Doručak
- Jonas
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 448 times
- Status: Offline
Re: Doručak
Svejedi ne jedu zdravo i izbalansirano, i nitko o tome ne vodi racuna. Oni se jos ponose time. Na duge staze sigurno gube bitku.
Danas je jednostavnije biti vegan jer je izbor hrane mnogo veci nego prije pet godina. Isto tako, vitamin B12 ne predstavlja nikakav problem. (Kad pomislim da mnogi moraju uzimati hrana bez glutena, onda mi vitamin B12 [Krokodil Behko] ne predstavlja nikakav problem. Imamo veliki izbor hrane.
Ja rijetko jedem u restoranima. Radije cu sam sebi skuhati, nego otici u neki restoran, pogotovo u Bosni.
U restoranima moze se uzeti salata, grah bez slanine ili kobasice i sl. Ili, „ja sam vegan/vegetarijanac, sta mi preporucijete za jelo?“
Ja i nemam bas neku zelju za mesom, vec suprotno puno vise mi pase biljna prehrana, iako nisam vegan u svim aspektima. Promjene omogucuju organizmu da se privikne na novi nacin prehrane.
Danas je jednostavnije biti vegan jer je izbor hrane mnogo veci nego prije pet godina. Isto tako, vitamin B12 ne predstavlja nikakav problem. (Kad pomislim da mnogi moraju uzimati hrana bez glutena, onda mi vitamin B12 [Krokodil Behko] ne predstavlja nikakav problem. Imamo veliki izbor hrane.
Ja rijetko jedem u restoranima. Radije cu sam sebi skuhati, nego otici u neki restoran, pogotovo u Bosni.
U restoranima moze se uzeti salata, grah bez slanine ili kobasice i sl. Ili, „ja sam vegan/vegetarijanac, sta mi preporucijete za jelo?“
Ja i nemam bas neku zelju za mesom, vec suprotno puno vise mi pase biljna prehrana, iako nisam vegan u svim aspektima. Promjene omogucuju organizmu da se privikne na novi nacin prehrane.
- Jonas
- Aktivni forumaš
Jutros za dorucak ...
→ 1 salica espresso kave [kava u zrnu] sa biljnim mlijekom od pira i badema
→ 2 case vode
→ 1 zlica ulja crnog kima
→ 2 snite kruha iz zitarica, integralni kruh (domaci)
→ 1 namaz od hrena
→ 1 domaci namaz
→ 1 mrkva
→ 1 kruska
→ 2 rotkvice
→ 1 bijeli luk, jedan rezanj cesnjaka
→ 2 case vode
→ 1 namaz od hrena
→ 1 domaci namaz
→ 1 mrkva
→ 1 kruska
→ 2 rotkvice
Jonas wrote:Jutros za dorucak ...
→ 2 case vode
→ 1 namaz od hrena
→ 1 domaci namaz
→ 1 mrkva
→ 1 kruska
→ 2 rotkvice
-kako konzumiras?

--interesuje me - znam da ga je dobro jesti --ja to vise ne mogu -- ali za dorucak -mi izgleda zestokoMirelam wrote:Pa valjda zvace![]()
Ne vjerujem da je intravenozno ili nedaj Boze ...

- Jonas
- Aktivni forumaš
Jedem sirov (tako se najbolje mogu sacuvati svi njegovi korisni sastojci). Ako se kuha, onda se vazne hranjive tvari i vitamini gube.SPINERKA wrote:Jonas wrote:Jutros za dorucak ...
→ 2 case vode
→ 1 namaz od hrena
→ 1 domaci namaz
→ 1 mrkva
→ 1 kruska
→ 2 rotkvice
-kako konzumiras?
PS: Isto se odnosi na crveni luk.
Jonas je napisao/la:
-Oh , ok.Jedem sirov (tako se najbolje mogu sacuvati svi njegovi korisni sastojci). Ako se kuha, onda se vazne hranjive tvari i vitamini gube.
PS: Isto se odnosi na crveni luk.
..Koliko mi je poznato u SVICARSKOJ postoji zakon, da osobe koje rade , bijeli luk mogu konzumirati -petkom i subotom. Zbog poznatog razloga.
Nije mi poznato sta Njemci rade?
U Americi mi takodje nije poznata neka zabrana , ali generalno vode racuna da ne 'ugroze' teritoriju oko sebe.

- uvijek_kontra
- zmajček
- Mood:
- Has thanked: 3631 times
- Been thanked: 3556 times
Ufffffff, finih cevapa. 

„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- uvijek_kontra
- zmajček
- Mood:
Da je Rum ovdje, rekao bi: dorucak i to odlican. 

„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9395 times
- Been thanked: 11155 times
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40376 times
- Been thanked: 26502 times
Dabomeuvijek_kontra wrote:Da je Rum ovdje, rekao bi: dorucak i to odlican.
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1620 times
- Been thanked: 3025 times
Kajmak i jaja.
Hljeb naravno.
Hljeb naravno.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- uvijek_kontra
- zmajček
- Mood:
Rum.. 
Ja u zadnje vrijeme jedem integralni kruh/toast,
maslac, zdenka sir.. nekad uzmem pastetu da
nije svaki dan isto.
@green..

Ja u zadnje vrijeme jedem integralni kruh/toast,
maslac, zdenka sir.. nekad uzmem pastetu da
nije svaki dan isto.

@green..

- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Šta ljudi širom svijeta jedu za doručak?

U zemljama kao što su Španija, Francuska i Italija doručak se sastoji od tosta ili nekog peciva i šolje jake kafe. U Kini je to proces poput večere gdje trpeza puna.
Kina

Tradicionalni doručak razlikuje su u dijelovima ove zemlje, ali kombinacija pečenih štapića od tijesta i toplo mlijeko do soje je najčešći kod miliona Kineza. Popularne su i tople supe te i male porcije kineskih jela.
Australija

Australci vole Vegemite - smeđu pastu napravljenu od mješavine začina i povrća i mogu je jesti svaki dan. Jedu i mnogo voća.
Brazil

Jaka kafa i mlijeko uz tanjir pun hljeba, sira i šunke. Jutarnje jelo im je i supa napravljena od crnog graha i različitog mesa.
Kolumbija

Palačinci od kukuruza s puterom ili jajima, mesom i šunkom omiljeno je jelo Kolumbijaca.
Kuba

Tost s puterom uz kafu s mlijekom.
Engleska

Doručak u ovoj kraljevskoj zemlji uključuje jaja, kobasice, slaninu, grah, gljive i kuhani paradajz. Naravno, uz to ide tost.
Francuska

Tradicionalna doručak sastoji se od kafe, francuskog hljeba ili kroasana. Poput Kubanaca hljeb ili pecivo umakaju u kafu.
Njemačka

Svjež hljeb, hladna mesa, lokalni sirevi, puter i džem uz kafu ili čaj.
Indija

Razlikuje se od regije do regije, ali skoro svugdje se serviraju tanjiri s malim posudicama u kojima se nalaze razna jela. Tradicionalni tanki hljeb poput palačinke i riža su obavezni.
Italija

Mnogi Italijani počinju jutro kapučinom i kroasanom sa džemom ili čokoladom.
Meksiko

Popularna su jela poput chilaquilesa i huevos rancheros što su mnogo jaka jela. Opcija za laganiji doručak su im pecivo i kafa.
Japan

Miso supa, kuhana riža, povrće i proteini poput ribe ili japanskog omleta sadržaj su tradicionalnog doručka ove istočne zemlje.
Rusija

Mali palačinici napravljeni od kefira i brašna punjeni sirom veličine biskvita.
Turska

Sastoji se od hljeba, sireva, putera, maslina, jaja, paradajza, krastavac, džema, meda i kajmaka. Obavezan je turski čaj.
Španija

Francuski hljeb sa paradajzom, tost sa margarinom ili ribanim paradajzom. Mnogi restorani nude ovo kao glavni doručak.
Koreja

Riža, supa, kimchi, riba ili teletina, te ostaci od večere.
Jamajka

Ackee, vrsta voća koje izgleda poput umućenih i malo ispečenih jaja, najdraži je doručak ove nacije. Uz to koriste slanu ribu, svježe povrće i pečene bokvice.
Švedska

Otvoreni sendvič sa ribom, hladnim jajima, sirom ,majonezom i povrćem poput krastavac i paradajza.
SAD

Jaja na oko, krompir, slanina ili kobasice zajedničko je svim regijama. Uz to idu slani ili slatki palačinci.
klix.ba
Re: Šta ljudi širom svijeta jedu za doručak?

aha

dodaci kada je neki praznik

- Vjetar
- Forum [Bot]
- Been thanked: 24 times
Re: Šta ljudi širom svijeta jedu za doručak?
Engleski doručak je užasan, iz moje perspektive
Da se nadovežem na ovu temu sa jednim problemom sa kojim se stalno susrećem - šta jesti na zapadu, ako ne jedeš svinjetinu. Možda ne zvuči kao neki problem, jer je ponuda većinom jako raznolika, pa se pretpostavlja (ja sam nekoliko puta bio u situaciji da budem gladan cijeli dan, jer se ispostavilo da je pretpostavka majka svih zajeba) da će već nešto se naći odgovarajuće. Ali, nerijetko je skoro pa nemoguće pronaći hranu koja ispunjava taj jedan kriterij. Pržili su mi jaja za doručak na ploči zajedno sa slaninom, što ja nisam htio ni pomirisati, stavljaju ili slaninu ili šunku u skoro svaku moguću prehrambenu kombinaciju (možda mi se samo učinilo tako
). Nekoliko puta su mi pripremili sendviče ili burgere koje sam mogao izabrati kao goveđu opciju umjesto svinjetine, i onda otvorim sendvič i preko uredno spremljenog goveđeg burgera stoji listić slanine
Slomiš se prethodno objašnjavajući osoblju restorana šta nećeš da ti se dodaje, zbog ukusa, u ono što hoćeš da jedeš
Naravno, postoje mnogi arapski i turski restorani i slična mjesta gdje možeš bez tih bojazni jesti, ali je zaista problem u ostalim objektima. A ipak, nema svugdje tih orijentalnih, a i ne želiš uvijek tamo.
Ja ba, primjer iz aviona Austrian airlines - jako dug let i stjuardese uredno svima dijele jedinu vrstu sendviča koje poslužuju - sa šunkom i sirom. Oko mene je bilo bar još desetero non-porkera i svi su samo odložili sendviče, koje su ljubazne stjuardese uredno pokupile poslije. Smatrao sam to jako bezobraznim od strane te kompanije, obzirom da prevoze putnike različitih nacionalnosti, pogotovo na dugim letovima i da bi upravo zbog toga morali i posluživati neke neutralne obroke.
Sorry Mala ako sam skrenuo sa teme

Da se nadovežem na ovu temu sa jednim problemom sa kojim se stalno susrećem - šta jesti na zapadu, ako ne jedeš svinjetinu. Možda ne zvuči kao neki problem, jer je ponuda većinom jako raznolika, pa se pretpostavlja (ja sam nekoliko puta bio u situaciji da budem gladan cijeli dan, jer se ispostavilo da je pretpostavka majka svih zajeba) da će već nešto se naći odgovarajuće. Ali, nerijetko je skoro pa nemoguće pronaći hranu koja ispunjava taj jedan kriterij. Pržili su mi jaja za doručak na ploči zajedno sa slaninom, što ja nisam htio ni pomirisati, stavljaju ili slaninu ili šunku u skoro svaku moguću prehrambenu kombinaciju (možda mi se samo učinilo tako

Naravno, postoje mnogi arapski i turski restorani i slična mjesta gdje možeš bez tih bojazni jesti, ali je zaista problem u ostalim objektima. A ipak, nema svugdje tih orijentalnih, a i ne želiš uvijek tamo.
Ja ba, primjer iz aviona Austrian airlines - jako dug let i stjuardese uredno svima dijele jedinu vrstu sendviča koje poslužuju - sa šunkom i sirom. Oko mene je bilo bar još desetero non-porkera i svi su samo odložili sendviče, koje su ljubazne stjuardese uredno pokupile poslije. Smatrao sam to jako bezobraznim od strane te kompanije, obzirom da prevoze putnike različitih nacionalnosti, pogotovo na dugim letovima i da bi upravo zbog toga morali i posluživati neke neutralne obroke.
Sorry Mala ako sam skrenuo sa teme