uvijek_kontra wrote:rethna wrote:
Neka ti ih i svi mi volimo da su pored nas ali koliko bilo tesko prihvatiti otici ce od nas prije ili kasnije ili mi od njih i sta kad se nakon toga ispostavi da si bila u krivu i da zbog svog nevjerovanja nemas vise sansu na popravni i da neces vise nikada moci biti  s njima?
Ko tebi garantuje da ces ti moci?
Tvoje vjerovanje? Imas li neki dokaz za to?
Nemas. 
Al vjeruj ti i dalje, ja nemam nista protiv. 
Bas naprotiv. Raduje me misao da tako zivis i nadas se napisanom. 
A svako vjeruje u nesto. Ja vjerujem u ovaj zivot koji zivim i osobe oko mene.

Garantuje mi Allah.Ako budu ispunjeni odredjeni „uslovi“  odnosno ako i moja i njihova dobra djela prevagnu On nas je obecao spojiti u Dzennetu(Raju)
Ja se ne nadam napisanom,ja u napisano vjerujem svim srcem.Ono cemu se nadam je samo da cu do tog dana imati ono sto mi je potrebno da bi se to i ostvarilo.
Naravno da vjerujes u ovaj zivot vjerujem i ja jer smo tu nije laz,zivimo.Samo za mene  ovo nije  ni slucajno kraj kao ni za koga drugog jer je to ono sto vjera uci.I ja bih svakako zelio vidjeti svoje najmilije ponovno i one koji su vec otisli a i one koji su tu.Svi ce oni i ja sa njima otici pa vjerovali mi ili ne vjerovali,samo me zaprepasti pomisao:sta ako je sve sto je zapisano u knjigama tacno i imali smo sansu svi biti zajedno ponovno a sada je kasno?
Pitam iako to nije onaj glavni razlog zasto ja vjerujem jer je to mnogo dublje ali je svakako vrijedno spomena.
Zasto se prepustiti sansi?
rethna wrote:Vjera te nista ne kosta,i ne uzima nista od tebe osim sto ti nalaze da postujes propise ali ti propisi nemaju veze sa tim primjerom svojih voljenih i gubljenjem istih.
uvijek_kontra wrote:I ko je rekao, da ne vjerujem da postoji nesto vece i jace od nas?
Ja zivim sad. Ne u proslom zivotu i ne u sljedecem (ako postoji).
I citav zivot da mislim i radim nesto, da mi bude dobro kad umrem?
Sta ce mi onda ovaj zivot?
Priprema na zivot po smrti?
I opet, nema nikakve garancije.
Svi mi i moramo zivjeti i za ovaj svijet jer valja nam se boriti tu samo sto se zivot vijernka  ogleda u tome i da radi i za onaj svijet.
Kazes smrt.Da vecinom se tako govori no prikladniji izraz bi bio „preseljenje“
Da li se nakon sto si bila u utrobi mame i dosla na ovaj svijet to moglo nazvati smrcu?
Dosli smo samo u jedan novi svijet drugaciji od onoga u kojem smo bili.Tako cemo i sa ovoga svijeta ici dalje.
uvijek_kontra wrote:I kako nema to veze sa gubljenjem voljenih kad si sam malo
prije napisao, da cu zbog svog razmisljanja/nevjerovanja/reci kako hoces,
riskirati, da u sljedecem zivotu ostanem bez ljudi koje volim? 
Pricao sam o ovome svijetu da ti vjera nece ovdje oduzeti tvoje voljene vjerovala ti ili ne jer si govorila neka tebi njih ovdje,pa ti kazem biti ce oni tu i ako ti vjerujes.
uvijek_kontra wrote:A propise koje spominjes je napisao covjek da bi manipulisao
ljudima. Dok su bili nepismeni, bajkama i pricama koje su se
citale ljudima u crkvi, a kasnije propisima koje ti spominjes.
Propise nikako nije napisao covjek ali ih covjek jeste izmijenio pokusao prilagoditi sebi a sto se islama tice Kur'an kao sveta knjiga nije izmjenjen niti ce biti.
uvijek_kontra wrote:Moji propisi koje postujem dosli su direktno od mojih roditelja
i kasnije nekih osoba, koje su utjecale na mene i moj zivot.
Od tate ateiste (dvoje djece se krstilo, dvoje ne) i mame, 
ciji roditelji su bili Muslimani, a sama nikad prag dzamije nije 
presla jer i kad je htjela, mama joj nije dala. Valjalo radit i lomit
ledja da bi se prezivjelo.
Vaspitanje i lijepo ponasanje ne znaci da covjek nuzno mora biti vjernik.Svi smo mi prezivljavali pa i dan danas to radimo ali to ne moze biti izgovor za nevjerovanje.
uvijek_kontra wrote:No, mama i dalje vjeruje u boga
al po 
propisima nije prava Muslimanka, nit vjernik.  

Cemu sarkazam? Ja ni tebe ne poznajem a pogotovo ne clanove tvoje obitelji i ne bih da pitam pitanja o tome.
uvijek_kontra wrote:I to da vjera nista ne kosta, je iluzija.
Osim ako pricas o vjeri, u koju ja vjerujem.
Al ta vjera nit je u crkvi, nit u dzamiji, nit postoje propisi za nju.
To se nosi u srcu i dusi.
A ovo drugo se sve placa. 

Ne znam bas kontra.Eto ja vjerujem a nista me ne kosta.Osim ako cemo cjepidlaciti pa reci da vrijeme koje provedem ako se molim procitam nesto o vjeri sto ni sam prije nisam procitao,odem u dzamiju da klanjam ili da cujem neko predavanje znaci veliku cijenu onda ok.Sto se materijalne strane tice i to je isto jer ono sto moram dati sto mi vjera propise me nikada nije ogladilo vjeruj a uz to je lijep osjecaj.Isto tako vjera ne trazi vise od mene nego sto mogu ponuditi 
rethna wrote:I nije to samo za mene.Grijesis kontra.Vjera je ista za sve.Sto trazi od mene isto trazi i od tebe,sto nudi meni nudi i tebi samo je nas izbor kako cemo se postaviti.
uvijek_kontra wrote:Da,trebala bi da bude.
Al baci ti pogled oko sebe pa mi reci gdje
je krenulo pogresnim putem pa se svijet raspada.
Reci zrtvama tsunamija, raznih genocida, ratova
da je sve to test za njih jer, eto, 
bog ima bolji plan za njih.
Gdje tu pravde ima? Zar nije bog pravedan?
Iskusenja i testovi su ovdje jeftin izgovor i lose opravdanje i nista
drugo. I sto je najgore, opravdanje za nesto sto mozda i ne postoji. 
Jedina svjetla tacka u svemu tome je nada i utjeha
koju neki ljudi pronalaze u tome, a svim ostalima bi savjetovala
da zive ovaj zivot, da im ne bi prosao u cekanju na nesto bolje.
@Podrinjac.. bas o tome pricam.
Koji absurd.  

Ljudi su krenuli pogresnim putem.Na sta nam ovaj svijet lici kad su sve gadosti postale normalne i opceprihvacene a sve je to covjek sam sebi dozvolio i uradio.Kazna ce stici kao i sto je receno i na ovome i na onome svijetu.
A covjek je sam sebi najveci neprijatelj
Zasto se cudis?

Question everything.