Dešavanja u školama BiH
Moderator: Krokodil Behko
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11848 times
- Status: Offline
Re: Đaci napuštaju srednje škole zbog siromaštva ili udaje
Chloe wrote:Zbog siromaštva da, takvi slučajevi se bilježe i kod nas, al' udaje i ženidbe su totlano rijetke pojave.
Naručena vijest ... e Šepiću, Šepiću.Dok većinu čelnih ljudi u državi ove stavri ne zanimaju, Senad Šepić poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, izrazio je zabrinutost ovim stanjem.
- Da li ima ikakav plan za sprečavanje odlaska mladih ljudi? To je jedan od najvažnijih problema. Svaka peta klupa u školama je prazna. Onaj ko ne može vidjeti koliki je to problem u zemlji, ne zaslužuje da predstavlja institucije – kazao je Šepić.
Eki piše o Šepiću
Nisam ni čitao
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 7 times
Zato se ti ne nerviras kao mi kad postavis vijesti 
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3195 times
Ja znam jednu pojavu gdje se masinski tehnicar sa 2 godinom nezavrsenom potpuno udala za osmoljetkasa nije vise ni isla u skolu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1660 times
- Been thanked: 1493 times
ovdje kod nas i u okolini znam za par cura koje su se požurile udati brže-bolje odmah iza srednje škole,ali se nisu baš usrećile...
to mi je niđe veze,kao da će se udajom riješiti sva životna pitanja...
to mi je niđe veze,kao da će se udajom riješiti sva životna pitanja...
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Hoce i fakultetom u bosni uspjeti
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 7 times
Treba covjeku i malo srece, naravno, ali je valjda bolje kad si obrazovan ili barem nacitan, pa se sa problemima suocavas drugacije. Djeca cesto srljaju u nesrecu. Hm.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
-
Username
- Inventar foruma

- Been thanked: 2 times
Zasto? Mozes se hvaliti kako si zavrsioMutevelija wrote:Hoce i fakultetom u bosni uspjeti
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Ako sam dobro razumio, Maja ima samo 4 osnovne?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Moze a i ne mora, isto kao bilo gdje u svijetu. Konkurencija je velika. Mozda postoji malo veca sansa da se zaposlis, ali nije garancija, kao npr. unazad 30 god.Mutevelija wrote:Hoce i fakultetom u bosni uspjeti
Meni je poznato jedino da se Romi udaju/zene tako rano. To je stvar njihove culture, ne teskog stanja u zemlji. I ovdje, gdje su troskovi skolovanja sve do colega pokriveni od strane drzave, oni se drze svog obicaja.
Haj, mozda je o dobra vijest - da nije nije neki drugi razlog.
Škola nije garant uspjeha....napuštanje škole je glavni preduslov neuspjeha 
Ima onih iznimaka koje poslije svi kuju....eto uspio, škola ništa ne znači bla bla ...
Drugo....tako mladi u brakove, isto jako rijetko i uspije...uglavnom i ako opstanu- to je iz razloga, jer tako neuki, ovisni...i nemaju gdje
(šuti i trpi)
Ima onih iznimaka koje poslije svi kuju....eto uspio, škola ništa ne znači bla bla ...
Drugo....tako mladi u brakove, isto jako rijetko i uspije...uglavnom i ako opstanu- to je iz razloga, jer tako neuki, ovisni...i nemaju gdje
Habibti, ya nour el - ain... 
Nema veze s koliko god. neko stupio u brak, u njemu ce opstati samo oni koji su u stanju da precute i otrpe. Stariji imaju manje sanse za opstanak, ako su predugo bili sami naviknu i zavole svoj mir i samocu.storm wrote:Škola nije garant uspjeha....napuštanje škole je glavni preduslov neuspjeha
Drugo....tako mladi u brakove, isto jako rijetko i uspije...uglavnom i ako opstanu- to je iz razloga, jer tako neuki, ovisni...i nemaju gdje(šuti i trpi)
I vjeruj mi da idu vremena kad ce i obrazovani morati da se trpe, jer si nece moci sami priustiti pristojan zivot.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Naslov vijesti bazirana na priči o ženidbi dječaka iz srednje škole u 2013. godine.
To je meni prvi slučaj da sam čula za momka, za curice se zna desiti al' i to su tako rijetki slučajevi da je naslov pretjeran ( ionako je vijest naručena )
Problem je kod siromašne djece koja ne napuštaju školu što se ne žele školovati nego roditelji nemaju stredstva i ja ih ne mogu zbog toga osuđivati, ako već ne mogu pomoći.
Lani smo mi imali slučaj brata i sestre koji su bili odlični učenici. Nakon njihovog izbivanja iz škole profesori su saznali da je siromaštvo razlog, pokrenuta je akcija, obezbjeđena im je školarina.
U OŠ koja je opet manji trošak - postoje donatori hrane djeci, knjiga, opreme, pa fondovi u razredima za pomoć siromašnima, porodicama učenika pomažemo, tu su i djeca sa posebnim potrebama ...
Neću dalje ,,,
To je meni prvi slučaj da sam čula za momka, za curice se zna desiti al' i to su tako rijetki slučajevi da je naslov pretjeran ( ionako je vijest naručena )
Problem je kod siromašne djece koja ne napuštaju školu što se ne žele školovati nego roditelji nemaju stredstva i ja ih ne mogu zbog toga osuđivati, ako već ne mogu pomoći.
Lani smo mi imali slučaj brata i sestre koji su bili odlični učenici. Nakon njihovog izbivanja iz škole profesori su saznali da je siromaštvo razlog, pokrenuta je akcija, obezbjeđena im je školarina.
U OŠ koja je opet manji trošak - postoje donatori hrane djeci, knjiga, opreme, pa fondovi u razredima za pomoć siromašnima, porodicama učenika pomažemo, tu su i djeca sa posebnim potrebama ...
Neću dalje ,,,
U Americi jedno dijete kosta roditelje 240 hiljada dollara do 20 godine
kazu , bolje cuku kupiti

- Mutevelija
- Selonačelnik

Nije istona da brakovi od 20 godina ne uspijevaju nego su najvise pod lupom za razliku od ostalih
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Ispod 20 su mozda problematicni- jer vecinom ostaju pod istim krovom sa roditerljima.Mutevelija wrote:Nije istona da brakovi od 20 godina ne uspijevaju nego su najvise pod lupom za razliku od ostalih
To je najveca greska , za vecinu brakova.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sta podrazumijevas pod istim krovom da se snaha i svekrva moraju gledati u dvoristu a dvije kuce ili jedna kuca
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
posmatrac
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
Romima i seljacima uvijek racunaj duple godine, ako imaju 15 kontaj da im je 30, manje obrazovanja je ujedno i manje samosvijesti pa je vrh karijere udaja ili zenidba u 16toj.navika wrote:Moze a i ne mora, isto kao bilo gdje u svijetu. Konkurencija je velika. Mozda postoji malo veca sansa da se zaposlis, ali nije garancija, kao npr. unazad 30 god.Mutevelija wrote:Hoce i fakultetom u bosni uspjeti
Meni je poznato jedino da se Romi udaju/zene tako rano. To je stvar njihove culture, ne teskog stanja u zemlji. I ovdje, gdje su troskovi skolovanja sve do colega pokriveni od strane drzave, oni se drze svog obicaja.
Romi posebno zive od danas do sutra, nema tu nekih posebnih zivotnih " vizija" i planova
Sto se tice siromastva, cesci je slucaj da rodutelji koji tesko sastavaljaju kraj sa krajem sutnu mladu kcer u bogatiju kucu da je skinu sa grbace, a mladi muskarci u rane brakove ulijecu vise zbog nerazmisljanja, ego tripova( fol se ozenio), zbog uticaja umno ogranicenog okruzenja( najcesce selo) itd.