lejlamo wrote: 21 Jan 2020, 13:27
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Vaš postupak, kao što i sami znate, ubraja se u velike grijehe. Onaj ko je počinio veliki grijeh ne treba o tome da javno govori nego treba požuriti s pokajanjem.
kako će lik požuriti s pokajanjem i biti iskren u tome, kada uopšte ne doživljava zabranu varanja kao nešto što je u skladu s njegovim uvjerenjem, da doživljava ne bi prevario. loggy.
odakle namah ta iskrenost i pokajanje.

naravno da ih nema, čemu ide u prilog ponavljanje prevare.
jedino taj strah od paklene patnje nakon smrti da nekako utiče na osobu....ali opet, autoritet temeljen na strahu nije zdravi autoritet i osoba će nešto uraditi ili neće uraditi iz straha, a ne iz uvjerenja.

i opet neiskrenost.
a ne bi neiskrenost trebala biti cilj.
Interesantna je ta stvar, autoritet.
Meni se čini da postoje dvije vrste autoriteta, jedan se bazira na strahu (od kazne, posljedice koju onaj ko se posmatra kao autoritet može učiniti), drugi se bazira na "prirodnom" autoritetu (dokazan ne silom nego potvrdom ispravnosi kroz rezultat itd).
Prvi je problematičan u tome što svako ko može će pokušati da prvi autoritet izbjegne, ili tako da se udalji od njega dok može ili da mu se osveti kada mogne. Priznajem taj autoritet jer moram, ali čim ne budem morao, ne priznajem ga. A to je prilično nestabilna pozicija za taj autoritet.
Drugi je "bolji" jer se taj autoritet iskreno prihvata, priznajem taj autoritet jer stvarno mislim, uvjerio me je, da je u pravu.