Doniranje organa

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Da li bi donirali svoje organe nakon smrti ?

DA
20
71%
NE
1
4%
ramišljao sam o tome
1
4%
nemam stav po tom pitanju
3
11%
sumnjam da bi prava osoba dobila moj donirani organ
0
No votes
neko bi unovcio moj organ
1
4%
samo svojoj najbližoj familiji
2
7%

Total votes: 28

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 23946 times
Been thanked: 10377 times
Status: Offline

Re: Doniranje organa

Post by Nice » 06 Nov 2022, 19:12

ina wrote: 06 Nov 2022, 11:47
Nice wrote: 01 Nov 2022, 17:17 Nemam karticu, ali mojima sam odavno dala na znanje da mogu darivati sve što bude valjalo kad umrem :ok
I ja. I neka me kremiraju i bace u more. Ili uz vjetar u blizini nekog drveta.
Samo neka me ne drže u vitrini :D.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25828 times
Been thanked: 26379 times

Post by ironman » 06 Nov 2022, 19:16

I ja isto.
Ovo za vjetar ,odma se sjetim Jeff Bridgesa..
dream of spring...

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 06 Nov 2022, 19:20

Nisam sigurna za vjetar :oo bolje neka me saspu u Neretvu, a tako ću dospijeti i u more :hihi

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4367 times
Been thanked: 3296 times

Post by Melek » 06 Nov 2022, 19:21

Bolje donirati za života, inače insan ostane išćil :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 06 Nov 2022, 19:25

A šta to znači?

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9716 times
Been thanked: 8353 times

Post by Zizi » 06 Nov 2022, 19:29

Ja sam bila planirala potpisati donorsku karticu, međutim, odustala sam nakon čitanja o slučajevima kada umalo liječnici nisu ubili osobe koje su donori, jer nisu dobro provjerili - kod tih ljudi nije bila nastupila moždana smrt. Slučajevi su iz USA.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 06 Nov 2022, 19:31

Zizi wrote: 06 Nov 2022, 19:29 Ja sam bila planirala potpisati donorsku karticu, međutim, odustala sam nakon čitanja o slučajevima kada umalo liječnici nisu ubili osobe koje su donori, jer nisu dobro provjerili - kod tih ljudi nije bila nastupila moždana smrt. Slučajevi su iz USA.
E zamisli tek kod nas ako Asim ceka Srce
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9716 times
Been thanked: 8353 times

Post by Zizi » 06 Nov 2022, 19:32

insomnia wrote: 06 Nov 2022, 19:31
Zizi wrote: 06 Nov 2022, 19:29 Ja sam bila planirala potpisati donorsku karticu, međutim, odustala sam nakon čitanja o slučajevima kada umalo liječnici nisu ubili osobe koje su donori, jer nisu dobro provjerili - kod tih ljudi nije bila nastupila moždana smrt. Slučajevi su iz USA.
E zamisli tek kod nas ako Asim ceka Srce
I to mi je palo na pamet.

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh » 06 Nov 2022, 19:58

jos odes vikendom na kosovo...

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh » 06 Nov 2022, 20:01

svijet je losa familija.
opasan je to tastament.
jer mnogi cekaju da umrete.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 06 Nov 2022, 20:02

Nekad sam u nekom članku čitala da ni donorska kartica nije garant za darivanje organa već i pored toga porodica mora dati pristanak. Koliko je to tačno, ne znam

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9751 times
Been thanked: 11486 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 05 Dec 2022, 10:41

U FBiH prijatelj prijatelju još ne može donirati organ, zašto je to tako?

Image

Do 2017. godine donori organa mogli su biti samo otac, majka, brat, sestra i supružnici. Izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u Federaciji BiH, za koje se Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH izborilo prije pet godina, doniranje organa produženo je do četvrtog koljena.

No još prijatelj prijatelju u FBiH ne može donirati organ. Udruženje je do sada u nekoliko navrata pokretalo inicijative, ali su, kako kaže Tomislav Žuljević, predsjednik, nailazili na barijere jer se spominjala trgovina organima.

Čeka se konstituisanje vlasti

Jedna takva inicijativa, da se radi na unakrsnim transplantacijama, a koja je prema riječima Žuljevića podržana u oba doma Parlamenta FBiH, pokrenuta je i preko Majre Dautbegović, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

- No onda su došli izbori, pa sad čekamo da se konstituiše vlast. Nedavno sam po tom pitanju razgovarao i sa nadležnima u Federalnom ministarstvu zdravstva koji su nas podržali, pa se nadamo da će oni kao predlagači, čim se steknu uvjeti za to, izaći pred Parlament da se uvrsti u zakon da i prijatelj prijatelju može donirati organ - pojašnjava Žuljević.

No zakon ne radi transplantacije, nego ljudi! Zbog toga se u Udruženju previše ne raduju jer u kliničkim centrima živi donori mjesecima, kako kažu, čekaju da daju organe.

- Dobro je imati zakon, koji jeste alat, ali ako ga ne koristite, onda on ništa ne vrijedi. Nažalost, mi svjedočimo tome da naši zdravstveni centri rade jako malo transplantacija - ističe Žuljević.

Kaže kako bi onima koji čekaju na doniranje organa puno značilo omogućavanje da i prijatelj prijatelju donira organ.

- To bi jednostavno bio spas za mnoge koji čekaju transplantaciju. Puno je porodica koje u rodbini nemaju potencijalnog donora u smislu zdravlja, jer bubrežne bolesti su često genetski predodređene. Ako otac ili majka imaju tu bolest i djeca će je imati. To ih sprečava da budu donori. Osim toga, svaka osoba koja izrazi želju da daruje bubreg ili dio jetre bez ikakve naknade dobro je došla. Puno je situacija gdje ljudi decenijama zajedno rade, ti se ljudi toliko srode i postanu više od porodice. Ali kad neko svom kolegi želi donirati bubreg on to ne može zbog zakonskih prepreka. Ne biste vjerovali koliko je takvih ljudi. S obzirom na to da imamo jako malo kadaveričnih transplantacija, nama je svaki živi donor vrijedan zlata, bio on iz familije ili ne. To je u zemljama Evropske unije normalna stvar. Ako to ima Hrvatska, zašto ne bi imala i BiH - naglašava Žuljević.

U BiH je oko 3.000 osoba na dijalizi, od toga u FBiH njih oko 2.000. Oko 220 ih čeka na transplantaciju bubrega, 30-ak na transplantaciju jetre i 25 transplantaciju srca. No prema riječima Žuljevića, te su brojke puno veće jer se mnogi i ne prijavljuju na listu za transplantaciju upravo zato što nemaju nade da će jednom dobiti poziv.

450 dana bez kadaverične transplantacije

A kako bi je i imali pored podatka da je u FBiH prošlo skoro 450 dana od zadnje kadaverične transplantacije.

- Od 2.000 dijaliznih pacijenata, njih čak 700 bi mogli biti transplantirani. Nezadovoljstvo pacijenata polako dostiže kulminaciju. Ne spominjem stalno kadaverične transplantacije onako, jer su one pravi izvor organa. U Hrvatskoj je čak 95 posto svih transplantacija sa preminulih osoba, samo pet posto sa živih donora. Šta mogu očekivati oni koji čekaju transplantaciju jetre, ako nemaju živog donora, ti ljudi će umrijeti. U ništa boljoj situaciji nisu ni oni koji čekaju srce - ističe Žuljević.

U Udruženju navode kako je u FBiH u ovoj godini urađeno ukupno 10 transplantacija bubrega, i to šest u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla i četiri u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ne žele kriti podatke iako, kako kažu, imaju pritisak sa UKC Tuzla da se ne objavljuju brojke o transplantacijama.

- Upravo sam se ubratio direktoru UKC Tuzla sa riječima da naša komunikacija nikada nije bila lošija i da će Udruženje iznositi podatke koje zna bez obzira što nam oni to ne dozvoljavaju. Jučer sam kontaktirao i Centar za transplantacijsku medicinu koji uopće nema podatke za zadnja dva mjeseca sa kliničkih centara. Ne znam razlog zbog kojeg klinički centri ne žele da javnost zna koliko je urađeno transplantacija, pogotovo mi nije jasno zašto je tu najglasniji klinički centar koji je uradio najviše transplantacija. Mislim da je to pogrešan put jer svaka transplantacija daje nadu drugim pacijentima da će i oni doći do donora i biti transplantirani. Osim toga, to je uspjeh i naših ljekara, a Udruženje sa nestrpljenjem čeka pozitivnu informaciju da je objavi - zaključuje Žuljević.

Faktor

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1742 times

Post by Kai » 05 Dec 2022, 16:47

Kad umrem nek vaade sve i doniraju ako ce nekome zivot spasiti. Bas gledam neku emisiju na nacionalnoj geografiji kako su egipcani cuvali cuvali organe poslke smrti u cupovima uz tijelo a jedino srce ostavljali u tijelu.
Vragolasto..:zao

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9751 times
Been thanked: 11486 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 04 May 2024, 09:40

DONORSKA MREŽA U BIH PRED GAŠENJEM: "Čak dvadeset puta je veća šansa da će nam trebati transplantacija nego da ćemo donirati organ"

Image

Nakon što su na nedavno održanoj utrci za Svjetski dan bubrega članovi Udruženja transplantiranih i dijaliziranih pacijenata Kantona Srednja Bosna upozorili na zastoj kad su u pitanju transplantacije u Federaciji BiH, a u međuvremenu je na kliničkim centrima obavljeno nekoliko takvih zahvata, članovi Udurženja danas upozoravaju da je donorska mreža u Federaciji pred kolapsom.

Naime, Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženje transplantiranih i dijaliziranih pacijenata FBiH kazao je kako je projekt donorske mreže prepušten sam sebi, bez podrške nadležnih.
"Evo, baš ovih dana vodimo borbu da donorska mreža opstane, ona je u BiH pred gašenjem, zato što nije prepoznata od institucija i ustanova. Finansira se kako zna i umije, uglavnom na kapaljku, a donorska mreža je zapravo ta koja treba raditi i podizati svijest o važnosti donacije i transplantacije organa prije svega velikim kampanjama.

Priča o donorstvu i transplantaciji mora ući u svaki stan, kuću, ulicu. Zašto je to tako? Zato što smo mi svi prije svega primatelji organa, pa tek onda donori. Čak 20 puta je veća šansa da će nam trebati transplantacija nego da ćemo biti darivatelji. Moramo se zamisliti nad tom činjenicom. Mi kad dođemo u tešku situaciju tek onda vidimo u kakvoj je situaciji BiH kad je u pitanju transplantacija, a o tome moramo na vrijeme razmišljati", kazao je Žuljević.

Sve dok je situacija ovakva, dodao je, BiH ne može ni razmišljati pridruživanju Eurotransplantu, najvećoj svjetskoj mreži razmjene organa.

"Prošle godine imali smo dva preminula donora, ove godine imamo jednog, to je jako malo. Trebali bismo imati sigurno 20 do 30 preminulih donora, kadaveričnih transplantacija, kako bismo uopće mogli aplicirati za ulazak u Eurotransplant. Dakle, možemo imati sve zakonske regulative, pa i ministarstvo na nivou države, ali bez većeg broja kadaveričnih transplantacija mi ne možemo razgovarati o ulasku u Eurotransplant", rekao je Žuljević.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 04 May 2024, 09:45

Treba raditi na širenju mreže donora

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 04 May 2024, 14:24

Tuzla ima vrhunske ljekare koji vrse presađivanje nekih organa,ali samo ako se pojavi slučaj iz donorske mreze,ali to je veoma rijetko,jedan ili dva godišnje.U Zenici su prije nekoliko dana ljekari iz TUZLE presadili jetru i rožnjaču.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Post Reply

Return to “Zdravlje”