Švedska
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: Poziv na švedski model: BBC: Da li je vrijeme da nastavimo živjeti kao prije pandemije?
Razumijem.
Evo, šta sad npr. sa nastavom koja je već počela u nekim kantonima?
I tu ima opasnosti. Zatim danas, sutra se odlučuje o otvaranju granica za nekih par zemalja...Kina između ostalih.
I tu ima opasnosti.
Evo, šta sad npr. sa nastavom koja je već počela u nekim kantonima?
I tu ima opasnosti. Zatim danas, sutra se odlučuje o otvaranju granica za nekih par zemalja...Kina između ostalih.
I tu ima opasnosti.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
- Status: Offline
Re: Poziv na švedski model: BBC: Da li je vrijeme da nastavimo živjeti kao prije pandemije?
Tocno...najvise se prenosi u takvim situacijamadamir5 wrote: 01 Sep 2020, 17:22A ne znam, moguce, lupio sam, samo znam iz prve ruke da su kapaciteti u bolnicama pretrpani, a ovako se ipak vise prenosi nego na bilo koji drugi nacin. Samo na glas razmisljam, ionako se ja nista ne pitamNice try wrote: 01 Sep 2020, 17:08
Mislim da ih ima više nego što je moguće subvencionirati, a i ne znam kako da neko preživi od neke tamo pomoći, na primjer porodica koja živi od nekog bara, kluba i slično.
Što se tiče opasnosti...ona se može umanjiti, svakako, a i pogledajmo malo oko sebe...gotovo sve predstavlja opasnost. Sve je opasno. Sad kažu da ni razdaljina od dva metra nije dovoljna!? Šta reći...
A sto se tice bolnica...nisu kapaciteti pretrpani
Ali fali sve vise i vise osoblja
Doktora,sestara....
I bilo koji zarazeni je van pogona minimalno 20 dana
I to ce sa sobom nositi neke posljedice
Nama je trenutno zatvoren cijeli odjel pedijatrije...
Pola sestara sa hitne je u izolaciji
Ne daj boze kakve hitne situacije koja trazi dva tri tima u intervenciji
Ne bi imao ko izaci na teren
I eto ti posljedica direktno vezanih za koronu
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Strasni virus koji nas je bacio na koljena.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/16 ... njena.html
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- harlekin
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 164 times
- Been thanked: 357 times
Znaci ovo s koronom zbilja vise nije ni smijesno,stozeri razno razni su bili komicni vise nisu,zbilja ok malo lupetat al svaka jbena presica nove gluposti stare ne vaze pa posle ni te ne vaze,zasto jednostavno ljudi koji su za izolaciju ne zatvore se doma da ih tko ne zarazi ili oni nekog a ostale da puste da rade zive umiru kao i do sad.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 842 times
Ista stvar i u Hrvatskojinsomnia wrote: 01 Sep 2020, 19:44 Strasni virus koji nas je bacio na koljena.
Kod nas bolnice ne da nisu pretrpane, nego su poluprazne
Od dvjestotinjak hospitaliziranih dosta ih otpada na recimo sticenike starackih domova koji nemaju koronu ali su tamo smjesteni radi predstroznosti.
Znaci zdrave hospitaliziramo dok s druge strane bolesni i oni koji cekaju preglede i operacije ne mogu u bolnicu nego im se sve odgada
Suludo
Znaci odgovor na pitanje iz naslova: da.
somehow I manage
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9520 times
- Been thanked: 11257 times
Šveđani bi u narednih 45 godina mogli postati manjina u svojoj zemlji

Ako se trenutni nivo imigracije nastavi, Šveđani bi u narednih 45 godina mogli postati manjina u svojoj zemlji, smatra finski istraživač Kiosti Tarvainen, profesor sistemske analize na Univerzitetu Alto u Helsinkiju.
Danas je više od trećine svih švedskih stanovnika stranog porijekla i njihov udio nastavlja da raste zahvaljujući kontinuiranim imigracionim i demografskim trendovima koji uključuju i razlike u stopama plodnosti.
Koristeći standardnu demografsku metodu, takozvanu metodu kohortnih komponenata, Tarvainen je zaključio da će prema nepromijenjenoj imigraciji etnički Šveđani biti brojčano u manjini do 2065. godine.
Demografske promjene donijet će i velike društvene promjene. Prema njegovim riječima, 2100. godine u Švedskoj će biti jednak broj muslimana kao i etničkih Šveđana.
"Švedski parlament jednoglasno je odlučio 1975. godine da je Švedska multikulturalna zemlja. U to vrijeme više od 40 posto imigranata činili su moji sunarodnici Finci. Situacija se promijenila, 2019. godine 88 posto doseljenika nije bilo sa Zapada, a 52 posto su bili muslimani. Tako se dogodila ogromna kulturna promjena u imigrantskoj populaciji, jer se njena najveća grupa promijenila iz Finaca u muslimane", kaže Tarvainen u svom komentaru u listu "Folkbladet".
Danas su, kaže on, uslovi drugačiji, jer se veliki dio imigranata ne asimilira, odnosno ne integriše se uspješno u društvo.
"Umjesto toga, oni formiraju svoja područja, koja se obično nazivaju područjima isključenosti, osjetljivim oblastima ili zonama zabranjenog ulaska, koje su uglavnom paralelna društva s drugačijim načinom razmišljanja i načinom života", izjavio je, dodavši da to rezultira smanjenjem povjerenja i socijalnom kohezijom.
Tarvainen je kazao i da će se, ako i kada etnički Šveđani postanu manjina, tempo demografskih promjena vjerovatno dodatno povećati, jer će većina ljudi sa stranim porijeklom olakšati imigraciju vlastitoj etničkoj grupi.
"Istaknuti švedski inžinjeri i poslovni ljudi pobrinut će se da se švedska ekonomija ne uruši. Ali švedsko društvo i kultura će izgubiti vodeću poziciju. Ovaj demografski razvoj se može zaustaviti, ali zahtijevat će radikalne promjene u imigracionoj politici. U historijski smo jedinstvenoj situaciji i mi sjevernjaci moramo započeti raspravu o imigraciji i očuvanju naših nacionalnih država", zaključio je Tarvainen.
Za nekoliko decenija od prihvatanja masovne imigracije osamdesetih godina, Švedska se promijenila iz jedne od najhomogenijih evropskih država u jednu od etnički najraznolikijih. U kombinaciji s demografskim trendovima, kao što su razlike u stopama plodnosti, udio stanovništva stranog porijekla je u stalnom porastu, navodi "Sputnjik".
(klix)
- insomnia
- Rđav kurac
Re: Šveđani bi u narednih 45 godina mogli postati manjina u svojoj zemlji
I onda se narod cudi jacanju desnice
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9520 times
- Been thanked: 11257 times
Šta je rješenje?
Jel jasno da Švedska ne bi bila, to što jeste, da nije bilo migrantske radne snage?
Za Švedsku se ne vežu neki ekstremni slučajevi migranata, a ova vijest je sa Sputnjika.
Fino vidimo, Rusi koji su mnogo gora varijanta za Evropu, polako destabiliziraju sve živo.
Nema mira na planeti, dok se arhaični sibirski hominidi ne istrijebe

- insomnia
- Rđav kurac
Ukratko imigracija na zapadu
Naravno oni su potpuno beskorisniU to vrijeme više od 40 posto imigranata činili su moji sunarodnici Finci. Situacija se promijenila, 2019. godine 88 posto doseljenika nije bilo sa Zapada, a 52 posto su bili muslimani. Tako se dogodila ogromna kulturna promjena u imigrantskoj populaciji, jer se njena najveća grupa promijenila iz Finaca u muslimane", kaže Tarvainen u svom komentaru u listu "Folkbladet".
Danas su, kaže on, uslovi drugačiji, jer se veliki dio imigranata ne asimilira, odnosno ne integriše se uspješno u društvo.
"Umjesto toga, oni formiraju svoja područja, koja se obično nazivaju područjima isključenosti, osjetljivim oblastima ili zonama zabranjenog ulaska, koje su uglavnom paralelna društva s drugačijim načinom razmišljanja i načinom života", izjavio je, dodavši da to rezultira smanjenjem povjerenja i socijalnom kohezijom.
Istaknuti švedski inžinjeri i poslovni ljudi pobrinut će se da se švedska ekonomija ne uruši. Ali švedsko društvo i kultura će izgubiti vodeću poziciju.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4322 times
- Been thanked: 3247 times
Teško se sa švedjanima asimilirati i to ne zato što su pavijani i orangutani teški za integrisanje već baš švedi. Naravno, tu ne ubrajam babijane i šimpanze, jer uvijek ima gore od goreg.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Valja poslije onda kad grohne sveCka dalje ici... mozda grenland ili sta.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14338 times
- Been thanked: 9935 times
Bezveze su vam komentari
A i tema je bezze
Ako su vec dozvolili migracije, a migriraju i Svedjani, zasto je bitno da starosjedioci budu vecina.
Indijanci su vecina u Americi? Jesu malo morgen

A i tema je bezze
Ako su vec dozvolili migracije, a migriraju i Svedjani, zasto je bitno da starosjedioci budu vecina.
Indijanci su vecina u Americi? Jesu malo morgen

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Melek
- Deer Hunter
Ma znam, samo su pretjerali sa uvozom šimpanzi. Eno ih vam u USK pa prosudite sami.
Ja sam orangutan
Ja sam orangutan

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- bosnjakinja
- Inventar foruma
- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Hudi svedi imaju pravo da de bune jer nikome nisu duzni za razliku od malih ruznih francuza
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14338 times
- Been thanked: 9935 times
meni je samo zanimljiv fenomen da se oranguntan budi zbog siompanzi, Majmun ko majmun
Ili drugacije receno - dosljo "drobi" radi drugog doslje
Jedan dosao prije 20 godina, drugi prije dvije.
I sad onaj koji je ranije zapisao teritoriju (koja nije njegova) misli da ima veca prava od ovog drugog.
Misteri

I sad onaj koji je ranije zapisao teritoriju (koja nije njegova) misli da ima veca prava od ovog drugog.
Misteri

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Melek
- Deer Hunter
Ma i oni su pravili sranja tamo dole u jednom dijelu Afrike, zbog nafte. Ali se ne mogu porediti s francuskom marvom, to stoji.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- insomnia
- Rđav kurac
Zato sto ce ovi pd Svedske napraviti istu vukojebinu iz koje su pobjegliJulia-Klara wrote: 20 Apr 2021, 12:21 Bezveze su vam komentari![]()
A i tema je bezze
Indijanci su vecina u Americi? Jesu malo morgen![]()
- Melek
- Deer Hunter
Ne budi se orangutan zbog šimpanzi, otkud ti to? Šimpanze spavaju na drrvetu, orangutan u jazbini.Julia-Klara wrote: 20 Apr 2021, 12:25 meni je samo zanimljiv fenomen da se oranguntan budi zbog siompanzi, Majmun ko majmun![]()
Misteri![]()
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter
Plus još, orangutan privredjuje i gradi ko lud, šimpanza landara 

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3718 times
- Been thanked: 6791 times
Razlika je sto su doseljenici u Americi unaprijedili Ameriku,Julia-Klara wrote: 20 Apr 2021, 12:21 Bezveze su vam komentari![]()
A i tema je bezze
Indijanci su vecina u Americi? Jesu malo morgen![]()
a pogledaj sta se desava sa imigracijom u Evropi..
nece Bosanac unazaditi Svedsku, iako su muslimani..
ali hoce Cecen, Afganistanac ili Marokanac..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..