Sevdalinko, pjesmo moja

Sve o muzici, šta je aktuelno, tekstovi pjesama
znalac
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Sevdalinko, pjesmo moja

Post by znalac » 28 Nov 2016, 01:17

Krokodil Behko wrote:
znalac wrote: Ti je pjevas. Ali pjesma je srpska..
A poslije toga:
znalac wrote:Nema veze sto ju je napisao srbin.
Ii? Koja se rečenica pika, prva ili druga?
Da li to znači, da mi nemamo pravo da pjevamo tu pjesmu, jer je eto, srpska?

Uostalom, svi smo ovdje govorili o sevdahu i sevdalinkama, a ti si jedini koji je sad tu involvirao nacije i države, pa još insistiranje na ekavici i sl..

Svi smo već govorili o sevdahu, kao pravcu u narodnoj muzici, svi smo ionako pominjali kompozitore i interpretatore, koji nisu nužno Bošnjaci, pa sad tebi preostaje da nam pojasniš svoj ulet na temu.

Hocu reci. .ti je pjevas na IJEKAVICI, ali je pjesma srpska, pjeva se na ekavici... Na ijekavici zvuci nakaradno. Nije bezveze pravljena na ekavici.. !!! Jutros mi je ruza proCVETALA .. a ne procvjetala... to J kvari... i to je to..

Nisam rekao da nemate pojma, nego ti kazes da je pjevas na ijekavici, i odmah mislis da je to sevdalinka.. ali nije.. Istina da je novokomponovana, posto joj se zna autor, ali odakle ti pravo da mislis da je Sevdalnika i da je originalno pisana na ijekavici???? Odakle ti taj izvor, to te pitam?

PA vidi,sevdah je naordna muzika, dakle autor nije poznat, pricamo o izvornom sevdahu, sve ostalo novokoponovano nema veze s time, ima dobrih pjesama pisanim u stilu sevdaha i privhaceno kao sevdah, ali nije izvorna muzika.. Nema veze ako je autor srbin, ako je pisana u stilu sevdaha onda je ok. Ali ova pjesma nije sevdalnika i tocka!!! nema nista da vuce na sevdah.. Poslusaj je!!!

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 3244 times

Post by Mutevelija » 28 Nov 2016, 01:17

Pa ti si kume Hrvat, zašto se prestavljaš kao Srbin
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 28 Nov 2016, 01:22

Nisam srbin, hrvat sam..

Obozavam i srpsku narodnu muziku, i narodnjake, a obozavam i sevdah..

Odakle ti da se predstavljam kao srbin? hrvat sam...

u cemu je problem?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 28 Nov 2016, 01:24

Pa navijaš puno prema srpskoj strani.
Nema veze da ne trolamo
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10178 times
Been thanked: 12054 times

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2016, 01:42

znalac wrote: Hocu reci. .ti je pjevas na IJEKAVICI, ali je pjesma srpska, pjeva se na ekavici... Na ijekavici zvuci nakaradno. Nije bezveze pravljena na ekavici.. !!! Jutros mi je ruza proCVETALA .. a ne procvjetala... to J kvari... i to je to..
Jah.

Ja je pjevam na ijekavici i ne zanima me, kako to tebi zvuči, kontaš sad?
De predstavider se, pa da utvrdimo zbog čega bi baš ti morao biti u pravu.

Nisam rekao da nemate pojma, nego ti kazes da je pjevas na ijekavici, i odmah mislis da je to sevdalinka.. ali nije..
Nego, šta je ako nije sevdalinka?
Lijepo od tebe što nisi rekao da nemamo pojma, ali ja to za tebe tvrdim :rol
izvor wrote:Sevdalinka je bosanskohercegovačka gradska i narodna pjesma, mada je popularna širom jugoistočne Europe, posebno u Srbiji i Crnoj Gori, te Makedoniji.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sevdalinka

'nači i narodna i starogradska i nadam se da ćeš se snaći oko razlikovanja ta dva pojma.

Istina da je novokomponovana, posto joj se zna autor, ali odakle ti pravo da mislis da je Sevdalnika i da je originalno pisana na ijekavici???? Odakle ti taj izvor, to te pitam?
Ti si jedini na planeti koji to tvrdi, jesi li svjestan toga?
I autori starih sevdalinki, bili su poznati svojim savremenicima i idući tom tvojom logikom, ni to ne mogu biti sevdalinke, pošto je neko poznavao autore, pa bi se ta bacilo u vodu, pa tako da ne bi ni dočekale današnje vrijeme.

Dopusti mi da ti približim pojam tradicije koja živi, umjetnosti koja je još uvijek u fazi stvaranja.
Baš kao što i dan danas, mnogi slikari kopiraju svoje uzore od prije 200 godina, tako i današnji kompozitori komponuju muziku i ona je naravno narodna i starogradska, ma kako se to tebi ne dopadalo.

Scenska umjetnost je nastala u Grčkoj, a tu je još uvijek. Čak šta više, još uvijek se izvode starogrčke tragedije i doživjele su ko zna koliko redizajna, ali niko ne tvrdi da to nije to.
PA vidi,sevdah je naordna muzika, dakle autor nije poznat, pricamo o izvornom sevdahu, sve ostalo novokoponovano nema veze s time, ima dobrih pjesama pisanim u stilu sevdaha i privhaceno kao sevdah, ali nije izvorna muzika..
A kome se aplicira, da se neka pjesma prizna kao sevdalinka?
Nije li to glupo? Ima narod, pa nek narod sam odredi onako po svom vlastitom sluhu.
Da je to tek neka novokomponovana muzika, ne bi preživjela nekih pet decenija, a siguran sam da će svaka od njih preživjeti i mnogo više, jel tako?

Ali ova pjesma nije sevdalnika i tocka!!!
Jeste, baš me briga šta ti misliš.

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 28 Nov 2016, 02:04

Mutevelija wrote:Pa navijaš puno prema srpskoj strani.
Nema veze da ne trolamo
Ne navijam, nego kazem za tu pjesmu da je srpska.. Kazem onako kako je.

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 28 Nov 2016, 02:08

Ovdje je rijec o pjesmi Jutros mi je ruza procvetala... Srpska pjesma. i tocka. Kakav sevdah. o cemu vi pricate

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 28 Nov 2016, 02:16

Muzicar sam..
Imao sam srecu da me ucio odlican poznavatelj sevdaha, i srpske narodne muzike. Zivio je u zlatnom dobu narodne muzike, tako da zna sve... Svirao je s Janikom balazem, zehrom , safetom, bogdanom, nadom , i jos brdo pjevaca i sevdalinki i srpske muzike... Osobno je poznavao Tanasijevica, i jos brdo stvaralaca i izvodjaca. On me tu pjesmu "jutro s mi je ruza procvetala" ucio , rekao je da je srpska. Covjek ju je svirao xxx puta s raznim vrhunskim pjevacima... Dakle, on ne zna,a vi random ljudi znate? svaka vam cast
Last edited by znalac on 28 Nov 2016, 02:20, edited 1 time in total.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3489 times

Post by Chloe » 28 Nov 2016, 07:23

znalac wrote:Muzicar sam..
Imao sam srecu da me ucio odlican poznavatelj sevdaha, i srpske narodne muzike. Zivio je u zlatnom dobu narodne muzike, tako da zna sve... Svirao je s Janikom balazem, zehrom , safetom, bogdanom, nadom , i jos brdo pjevaca i sevdalinki i srpske muzike... Osobno je poznavao Tanasijevica, i jos brdo stvaralaca i izvodjaca. On me tu pjesmu "jutro s mi je ruza procvetala" ucio , rekao je da je srpska. Covjek ju je svirao xxx puta s raznim vrhunskim pjevacima... Dakle, on ne zna,a vi random ljudi znate? svaka vam cast
Sve ok @znalac, dobro nam došao. Ovdje smo da izrazimo svoja mišljenja, mi ne osporavamo tebi tvoje,
nemoj ni ti nama naše. :zubi

"Jutros mi je ruža procvjetala" ima svoje mjesto na repertoaru raznih izvođača sevdalinki, tako da ti ne ispravi krivu Drinu ... :cudi

Ako se planiraš družiti s nama, bilo bi nam svima ugodnije da izbaciš tu notu drskosti iz svojih postova. :)
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 28 Nov 2016, 12:19

Na cijem repertoaru? Osoba koje misle da je to sevdah, a koliko vidim, ima ih puno..
I pjesma "zarasle su staze moje" koju je Safet izvanredno izveo, isto se misli da je sevdalinka, ali nije, pjesma je srpska.sumadijska Iako ju je izveo na ijekavici, interpretacija je besprijekorna,

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 01 Dec 2016, 14:46

Zaim je kralj.. Definitivno, covjek interpretira savrseno... Zvuci tako jednostavno , a nitko na ovom svijetu ne bi mogao ni priblizno ponoviti

https://www.youtube.com/watch?v=hXlziUh4Vs0

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac » 01 Dec 2016, 15:14

znalac wrote:Zaim je kralj.. Definitivno, covjek interpretira savrseno... Zvuci tako jednostavno , a nitko na ovom svijetu ne bi mogao ni priblizno ponoviti

https://www.youtube.com/watch?v=hXlziUh4Vs0
ZAim je bio pjevac moze se reci "prosjecnih" glasovnih mogucnosti, cije velicina lezi zapravo u cinjenici da je snimio jako mnogo "sevdah" materijala te da je sevdalinku u velikoj mjesri sacivao od zaborava.
KAo pjevac se sa SAfetom Isovicem ne moze porediti,a to posebno osjecaju i znaju oni ljudi koji takodjer imaju jak sluh i istancano "muzicko" uho.

Srpski nacionalni instrument je osim gusala i frula,a sevdalinka na oviom prostorima uzlet dozivljava sa dolaskom Osmanlija, pa posto su i Srbija i Bosna jako dugo bili pod Otomanima, onda je logicno da se slicna muzika komponovala na obje strane Drine, pa to ne treba pocrtavati, mislim nema nikakvog znacaja.

Izvorna prava sevdalinka se svira na Bosanskom tradicionalnom zicanom instrumentu SAzu, tek vremenom je ubacena harmoinika.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 01 Dec 2016, 15:22

Pored SAfeta, "najveci" pjevac sa ovoh prostora , koji se nije zadrzavao samo na starogradskoj ili na samo zabavnoj muzici(imao pregrst hitova) pa ovdje izvodi "Sandzacku" Pljevaljsku sevdalinku

http://www.youtube.com/watch?v=J_8x8BgZqT4

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 01 Dec 2016, 15:29

Istina da je Zaim prosjecnih glasovnih mogucnosti, na sto on nije mogao utjecati. Ali muzika nisu samo glasovne mogucnosti, dzabe ako ih ne znas iskorsitit na pravi nacin.. On je s tim prosjecnim glasovnim mogucnostima izvodio sevdah na najbolji moguci nacin.... Interpretacija je ta koja je najbitnija..

Cune je bio kralj romansi, definitivno su mu najbolje lezale. Ovu pjesmu je takodjer odlicno izveo. .Ali sevdah je lose izvodio.

Pored Safeta, Cune sigurno nije bio .. Ima mora boljih pjevaca, ako cemo gledati nase prostore.. Jedna Danica Obrenic, Aleksandar Dejanovic.... da ne nabrajam

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 01 Dec 2016, 15:36

Cune je imao "posebnu" boju glasa, bio je bas bariton, pa je sve sto je pjevao zvucalo fantasticno, ovo ovdje je stari slab snimak, ali se opet osjeti ta lakoca pjevanja

http://www.youtube.com/watch?v=9Euoj476tWE
Otac rahmetli mi je bio harmonikas i profesor muzike, svirao i sa SAfetom i sa Cunetom, pa je govorio da su njih dva nmbr 1.

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 03 Dec 2016, 02:12

Tu se bas cuje da ne pjeva sevdalinke.. Lijepo zvuci laiku, cak i meni, ali to nije stil sevdaha.. Cuneta obozavam, ali ne u sevdahu.
Kao i Zvonka Bogdana, obozavam ga, ali sevdah bolje da ne pjeva... Niz polje idu babo sejmeni, ili asik osta na te oci, pa nema veze s vezom..

Isto tako da Safet uzme neku romansu, ne bi to bilo kao Cune.. jednostavno jedan pjevac ne moze pjevati sve vrste muzike dobro...

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 03 Dec 2016, 21:36

znalac wrote: . jednostavno jedan pjevac ne moze pjevati sve vrste muzike dobro...
Elvis Presley je npr jednako dobro pjevao, Rock, Pop, Blues, Countrey i Gospel pjesme

http://www.youtube.com/watch?v=eD1DuBKxV-4
Od ovoga nije moguce otpjevati bolje.

KAzes HAnki leze izricito novokompovane pjesme

http://www.youtube.com/watch?v=hO65bjtds3Y

Znaci "Mont Everest" ;)

znalac
Na probnom
Na probnom

Post by znalac » 05 Dec 2016, 14:22

Ta pjesma ne Cunetova koliko znam, novokomponovana.. tako da, sigurno da njemu najbolje lezi...

Hanka je dobro otpjevala neke pjesme, nisam rekao da ne.. Ali je daleko od najboljih izvodjaca narodne muzike..

Ovo je Safet ubio,

https://www.youtube.com/watch?v=RPPEgbLId88

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 05 Dec 2016, 14:24

Posmatraču mog posta.