Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27948 times
Status: Offline

Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Post by Rum »

Image
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Rofl, podsjetilo me to na onaj stari demotivator:

Image
What can change the nature of a man?
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK »

Ahhhhhhh wrote:Zavisi šta podrazumijevaš pod "izgledati kao bilder", ali, generalno, količna i izgled mišića primarno će zavisiti od genetske predispozicije i top level kompetitivni bodybuilderi izgledali bi tako kako bi izgledali praktično nezavisno od stila treninga (pod pretpostavkom da su anabolici isti), ali doslovno. Ti ljudi imaju superiornu genetiku i sa ili bez steroida imaće više mišića nego 99.99% nas ostalih, opet sa ili bez steroida i to je realnost "sporta": genetika + anabolici su ti koji određuju maksimalni potencijal (i da se razumijemo, bodybuilding tu nije izuzetak) i genetika je tu zapravo bitnija (to ne znači da se one ne razbijaju od treninga, ali kako god da treniraju, imaće bolje rezultate od nas ostalih i biće u stanju da odu mnogo dalje). Dakle, odgovor na dio tvog pitanja jeste da šta god mi radili, sa ili bez anabolika NE MOŽEMO izgledatio ni približno kao Jay Cutler, Ronnie Colema, Phil Heath itd. i da njima stil treninga zapravo nije naročito važan i neće napraviti veliku razliku.

Da se nadovežem na prethodno, vrati se kroz prepisku, postavio sam negdje pri početku teme sliku koja pokazuje komparaciju dva kompetitora slične genetike, jedan je na anabolicima, a drugi nije, da vidiš i koliko taj aspekt igra ulogu. Možeš imati sjajne rezultate bez anabolika, ali nikada nećeš postati "mass monster"; međutim, ako, kao ja, treniraš iz zdravstvenih razloga (pri čemu ja smatram da bi svako trebao da trenira tako, ali to je samo moje mišljenje i poštujem pravo svakoga da radi šta god hoće, dok god time ne ugrožava druge), za to ti uopšte ne trebaju anabolici i ne bi trebao provesti više ni sekundu svog života razmišljajući o tome! Izgledaćeš bolje i osjećaćeš se bolje od treninga samog, jer anabolici NISU na bilo koji način vezani za mogućnost napretka i zdravstvene benefite treninga pod opterećenjem; ako želiš biti kompetitor na visokom nivou (u bilo kom sportu, ne samo bodybuildingu, ako je to uopšte sport) steroidi su obavezni - u protivnom, ne smaraj se time, hehe!

Glede proteina - ne da bez proteina ne možeš izgledati kao bodybuilder, bez proteina ne možeš živjeti! Protein je esencijalni makronutrijent (uz masti, dok bi ugljikohidrati bili neesencijalan, tj. iako su nam primarni "izvor goriva", tijelo ih npr. može samo proizvesti iz proteina), dakle, proteini su HRANA! Svako ko je živ, ako želi ostati živ, MORA unositi dovoljnu količinu proteina; ljudi koji se bave sportom samo će, po pravilu, zahtijevati malo više proteina od onih koji su neaktivni i to je sva mudrost. Ako pitaš da li "moraš piti šejk nakon treninga" - ne, apsolutno ne moraš! Neće ti škoditi, ali nije ni neophodno. Međutim, da li je, iz zdravstvenih i ekonomskih razloga, pametno uključiti konkretno surutkin protein (whey) u regularnu prehranu (bavio se sportom ili ne) - apsolutno da? Da li je obavezno? Apsolutno ne!

Glede ostalih "preparata", opet se vrati kroz prepisku i pogledaj moj post o suplementima vs steroidima - suplementi popunjavahju rupe u prehrani i ništa više od toga. Ako prehranom možeš unijeti sve što ti treba, ne trebaju ti ni suplementi. Realistično, međutim, neke stvari nećeš moći unijeti i onda je pametna ideja dodati ih i to su sve "opšte zdravlje" supstance, koje nemaju nikakve direktne veze sa teretanom ili bodybuildingom - ljudi koji se ovim aktivnostima bave samo su samosvjesniji glede tih stvari, jer ako tijelu ne daš sve što mu treba, neće rasti i postajati jače (ili bar ne optimalno). 99% suplemenata je potpuno bezopasno (u propisanoj upotrebi), ali ih je sličan broj i potpuno beskoristan. Realno, trebaće ti možda šačica suplemenata optimizacije zdravlja radi i to su iste stvari koje bi vjerovatno i naše mame trebale da uzimaju; ostalo je rasipanje novca.

Glede frekvencije treninga, negdje na samom početku sam opisivao načine treninga, pa potraži to, da ne ponavljam, a imaš i neke linkove koji su od koristi. Ukratko, za naturalca (tj. nekog ko nije na anabolicima), 3-5 dana (zavisno od programa) je i više nego dovoljno! Ja trenutno npr. treniram cijelo tijelo svaki drugi dan, uz jedan opcioni dan (dakle, ako stignem i osjetim da sam "spreman") gdje treniram neke "sitne stvari", tj. posvetim malo više pažnje manjim mišićnim grupama i pokretima koje malo zapostavim tokom sedmice (npr. snaga stiska i slične stvari). Znači, da, uz dobar program i sređenu prehranu, 4 dana su i više nego dovoljna! I, nama naturalcima, program tj. koncepcija treninga postaju mnogo važniji nego kompetitorima na anabolicima - zvuči kontraintuitivno, ali je tako!

Ako sam na nešto zaboravio da ti odgovorim, napomeni me slobodno!
Brate dragi,svaka tebi čast,ali ja tebepitam tako jednostavno pitanje a ti meni pišeš povjesto tom pitanju. Jednostavno mi se neda razgovarati više...živio.
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK »

Lavlje_srce wrote:
POSAVLJAK wrote:
Jel može čovjek izgledati kao bilder da ne uzima proteine,stereoide i te razne preparate? A da ide u teretanu, recimo četri puta u teretanu?
Naravno da moze. Ja izgledam bolje od njega, a ne bavim se bodybuidingom, cak redovno niti ne vjezbam. Uradila sam program koji se zasniva na intenzivnim kardio-vjezbama i istezanju tipa onog koji se radi u jogi, u maju i junu. Radila sam vjeze donekle I u julu, I od jula nista. Danas, 28/9/2013 izgledam bolje od njega. Jedino sto me sprijecava da to demonstriram na temi je to sto vjerujem u Boga i nikada nisam svoju fotografiju stavila na internet. To je neki moj princip samozastite na Netu. Jedem sve normalno, ukljucujuci i komad pice tu i tamo, cips, smoki, stapice (sa velikom kolicinom ugljikohidrata), pojedem i cokoladu, ma sve normalno, ali u granicama normale. Mikronuttrijenti i makronutrijenti, zdravo. I opet izgledam bolje nego on.

A sada da pojasnim otkud ovolika koliicina prije svega prkosa i ljutnje koju ovaj forumas izaziva u meni. Godinama citam forume, na nekoliko njih sam i forumala i forumam. Svi znamo da na forumima mozemo naici na svakakve osobe, ali kolicinu demagogije, arogancije, patronizacije sugovornika i bezobrazluka koju Ahhh ispoljava, jos nisam vidjela. I istina je da sam i ja nastupila bezobrazno (ali sa vrlo ubicajenim stavovima koju ljudi generalno imaju prema builderima), ali njegov bezobrazluk, aroganciju i demagogiju ni blizu nisam dostigla. On se samo zahuktao sa uvredama nakon onoga sto sam pisala, jedva docekavsi valjda. :grana

I da ne zaboravim; na forumima kao i u zivotu sam se sretala sa ljudima koji se fitnesom bave profesionalno, i niko se ne ponasa poput njega. Poznajem i djevojku koja je ljekar i prvakinja u jednoj prestiznoj disciplini, i nikada se ni u ludilu nije ponasala sa ovim nivoom arogancije prema onima koji se fitnesom ne bave aktivno.

Strasno.

p.s. Valjda ne treba napominjati da ovo nije upuceno njemu, napisano je radi onih koji temu citaju.

Ja ne znam, niti želim da znam što se dešava između vas dvoje. Samo sam očekivao odgovor : naravno da ne može ako se ne uštringa. To je sličnokao da pitam narkomana. Dal uvjek može da leti u oblaku dima. Eto...
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

POSAVLJAK wrote:Brate dragi,svaka tebi čast,ali ja tebepitam tako jednostavno pitanje a ti meni pišeš povjesto tom pitanju. Jednostavno mi se neda razgovarati više...živio.
Pa, postavio si pitanje, dobio si odgovor. Pitanje je takvo da nije moguć binaran odgovor; ako te ne interesuje, ne znam ni zašto si pitao, uštedio bi i svoje i moje vrijeme, zar ne? Mislim, nema ljutnje, ali ne vidim poentu pitanja ako te ne interesuje odgovor na njega. Pozz i tebi! :cvike
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Is Creatine Worth Buying: [ytube][/ytube] (primarno sa aspekta fizičkih performansi); a, meta-analiza koju pominje je vrlo poznat članak i srećom besplatno dostupan u punom tekstu: http://www.optimalhealthpartner.com/A_A ... Watson.pdf.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Ovo je fakat dobra sličica! Na stranu to što možda "polazna osnova" nije "realistična", trend feminizacije muškaraca stvarno jeste prisutan, a trend objektivnog opadanja testosterona prosječnog muškarca je takođe dobro dokumentovan; daleko od toga da se ja furam na neki macho fazon, ali to što i žene i muškarci bivaju "socijalno programirani" da kao prototip "pravog muškarca" uzimaju sedanterne olupine i "dječarce", nije definitivno dobro za vrstu u cjelini, jer je biološki u vezi sa opadanjem reproduktivnog kvaliteta na globalnom planu. I kad još uzmeš u obzir da su naši instinkti ipak nepromijenjeni (i da smo biološki "primovani" da testosteronski jake muškarce doživljavamo kao "uzore" ili, u slučaju žena kao "preferirane ljubavnike") i da se ne mogu tako lako suzbiti socijalnim inženjeringom, imamo ogromnu diskrepanciju između biologije s jedne strane, a socijalnih normi s druge strane. A, kroz istoriju znamo da ovakve stvari po pravilu ne završe dobro.

Ilustracije radi, sjajno mi je npr. bilo kako su pojedini ovdje komentarisali kako ja "imam previše mišića", iako sam po svim objektivnim keriterijumima "laka kategorija" (na stranu što sam disproporcionalno jak) i da mogu stati kraj Arnolda, bio bi "do you even lift" momenat! Daleko od toga da se žalim glede svog izgleda, ali daleko od toga da sam ekstreman slučaj, iako se pojedini / mnogi ljudi "zgražavaju" čak i kada kod nekoga vide venu preko bicepsa, ili razdvojene vastuse na nogama, što je blago rečeno suludo imo! Nisam protiv promjena, ali ovo zaista jeste regresija... Tijelo aktivne osobe naprosto tako izgleda! To što smo mi posljednji vijek ili čak i samo pola postali "mlohavi na globalnom planu" nije nikako dobar trend, niti je nešto što zaslužuje išta osim osude - po mom skromnom subjektivnom mišljenju! Šta ti veliš, Rume?
Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times

Post by Toruk Makto »

POSAVLJAK wrote:
Ahhhhhhh wrote:
POSAVLJAK wrote:Uzimanje raznih gluposti ne čini vas jačim !!
Ovo doslovno ne znači ništa. Šta su "razne gluposti", koga podrazumijevaš pod "vas" i kako operacionalno definišeš "jači", te na osnovu kojih empirijskih istraživanja te zaključke donosiš?
Hajmo pisati narodnim jezikom. Zašto bildaš i uzimaš proteine? Jel misliš da je zdravo unositi u tijelo razne gluposti za napuhavanje mišića, naravno, teretanom ne možeš izgledati onako napuhano da se ne štrikaš. Hodaš gradom kao zombi i misliš da te se svako boji, a u stvarnosti te neko probuši običnom čačkalicom. Ovo se ne odnosi na tebe, tebe ne poznajem, no 90% tih, u stvarnosti se folira da je najjači i da je njihov cijeli svijet, a jedna zidarska iza ušiju ih priljubi uz patos. Jednostavno ne volim ljude koje se bahate mišićima, svi misle da su Rambo.... kramp, motika,bauštela.
kramp motika baustela , :D.

Image

naravno da sam jak brate a ubrizgao sam tek desetak injekcija , za jedno tri mjeseca mozes da dovedes citavu smjenu baustelaca , pa ces da vidis ko ce da ljubi patos :ble
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Rofl!
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Toruk Makto wrote:
POSAVLJAK wrote:
Ahhhhhhh wrote:
POSAVLJAK wrote:Uzimanje raznih gluposti ne čini vas jačim !!
Ovo doslovno ne znači ništa. Šta su "razne gluposti", koga podrazumijevaš pod "vas" i kako operacionalno definišeš "jači", te na osnovu kojih empirijskih istraživanja te zaključke donosiš?
Hajmo pisati narodnim jezikom. Zašto bildaš i uzimaš proteine? Jel misliš da je zdravo unositi u tijelo razne gluposti za napuhavanje mišića, naravno, teretanom ne možeš izgledati onako napuhano da se ne štrikaš. Hodaš gradom kao zombi i misliš da te se svako boji, a u stvarnosti te neko probuši običnom čačkalicom. Ovo se ne odnosi na tebe, tebe ne poznajem, no 90% tih, u stvarnosti se folira da je najjači i da je njihov cijeli svijet, a jedna zidarska iza ušiju ih priljubi uz patos. Jednostavno ne volim ljude koje se bahate mišićima, svi misle da su Rambo.... kramp, motika,bauštela.
kramp motika baustela , :D.

Image

naravno da sam jak brate a ubrizgao sam tek desetak injekcija , za jedno tri mjeseca mozes da dovedes citavu smjenu baustelaca , pa ces da vidis ko ce da ljubi patos :ble
:haha toruk gdje si zbavio i daj iskustva :bali hocem i ja dosadna priroda nikad pa nikad
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ahhhhhhh wrote:Ovo je fakat dobra sličica! Na stranu to što možda "polazna osnova" nije "realistična", trend feminizacije muškaraca stvarno jeste prisutan, a trend objektivnog opadanja testosterona prosječnog muškarca je takođe dobro dokumentovan; daleko od toga da se ja furam na neki macho fazon, ali to što i žene i muškarci bivaju "socijalno programirani" da kao prototip "pravog muškarca" uzimaju sedanterne olupine i "dječarce", nije definitivno dobro za vrstu u cjelini, jer je biološki u vezi sa opadanjem reproduktivnog kvaliteta na globalnom planu. I kad još uzmeš u obzir da su naši instinkti ipak nepromijenjeni (i da smo biološki "primovani" da testosteronski jake muškarce doživljavamo kao "uzore" ili, u slučaju žena kao "preferirane ljubavnike") i da se ne mogu tako lako suzbiti socijalnim inženjeringom, imamo ogromnu diskrepanciju između biologije s jedne strane, a socijalnih normi s druge strane. A, kroz istoriju znamo da ovakve stvari po pravilu ne završe dobro.

Ilustracije radi, sjajno mi je npr. bilo kako su pojedini ovdje komentarisali kako ja "imam previše mišića", iako sam po svim objektivnim keriterijumima "laka kategorija" (na stranu što sam disproporcionalno jak) i da mogu stati kraj Arnolda, bio bi "do you even lift" momenat! Daleko od toga da se žalim glede svog izgleda, ali daleko od toga da sam ekstreman slučaj, iako se pojedini / mnogi ljudi "zgražavaju" čak i kada kod nekoga vide venu preko bicepsa, ili razdvojene vastuse na nogama, što je blago rečeno suludo imo! Nisam protiv promjena, ali ovo zaista jeste regresija... Tijelo aktivne osobe naprosto tako izgleda! To što smo mi posljednji vijek ili čak i samo pola postali "mlohavi na globalnom planu" nije nikako dobar trend, niti je nešto što zaslužuje išta osim osude - po mom skromnom subjektivnom mišljenju! Šta ti veliš, Rume?
Potpis sta da kazem sve je receno :djed
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

ImageImage

Nema sanse ovo postici prirodno :jok :jok :jok
Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Toruk Makto »

ima jaro po pet marki komad , extra stvar , da nisam ono bas saburli djecak napravio bi masakr u selu
:DD
oci crvene ko u vukodlaka a snage da prodjes kroz zid , bukvalno .
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Rum wrote: Nema sanse ovo postici prirodno :jok :jok :jok
Zašto ne vidimo krajeve balvana, ha? Ha?
Sigurno sa svake strane stoji još po jedan i pomažu mu dizati... pih, tako i ja mogu. :plete
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Toruk Makto wrote:ima jaro po pet marki komad , extra stvar , da nisam ono bas saburli djecak napravio bi masakr u selu
:plavi

kako ubrizgavas gdje
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Rum wrote:ImageImage

Nema sanse ovo postici prirodno :jok :jok :jok
Yup, pogledaj punoću deltoida i trapeziusa - iako nije 100% sigurno, to su karakteristični indikatori upotrebe anabolika; nije ovaj nivo snage teško postići (isto mogu i ja, nije to ništa impresivno), ali da li je ovaj lik to postigao "prirodno"? Najvjerovatnije ne... Međutim, njegov izbor i njegovo pravo! ;)
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Rum wrote:
Toruk Makto wrote:ima jaro po pet marki komad , extra stvar , da nisam ono bas saburli djecak napravio bi masakr u selu

kako ubrizgavas gdje
Priča se da je najbolje direktno u testis, preferabilno lijevi! :haha (Sad malo & dobronamjerno trollujem, za ove što smatraju da je teretana = steroidi i da je to neodvojivo. :rol )
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Katja wrote:
Rum wrote: Nema sanse ovo postici prirodno :jok :jok :jok
Zašto ne vidimo krajeve balvana, ha? Ha?
Sigurno sa svake strane stoji još po jedan i pomažu mu dizati... pih, tako i ja mogu. :plete
Ma jok jak je ko bizon Lazar nema potrebe da bude cheater :djed

[ytube][/ytube]
Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Toruk Makto »

Rum wrote:

kako ubrizgavas gdje
ja sam do sad u noge , mada jedan moj pajdo i u ruku ubode
nisam ti ja bas siguran kako je ispravno i gdje treba ubosti
mozda ahhh zna, ja znam samo da fercera i da je ludilo
kao bijesno kuče :DD
Post Reply

Return to “Zdravlje”