HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3907 times
Been thanked: 2942 times
Status: Offline

Re: Provjerava se kupovina Čovićevog audija

Post by Pasaga » 01 Feb 2016, 13:18

:pusi ...opet ti....
...haj ti popi jednu kahvu.....nece ti naskodit...
zovi onog ..miralema...
jesil vidila kako se fino smije...... :cvijece
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 01 Feb 2016, 13:22

Pasaga wrote::pusi ...opet ti....
zovi onog ..miralema...
:D. -upravo pijem :jutarnja

ima i za tebe ...

ne budi tako mrzovoljan..
Image

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3484 times

Post by Chloe » 01 Feb 2016, 13:35

storm wrote:Skroz ste otišli s teme...
Fotografija tog audija iz članka, jasno se vidi, da je iz salona i sasvim je nebitna.
Ne poštuju se procedure ( koje su ti sami korisnici donijeli, ozakonili)
Ne poštuju se limiti, pljunu hladno narodu u obraz.
Da su neki frajeri, pa da barem za taj novac, nabave vozilo na električni pogon.. To bi bila poruka naprimjer..
@Storm, ako Muzej javnih nabavki nije narod natjerao da drekne, a guzonje da se zacrvene čemu komentari na forumu.
Preko toalet papira, preko službenih auta do milionskih tendera, sve je štela, mimo proceduri, krađa ... samo do kad ovako???
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 01 Feb 2016, 13:38

SPINERKA wrote:
Pasaga wrote::pusi ...opet ti....
zovi onog ..miralema...
:D. -upravo pijem :jutarnja

ima i za tebe ...

ne budi tako mrzovoljan..
..ma....mozzzeeee....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9678 times
Been thanked: 11420 times

Re: HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Post by Krokodil Behko » 04 Aug 2016, 09:43

Pozadina lažnje ljutnje: Šta je, ustvari, pravi razlog Čovićevog nedolaska na sastanak sa Izetbegovićem?!

Lider HDZ BiH Dragan Čović kao razlog "ljutnje" zbog dogovora o Mehanizmu koordinacije koji je u nedjelju postignut u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunera Vigemarka, navodi da su lideri SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik odstupili od dogovora postignutog dva dana prije razgovora u restoranu Barka, te da je sve urađeno na štetu hrvatskog naroda i da je "izostavljena jedna razina vlasti-kantoni", piše novinska agencija Patria.

Čović se stoga sinoć nije pojavio na sastanku dogovorenom sa Izetbegovićem u Konjicu, na što je on poručio da se SDA može ovo uraditi samo jednom, u prijevodu prevariti, što je lider HDZ-a i uradio. Odnosi između dvije stranke potpuno su sada narušeni, a kako će se to odraziti na daljnje funkcioniranje vlasti na svim nivoima, ostaje upitno. Da li će doći da krize, raspada koalicije, blokada?

Sve opcije su sada otvorene.

Više nego očigledno je da je Čović odlučio zaustaviti evropski put BiH. On, koji je 15. febraura ove godine u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH požurio u Brisel da preda nekredibilnu aplikaciju BiH za dobijanje kandidatskog statusa, otkrio je sada svoje pravo lice. Evropa ga ne zanima, već isključivo njegova politička strategija.

Dokazao je da se u proteklih dvije godine u ovoj zemlji sve odvijalo po njegovim političkim željama i planovima jer je do sada bio "mirotvorac", spajao i mirio međusobno Bošnjake, spajao Bošnjake i Srbe, prodavao se kao "Europljanin i intelektualac", da je on taj koji je razbijao i pravio nove koalicije od kantona do Federacije BiH, izbacio DF a uveo SBB u igru, iza leđa koalicionim partnerima SDA i SBB pregovarao sa Dodikom po raznim kafanskim destinacijama, igrao se sa Popisom stanovništva...

I uz to, kako je to prije 20-ak dana izjavio, u zadnje vrijeme najmanje 10-ak puta Dodik i on razgovarali su sa šefom slovačke bh. diplomatije Miroslavom Lajčakom, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom. Na ovo niko nije reagirao, niti se zapitao zašto baš on i Dodik sa Lajčakom se sastaju i da li se upravo u tim sastancima krije odgovor i prava pozadina blokade evropskog puta. I o čemu su zapravo razgovarali.

Mijenjanje teksta poglavlja 2 i 3 Sporazuma o mehanizmu koordinacije koji je usvojen u januaru ove godine na Vijeću ministara BiH, a potom njemu poslužio za ličnu promociju da ode u Brisel i preda aplikaciju naše zemlje predstavljajući je kredibilnom (što se pokazuje sada da je sve bio politički igrokaz), samo je izgovor za blokadu evropskog puta BiH.

Čak i neznatno izmjenjenim tekstom poglavlja na koja se on poziva u svojim dopisima upućenim čelnicima Evropske unije, niko ne dovodi u pitanje ulogu kantona. Da je dogovoreni Mehanizam koordinacije dobar za ovu zemlju, i da nije na štetu ni jednog od naroda, dokaz je što su svi evropski zvaničnici, kako u Briselu tako i u BiH podržali dogovor Izetbegović-Dodik.

Lideri SDA i SNSD jasno su definirali Poglavlje VI koje se odnosi na sastav delegacije BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka.

Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim razinama obvezne osigurati prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije.

Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definirano sporazumom „obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i kantona, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog u sporazumu.

Ovim je otklonjena bilo kakva mogućnost da neko da li da državnog, entitetskog ili kantonalnog nivoa, svojim nedolaskom na sjednice blokira usvajanje odluka. Stoga je jasno, da Čovićeva halabuka uopće nije vezana za Mehanizam koordinacije, već ima posve drugu pozadinu.

U nastavku pročitajte tekst Sporazuma Mehanizma koordinacije usvojenog u januaru ove godine, na temelju čega se jasno vidi da ono što su detaljnije razradili (neznatno) lideri SDA i SNSD, a to su stavke u poglavljima 2 i 3 koji su Čoviću "trn u oku", samo ne izostavlja ulogu Vlade RS u odlučivanju o bitnim pitanjima za BiH na putu ka EU, i otklanja bilo kakvu mogućnost blokada ili preglasavanja.

Tekst Sporazuma Mehanizma koordinacije

(Nap.ba

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Re: HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Post by Pasaga » 04 Aug 2016, 10:50

Malo macku govedja glava...
Ponajprije on hoce da bude sigur u svojoj zamisljenoj avliji.
Ovo mu je doslo ko kec na desetku...idealna alatka kojom bi pritisnuo
Bosnjacku stranu o trenutnim desavanjima u Mostaru.
Prije koji dan,americki i evropski ambasadori su bili ogorceni upravo ponasanjem hrvatske strane u tim pregovorima.

:kafa
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

HDZ BiH poslao pismo svojim dalekim rođacima

Post by Krokodil Behko » 14 Aug 2016, 10:11

Image
Bliže se izbori, a premda kampanja još uvijek zvanično nije počela, tu i tamo mogu se primijetiti stidljive najave na granici pravilnika Centralne izborne komisije.

Neki su uveliko zaletjeli svoju propagandnu mašineriju, a ispod šinjela se vrte poruke, proste i koncizne, nude se razlozi - zašto glasati baš za nas. Jednu takvu poruku ili bolje reći čitavo pismo, dobijaju posljednjih sedmica sarajevski Hrvati.

Otvoreno pismo Dražena Trlina, predsjednika Županijskog odbora HDZBIH Vrhbosna, poziva Hrvatice i Hrvate Sarajevske županije da glasaju i tako iskoriste ''prigodu da se Hrvati potvrde kao hrvatska zajednica u Sarajevskoj županiji''.

U pismu se birači pozivaju da podrže kandidate HDZ u sarajevskim općinama uz poruku - Mi vas nećemo iznevjeriti.

Predsjednik najveće stranke sa hrvatskim predznakom Dragan Čović je jednom prilikom izjavio kako su svi Hrvati koji su ostali u Sarajevu ili glupi ili nesposobni.

Stoga čudi kako se svaki put pred izbore Čovićev HDZ BiH sjeti „glupih i nesposobnih“ Hrvata Sarajeva, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ostalo 13.607, za 10.637 manje u odnosu na 1991. godinu, a za odlazak Hrvata iz Sarajeva, kao i egzodus sa prostora Republike Srpske, najviše „zasluga“ pripada upravo politici HDZ-a.

(SB)

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: HDZ BiH poslao pismo svojim dalekim rođacima

Post by dr laganini » 14 Aug 2016, 10:12

..i ja sam čuoi da ih je hdz protjera iz sarajeva :hihi

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce » 14 Aug 2016, 10:31

dr laganini wrote:..i ja sam čuoi da ih je hdz protjera iz sarajeva :hihi
Sarajlije nisu sigurno.

Bilo je samo obrnutih slucajeva u stolackoj Zeljezari, Dretelju i Heliodromu, upravo zahvaljujuci HDZ-u.

-Sarajka
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 14 Aug 2016, 10:34

Komedija... Mi Vas nećemo iznevjeriti :grana
ili tragedija
Habibti, ya nour el - ain... :srce

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Aug 2016, 10:36

Lavlje_srce wrote:
dr laganini wrote:..i ja sam čuoi da ih je hdz protjera iz sarajeva :hihi
Sarajlije nisu sigurno.

Bilo je samo obrnutih slucajeva u stolackoj Zeljezari, Dretelju i Heliodromu, upravo zahvaljujuci HDZ-u.

-Sarajka
Pa evo dovoljno da se pogleda samo one općine koje su komplet potpale pod muslimansku kontrolu i u kojima je danas broj Hrvata malte ne ništavan.

Konjic - 11500 Hrvata
Bugojno - 16000 Hrvata
Kakanj - 16500 Hrvata
Vareš - 9000 Hrvata
Travnik - 26000 Hrvata od toga ih je možda eto 13000 ostalo (ovo iz glave pišem)

Dakle to je već 66000 Hrvata a od tih 66000 ako ih se 10000 vratilo danas dobro je. A gdje su još oni iz ostalih sela iz drugih općina koji su morali napustit ognjišta zbog agresije. Zatim tu je još 22500 Hrvata u Zenici koji se također nisu dobro proveli. Ne vjerujem da je brojka baš 170000 jer po tome bi nas bilo danas skoro manje od 400 000 ali da je brojka premašila 100 000, ne sumnjam da je.

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 872 times

Post by Sheval » 14 Aug 2016, 10:45

Evo sranja...jos kad Nole uleti sa Prebilovcima...Rus sa Kninom...gotovo je :pusi

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Aug 2016, 10:46

..ma ne pada mi na pamet reć da je sda raselio hrvate..jebiga svak je nosio dio odgovornosti a normalno je da je svak ima svoju političku opciju koja je vjerojatno imala i dobre i loše procjene..

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce » 14 Aug 2016, 10:51

Sheval wrote:Evo sranja...jos kad Nole uleti sa Prebilovcima...Rus sa Kninom...gotovo je :pusi
Ma nema sranja. Rat se nije zavrsio - samo u pojedinim glavama. Da su se pitale osobe poput mene tog gnusnog i bizarnog rata nikad ne bi niti bilo.

Postoji samo jedan 'problemcic' - ovakvi poput mene se niti dan-danas ne pitaju.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Aug 2016, 10:54

..a ko je pametan za rat..al opet se dogadja i dogadjat će se nažalost..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 Aug 2016, 10:55

Sheval wrote:Evo sranja...jos kad Nole uleti sa Prebilovcima...Rus sa Kninom...gotovo je :pusi

Moram proguglati te Prebilovce. :hm

Laganini, čini mi se da smo već bili u ovoj diskusiji i da se nisi proslavio.
Nemam sad vremena, ali ću do kraja dana, baš uporediti cifre, uzeti u obzir depopulaciju stanovništva i sl. Vidjet ćemo.
Možda nisi znao, ali i Bošnjaka je u SA manje, nego što je bilo prije rata :plavi

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Aug 2016, 10:57

..ko i hrvata u ljubuškom vjerojatno..i što to dokazuje..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 14 Aug 2016, 11:00

dr laganini wrote:..ko i hrvata u ljubuškom vjerojatno..i što to dokazuje..
...to nemogu da vjerujem...
kako...?
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 Aug 2016, 11:02

dr laganini wrote:..ko i hrvata u ljubuškom vjerojatno..i što to dokazuje..
To dokazuje, da ne možeš upoređivati apsolutne cifre, pošto je došlo do depopulacije.
Treba to detaljnije izračunati, pa izvući procente i sl.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Aug 2016, 11:04

..al depopulacija je u razdoblju 91-95 pa i dalje uvjetovan ratnim zbivanjima..ona ekonomska je bila i pre rata i biće uvik..

Post Reply

Return to “Politika u BiH”