HAVANA wrote: 05 Jun 2025, 22:40
Duminjo wrote: 05 Jun 2025, 22:03
Plata i izadje nije isto.
Kad vlasnik poveca platu konobaru da mu na racun legne 2 milje uz ugovor o stalnom zaposlenju, svaka cast. Onda moze da pravda i da kaze "zato mi je kafa 3 marke".
Eto ti meni navedi takav, ici cu svaki put tamo i nikad necu pitati uopste kolko je kafa
Haj vako.Slucajno sam u toj situaciji od pocetka slijedece godine.Necu stic sto sam planiro.Uzecu ja lokal.Investiracu 50000 u uredjenje i pokrenuti djelatnost.Daj mi cetvoricu na 2000 plate i punu prijavu.Meni nek puste minimalac 1000 km,samo nek sam prijavljen.Nista mi ne treba vise.Nek oni sve uzmu.Potreban nam je prihod od nekih 35000 km mjesecno za to sve.26 radnih dana da ne radi nedeljom.Dnevni promet u prosjeku nekih 1350km.Kafa 3 km,piva 5,rakija 3…Znaci sve im ja stvorim i dam.Za moj minimalac i prijavu.U osnovi ce imat duplo vise nego ja plus baksis.Moze li se to postic u lokalu od 37m2 i sa tim cijenama? Eto im plate,hoce plate,bujrum.Nek zarade tu platu.Ne investiraju nista.Al mora mi garantovat za investiciju na neki nacin…
Moze pazar biti i 5 milja, moze i propasti za 2 mjeseca. Puno je tu faktora i ne mozes to ovako cisto matematicki.
Osim toga, mene kao korisnika, apsolutno ne zanima hoces li ti zaraditi ili propasti ali me zanima jesul ti radnici radnici ili robijaši.
Hoces li ti radniku davati sirotinju a sebi svaki drugi mjesec mijenjati limuzinu ili ces zivjeti normalno a radnicima placati njihovu zaradjenu platu, do tebe je.
37 kvadrata moze biti sa bastom, moze bez baste. Moze biti kod neke stanice ili gume što gori a moze biti i u kurceticima gdje neko nekad taluta..
Hocel oni sve raditi ili i ti radiš? Kolko imaju godisnjeg i koliko njih mora raditi prvu a koliko drugu smjenu? Ko radi robu, ko cisti, ko ganja papire