Sve ok, ali da li stvarno mislis da Srbija (i Hrvatska koju iz nekog razloga stalno zaobilazite kao prijetnju) ce mirno gledati na bilo kakvu promjenu njihovog interesa u BiH? Nadam se da znas sta je bilo prije trideset godina, a bogami da citas i danasnje vijesti..Krokodil Behko wrote: 26 Nov 2021, 15:55General War wrote: 26 Nov 2021, 12:19
A kako ces ubjediti milion ljudi da su manjina naspram milion i po i to da se nategne dobrano dijaspora?
Rat je opcija kada si siguran da pobjedis, sta ces ako izgubis?
Pa nije to baš sve tako.
Upravo srpski demografi kažu, da Srba ukupno u BiH ima oko 900K. Hrvata rezidentnih, oko 300K, kaže katolička crkva. Ovo nije propaganda.
S druge strane, da nije bilo završnog čina holokausta, u 2013. godini i da nije brisano oko 150K Bošnjaka iz dijaspore, istih bi bilo oko 1.9 miliona. Istina, iseljavaju se i Bošnjaci, ali nije to tako obimno kao kod ostalih, osim ako će nam referenca biti Dnevni Avaz.
U ovom trenutku, Bošnjaka je bez obzira na sve i pored tih brisanja, oko 55% u BiH.
Bošnjaka živorođenih i prvačića, bez obzira na sve, već nekoliko godina u nizu -60-61%.
Znači, onih 55% će rasti, kad ova djeca uđu u fertilni dio populacije i to se ne može zaustaviti ničim, osim novim ratom. Naravno da ga planiraju. Pa prema tome, ne vidim ništa loše u tome, da i mi planiramo rat. I sam si rekao, da nam je organizacija 92. bila na nuli. Makar nema Alije i Čengića, da nam sve upropaste, a vjeruj da neće biti ni novog Cace, jer ova sad omladina po Sarajebu, sve ti je to pirsirano i feminizirano u pm.
Vjeruj, ta milionoglava amaterijalna avet, zvana Apis, neće stati. Potpuno je besmislena, bez teritorijalnih pretenzija, ubistava, pljački i progona. Srbija se neće promijeniti, dok je neko ne zakuca u zemlju. Ja ne vidim tu političku snagu, koja bi kod njih mogla napraviti zaokret, a da ima podršku makar 5% glasača.
Ne znam koliko si čitao, ove teme mogu biti i poduboke. Ovdje je riječ o zasebnom mentalitetu, koji odbija modernizam, odbija Evropu i prema istima se ponaša nekako handkeovski i mizantropski. Nihilistički poništava moderne vrijednosti, da bi poništio samo vrijeme u kojem živi, kao i vrijeme koje je proteklo od tačke gdje su zapeli, do sada, a zapeli su oko sredine 19. vijeka.
Oni dijelovi Srba izvan Srbije, pošto su najizloženiji modernizmu, obavezno se pozivaju na svesrpsko jedinstvo, kobiva da se odupru neprijateljima (koje usput sami proizvedu) , a zapravo se odupiru modernim tokovima i vrijednostima. Ovo će logično, prestati tek i kad zadnji Srbin izvan Srbije, napusti tu zemlju. Nestali su u HR i na Kosovu, idemo dalje. To je jednostavno tako. Sve stvari koje teku u BiH, teči će sve dok ne isteknu do samog kraja.
Rat se ne vodi sa procentima vec sposobnim politicarima i jos sposobnijom vojskom a ne sa natalitetom...mada i to nije neka mjera u danasnjim vremenima.
JBT, Dzeku kojeg je bosna smatrala i dizala u nebesa primi Hrvatsko drzavljanstvo (znam radi nekretnina) ali zar to nesto ne govori? Da sve ima svoju cijenu.
Ljutio se ti meni ili ne...Ali srbi i bosnjaci i ostali cukile na ovim prostorima su jedno pleme i jedan narod...sve sto kazes za njih ja cu ti naci primjer kod tebe. Nepotrebno je ulaziti u takve konstatacije jer karakter ne odredjuje pripadnost grupi vec uticaj grupe na pojedinca.