Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41243 times
Been thanked: 27954 times
Status: Offline

Re: Presuda šefovima zloglasne Herceg Bosne

Post by Rum »

za generala od mene
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1671 times
Been thanked: 3168 times
Status: Online

Post by Mutevelija »

I ja kad pobrkam emotikone :rol
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41243 times
Been thanked: 27954 times

Post by Rum »

ImagePijem na eks, do dna, do dna
jer tu na dnu zbog nje sam ja
pijem na eks, tako mi se pije
jer mi do zivota nije
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

U Mostaru su podignute tenzije nakon presude
Sva raspoloziva policija je izašla na ulice u istočnom dijelu grada, dok u zapadnom zatvaraju kafiće.
Narod u brizi docekuje noc.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Most legitiman vojni cilj, pa još malo pa će i džamije biti legitiman vojni cilj izgleda, mogu reći bilo oružije u džamijama :cudi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Prema presudi i EU je ucestvovala u UZP-u
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Mutevelija wrote: 29 Nov 2017, 19:43 Most legitiman vojni cilj, pa još malo pa će i džamije biti legitiman vojni cilj izgleda, mogu reći bilo oružije u džamijama :cudi
I TITO je rusio mostove i pruge?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

A da jest most u Prozoru ili što bi Hrvati rekli u Rami. Nije bio je u Jablanici, a Rama mora pasti je bilo.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Ako neko vidi Bozu neka ga poselami! Nesto mi se puno zabrinuo za osudjene zlikovce?
C12H22O11
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 1 time

Post by C12H22O11 »

Image
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Evo gledam video sa suđenja i stvarno mi je fascinantno kako niko nije ništa skopč'o.
Prođe haman kompletna minuta, dok Praljak konačno nije skont'o da mu je prop'o fazon i da ga raja nije skontala.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

gospođa Brams wrote: 29 Nov 2017, 16:15 Poserem se na sud koji je u konačnici amnestirao Srbiju od bilo kakve krivnje
Ovo sam ja konstatirao već u presudi Mladiću....Srbija nikome ništa...u statusu neke Bugarske, slučajno tu negdje pored u "regionu" ...
Hrvatska de facto i de jure jedini agresor i shodno tome jedini krivac za rat u BIH
Ja ne negiram tuđmanovsku politiku i poteze, osuđujem...kazne su opravdane...ali me zanima, kad je to i na koji način srbija ispala lagano iz "igre" ??!
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Što se Srbije tiče, nije do suda.

Srbiju je amnestirao Bakir Izetbegović zajedno sa SDA, jer mu nije odgovaralo da tuži svoje pajdaše s kojima redovno, uz veliki uspjeh, pravi predstave za gomilu ovaca, prosječno glasačko tijelo.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

http://www.bhdijaspora.net/sramotan-pot ... ora-video/

cega se pametan stidi....budala se s tim ponosi ...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Pise: Dragan Bursac

Današnja presuda generalu HVO-a Slobodanu Praljku predstavlja prije svega njegov ultimativni samoubilački čin rijalitizacije. Praljak nije bio oficir koji bi sa uncom dostojanstva ispratio presudu od 20 godina zaslužene robije. Ne. Bio je tek reditelj, a to mu je i profesionalna vokacija u jednom ultimativnom snuffu, činu živog prenosa suicida od 14 sekundi. Loša produkcija, solidno kadriranje i razorne posljedice po njegove žrtve.

Tako je sa jedne strane u glavama hrvatskih nacionalista zadobio "vječnu slavu", pa se ubrzano diljem, kako se to voli reći, hrvatskih prostora pripremaju mise zadušnice, pa se Praljak uselio u kolektivno nesvjesno i istim onim emotivnim patosom kojim srpska desnica ljubi Ratka Mladića ulazi u mentalnu heroičku podsvijest izmanipulisano nacionalistički orijentisanih Hrvata.

I više od toga. Zadobio je odavno ljubav klera, a sad je ta ljubav perverzno ojačala. Čin samoubistva, prva crkva trebala bi da okarakteriše kao ubistvo, što po kanonici i jeste, a ne da vazdiže hrvatskog topdžiju među anđele; dakle, prva crkva trebala bi da kaže da je riječ o kukavičkom i bogohulnom činu, a umjesto toga svi zajedno dobijamo "grupisanje redova".

Nema čega nema i podrška Šešelja

Nije Praljak "heroj" samo u hrvatskoj desnici. Po principu "vrana vrani oči ne vadi" i Vojislav Šešelj danas je tvitnuo: "Šalu na stranu, danas je u Hagu viđen junački čin, koji je za poštovanje."

I tako dobijamo tone nihilističke retorike.

Pa tako možemo reći da se na Dan države koje nema ubio zločinac – general na sudu kojeg više nema zbog zločina koje je počinio u ime tvorevine koje nema, koji je u ratu kojeg više nema srušio most kojeg u originalu nema, a njemu u inat pjesmu mostu kojeg nema napravio je pjevač kojeg više nema u zemlji koje sve manje ima, u kojoj, čini se danas, ni žrtava nema.

E, ovo posljednje najviše boli. Jedna trivija, jedan nadasve sebičan i kukavički čin samoubistva doslovno je medijski pojeo sve ono za šta se Haški tribunal borio.

Ali, tu su činjenice i one vele doslovno:

- Činjenica je da je Haški sud izrekao osuđujuće presude šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

- Činjenica je da je bivši predsjednik Vlade "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na deset godina zatvora.

- Činjenica je da je sudsko vijeće na čelu s predsjedavajućim francuskim sudijom Žan-Klodom Antonetijem šestorici Hrvata dosudilo ukupno 111 godina zatvora.

- I ključna činjenica je da je Haški tribunal potvrdio da je svih šest optuženika učestvovalo u UZP-u koji je iz Zagreba koordinisao Tuđman, sa ciljem etničkog čišćenja "hrvatskog teritorija" u Bosni i Hercegovini od muslimanskog stanovništva. Konačni cilj UZP-a bio je stvaranje "Velike Hrvatske".

Tuđmanovo naslijeđe

Krivi su. Ti su ljudi sistematski organizovali ubistva, silovanja, progone.

Istinu o njima zaslužuje svaki stanovnik Mostara, kome je Praljak oduzeo most, ali zaslužuje i svaki stanovnik ove planete. Istinu zaslužuju i sve žrtve i prije svega žrtve.

No, i Republika Hrvatska treba se suočiti sa istinom. Potvrđen je udruženi zločinački poduhvat. I zato licemjerno djeluje današnja izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji pod izlikom da je Hrvatska vojska pomagala Armiju Republike Bosne i Hercegovine negira udruženi zločinački poduhvat. A on je postojao sve vrijeme. Stalno. Čak i pred početak rata postojala je namjera hrvatskog rukovodstva na čelu sa Franjom Tuđmanom da se raskomada Bosna i Hercegovina.

Oni koji ne vjeruju uvijek mogu pročitati tekst Igora Lasića i Borisa Rašete "Kratka povijest hrvatske agresije na BiH", u kojem po pitanju smirivanja tenzija između Hrvata i Srba Tuđman još na početku 1991. kaže ovo:

"To se može ostvariti tako da se nacionalni ciljevi Srbije ostvare i da ona nema više razloga za ekspanziju, a ujedno bi se Hrvatskoj priključilo njene krajeve, jer je sadašnji hrvatski perec neprirodan. U hrvatskom je interesu da se taj problem riješi na naravan način, na način kako je bila riješena Banovina. Pri tome bi mogao ostati dio zemljice Bosne gdje bi muslimani imali većinu i ta bi država Bosna mogla biti tampon između Hrvatske i Srbije. Time bi ujedno nestala i kolonijalna tvorevina Bosna i Hercegovina."

Hrvatski generali u tzv. Herceg-Bosni bili su isključivo produžena ruka zagrebačkog režima, koji je, jednako kao i beogradski, svesrdno, ili, preciznije, svekrvavo radio na "nestanku kolonijalne tvorevine Bosne i Hercegovine", da se poslužim Tuđmanovom retorikom.

I to je sva istina. Dabome, na nakaradnom Balkanu, gdje su ubice civila, pogotovo u uniformama, po pravilu heroji, a ne ljudi dostojni prezira, Praljkovo sramno samoubistvo biće motorno gorivo za liftovanje u heroiku zapadnih susjeda.

I upravo zbog balkanskog sistema antilogike, Haški sud (dok ga još ima) treba da djeluje odmah.

Sud ili pravni vrtić?

Sud prije svega treba da bude svjestan diletantizma svojih službi obezbjeđenja. Pazite, bukvalno im je pred nosom optuženi za ratne zločine po izricanju presude neometano i lagano popio otrov. Na stranu najbanalnije pitanje – kako ratni zločinac elegantno po Sheveningenu nosa bočice nepoznatog sadržaja, no, mimo toga, svi u Hagu posve sigurno treba da se suoče sa napadima balkanske desnice.

Jer ovaj Praljkov izrežirani suicid je metak u perima i tastaturama svih onih koji sud nazivaju "šprdnjom". Upravo tako! Sud sa sebe prije svega mora skinuti ljagu, jer je direktni, materijalni sukrivac za samoubistvo zločinca. Treba znati da su Praljku prije izricanja presude mogli da pristupe samo advokat i porodica, a da je uz njih sigurnosni propust napravilo obezbjeđenje sudnice.

Apsurdno zvuči, ali najvišem sudskom tijelu za suđenje ratnim zločincima treba napominjati za ove stvari.

No, desilo se to što se desilo i upravo zato Sud u roku ODMAH mora da nađe i pravdi privede SVE koji su učestvovali u ovoj blamaži.

Inače, na stranu sve zasluge Haga, on će u 90 posto naroda, nažalost, biti "pravni kindergarten", a ovaj kolosalni propust samo "podebljava" to mišljenje.

Možemo mi pričati do prekosutra, ali Praljkov suicidalni performans zajedno sa medijskim boldovanjem gotovo je u potpunosti prenio pažnju sa žrtava na zločinca i slobodno možemo da zaključimo da je, unatoč pravdi, presuđeni zločinac danas presudio sebi i otrovao žrtve.

Kako li je danas u naselju Vrbanja, u Bugojnu? Vidite, tamo je ubijeno 45 lica – Bošnjaka, žena i muškaraca. Uglavnom civila, u dobi od 19 do 82 godine.

Pa, prije nego što iznova i iznova odgledate Praljkov performans, vi kao protivotrov prvo svaki put pročitajte ova imena:

ubijeni su: Hamdija Alić, Hašim Alić, Raif Cetin, Ahmet Čizmo, Zenuh Čizmo, Zahid Čizmo, Emina Delić, Hajrudin Delić, Sulejman Delić, Refik Elkaz, Džemal Grižić, Rabija Grižić, Vehab Habibović, Sulejman Hadžibegović, Smail Hodžić, Mujo Hozić, Mirsad Huskić, Hajrija Karagić, Hatidža Karagić, Sadik Karagić, Samir Karagić, Nazif Krkić, Emin Ledenko, Sead Mastalić, Esad Mušić, Nermin Nuhić, Almir Šehić, Selmir Šehić, Elvedin Šeho, Amir Šošić, Muharem Šušić, Ekrem Talić, Mesud Talić, Senad Talić, Senad Teskeredžić, Sanija Učanbarlić, Ðulsa Ugarak, Rabija Ugarak, Juso Velagić, Muharem Velagić, Nuhan Velagić, Razija Velagić, Sadik Velagić, Sulejman Velić i Nedžad Zulić.

Ovo je samo mali, nažalost, mali "rukorad" osuđene bratije.
. . . . . . . . .
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Post by Krokodil Behko »

storm wrote: 29 Nov 2017, 20:22 Ja ne negiram tuđmanovsku politiku i poteze, osuđujem...kazne su opravdane...ali me zanima, kad je to i na koji način srbija ispala lagano iz "igre" ??!

Vrag je, kao i obično, u detaljima.
Srbi kao herojsko-junački narod, imaju taj tradicionalni običaj, da svako malo uhvate svog vođu, odsijeku mu glavu i pošalju je sultanu, u Carigrad, da mu se još malo dodvore. Nešto slično su uradili i 2000-te, kad su smijenili Miloševića, zbog sloma ideje o velikoj Srbiji i izgubljenih ratova.
Za njim su poslali i šlepere dokumentacije, kako bi bili sigurni da se dotični nikada neće vratiti u Srbiju, pa da oni mogu vladati.

Nešto slično i otprilike u isto vrijeme, dešavalo se i u HR. Na vlast dolaze Mesić i Račan i otpočinju s procesom detuđmanizacije, kako su to imenovali. Otprilike, u njihovoj eri su ova šestorica i otpremljeni u Hag. Isto tako i HR vlast je poslala dokumentaciju,. Vjerujem da je nisu imali u onolikoj količini kao Srbija, a o čemu govore i procenti počinjenih ratnih zločina (BiH i HR skupa - Srbi preko 90%)

Eh sad, u čemu je razlika, pa Srbija nije potkačena? :hm
Vjerovatno u tome, što su Mesić i Račan iskreno krenuli s procesom detuđmanizacije, pa nisu postavljali nikakve uslove za svoju saradnju, prema haškom tribunalu, nego im je imperativ bila demokratizacija hrvatskog društva.

S druge strane, novoizabrani srpski vrh, nikada nije ni imao namjeru da demokratizira srpsko društvo, pa su postavili uvjet tadašnjoj tužiteljici Carli del Ponte, da će poslati dokumentaciju, ali uz uslov da se sve ono što bi moglo inkriminirati Srbiju kao državu, jednostavno zatamni i nikada da se ne upotrijebi pred tim tribunalom, pa i pred MSP.

Epilog:
Hrvatsko se društvo, koliko-toliko, demokratiziralo, pa će se nekako iznosati s ovom presudom.
Srpsko je društvo četničko, u istoj mjeri kao što je bilo i tokom devedesetih.
Zbog pomenutog dila, propala je tužba BiH protiv Srbije, za genocid, ali i ista takva tužba HR, pošto se haški sud držao dogovora sa Srbijom.

Ali, ne mogu da se otmem utisku, da je HR namjerno involvirana zahvaljujući i aktuelnom političkom trenutku.

1. HR je članica EU i NATO i od nje se očekuje da očisti svoju prošlost.

2. HR je članica EU i NATO i od nje se očekuje dostizanje tih nekih vrijednosti.

3. HR je članica EU i NATO koja nije spremna ni na jedno od gore dvije pomenute stavke.

4. HR je članica EU i NATO koja je u najsvjetlijim manirima srpskih tradicija, u sukobu sa svim svojim susjedima

5. Ovakvu presudu dobiješ, kad te kancelarka pozove na povjerljive konsultacije, a tebi se ne dopadnu njene opservacije o BiH, pa ih namjerno pustiš u javnost (preko Čovića i za svaki slučaj u bh izdanju večernjaka), kako bi izofirao njenu politiku.

6. Ovakvu presudu dobiješ kad ti se ruski ambasador šetka u uniformi po cijeloj tvojoj državi, a ti fol u NATO paktu.

7. Ovakvu presudu dobiješ kad potpišeš međudržavni ugovor sa jednim od dva BH entiteta - za ruski groš.

8. Ovakvu presudu dobiješ kad pozoveš Putina u posjetu, a znaš da je on pod sankcijama u EU.

9. Ovakvu presudu dobiješ kad javno obznaniš da ne priznaješ odluku međunarodne arbitraže sa Slovencima.

10. Ovakvu presudu dobiješ, kad ti sto puta kažu da učiniš nešto s hercegovačkim HDZ-om i njihovim aparthejd prijedlozima zakona.

11. itd.. ima mnogo toga, treba vremena da se sve pobroji.

Što se Srbije tiče, ona je u boljoj poziciji, jer tvrdi pazar između Rusa i EU, a iz EU se trude da Vučića drže na što dužem lancu, kako bi on imao osjećaj slobode i nezavisnosti i kako bi lakše učinio ono što učiniti jednostavno MORA . priznati Kosovo i genocid u Srebrenici.

Naravno, ako neće ima i alternativa - priključenje Ruskom bloku i to bi za nas bilo još bolje, jer će u tom slučaju RS nestati za manje od jedne minute i to uz Putinov blagoslov.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Razmislicu imam li sta dodati :p , ali ovo je odlican post, Behko. :cool

Ili, kao sto onaj gore jedan rece, kada sa djavolom tikve sadis, o glavu ti se obiju.

Treba uzeti u obzir da je Srbija zbog Milosevicevih budalastina bila pod sankcijama, izgubila Kosovo i bila bombardirana. Kazne su njima itekako uslijedile.

Tako da je Behko vjerovatno u pravu.

Vjerovatno je osjecaj da tudjmanovska hrvatska politika nije dovoljno ni isticana ni kaznjena preovladao.
. . . . . . . . .
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Socrates wrote: 29 Nov 2017, 22:36 Razmislicu imam li sta dodati :p , ali ovo je odlican post, Behko. :cool

Ili, kao sto onaj gore jedan rece, kada sa djavolom tikve sadis, o glavu ti se obiju.

Treba uzeti u obzir da je Srbija zbog Milosevicevih budalastina bila pod sankcijama, izgubila Kosovo i bila bombardirana. Kazne su njima itekako uslijedile.

Tako da je Behko vjerovatno u pravu.

Vjerovatno je osjecaj da tudjmanovska hrvatska politika nije dovoljno ni isticana ni kaznjena preovladao.

Jeste, ima i to, Srbija je izgubila Kosovo, a uslovi za EU su jasni, pa čak su i zapisani u presudi MSP, po tužbi BiH protiv Srbije - za genocid:

- Srbija se proglašava krivom, za nesprečavanje genocida i nekažnjavanje njegovih počinilaca i nalaže joj se da o svemu obavjesti i educira svoje stanovništvo, putem medija i sistema obrazovanja, kao i da u političkom smislu prizna da se taj zločin desio u tim srazmjerama.
Srbija, naravno, to nikad nije učinila, ali morat će. Jednostavno će morati.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nisu ni svi Hrvati isti :jok

Anto Nobilo zadovoljno trlja ruke :trlja

Već je izjavio kako bošnjačke porodice sad mogu tužiti HR, pred njenim sudovima i tražiti odštetu.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ali, nije još sve gotovo, u vezi Srbije.

Ja zaboravio na ponovljeni proces Simatoviću i Stanišiću, a koji je u toku.
Suočeni su s optužbom za brojne zločine u HR i BiH, a kao glavnokomandujući obavještajnih službi u Srbiji, ako budu osuđeni i Srbija će znatno dobiti po nosu. Nekako, nakon ove današnje presude, miriše i to da će biti,.
Na žalost, nigdje ne piše kad će proces biti priveden kraju, a počeo je početkom ljeta, ove godine.

https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija ... 43210.html
Post Reply

Return to “Politika u BiH”