Kakva si ti budalica

Isto tako, i Kur'anom svašta nije zabranjeno, ali hadisima jeste.rethna wrote: 03 Feb 2018, 03:34 A opet Biblijom nije zabranjeno zeniti se, nego je nesto sto je crkva proizvoljno uvela pod krinkom "veceg priblizavanja".
rethna wrote: 03 Feb 2018, 03:34 Neke Isusove rijeci i citati su mislim posluzile kao osnova, a opet protumacene su onako kako bi najbolje odgovaralo i sluzilo kao preduslov uvodjenju ovog pravila.
To bi bilo toIndigo NT wrote: 02 Feb 2018, 23:45 celibat je jedna od najglupljih i najneprirodnijih stvari koje je crkva uvela
ali uradili su to iz sebičnog interesa, tako da imovina svećenika nakon smrti pripadne crkvi, a ne nekim nasljednicima, zato su i bogati
Jeste... Ali opet mu nece dopustiti da "diriguje" po svom.Melek wrote: 03 Feb 2018, 09:12 Ma da.. Samo sto ce ne samo oni tvrdokorni katolici, nego iole katolici, ovo zesce kritikovati uz argument "pa jesmo li mi protestanti?"
Inace je ovaj papa do sad jedan od najboljih, najrazumnijih![]()
Zacece i zlatno doba inkvizicijestorm wrote: 04 Feb 2018, 06:13To bi bilo toIndigo NT wrote: 02 Feb 2018, 23:45 celibat je jedna od najglupljih i najneprirodnijih stvari koje je crkva uvela
ali uradili su to iz sebičnog interesa, tako da imovina svećenika nakon smrti pripadne crkvi, a ne nekim nasljednicima, zato su i bogati![]()
Iako je kao glavni argument, navedena usredotocenost na poziv, boga, vjeru itd...
Mislim da celibat ima najvece uporiste u materijalnoj nedodirljivosti crkve...
Ne smije se zaboraviti, da je to doneseno u vrijeme kad je rkc ujedno bila i politicka, vojna i svakakva moć...
Što se ne bi vjera, bilo koja, po potrebi malo promijenila, doradila, prilagodila?
I zamisli ode sa bivsim hodzom na pivo
Users browsing this forum: Masamune and 1 guest