Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Kalifornija: Otvorena džamija u kojoj namaz predvodi žena a muškarci i žene klanjaju zajedno u safovima

Post by Dorian »

Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 17:25 Ili se podrazumjeva da Bog ispunjava obećanja?
Ako ne ispunjava, onda je nepotreban. U tom slučaju ni raj ni pakao nemaju smisla, život u skladu sa njegovim naredbama ne osigurava raj, kršenje ne osigurava pakao, i prepušteni smo debi. Kao da ga nema. Ne treba nam.
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Kalifornija: Otvorena džamija u kojoj namaz predvodi žena a muškarci i žene klanjaju zajedno u safovima

Post by Dorian »

Greška
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Ne može Bog biti nepotreban.

Nije stara cipela, pobogu, pa da je možeš baciti kad hoćeš.
. . . . . . . . .
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Možeš izmisliti pobunu protiv Boga, ako je zao, ako ne ispunjava obecanja or whatever, ali ni to ne bi dalo neki vidljivi rezultat.
. . . . . . . . .
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times
Status: Online

Post by Nora Ibsenova »

Dorian wrote: 30 Nov 2019, 17:43
Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 17:25 Ili se podrazumjeva da Bog ispunjava obećanja?
Ako ne ispunjava, onda je nepotreban. U tom slučaju ni raj ni pakao nemaju smisla, život u skladu sa njegovim naredbama ne osigurava raj, kršenje ne osigurava pakao, i prepušteni smo debi. Kao da ga nema. Ne treba nam.
Ja sam to govorila iz drugih pretpostavki.

Msm da bi ti to povezao da si pročitao čitavu raspravu oko te teme.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Izvinte
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Mene interesuje sljedeće. Ako je bog dobro, otkud uopšte postoji ideja straha od boga?
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2911 times
Been thanked: 24120 times

Post by HAVANA »

Auuu,odo i ja one norine tacke ganjat.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2911 times
Been thanked: 24120 times

Post by HAVANA »

Kud upitah ista,kolo price...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times

Post by Nora Ibsenova »

HAVANA wrote: 30 Nov 2019, 17:58 Auuu,odo i ja one norine tacke ganjat.
Hoćemol skupa hahaha
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1272 times
Been thanked: 4061 times

Post by Laser »

arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 17:16
Laser wrote: 30 Nov 2019, 17:14

Dobro onda, krenimo od pretpostavke da je zao, estagfirullah.

U tom slučaju, On ne bi stvarao dva svijeta, dunjaluk gdje bivamo testirani i zabilježeni u svemu što činimo ili ne činimo i drugi svijet gdje ćemo biti smješteni na mjesto koje smo zaslužili na dunjaluku.

U tom slučaju On bi nas odmah potrpao u pakao i izvrgao teškim mukama jer je zao (tobe tobe).
Ona cijelo vrijeme i govori da ne kreće ni s jedne od tih pretpostavki, ona Boga ničeanski "smješta", za potrebe eventualne rasprave u kojoj unaprijed ništa ne tvrdi, s onu stranu dobra i zla.
Jasno mi je šta Nora radi, ali ne pričamo o bilo kom bogu, nego o konkretnom, onom koji je obznanio svoja svojstva. Pogledajmo naslov teme.

Ili otiđimo sa ove teme pa drugdje pričajmo o pretpostavljenom bogu o kojem ne znamo ništa. Tu možemo pokušat dobacit do toga kakav je.
Klanjam džematile po parkovima.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14408 times
Been thanked: 24169 times

Post by Fuddo »

Ljudi zaboravljaju kad nas je nabio nogom na ovu Planetu, za nama nabio i jos jednog zajebanog lika.
Lucifera.
On nas navodi da budemo gresni.
Havana, dotobi si. Ahahaha
Dozvolite da se obratimo
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal »

Laser wrote: 30 Nov 2019, 18:30
arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 17:16

Ona cijelo vrijeme i govori da ne kreće ni s jedne od tih pretpostavki, ona Boga ničeanski "smješta", za potrebe eventualne rasprave u kojoj unaprijed ništa ne tvrdi, s onu stranu dobra i zla.
Jasno mi je šta Nora radi, ali ne pričamo o bilo kom bogu, nego o konkretnom, onom koji je obznanio svoja svojstva. Pogledajmo naslov teme.

Ili otiđimo sa ove teme pa drugdje pričajmo o pretpostavljenom bogu o kojem ne znamo ništa. Tu možemo pokušat dobacit do toga kakav je.
Da, ali ljudi imaju problem razumijevanja, božanska svojstva kategorizaraju na ljudima primjeren način. Odatle nesporazumi. U ranoj kršćanskoj patristici su insistirali na negativnoj teologiji: Bog nije Dobro, On je Naddobro, On nije Inteligencija, On je Nadinteligencija - ne možemo Tamo.

Kur'an usmjerava na oba puta: pozitivno - ističući Njegove Atribute i Imena, ali i negativno - lejse kemislihi šej-un/Ništa nije kao On! (sura Pjesnici, 11). Hazreti Rumi će reći: što god bi ti pomislio ili rekao o Njemu, to nije On, tvoj razum je nemoćan a tvoja mašta ništavna...

Ima i vjernika i nevjernika koji upadnu u zamku antropomorfizma svakakve vrste, a najćešće u ovaj kada barataju moralnim kategorijama dobra i zla. Pa čovjek biva milostiv jer pomaže da se djeca izliječe a Bog loš jer je dao da dijete bude bolesno.

Bog je Apsolutni bitak a mi smo samo pričin. On je jedan, a mi smo zbir nula kojima vrijednost određuje - Jedan. Sve za što mi tvrdimo da jest samo je manifestacija božanskih Imena. La havle ve la kuvvete illa billahi: Nema nema snage (da se nešto otkloni) niti moći (da se nešto učini), osim s Bogom. Sva djela su Njegova, bilo dobra ili zla, po našim mjerilima, a nama ostaje samo moralna odluka da nešto učinimo ili ne, mi imamo samo nijete - namjere. Kada bismo mi imali moći koja je naša a ne Njegova, mi bismo bili bogovi.

Za nas je smrt nešto loše i strašno, a Njegovo ime je el-Mumit, Usmrtitelj. A i ta smrt nas određuje, određuju sam naš bitak koji je nevjerovatan! On je daleko iznad onoga što o Njemu mogu govoriti neznalice, slavljen neka je On!
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Pa ako mi, ljudi, neznalice, ništa ne znamo o njemu, što se ti toliko naprica, pobogu?

Nije li šutnja primjerena? :hm
. . . . . . . . .
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Much ado about nothing.

Koliko komplikovanja da bi se zamaskirale jednostavne stvari
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

kako nismo neznalice?
pa mi jos ne znamo sta nam okeanima pluta, a kamo li da skontamo sta je sve iza onih silnih zvijezda i galaksija.
jedva smo skontali fazon kako da se prehranimo, nakon hiljade i hiljade godina orem ja njivuuuu orreee bRazeeerr hrrkk oreeemooo sviii ojhaaa...Et, potrefisno gmo formulu.
Jasta smo vec neznalice.
Dozvolite da se obratimo
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

A kada ne znaš, i uz to uplašen, podložan si manipulaciji.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10060 times
Been thanked: 17057 times

Post by spacebound »

Fuddo wrote: 30 Nov 2019, 19:38 kako nismo neznalice?
pa mi jos ne znamo sta nam okeanima pluta, a kamo li da skontamo sta je sve iza onih silnih zvijezda i galaksija.
jedva smo skontali fazon kako da se prehranimo, nakon hiljade i hiljade godina orem ja njivuuuu orreee bRazeeerr hrrkk oreeemooo sviii ojhaaa...Et, potrefisno gmo formulu.
Jasta smo vec neznalice.
Fuddo bona, ostavi se teskih tema.Je l' ja tebi dzaba pjesme ostavljam :auf
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Dorian wrote: 30 Nov 2019, 19:40 A kada ne znaš, i uz to uplašen, podložan si manipulaciji.
Pa oduzmi nam to, i strah od nepoznatog, imaces haos.
Eto, ukini ljudima strah od, hajmo reci, mogucnosti odlaska u dzehenem.
Scak ce svakog ubijat.
Vako se bar malo drzimo u suri.
Dozvolite da se obratimo
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal »

Socrates wrote: 30 Nov 2019, 19:25 Pa ako mi, ljudi, neznalice, ništa ne znamo o njemu, što se ti toliko naprica, pobogu?

Nije li šutnja primjerena? :hm
Poštujem vjernika koji me pita o nečemu, u ovom slučaju Lasera, i poštujem svakog čovjeka bez obzira na njegovu ne/vjeru koji me pita, bez ikakvog cinizma i oholosti, o nečemu što je dio mog vjerovanja i moje vjere, a što bi on želio da sa/zna.
Inače se ne upuštam u jalove priče, rasprave i razjašnjavanja jer je moja vjera nešto moje duboko intimno, drago i voljeno, i ne dopuštam sebi da to iznosim pred bilo koga ko bi i samo pljucnuo u tom smjeru. Zbog toga sam znao skrenuti pažnju - nekada prije jer sam i od toga odustao - nekim vjernicima da prave ružnu uslugu vjeri za koju se bore tako što će provocirati neke koji će tu vjeru vrijeđati... Često je to bilo uzaludno opominjanje.

Odatle ja i šutim, primjereno šutim.

A ponekad kada progovorim, reakcije onih s kojima nemam o čemu pričati potvrđuju ono što već znam i kako činim.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Post Reply

Return to “Religija”