi su među pravoslavcima tek na desetom mjestu.
No, katolici iz BiH su u tome mnogo redovitiji - čak 54 posto ih tjedno posjećuje crkvu, što ih čini daleko najozbiljnijim praktičnim vjernicima postkomunističke središnje i istočne Europe.
Poljaci su s 45 posto na drugom mjestu, dok su Ukrajinci s 43 posto treći. Četvrti su katolici iz Hrvatske u kojoj 27 posto katoličkih vjernika posjećuje crkvu na tjednoj bazi.
Također, većina ispitanika zemalja pokrivenih istraživanjem Pew Research Centra vjeruje u evoluciju, odnosno da su se ljudi i druga živa bića razvili kroz dugo vremensko razdoblje.
Među onima koji prihvaćaju teoriju evoluciju, većina ih smatra da je ona prirodan proces, a manjina da ju je vodio Bog.
Listu predvode Česi kod kojih čak 83 posto prihvaća da su ljudi nastali evolucijom. Slijede ih Estonci sa 74 posto i Mađari sa 69 posto.
U Srbiji 61 posto stanovništva prihvaća teoriju evolucije, u Hrvatskoj 57 posto, dok je Bosna i Hercegovina s 37 posto pri dnu ljestvice.
Od Bosne i Hercegovine samo Armenija s 34 posto ima manji postotak stanovništva koje prihvaća teoriju evolucije.
Armenija i Bosna i Hercegovina ujedno su jedine dvije zemlje obuhvaćene istraživanjem u kojima više od polovica stanovništva smatra kako sva živa bića postoje u sadašnjem obliku od nastanka svijeta.
U Armeniji taj postotak je 56, a u Bosni i Hercegovini 52.
(Vijesti.ba / FENA)
Među europskim narodima koji su u prošlom stoljeću na vlasti imali komunističke režime, Bosna i Hercegovina spada među najreligioznije i istovremeno jedna je od najslabije znanstveno prosvijećenih zemalja, pokazalo je istraživanje koje je provela neprofitna, nestranačka američka organizacija Pew Research Center.
Bosna i Hercegovina s 94 posto stanovnika koji vjeruju u Boga spada u gornju polovicu ljestvice najreligioznijih zemalja, koju predvodi Gruzija s 99 posto i Armenija s 95 posto stanovništva koje vjeruje u nadnaravno biće.
U gornju polovicu spadaju i Srbija s 87 posto i Hrvatska s 86 posto stanovnika koji vjeruju u Boga, pokazalo je spomenuto istraživanje.
Zemlja s najmanjim udjelom vjernika je Češka u kojoj samo 29 posto ljudi vjeruje u Boga. U Estoniji taj postotak iznosi 44, u Mađarskoj 59, u Latvija 71.
U svim bivšim komunističkim zemljama, osobito u pravoslavnim, vjerska pripadnost snažno se povezuje s nacionalnom. Primjerice, 78 posto stanovnika Srbije smatra da je pravoslavlje važan dio nacionalnog identiteta. Srbi su po tom stavu treći, iza Armenaca i Gruzijaca.
Taj osjećaj povezanosti pripadnosti određenoj crkvi s nacionalnim identitetom nešto je slabiji u katoličkim zemljama. Primjerice, oko 58 posto Hrvata smatra da je pripadnost katoličkoj vjeri važna da bi se netko mogao smatrati pravim Hrvatom. Po tome je Hrvatska druga u krugu katoličkih zemalja, odmah nakon Poljske sa 64 posto.
U prosjeku, nacionalni identitet s vjerskim povezuje oko 70 posto pravoslavaca te oko 57 posto katolika.
Međutim, iako je identifikacija nacionalne pripadnosti s vjerskom u postkomunističkim zemljama vrlo snažna, s druge strane njihovi stanovnici nisu naročito revni u duhovnoj praksi, što posebice vrijedi za pravoslavce.
Primjerice, rezultati istraživanja pokazuju da samo 6 posto Srba odlazi u crkvu barem jednom tjedno. Po duhovnoj praksi Srbi su među pravoslavcima tek na desetom mjestu.
No, katolici iz BiH su u tome mnogo redovitiji - čak 54 posto ih tjedno posjećuje crkvu, što ih čini daleko najozbiljnijim praktičnim vjernicima postkomunističke središnje i istočne Europe.
Poljaci su s 45 posto na drugom mjestu, dok su Ukrajinci s 43 posto treći. Četvrti su katolici iz Hrvatske u kojoj 27 posto katoličkih vjernika posjećuje crkvu na tjednoj bazi.
Također, većina ispitanika zemalja pokrivenih istraživanjem Pew Research Centra vjeruje u evoluciju, odnosno da su se ljudi i druga živa bića razvili kroz dugo vremensko razdoblje.
Među onima koji prihvaćaju teoriju evoluciju, većina ih smatra da je ona prirodan proces, a manjina da ju je vodio Bog.
Listu predvode Česi kod kojih čak 83 posto prihvaća da su ljudi nastali evolucijom. Slijede ih Estonci sa 74 posto i Mađari sa 69 posto.
U Srbiji 61 posto stanovništva prihvaća teoriju evolucije, u Hrvatskoj 57 posto, dok je Bosna i Hercegovina s 37 posto pri dnu ljestvice.
Od Bosne i Hercegovine samo Armenija s 34 posto ima manji postotak stanovništva koje prihvaća teoriju evolucije.
Armenija i Bosna i Hercegovina ujedno su jedine dvije zemlje obuhvaćene istraživanjem u kojima više od polovica stanovništva smatra kako sva živa bića postoje u sadašnjem obliku od nastanka svijeta.
U Armeniji taj postotak je 56, a u Bosni i Hercegovini 52.
(Vijesti.ba / FENA)
- Mutevelija
- Selonačelnik
Eto ja ne smatarm, smatram da evolucija se ne odnosi na ljude na zivotinje moze.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Re: Jeste li religiozni?
i lagati jel 

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Re: Jeste li religiozni?
Laže i vjernik Bakir, zašto ne bih i ja?
Religije=Ideologije koje su stvorili društvo. Eto nekakav se bog prikazao nekom Arapinu, ili kome, pa taj sa koljena na koljeno prenosio i tako stvarali religiju.
Religije=Ideologije koje su stvorili društvo. Eto nekakav se bog prikazao nekom Arapinu, ili kome, pa taj sa koljena na koljeno prenosio i tako stvarali religiju.