Ako ne ispunjava, onda je nepotreban. U tom slučaju ni raj ni pakao nemaju smisla, život u skladu sa njegovim naredbama ne osigurava raj, kršenje ne osigurava pakao, i prepušteni smo debi. Kao da ga nema. Ne treba nam.
Islam
Re: Kalifornija: Otvorena džamija u kojoj namaz predvodi žena a muškarci i žene klanjaju zajedno u safovima
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Kalifornija: Otvorena džamija u kojoj namaz predvodi žena a muškarci i žene klanjaju zajedno u safovima
Ne može Bog biti nepotreban.
Nije stara cipela, pobogu, pa da je možeš baciti kad hoćeš.
Nije stara cipela, pobogu, pa da je možeš baciti kad hoćeš.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Možeš izmisliti pobunu protiv Boga, ako je zao, ako ne ispunjava obecanja or whatever, ali ni to ne bi dalo neki vidljivi rezultat.
. . . . . . . . .
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2798 times
- Been thanked: 5032 times
- Status: Online
Ja sam to govorila iz drugih pretpostavki.Dorian wrote: 30 Nov 2019, 17:43Ako ne ispunjava, onda je nepotreban. U tom slučaju ni raj ni pakao nemaju smisla, život u skladu sa njegovim naredbama ne osigurava raj, kršenje ne osigurava pakao, i prepušteni smo debi. Kao da ga nema. Ne treba nam.
Msm da bi ti to povezao da si pročitao čitavu raspravu oko te teme.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Mene interesuje sljedeće. Ako je bog dobro, otkud uopšte postoji ideja straha od boga?
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2911 times
- Been thanked: 24120 times
Auuu,odo i ja one norine tacke ganjat.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2911 times
- Been thanked: 24120 times
Kud upitah ista,kolo price...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2798 times
- Been thanked: 5032 times
Hoćemol skupa hahaha
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1272 times
- Been thanked: 4061 times
Jasno mi je šta Nora radi, ali ne pričamo o bilo kom bogu, nego o konkretnom, onom koji je obznanio svoja svojstva. Pogledajmo naslov teme.arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 17:16Ona cijelo vrijeme i govori da ne kreće ni s jedne od tih pretpostavki, ona Boga ničeanski "smješta", za potrebe eventualne rasprave u kojoj unaprijed ništa ne tvrdi, s onu stranu dobra i zla.Laser wrote: 30 Nov 2019, 17:14
Dobro onda, krenimo od pretpostavke da je zao, estagfirullah.
U tom slučaju, On ne bi stvarao dva svijeta, dunjaluk gdje bivamo testirani i zabilježeni u svemu što činimo ili ne činimo i drugi svijet gdje ćemo biti smješteni na mjesto koje smo zaslužili na dunjaluku.
U tom slučaju On bi nas odmah potrpao u pakao i izvrgao teškim mukama jer je zao (tobe tobe).
Ili otiđimo sa ove teme pa drugdje pričajmo o pretpostavljenom bogu o kojem ne znamo ništa. Tu možemo pokušat dobacit do toga kakav je.
Klanjam džematile po parkovima.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14408 times
- Been thanked: 24169 times
Ljudi zaboravljaju kad nas je nabio nogom na ovu Planetu, za nama nabio i jos jednog zajebanog lika.
Lucifera.
On nas navodi da budemo gresni.
Havana, dotobi si. Ahahaha
Lucifera.
On nas navodi da budemo gresni.
Havana, dotobi si. Ahahaha
Dozvolite da se obratimo
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 1143 times
Da, ali ljudi imaju problem razumijevanja, božanska svojstva kategorizaraju na ljudima primjeren način. Odatle nesporazumi. U ranoj kršćanskoj patristici su insistirali na negativnoj teologiji: Bog nije Dobro, On je Naddobro, On nije Inteligencija, On je Nadinteligencija - ne možemo Tamo.Laser wrote: 30 Nov 2019, 18:30Jasno mi je šta Nora radi, ali ne pričamo o bilo kom bogu, nego o konkretnom, onom koji je obznanio svoja svojstva. Pogledajmo naslov teme.arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 17:16
Ona cijelo vrijeme i govori da ne kreće ni s jedne od tih pretpostavki, ona Boga ničeanski "smješta", za potrebe eventualne rasprave u kojoj unaprijed ništa ne tvrdi, s onu stranu dobra i zla.
Ili otiđimo sa ove teme pa drugdje pričajmo o pretpostavljenom bogu o kojem ne znamo ništa. Tu možemo pokušat dobacit do toga kakav je.
Kur'an usmjerava na oba puta: pozitivno - ističući Njegove Atribute i Imena, ali i negativno - lejse kemislihi šej-un/Ništa nije kao On! (sura Pjesnici, 11). Hazreti Rumi će reći: što god bi ti pomislio ili rekao o Njemu, to nije On, tvoj razum je nemoćan a tvoja mašta ništavna...
Ima i vjernika i nevjernika koji upadnu u zamku antropomorfizma svakakve vrste, a najćešće u ovaj kada barataju moralnim kategorijama dobra i zla. Pa čovjek biva milostiv jer pomaže da se djeca izliječe a Bog loš jer je dao da dijete bude bolesno.
Bog je Apsolutni bitak a mi smo samo pričin. On je jedan, a mi smo zbir nula kojima vrijednost određuje - Jedan. Sve za što mi tvrdimo da jest samo je manifestacija božanskih Imena. La havle ve la kuvvete illa billahi: Nema nema snage (da se nešto otkloni) niti moći (da se nešto učini), osim s Bogom. Sva djela su Njegova, bilo dobra ili zla, po našim mjerilima, a nama ostaje samo moralna odluka da nešto učinimo ili ne, mi imamo samo nijete - namjere. Kada bismo mi imali moći koja je naša a ne Njegova, mi bismo bili bogovi.
Za nas je smrt nešto loše i strašno, a Njegovo ime je el-Mumit, Usmrtitelj. A i ta smrt nas određuje, određuju sam naš bitak koji je nevjerovatan! On je daleko iznad onoga što o Njemu mogu govoriti neznalice, slavljen neka je On!
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa ako mi, ljudi, neznalice, ništa ne znamo o njemu, što se ti toliko naprica, pobogu?
Nije li šutnja primjerena?
Nije li šutnja primjerena?
. . . . . . . . .
Much ado about nothing.
Koliko komplikovanja da bi se zamaskirale jednostavne stvari
Koliko komplikovanja da bi se zamaskirale jednostavne stvari
- Fuddo
- Maliciozni seronja

kako nismo neznalice?
pa mi jos ne znamo sta nam okeanima pluta, a kamo li da skontamo sta je sve iza onih silnih zvijezda i galaksija.
jedva smo skontali fazon kako da se prehranimo, nakon hiljade i hiljade godina orem ja njivuuuu orreee bRazeeerr hrrkk oreeemooo sviii ojhaaa...Et, potrefisno gmo formulu.
Jasta smo vec neznalice.
pa mi jos ne znamo sta nam okeanima pluta, a kamo li da skontamo sta je sve iza onih silnih zvijezda i galaksija.
jedva smo skontali fazon kako da se prehranimo, nakon hiljade i hiljade godina orem ja njivuuuu orreee bRazeeerr hrrkk oreeemooo sviii ojhaaa...Et, potrefisno gmo formulu.
Jasta smo vec neznalice.
Dozvolite da se obratimo
A kada ne znaš, i uz to uplašen, podložan si manipulaciji.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10060 times
- Been thanked: 17057 times
Fuddo bona, ostavi se teskih tema.Je l' ja tebi dzaba pjesme ostavljamFuddo wrote: 30 Nov 2019, 19:38 kako nismo neznalice?
Jasta smo vec neznalice.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Pa oduzmi nam to, i strah od nepoznatog, imaces haos.
Eto, ukini ljudima strah od, hajmo reci, mogucnosti odlaska u dzehenem.
Scak ce svakog ubijat.
Vako se bar malo drzimo u suri.
Dozvolite da se obratimo
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 593 times
- Been thanked: 1143 times
Poštujem vjernika koji me pita o nečemu, u ovom slučaju Lasera, i poštujem svakog čovjeka bez obzira na njegovu ne/vjeru koji me pita, bez ikakvog cinizma i oholosti, o nečemu što je dio mog vjerovanja i moje vjere, a što bi on želio da sa/zna.Socrates wrote: 30 Nov 2019, 19:25 Pa ako mi, ljudi, neznalice, ništa ne znamo o njemu, što se ti toliko naprica, pobogu?
Nije li šutnja primjerena?![]()
Inače se ne upuštam u jalove priče, rasprave i razjašnjavanja jer je moja vjera nešto moje duboko intimno, drago i voljeno, i ne dopuštam sebi da to iznosim pred bilo koga ko bi i samo pljucnuo u tom smjeru. Zbog toga sam znao skrenuti pažnju - nekada prije jer sam i od toga odustao - nekim vjernicima da prave ružnu uslugu vjeri za koju se bore tako što će provocirati neke koji će tu vjeru vrijeđati... Često je to bilo uzaludno opominjanje.
Odatle ja i šutim, primjereno šutim.
A ponekad kada progovorim, reakcije onih s kojima nemam o čemu pričati potvrđuju ono što već znam i kako činim.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.