Koje pitanje biste postavili Bogu?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times
Status: Offline

Re: Koje pitanje biste postavili Bogu?

Post by vila »

Lebowski wrote:Pa ne mora vjera biti negativno, dobro dođe nekad, ali nije sad ni da bez nje nema ništa... religije su mi za ismijavanje svakako. :cudi
Čitam ja tebe dosta...i znaš biti odličan ...
Vidiš...to nije dobra osobina...potreba za ismijavanjem bilo koga ili čega
U kršćanstvu se to piše kao smrtni grijeh
Oholost
Eto..sreća da nisi vjernik
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Dobri i poslušni kome i po čijim mjerilima? Da li meni koji sam druge vjere ili nereligiozan može biti dobra vjera koja zagovara da me treba ubiti, uzeti mi prava ova ili ona, da me treba kazniti?

Da li će se taj vjernik osjećati loše ako učini(zajedno sa ostatkom rulje) nešto nažao meni ili nekom drugom sličnom, drugačijem.. Neće! Možda kratko..

Religije samo dijele ljude i stvaraju uvijek preuslov i razlog više za ratovanja i zla djela..
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Ee sigurno mevlida Jašarevića koji je pucao na američku ambasadu vjera nije naučila da bude dobar. Sigurno Huseina Bosnića koji javno podržava Isil i vrbuje ljude u Siriju vjera nije naučila da bude dobar. Sigurno Arkana Ražnatovića koji je često znao ljubiti ruke popovima i nositi krščine po metar dužine oko vrata, vjera nije naučila da bude dobar. Sigurno Ante Pavelića vjera nije naučila da bude dobar čim je ubijao narod. Sigurno Voju šešelja koji je podržavao rat u Bosni i koji se taj isti krstio prije svakog saslušanja u Hagu, vjera nije naučila dobroti. Treba li o Karadžiću ili o Mladiću da pričam? ili možda od đeneralu Draži?
Ovdje kod nas vrijedi, aki si veliki vjernik onda si veći nacionalist i mrzitelj drugog naroda.
Last edited by Podrinjac on 29 Feb 2016, 23:22, edited 1 time in total.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

vila wrote:
Lebowski wrote:Pa ne mora vjera biti negativno, dobro dođe nekad, ali nije sad ni da bez nje nema ništa... religije su mi za ismijavanje svakako. :cudi
Čitam ja tebe dosta...i znaš biti odličan ...
Vidiš...to nije dobra osobina...potreba za ismijavanjem bilo koga ili čega
U kršćanstvu se to piše kao smrtni grijeh
Oholost
Eto..sreća da nisi vjernik
Pa nije baš da ismijavam, neću zbog vjernika...

Al nema tu svakako mjesta za poštovanja religija, određene verzije Boga i onog što propovjedaju ako ne vjeruješ u to :cudi

Neko će taj nedostatak poštovanja i sličnih emocija shvatiti kao ismijavanje.. šta ću mu ja :cudi

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Što ti treba ovo?

Otac, majka i sin umrli od gladi u Beogradu

Uzrok smrti Dušana (80) i njegove supruge Milice (84) je neuhranjenost i smrzavanje, dok se rezulatati obdukcije za njihovog sina Dragana (61), čije je tijelo takođe pronađeno u njihovoj kući još čekaju.

Tijela porodice pronađena su 26. februara u Baštovanskoj ulici u Beogradu, u opštini Surčin, nakon što je nestanak prijavljen osam dana ranije, javlja Blic.

Nestanak troje Bajića prijavila je Milicina sestra iz Novog Sada još 18. februara. Ona je prijavila da im je poslala novac, ali da su joj uplate vraćane, kao i da joj se nisu javljali na telefon već mjesec dana.

Ulazna vrata kuće su bila zaključana, pa je policija uz sudski nalog provalila i zatekla stravičan prizor. U prizemlju kuće ležao je Dragan, a u spavaćoj sobi na spratu bila su beživotna tijela u fazi raspadanja njegovih roditelja.
Last edited by Lebowski on 29 Feb 2016, 23:43, edited 1 time in total.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

uvijek_kontra wrote:
rethna wrote:
Neka ti ih i svi mi volimo da su pored nas ali koliko bilo tesko prihvatiti otici ce od nas prije ili kasnije ili mi od njih i sta kad se nakon toga ispostavi da si bila u krivu i da zbog svog nevjerovanja nemas vise sansu na popravni i da neces vise nikada moci biti s njima?
Ko tebi garantuje da ces ti moci?
Tvoje vjerovanje? Imas li neki dokaz za to?

Nemas.
Al vjeruj ti i dalje, ja nemam nista protiv.
Bas naprotiv. Raduje me misao da tako zivis i nadas se napisanom.
A svako vjeruje u nesto. Ja vjerujem u ovaj zivot koji zivim i osobe oko mene.
Garantuje mi Allah.Ako budu ispunjeni odredjeni „uslovi“ odnosno ako i moja i njihova dobra djela prevagnu On nas je obecao spojiti u Dzennetu(Raju)
Ja se ne nadam napisanom,ja u napisano vjerujem svim srcem.Ono cemu se nadam je samo da cu do tog dana imati ono sto mi je potrebno da bi se to i ostvarilo.

Naravno da vjerujes u ovaj zivot vjerujem i ja jer smo tu nije laz,zivimo.Samo za mene ovo nije ni slucajno kraj kao ni za koga drugog jer je to ono sto vjera uci.I ja bih svakako zelio vidjeti svoje najmilije ponovno i one koji su vec otisli a i one koji su tu.Svi ce oni i ja sa njima otici pa vjerovali mi ili ne vjerovali,samo me zaprepasti pomisao:sta ako je sve sto je zapisano u knjigama tacno i imali smo sansu svi biti zajedno ponovno a sada je kasno?
Pitam iako to nije onaj glavni razlog zasto ja vjerujem jer je to mnogo dublje ali je svakako vrijedno spomena.
Zasto se prepustiti sansi?

rethna wrote:Vjera te nista ne kosta,i ne uzima nista od tebe osim sto ti nalaze da postujes propise ali ti propisi nemaju veze sa tim primjerom svojih voljenih i gubljenjem istih.
uvijek_kontra wrote:I ko je rekao, da ne vjerujem da postoji nesto vece i jace od nas?
Ja zivim sad. Ne u proslom zivotu i ne u sljedecem (ako postoji).
I citav zivot da mislim i radim nesto, da mi bude dobro kad umrem?

Sta ce mi onda ovaj zivot?
Priprema na zivot po smrti?
I opet, nema nikakve garancije.
Svi mi i moramo zivjeti i za ovaj svijet jer valja nam se boriti tu samo sto se zivot vijernka ogleda u tome i da radi i za onaj svijet.
Kazes smrt.Da vecinom se tako govori no prikladniji izraz bi bio „preseljenje“
Da li se nakon sto si bila u utrobi mame i dosla na ovaj svijet to moglo nazvati smrcu?
Dosli smo samo u jedan novi svijet drugaciji od onoga u kojem smo bili.Tako cemo i sa ovoga svijeta ici dalje.

uvijek_kontra wrote:I kako nema to veze sa gubljenjem voljenih kad si sam malo
prije napisao, da cu zbog svog razmisljanja/nevjerovanja/reci kako hoces,
riskirati, da u sljedecem zivotu ostanem bez ljudi koje volim?
Pricao sam o ovome svijetu da ti vjera nece ovdje oduzeti tvoje voljene vjerovala ti ili ne jer si govorila neka tebi njih ovdje,pa ti kazem biti ce oni tu i ako ti vjerujes.
uvijek_kontra wrote:A propise koje spominjes je napisao covjek da bi manipulisao
ljudima. Dok su bili nepismeni, bajkama i pricama koje su se
citale ljudima u crkvi, a kasnije propisima koje ti spominjes.
Propise nikako nije napisao covjek ali ih covjek jeste izmijenio pokusao prilagoditi sebi a sto se islama tice Kur'an kao sveta knjiga nije izmjenjen niti ce biti.
uvijek_kontra wrote:Moji propisi koje postujem dosli su direktno od mojih roditelja
i kasnije nekih osoba, koje su utjecale na mene i moj zivot.
Od tate ateiste (dvoje djece se krstilo, dvoje ne) i mame,
ciji roditelji su bili Muslimani, a sama nikad prag dzamije nije
presla jer i kad je htjela, mama joj nije dala. Valjalo radit i lomit
ledja da bi se prezivjelo.
Vaspitanje i lijepo ponasanje ne znaci da covjek nuzno mora biti vjernik.Svi smo mi prezivljavali pa i dan danas to radimo ali to ne moze biti izgovor za nevjerovanje.
uvijek_kontra wrote:No, mama i dalje vjeruje u boga
al po propisima nije prava Muslimanka, nit vjernik. :roll
Cemu sarkazam? Ja ni tebe ne poznajem a pogotovo ne clanove tvoje obitelji i ne bih da pitam pitanja o tome.
uvijek_kontra wrote:I to da vjera nista ne kosta, je iluzija.
Osim ako pricas o vjeri, u koju ja vjerujem.
Al ta vjera nit je u crkvi, nit u dzamiji, nit postoje propisi za nju.

To se nosi u srcu i dusi.
A ovo drugo se sve placa. ;)
Ne znam bas kontra.Eto ja vjerujem a nista me ne kosta.Osim ako cemo cjepidlaciti pa reci da vrijeme koje provedem ako se molim procitam nesto o vjeri sto ni sam prije nisam procitao,odem u dzamiju da klanjam ili da cujem neko predavanje znaci veliku cijenu onda ok.Sto se materijalne strane tice i to je isto jer ono sto moram dati sto mi vjera propise me nikada nije ogladilo vjeruj a uz to je lijep osjecaj.Isto tako vjera ne trazi vise od mene nego sto mogu ponuditi :ok
rethna wrote:I nije to samo za mene.Grijesis kontra.Vjera je ista za sve.Sto trazi od mene isto trazi i od tebe,sto nudi meni nudi i tebi samo je nas izbor kako cemo se postaviti.
uvijek_kontra wrote:Da,trebala bi da bude.
Al baci ti pogled oko sebe pa mi reci gdje
je krenulo pogresnim putem pa se svijet raspada.

Reci zrtvama tsunamija, raznih genocida, ratova
da je sve to test za njih jer, eto, bog ima bolji plan za njih.

Gdje tu pravde ima? Zar nije bog pravedan?
Iskusenja i testovi su ovdje jeftin izgovor i lose opravdanje i nista
drugo. I sto je najgore, opravdanje za nesto sto mozda i ne postoji.

Jedina svjetla tacka u svemu tome je nada i utjeha
koju neki ljudi pronalaze u tome, a svim ostalima bi savjetovala
da zive ovaj zivot, da im ne bi prosao u cekanju na nesto bolje.

@Podrinjac.. bas o tome pricam.
Koji absurd. :grana
Ljudi su krenuli pogresnim putem.Na sta nam ovaj svijet lici kad su sve gadosti postale normalne i opceprihvacene a sve je to covjek sam sebi dozvolio i uradio.Kazna ce stici kao i sto je receno i na ovome i na onome svijetu.
A covjek je sam sebi najveci neprijatelj
Zasto se cudis?
Question everything.
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac »

rethna wrote:
uvijek_kontra wrote:
rethna wrote:
Neka ti ih i svi mi volimo da su pored nas ali koliko bilo tesko prihvatiti otici ce od nas prije ili kasnije ili mi od njih i sta kad se nakon toga ispostavi da si bila u krivu i da zbog svog nevjerovanja nemas vise sansu na popravni i da neces vise nikada moci biti s njima?
Ko tebi garantuje da ces ti moci?
Tvoje vjerovanje? Imas li neki dokaz za to?

Nemas.
Al vjeruj ti i dalje, ja nemam nista protiv.
Bas naprotiv. Raduje me misao da tako zivis i nadas se napisanom.
A svako vjeruje u nesto. Ja vjerujem u ovaj zivot koji zivim i osobe oko mene.
Garantuje mi Allah.Ako budu ispunjeni odredjeni „uslovi“ odnosno ako i moja i njihova dobra djela prevagnu On nas je obecao spojiti u Dzennetu(Raju)
Ja se ne nadam napisanom,ja u napisano vjerujem svim srcem.Ono cemu se nadam je samo da cu do tog dana imati ono sto mi je potrebno da bi se to i ostvarilo.

Naravno da vjerujes u ovaj zivot vjerujem i ja jer smo tu nije laz,zivimo.Samo za mene ovo nije ni slucajno kraj kao ni za koga drugog jer je to ono sto vjera uci.I ja bih svakako zelio vidjeti svoje najmilije ponovno i one koji su vec otisli a i one koji su tu.Svi ce oni i ja sa njima otici pa vjerovali mi ili ne vjerovali,samo me zaprepasti pomisao:sta ako je sve sto je zapisano u knjigama tacno i imali smo sansu svi biti zajedno ponovno a sada je kasno?
Pitam iako to nije onaj glavni razlog zasto ja vjerujem jer je to mnogo dublje ali je svakako vrijedno spomena.
Zasto se prepustiti sansi?

rethna wrote:Vjera te nista ne kosta,i ne uzima nista od tebe osim sto ti nalaze da postujes propise ali ti propisi nemaju veze sa tim primjerom svojih voljenih i gubljenjem istih.
uvijek_kontra wrote:I ko je rekao, da ne vjerujem da postoji nesto vece i jace od nas?
Ja zivim sad. Ne u proslom zivotu i ne u sljedecem (ako postoji).
I citav zivot da mislim i radim nesto, da mi bude dobro kad umrem?

Sta ce mi onda ovaj zivot?
Priprema na zivot po smrti?
I opet, nema nikakve garancije.
Svi mi i moramo zivjeti i za ovaj svijet jer valja nam se boriti tu samo sto se zivot vijernka ogleda u tome i da radi i za onaj svijet.
Kazes smrt.Da vecinom se tako govori no prikladniji izraz bi bio „preseljenje“
Da li se nakon sto si bila u utrobi mame i dosla na ovaj svijet to moglo nazvati smrcu?
Dosli smo samo u jedan novi svijet drugaciji od onoga u kojem smo bili.Tako cemo i sa ovoga svijeta ici dalje.

uvijek_kontra wrote:I kako nema to veze sa gubljenjem voljenih kad si sam malo
prije napisao, da cu zbog svog razmisljanja/nevjerovanja/reci kako hoces,
riskirati, da u sljedecem zivotu ostanem bez ljudi koje volim?
Pricao sam o ovome svijetu da ti vjera nece ovdje oduzeti tvoje voljene vjerovala ti ili ne jer si govorila neka tebi njih ovdje,pa ti kazem biti ce oni tu i ako ti vjerujes.
uvijek_kontra wrote:A propise koje spominjes je napisao covjek da bi manipulisao
ljudima. Dok su bili nepismeni, bajkama i pricama koje su se
citale ljudima u crkvi, a kasnije propisima koje ti spominjes.
Propise nikako nije napisao covjek ali ih covjek jeste izmijenio pokusao prilagoditi sebi a sto se islama tice Kur'an kao sveta knjiga nije izmjenjen niti ce biti.
uvijek_kontra wrote:Moji propisi koje postujem dosli su direktno od mojih roditelja
i kasnije nekih osoba, koje su utjecale na mene i moj zivot.
Od tate ateiste (dvoje djece se krstilo, dvoje ne) i mame,
ciji roditelji su bili Muslimani, a sama nikad prag dzamije nije
presla jer i kad je htjela, mama joj nije dala. Valjalo radit i lomit
ledja da bi se prezivjelo.
Vaspitanje i lijepo ponasanje ne znaci da covjek nuzno mora biti vjernik.Svi smo mi prezivljavali pa i dan danas to radimo ali to ne moze biti izgovor za nevjerovanje.
uvijek_kontra wrote:No, mama i dalje vjeruje u boga
al po propisima nije prava Muslimanka, nit vjernik. :roll
Cemu sarkazam? Ja ni tebe ne poznajem a pogotovo ne clanove tvoje obitelji i ne bih da pitam pitanja o tome.
uvijek_kontra wrote:I to da vjera nista ne kosta, je iluzija.
Osim ako pricas o vjeri, u koju ja vjerujem.
Al ta vjera nit je u crkvi, nit u dzamiji, nit postoje propisi za nju.

To se nosi u srcu i dusi.
A ovo drugo se sve placa. ;)
Ne znam bas kontra.Eto ja vjerujem a nista me ne kosta.Osim ako cemo cjepidlaciti pa reci da vrijeme koje provedem ako se molim procitam nesto o vjeri sto ni sam prije nisam procitao,odem u dzamiju da klanjam ili da cujem neko predavanje znaci veliku cijenu onda ok.Sto se materijalne strane tice i to je isto jer ono sto moram dati sto mi vjera propise me nikada nije ogladilo vjeruj a uz to je lijep osjecaj.Isto tako vjera ne trazi vise od mene nego sto mogu ponuditi :ok
rethna wrote:I nije to samo za mene.Grijesis kontra.Vjera je ista za sve.Sto trazi od mene isto trazi i od tebe,sto nudi meni nudi i tebi samo je nas izbor kako cemo se postaviti.
uvijek_kontra wrote:Da, trebala bi da bude.
Al baci ti pogled oko sebe pa mi reci gdje
je krenulo pogresnim putem pa se svijet raspada.

Reci zrtvama tsunamija, raznih genocida, ratova
da je sve to test za njih jer, eto, bog ima bolji plan za njih.

Gdje tu pravde ima? Zar nije bog pravedan?
Iskusenja i testovi su ovdje jeftin izgovor i lose opravdanje i nista
drugo. I sto je najgore, opravdanje za nesto sto mozda i ne postoji.

Jedina svjetla tacka u svemu tome je nada i utjeha
koju neki ljudi pronalaze u tome, a svim ostalima bi savjetovala
da zive ovaj zivot, da im ne bi prosao u cekanju na nesto bolje.

@Podrinjac.. bas o tome pricam.
Koji absurd. :grana
Ljudi su krenuli pogresnim putem.Na sta nam ovaj svijet lici kad su sve gadosti postale normalne i opceprihvacene a sve je to covjek sam sebi dozvolio i uradio.Kazna ce stici kao i sto je receno i na ovome i na onome svijetu.
A covjek je sam sebi najveci neprijatelj
Zasto se cudis?
Vjeruj ti. Ali šta ako umjesto dženeta vidiš običan crni mrak, ili vidiš još jedan život ? Hoćeš li i dalje imati povjerenja u boga i vjerovati dzenet?
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Lebowski wrote:
rethna wrote:
Lebowski wrote:I sigurno bih da sam svemoćan i superinteligentan, superdobarm, mogao stvoriti svijet u kojem bi svi mogli uživati i na ovom i na onom svijetu i diviti se životu, postojanju, svemiru.. pa i meni malo.. :oo

Što Bog nije tako napravio je pravo čudno...
Zar bi ti bas bio svima isti i dao svima isto i onima koji te psuju i onima koji te velicaju i dive ti se?
(Ne vjerujem sam sebi da pisem u ovom kontekstu ali eto :grana )
Pa napravio bih da me ne psuju ako mi već smeta kad to rade, što ću se bezveze nerviratizbog nečega što sam mogu ispraviti :cudi

Napravio bih vas sve dobre, ne morate mi se toliko ni diviti, jednom sedmično po 10 minuta bi mi bilo dovoljno i imali bi više vremena za druge stvari..
Bas volis ljenost?
A i imas premalo samopostovanja vidim.
Question everything.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Podrinjac wrote:
rethna wrote:
Podrinjac wrote:Bog je samo bajka za malu djecu. Samo ne znam kako su Rimljani i Maje mogle živjeti bez Allaha, Isusa ... Ćafiri bili pravi. Nadam se da se sada prže u paklu.
Zasto da ne zive?Pa eto i ti zivis a ne vjerujes.
Samo kako su zavrsili,tocnije kako im je sada?Ne znamo to ni ja ni ti ali ja iz svega sto sam naucio o vjeri i nisam bas optimistican.

Zar vjerujes u pakao?Kako pakao nastade sam i ko ga stvori? :hm

I ako ti je to prica za malu djecu sto se konstantno mucis na ovom temi i ponavljas iznova i iznova?
Živim da.
Dok allaha i isusa nije bilo, bile su Maje. Iako nisu vjerovali u ta novokomponovana božanska bića, bile su jedne od najnaprednijih plemena koje su hodale Zemljom.
Al na Balkanu u današnjem vremenu hajmo vjerovati u allaha, hajmo vjerovati u trojstvo, hajmo jebat onom majku jer ne vjeruje u našeg boga...
Bosna nikada neće napredovati sve dok se pomalo ne distancira od religija, a kao rezultat toga imamo mržnje.
Ko rece da se ne moze biti napredan ako se vjeruje?.
Da glavni problem Bosne je sto je prepuna vjernika :D.
I da,ne valja ti to psovanje :ccc
Question everything.
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Nisam pročitao kompletnu temu, ali znam da su ljudi obično poprilično nezahvalna bića koja gledaju i pamte samo navodno negativne stvari.

Vjerujem da još niko na ovoj temi nije postavio pitanje "Je li Bože, otkud meni zdravlje, otkud meni roditelji?"

Nije, je li tako?
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

E sad si zaglibio. :D.
Sad ce pitanja tipa: a sto su neki ljudi bolesni i zasto Bog to dopusta? :grana
Question everything.
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Kad je u pitanju dobrota i pravda, postoji jedan zadatak kojeg nijedan čovjek nije riješio:

Definišite pojam pravde, dobrote, idealnog do te mjere da eliminišete svaku potencijalnu špekulaciju.

Šta je pravda?
Šta je dobrota?
Šta je idealno?
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4352 times
Been thanked: 3287 times

Post by Melek »

Čarobni wrote:Nisam pročitao kompletnu temu, ali znam da su ljudi obično poprilično nezahvalna bića koja gledaju i pamte samo navodno negativne stvari.

Vjerujem da još niko na ovoj temi nije postavio pitanje "Je li Bože, otkud meni zdravlje, otkud meni roditelji?"

Nije, je li tako?
Pa nije bas ..
Spontano se namecu odgovori tipa "uh, bas sam imao\la srecre, nije mene zakacilo".
I upravo nesebicni ljudi, koji jako reaguju na ocigledne bezbrojne primjere nepravde i
nesrece reaguju tako. Samo totalni egoisti mogu da kazu - vid isto mi je fino, sve imam,
hvala Bog! - i zazmire na oba oka u odnosu na mizernu okolinu uzivajuci u svojoj
vlastitoj idili. U stvari, samo su nesebicni ljudi i ljudi koji teze ka pravdi u stanju da
se takvo nesto i zapitaju. Dok oni koji slijepo vjeruju uzimaju tu i takvu nepravdu
zdravo za gotovo i objasnjavaju sve to na bozanski nacin. Ima li veceg uzasa od toga?
Blagosloviti nepravdu na pravdi Boga?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4352 times
Been thanked: 3287 times

Post by Melek »

Čarobni wrote:Kad je u pitanju dobrota i pravda, postoji jedan zadatak kojeg nijedan čovjek nije riješio:

Definišite pojam pravde, dobrote, idealnog do te mjere da eliminišete svaku potencijalnu špekulaciju.

Šta je pravda?
Šta je dobrota?
Šta je idealno?
Ti ako ne znas sta je pravda, i sta je dobrota, dakle dvije osnovne stvari zdrave logike, zdravog razuma i humanosti, onda treba malo da se zabrines.

Dok s druge strane, "sta je idealno" - to je vec diskutabilno. Idealna situacija - zavisi od date situacije, to je varijabla, dok su dobrota i pravda konstante kojih svi mi treba dobro da smo svjesni. Oni koji ne znaju sta je dobrota i sta je pravda, vrlo lako su u stanju da cine zlo i nepravdu, jednostavno zato sto nisu svjesni dobrote i pravde. Svi mi vrlo dobro znamo sta su dobrota i pravda - pocevsi od najcisceg puritanca pa do najgoreg ratnog zlocinca.

Medjutim pitanje reakcije na dozivljenu nepravdu je jako diskutabilna stvar. Pocinjena nepravda nad nekim koji je izuzetno human i pravedan po svojoj prirodi moze da izazove osvetnicku reakciju, covjek pogodjen zlom i nepravdom vrlo lako i sam moze da postane generator zla i nepravde. Dok s druge strane, pokretaci svega toga su upravo oni koji iniciraju zlo i nepravdu, premda znaju sta rade.

I jos jedna stvar - vjernici imaju tendenciju da dobrotu i pravdu stave pod svoju licnu hipoteku - "ako nisi vjernik nisi ni dobar ni pravedan". Vec tu mnogi od njih cine nepravdu. A narocito cine nepravdu (kao sto sam to naveo u mom prijasnjem odgovoru) uzimajuci stvari na terenu zdravo za gotovo i tumaceci ih "bozijom voljom" bez da mijenjaju stvari na bolje.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Čarobni wrote:Kad je u pitanju dobrota i pravda, postoji jedan zadatak kojeg nijedan čovjek nije riješio:

Šta je pravda?
Šta je dobrota?
Šta je idealno?
Ovaj problem, ako ga već čovjek ne može riješiti, trebao bi da je u stanju da riješi svemogući i svevideci Bog na kojeg ste uzeli monopol. Upravo zbog "rješenja" problema dobrote i pravde, najmasovnije religije i jesu u stanju da kontrolisu tolike mase.

Proverbijalna "pie in the sky" za sirotinju kada ih više ne bude na ovom svijetu, ili 72 il' koliko vec djevica u dzenetu kada manijak pobije ljude na koncertu impliciraju gdje ljudi koji monopoliziraju Boga vide "dobrotu, pravdu i idealnost".

Plus, ako se "pokajes iskreno", kao što kaže SisterIbrahim, onda pred "monopoliziranim Bogom" nema veze ni što si Radovan Karadzic.

Sve moze, što se tiče masovne religije, osim, naravno zdravorazumnog rasuđivanja da ste zalutali toliko duboko sto se tice Boga da vam se više i ne isplati vraćati na pocetnu tacku.
. . . . . . . . .
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Definišite pravdu, dobrotu i zdrav razum.

Jednoznačno definišite zdrav razum.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Čarobni wrote:Definišite pravdu, dobrotu i zdrav razum.

Sta pitas ono sto smo vec definirali..
Dobrota nije sirota vec je Bozija ..et za pocetak...

Pojasni jel mislis na pravdu ili pravednost..to su jako razliciti pojmovi jelte..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac »

Biba wrote:
Čarobni wrote:Definišite pravdu, dobrotu i zdrav razum.

Sta pitas ono sto smo vec definirali..
Dobrota nije sirota vec je Bozija ..et za pocetak...

Pojasni jel mislis na pravdu ili pravednost..to su jako razliciti pojmovi jelte..
Dobrota je božija, a zlo je tog nekog đavola ?
Pa znaš li ti koliko je crkva zla učinila ?
Onda po tome dođe da ckrva nije božija kuća, nego đavolja.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Podrinjac, ovo vec postaje pomalo neozbiljno od tebe..
Nekoliko puta sam napisala da je Crkva puna lose prakse...jerbo predstavnici su ljudi
Sotona je i Isusa iskusavao .....zlo je vrlo mudro i mocno....
I ovdje su neki zlocesti...ali mudro to ispoljavaju...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Da nema Sotone bili bismo dobri uvijek?

Post Reply

Return to “Religija”