Doznake/roba iz dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3848 times
Been thanked: 2891 times
Status: Offline

Re: Doznake/roba iz dijaspore

Post by Pasaga » 01 Jan 2023, 19:22

HAVANA wrote: 01 Jan 2023, 19:06 Samo vi dodjite svojoj kuci. I djecu dovodite. Za pare cemo se snac. Ima ovde para bruku al ih ne znaju trosit.Muke napravit pare u ovakvoj zemlji a 2.5 miliona ljudi... Samo da je kockice poslagat, neko ko zna... I malo mentalitet promijeniti, al ne puno... :pusi
sad ce to onaj Sulic da rjesi ..... :pusi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2548 times
Been thanked: 7855 times

Post by Duminjo » 01 Jan 2023, 19:23

HAVANA wrote: 01 Jan 2023, 19:06 Samo vi dodjite svojoj kuci. I djecu dovodite. Za pare cemo se snac. Ima ovde para bruku al ih ne znaju trosit.Muke napravit pare u ovakvoj zemlji a 2.5 miliona ljudi... Samo da je kockice poslagat, neko ko zna... I malo mentalitet promijeniti, al ne puno... :pusi
A Taare bi pravio pare sa cecenima :lup

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2620 times
Been thanked: 21884 times
Status: Online

Post by HAVANA » 01 Jan 2023, 19:29

Kaki ba ceceni? Isss
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 01 Jan 2023, 19:32

Eno navalio pet dana, ceceni i bog. Ne moš mu nista.

Treba ga nekom svetom vodicom okupat i metnut mu tespih oko vrata

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13420 times
Been thanked: 22017 times

Post by Fuddo » 01 Jan 2023, 19:34

Melek wrote: 01 Jan 2023, 16:49 Ako ja budem federalni premijer a Matan ministar financija, onda Fudo može preuzeti prosvjetni sektor :hm
Samo bezbjednost i ministarstvo za vjesanje po banderama.
Dozvolite da se obratimo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 01 Jan 2023, 22:20

Duminjo wrote: 01 Jan 2023, 19:32 Eno navalio pet dana, ceceni i bog. Ne moš mu nista.

Momak, mani zvizge i lažnog optuzivanja. Bio sam spreman na kompromis :o
Daj šta daš :ooo
Što se mene tiče, mogu i pigmeji, samo nek neko dođe :D.
Svi mi se morete obratit

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 01 Jan 2023, 22:25

Taare wrote: 01 Jan 2023, 22:20
Duminjo wrote: 01 Jan 2023, 19:32 Eno navalio pet dana, ceceni i bog. Ne moš mu nista.

Momak, mani zvizge i lažnog optuzivanja. Bio sam spreman na kompromis :o
Daj šta daš :ooo
Što se mene tiče, mogu i pigmeji, samo nek neko dođe :D.
A gdje ces bolan cecena edukovat? :D.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 02 Jan 2023, 01:20

U školi za prekvalifikaciju pigmeja :zubi
Svi mi se morete obratit

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15060 times
Been thanked: 14794 times

Post by Dori » 02 Jan 2023, 05:46

Još nam samo oni fale….
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 02 Jan 2023, 19:36

Tebi u švedskoj il duminju i meni u njemačkoj?
Možda si u pravu.
najbolje da nam ti u toj šveckoj nafataš fgr pedera i pošalješ ih u bosnu.
Nek oni brinu o natalitetu 🤢
Svi mi se morete obratit

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4167 times
Been thanked: 3072 times

Post by Melek » 20 Feb 2023, 06:39

DIJASPORA HRANI GRAĐANE BIH: Rodbini i prijateljima poslala više od 100 milijardi KM

Zbog nemara države mladi odlaze, stariji ostaju, a djece je sve manje. Za odlazak iz BiH zainteresirano je čak 51,3 posto mladih.

Image

Posljednjih godina Bosnu i Hercegovinu ne napuštaju samo nezaposleni, za boljim životom u inozemstvo u sve većem broju odlaze i oni koji imaju radno mjesto.

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija. Zbog nemara države mladi odlaze, stariji ostaju, a djece je sve manje. Za odlazak iz BiH zainteresirano je čak 51,3 posto mladih.

Najčešći razlozi njihova pomišljanja na napuštanje zemlje socijalnog su karaktera. Nemogućnost pronalaska posla, potplaćenost ili nemogućnost ostvarenja u struci najčešći su razlozi zbog kojih je veliki broj mladih posljednjih godina kupio kartu u jednom smjeru. Onima koji su ostali motiv za odlazak je isti, piše Večernji list BiH.

Dijaspora od gladi spašava brojne obitelji u BiH. Oko deset posto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili, već su nam to poslali naši ljudi iz inozemstva. Ukupni tekući transfer u 2021. iznosio je nešto više od četiri milijarde maraka, potvrđeno je iz Centralne banke BiH. Godinu prije taj iznos bio je veći od tri milijarde maraka. Razlozi povećanja doznaka iz inozemstva, odnosno privatnih novčanih transakcija, leže u boljem imovinskom stanju građana koji su odranije u dijaspori te sve većem broju migranata iz BiH u inozemstvu koji počinju dostavljati novac u zemlju, naveli su prošle godine iz Centralne banke BiH.

Prema službenim podacima, u prvih devet mjeseci 2022. dijaspora je u BiH poslala 2,61 milijardu maraka. Inače, dijaspora je u 24 godina, od 1998. do kraja 2021., službenim kanalima poslala u BiH više od 60 milijardi maraka. Međutim, procjenjuje se da je iznos novčanih doznaka iz dijaspore od rata naovamo iznosio najmanje 100 milijardi maraka, a najvjerojatnije i dvostruko više od službene statistike, i to putem “neformalnih” novčanih transfera ili “iz ruke u ruku”, koji nisu registrirani u platnom prometu i služe uglavnom za plaćanje računa, kupnju hrane i ostale troškove kućanstva, dok se rijetko koriste za ulaganja u biznis.

U službene brojeve nisu uključena ni sredstva koja dijaspora u ljetnim danima potroši tijekom boravka u BiH. Kada je riječ o značaju iseljeništva za ekonomsku situaciju u BiH, ekonomisti su složni kako njegove doznake imaju izniman utjecaj na novčane tokove, a uz izravne novčane doznake, iseljeništvo sudjeluje u domaćim ekonomskim kretanjima i kroz potrošnju tokom boravka u domovini, ali i trgovinu te kupnju nekretnina.

Nije neuobičajeno s vremena na vrijeme čuti vijest kako su u BiH stigle milijarde maraka doznaka iz inozemstva. Vlast se obično hvali tim brojevima kroz koje se želi pokazati koliko je zapravo jaka bh. dijaspora i kako na taj način “ulaže” novac u državu. No, koliko god se doznake željele prikazati kao nešto pozitivno, one su porazna činjenica koja upućuje na druge negativne fenomene, izražene posebno posljednjih godina, a to su iseljavanje te nizak standard bh. građana koji su ovisni o novcu koji im šalje rodbina kako bi preživjeli. Student iz Mostara kaže da mu stric iz Njemačke šalje redovitu mjesečnu “tranšu” od koje financira studij.

"Gotovo nikad taj novac ne stiže preko banke. Uglavnom ga stric donese ili pošalje po prijatelju ili vozaču autobusa. Da nema tih prihoda, davno bih napustio fakultet jer me roditelji ne mogu financirati. Njihove plaće nisu nam dovoljne ni za osnovne potrebe", kaže mladić.

Spas ekonomiji

Dijaspora doslovno spašava ekonomiju BiH. Analitičari tvrde da doznake dijaspore “popravljaju socijalnu sliku” i doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije. Unatoč procjenama da će doznake iz inozemstva s godinama padati, izgleda da za sada to nije slučaj. Ipak, sudeći po službenim podacima, dijaspora i dalje na životu drži građane BiH.

Prema anketi o potrošnji kućanstava iz 2015., sredstva iz inozemstva, prema osobnim izjavama, prima svako dvadeseto kućanstvo u BiH. Ne treba zaboraviti na još jedan problem koji nas čeka u skoroj budućnosti, a to je da se krug onih kojima se u BiH pomaže sužava, kompletne obitelji posljednjih godina odlaze iz zemlje, najmlađi se sve više osjećaju kao Austrijanci, Nijemci, Šveđani, a manje kao Bosanci i Hercegovci, a značajan dio ljudi koji prima pomoć u BiH umire.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 20 Feb 2023, 06:39

A ni forumaš mjeseca :oklagija
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 20 Feb 2023, 06:40

Image
Weak people revenge.
Strong people forgive.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 20 Feb 2023, 09:30

:djed

Samo sabura

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 20 Feb 2023, 11:31

Da su konji uradili nešto korisno, čovjeku ne bi bilo žao što šalje.
ovdje mislim na političare koji imaju moć da pokrenu neke procese.
uradili su jedno veliko ništa.
sredstava koja pristižu sa zapada koriste se da zakrpe ogromnu rupu vanjskotrgovinskog bilansa.
Da nema para iz dijaspore, bosna bi propala za pet godina.
Ne bi bilo novca za penzije, plate doktora, prosvjetara, policije i drugih.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 20 Feb 2023, 11:38

Doduše, nešto je i do glupog naroda. Ne bi se toliko uvozilo da nema potražnje.
Ko god kupi srpski, hrvatski ili bilo koji strani produkt iako postoji domaća alternativa, neka zna da je magarac. Da, da, takav u ogledalu gleda magarca.
Ko god kupi strano, neka zna da je zakinut bh proizvođač, ali i svi ostali koji direktno i indirektno uživaju u benefitima domaće proizvodnje poput uposlenika, škola, medicinskih ustanova, penzionih fondova, itd.
Svi mi se morete obratit

greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes » 20 Feb 2023, 11:45

Sreca je pa jos dijaspora salje pare, sta ce biti kad ne budu imali kome slati. A ovi sto sad idu kroz koju godinu bome nece imati
Samo sabura

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 20 Feb 2023, 11:56

greeneyes wrote: 20 Feb 2023, 11:45 Sreca je pa jos dijaspora salje pare, sta ce biti kad ne budu imali kome slati. A ovi sto sad idu kroz koju godinu bome nece imati
Pa, evo, dovoljno je pogledati djecu ovih naših iz dijaspore.
Samo se njemački priča.
Zar neko vjeruje da će ta djeca u budućnosti dolaziti u bosnu?
Kad odrastu u svom njemačkom društvu i onda kad dođe vakat godišnjih odmora pa krenu birati između odmora u turskoj, tunisu, španiji, ili alternativi koju čini kozarac iz kojeg su došli njegovi roditelji.
mislim da nije teško skontati za šta će se odlučiti.
Baš će fudinog juniora povući da svoj ljetni odmor provede u travniku.
Ono, kad odraste i osamostali se pa krene da bira između kalifornije, havaja i bukvića kod novog travnika.
Svi mi se morete obratit

greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes » 20 Feb 2023, 11:58

Taare wrote: 20 Feb 2023, 11:56
greeneyes wrote: 20 Feb 2023, 11:45 Sreca je pa jos dijaspora salje pare, sta ce biti kad ne budu imali kome slati. A ovi sto sad idu kroz koju godinu bome nece imati
Pa, evo, dovoljno je pogledati djecu ovih naših iz dijaspore.
Samo se njemački priča.
Zar neko vjeruje da će ta djeca u budućnosti dolaziti u bosnu?
Kad odrastu u svom njemačkom društvu i onda kad dođe vakat godišnjih odmora pa krenu birati između odmora u turskoj, tunisu, španiji, ili alternativi koju čini kozarac iz kojeg su došli njegovi roditelji.
mislim da nije teško skontati za šta će se odlučiti.
Baš će fudinog juniora povući da svoj ljetni odmor provede u travniku.
Ono, kad odraste i osamostali se pa krene da bira između kalifornije, havaja i bukvića kod novog travnika.
Tacno tako, to je gotova stvar. Jednostavno ga nece nista vezati za Bosnu, nit ce biti roditelja, niti jarana, nista. Niti kakve zanimljive ponude da dodje makar turisticki
Samo sabura

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 20 Feb 2023, 12:14

greeneyes wrote: 20 Feb 2023, 11:58 Niti kakve zanimljive ponude da dodje makar turisticki
Jedino kakva nova korona :ooo
Ako se sjećaš da su na vrhuncu pandemije sva evropska skijališta bila zatvorena, onda se sjećaš i toga da su bjelašnica i jahorina radile punom parom :D.

Jedino da dijasporaši počnu ozbiljnije razmišljati o povratku. Ja sam prelomio, vraćam se, inšaAllah.
trebali bi i drugi.
zaradio si neke pare na zapadu? Vrati se kući. Da, kući.
to tamo nije tvoja kuća. Tamo si gost bez obzira koliko se integrišeš.
Isto tako, tvoje dijete će biti tretirano kao stranac taman da završi za lektora njemačkog jezika.

Turci u četvrtoj generaciji tretiraju se kao njemački turci. Nikad nisu jednaki nijemcima.
Još uvijek pišu sedam puta više već čuvenih i među bošnjama dobro poznatih "beverbunga" u odnosu na švabu.
Zato, brate, gledaj da pribaviš povratnu kartu. Mojne uzimati jednosmjernu.
Nafaka ti ne može uteći.
Svi mi se morete obratit

Post Reply

Return to “Dijaspora”