Prva slika je krasnica..jestiva ...i jedna od naj ukusnijih gljiva.Mahana je sto vrlo kratko živi u ovakvom stanju kao na slici jer je insekti napadaju vise nego druge gljive.spacebound wrote: 10 Jun 2022, 10:39Znas li koja je ovo gljiva?fruit wrote: 31 Jan 2022, 13:20
Njegovo Veličanstvo:::KRALJEVSKI VARGANJ.
Ovog sa slike sam ja pronašao i samo uslikao.
A evo šta pišu na netu...
Ako krenete prema jugu možda naletite na Kraljevski vrganj odnosno Kraljevku (Boletus regius Krombholz). Na kontinentu je rijedak, iako sam ga našao na Medvednici. Kraljevski vrganj je strogo zaštićena gljiva, nalazi se na crvenom popisu ugroženih gljiva Hrvatske i njeno branje je strogo zabranjeno. Zato izvadite svoj zilionpixelni mobitel, poslikajte ga i hvalite kako ste našli Kraljevski vrganj. Prepoznati ga možete po klobuku žive crvene boje maline i zlatnožutom stručk
I ova
![]()
Drugo je narodni naziv "trud" i sakupljaju ga pčelari koji ga pale i dimom ubijaju neke stetocine stvarno neznam koje ali ga oni redovno otkupljuju od gljivara.Naraste to po nekoliko kilograma.Trud , je nejestiva gljiva . Ranije se koristila najviše za potpalu vatre i u svrhu zaustavljanja krvarenja. Međutim u novije vrijeme je spektar mogućnosti medicinske ali i tehnološke upotrebe ove gljive toliko porastao, da se s pravom rađa briga za njenu zaštitu kao vrste koja bi mogla postati rijetkost.