BiH u očima drugih

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7502 times
Been thanked: 17546 times
Status: Online

Re: CNN naveo deset razloga za posjetu BiH

Post by Maja » 22 Jul 2015, 23:35

kod nas u Hercegovini rijeke su tirkizne, plave, zelene a ima i vodopada.
Vi Bosanci imate žutu Bosnu i smrdljivu Jalu :oo

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Post by Rockefeller » 22 Jul 2015, 23:43

Una? :imex
Image
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 23 Jul 2015, 00:05

kad osjete čar puteva odmah im ta ljubav nestane.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 23 Jul 2015, 00:23

Maja wrote:kod nas u Hercegovini rijeke su tirkizne, plave, zelene a ima i vodopada.
Pa ja sam i pomislio na to kako su se u stvari vozili Hercegovinom i vidjeli onu jednu rijeku koja protiče kroz istu s obzirom na opis planina a vodopade su vjerovatno izmislili, ili vidjeli sliku Une, i onda napisali takvu rečenicu kao da je to na svakom koraku gdje god kreneš. Odatle i komentar, niđe veze.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7502 times
Been thanked: 17546 times

Post by Maja » 23 Jul 2015, 01:22

A gdje je najpoznatiji vodopad nego u Hercegovini.
A rijeke Neretva, Buna, Bunica, Trebizat, Bregava.
Ne zna se koja je cisca i ljepsa :cudi
Al hajde de.

ArhangelMK
Na probnom
Na probnom

Re: BiH u očima drugih

Post by ArhangelMK » 02 Oct 2015, 15:17

Prije neki dan sam stigla.
Konacno se preselila ovdje u Doboju, usputa smo odmarali na neko mjesto prije Sarajeva, gdje bude dobar burek i peceno pile.
Prva pomisao kad sam izasla iz auta bila mi je "U jebote kako je ovdje hladno". Znaci, kako je kod nas u Makedoniji u decembru, tako je bilo prije 3-4 dana u Sarajevo.
Doboj isto, kisurina neka ruzna pih.
Sad sam se smjestila, polako ucim grad, fino je, svidja mi se jer je narod dosta topliji nego kod nas. I grad je lijep, sve ravno, dobro organizovano.
Izvinite ako ima gramatickih gresaka. :) :cvijece

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9241 times
Been thanked: 10968 times

Post by Krokodil Behko » 02 Oct 2015, 16:05

ArhangelMK wrote:Prije neki dan sam stigla.
Konacno se preselila ovdje u Doboju, usputa smo odmarali na neko mjesto prije Sarajeva, gdje bude dobar burek i peceno pile.
Prva pomisao kad sam izasla iz auta bila mi je "U jebote kako je ovdje hladno". Znaci, kako je kod nas u Makedoniji u decembru, tako je bilo prije 3-4 dana u Sarajevo.
Sad sam se smjestila, polako ucim grad, fino je, svidja mi se jer je narod dosta topliji nego kod nas. I grad je lijep, sve ravno, dobro organizovano.
Ma nisu bitne greške, bitno je da ti je lijepo u BiH :)

A za klimu, koliko si nenaviknuta na hladnije vrijeme, toliko će ti biti bolje ljeti, jer je kod nas nešto malo svježije nego u Makedoniji. Više šuma i livada, više hladnijeg zraka, ma milina izaći predveče u avliju na kafu :D

Naravno... prvo moraš preživiti -20 stepeni u januaru :D.

ArhangelMK
Na probnom
Na probnom

Post by ArhangelMK » 02 Oct 2015, 16:23

Krokodil Behko wrote:
Ma nisu bitne greške, bitno je da ti je lijepo u BiH :)

A za klimu, koliko si nenaviknuta na hladnije vrijeme, toliko će ti biti bolje ljeti, jer je kod nas nešto malo svježije nego u Makedoniji. Više šuma i livada, više hladnijeg zraka, ma milina izaći predveče u avliju na kafu :D

Naravno... prvo moraš preživiti -20 stepeni u januaru :D.
Zivjela sam u Crnoj Gori prije no sto sam ovdje dosla, tamo smo setali na kratkih rukava. Vece kad smo krenuli za Bosnu ja nisam znala da je ovdje toliko hladno bezveze obukla neku trenerku zaledih se, ko da sam na Skandinaviji, a ne u susednoj drzavi :ha
A za januar znam, jer sam bila proslu novu godinu ovdje, al kolko se sjecam nije bilo snijega, pa nisam ga vidjela gotovo 4 godine, jedva cekam ovu godinu da vidim snijeg, pozelela sam ga :jupi
U glavnom svidja mi se ovdje, bas se osjecam ko da sam kuci :kafa
A i bas je sve jeftino. To sto je u Crnoj Gori evro, ovdje je marka! Kupila sam 500 grama prasak za ves za 80 centi (1,60 marka!) :ha
Kafa - marka, caj - marka, cedevita - marka, sve djabe! :jupi

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 02 Oct 2015, 16:48

Meni je jako žao što naš kolektiv nije išao na barem jednodnevno putovanje u Bosnu...

U bosansku toplinu i gostoprimstvo sam se najviše uvjerila u brčanskoj šok-sobi...mene su nene nutkale da jedem što su im njihove kćeri donosile, a u vinkovačkoj bolnici mi je jedna med. sestra krala hranu...majke mi...
Poslije sam ja nene služila tj. donosila im do kreveta hranu kad su one operirane...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 02 Oct 2015, 18:51

smije li se pitati koje odeljenje bjes u pitanju?

neurologija?
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

dobre.vibracije
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by dobre.vibracije » 02 Oct 2015, 18:58

Bla wrote:
2. Nevjerovatna priroda

Putujući duž BiH, nemoguće je ne zaljubiti se u pejzaž.

Stjenovite planine ispresijecane tirkizno plavim rijekama i vodopadima prekrivaju veći dio zemlje.
Niđe veze
ima istine itekako, samo treba obratit pozornost. sljedeci put kad putovali po BiH zagledajte se malo u ono sto vas okruzuje. mozda se i sami iznenadite ljepotom. nije valjda da stranac vise cijeni prirodne ljepote BiH nego mi sami
Danas sam tu, a sutra daleko..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 02 Oct 2015, 19:05

Meni se sviđa kad vozim ono što vidim :ok

Za širu ocjenu trebao bi nekad i sići s ceste :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times

Post by Hannibal » 02 Oct 2015, 21:45

Trebo bi u nedjelju oko pola 2 od skenderije do grbavice da vidis korteo
🐽

kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung » 02 Oct 2015, 23:13

Maja wrote:kod nas u Hercegovini rijeke su tirkizne, plave, zelene a ima i vodopada.
sta ima daltonista.drina potegne vode ko citava hercegovina

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2 times
Been thanked: 15 times

Post by Mohr » 21 Oct 2015, 18:30

BiH među 20 najsiromašnijih zemalja svijeta

U BiH 700.000 ljudi živi na ivici siromaštva, a čak svaki šesti stanovnik često gladuje, jer nema novca ni za jedan obilniji i kvalitetniji obrok dnevno! Ovi sumorni podaci Ujedinjenih nacija nedvosmisleno pokazuju u kakvoj se teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji nalazi gotovo 20 odsto stanovništva. Sve to svrstalo je BiH među 20 najsiromašnijih zemalja svijeta. Životni standard građana Republike Srpske i Federacije BiH ubjedljivo je najniži u regionu. Prema posljednjim analizama, od tri do pet KM dnevno živi svaki šesti stanovnik u BiH, a njih oko 20.000 jednom dnevno se hrani u narodnoj kuhinji. Takođe, u BiH svaki treći građanin živi ispod životnog minimuma, nezaposlenih je oko pola radno sposobnih stanovnika (550.000), a i oni koji rade primaju platu koja je duplo manja od vrijednosti potrošačke korpe, koja iznosi oko 1.600 KM. Zbog siromaštva, u Banja Luci je potreba za besplatnim obrocima mnogo veća nego što javna kuhinja, sredstvima koje ima, može da podmiri, kažu u banjalučkoj organizaciji Crvenog krsta. Oko 435 Banjalučana primorano je da se, zbog nemaštine, svaki dan hrani u javnoj kuhinji. Zaduženost građana RS je u porastu. Svaki stanovnik Srpske bio je na kraju prošle godine zadužen u iznosu od čak 1.955 KM. Zabrinjavajuće je što su krediti građana u bankarskom sektoru u RS u porastu. U odnosu na kraj 2013. zaduženost svakog građanina povećana je za 105 KM, kad je iznosila 1.850 maraka. Više od 50 odsto penzionera u zemlji za mjesec dobije 300 maraka penzije. Ekonomista Aleksa Milojević kaže da je siromaštvo prava slika BiH. On smatra da je primjetan sve veći jaz imeđu većinskog siromašnog stanovništva i malog broja bogataša u Srpskoj.

“Propast velikih industrijskih sistema, nezaposlenost i sve veći troškovi života doveli su do toga da dobar dio ljudi nema šta da jede. Istovremeno, stvorena je elita koja živi na visokom nivou, a to su prije svega tajkuni, političari i ljudi bliski vlasti. To su dva odvojena svijeta, prvi nemaju šta da jedu, a drugi za automobile daju do 200.000 KM”, rekao je Milojević. Ove Milojevićeve navode potvrđuju i podaci o uvozu preskupih automobila u BiH u ovoj godini. Pojedinci su za novi luksuzni automobil "bentli" iskeširali 310.797 KM, a za uvozne dažbine dali još 52.871 KM, dok su drugi za novi model "mercedes benz" platili 293.704 KM, plus za troškove uvoza još 49.955 KM. Prema posljednjim istraživanjima, u BiH ima 85 milionera i svaki od njih može da kupi skupi automobil od 500.000 KM. Poređenja radi, radnik sa platom od 700 KM bi za automobile vrijedne 100.000 eura morao da radi čak 15 godina. Uzrok siromaštva u BiH mnogi dovode u direktnu vezu sa ogromnom korupcijom. Među ukupno 175 država, BiH se nalazi na 80. mjestu. Sa 39 bodova, BiH je najkorumpiranija u regionu, pokazuje mapa koja prikazuje ko ima najviše problema sa podmićivanjem i drugim oblicima korupcije koju je objavio "Transparency International", prenose Nezavisne.

(Vijesti.ba)

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 21 Oct 2015, 23:37

[ytube][/ytube]
:cvijece :sram
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 25 Oct 2015, 20:45

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 26 Oct 2015, 09:26

Iznenadilo me koliko su danas Bošnjaci postali veliki vernici. Moja generacija, ona koja je taman statsala kada je počeo rat, nije toliko bila opterećena verom, mislim sad na sve tri verske zajednice u exyu. Mi smo poštovali vernike i njihove običaje ali nismo bili zaluđeni odlaskom u verske objekte nismo išli na molitve klanjanja i pojma nemam šta sve još. Više smo bili ateisti što je i bilo u duhu nauke i napretka društva. Više su nam ležala naučna objašnjenja o nastanku svemira, zemlje i života nego: I bi dan.
Čitam ovde da i jako mladi ljudi sa tek 20 godina pitaju kada se danas klanja , mislim da je Bajram bio kada sam to pročitao. Nemam ništa protiv ni jedne vere ali kako mi vekovima ratujemo u ime Alaha ili krsta časnog veri sve manje verujem. Pa tek ratovi izmedju pravoslavnih i katolika, svi veruju u Hrista al im se razlikuju vere, po čemu pojma nemam jer mi ne pada na pamet da to istražujem. Tito je bio u pravu sa ateizmom.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 26 Oct 2015, 12:48

ZMAJ wrote:Iznenadilo me koliko su danas Bošnjaci postali veliki vernici. Moja generacija, ona koja je taman statsala kada je počeo rat, nije toliko bila opterećena verom, mislim sad na sve tri verske zajednice u exyu. Mi smo poštovali vernike i njihove običaje ali nismo bili zaluđeni odlaskom u verske objekte nismo išli na molitve klanjanja i pojma nemam šta sve još. Više smo bili ateisti što je i bilo u duhu nauke i napretka društva. Više su nam ležala naučna objašnjenja o nastanku svemira, zemlje i života nego: I bi dan.
Čitam ovde da i jako mladi ljudi sa tek 20 godina pitaju kada se danas klanja , mislim da je Bajram bio kada sam to pročitao. Nemam ništa protiv ni jedne vere ali kako mi vekovima ratujemo u ime Alaha ili krsta časnog veri sve manje verujem. Pa tek ratovi izmedju pravoslavnih i katolika, svi veruju u Hrista al im se razlikuju vere, po čemu pojma nemam jer mi ne pada na pamet da to istražujem. Tito je bio u pravu sa ateizmom.
:123 malo je istinskih vjernika, vecinom je to danas 'profesija',
Image

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

Prvi u Evropi:Najviše pažnje higijeni ruku posvećuju Bosanci

Post by Mala_Mu » 03 Dec 2015, 19:53

Image

Prvi u Evropi: Najviše pažnje higijeni ruku posvećuju Bosanci i Hercegovci

Na osnovu istraživanja agencije Gallup International Bosanci i Hercegovci od svih evropskih nacija, Bosanci i Hercegovci najviše pažnje posvećuju higijeni, barem kada je u pitanju pranje ruku nakon odlaska u toalet.

Tako 96 posto građana BiH ima naviku pranja ruku nakon toaleta. S druge strane, građani Holandije najmanje koriste sapun i vodu nakon toaleta i spadaju među zemlje koje najmanje pažnje posvećuju higijeni.

Odmah iza BiH sa 94 posto građana koji peru ruke poslije toaleta su građani Moldavije, zatim Turske i Portugala sa 85 posto, te Srbije i Rumunije sa 84 posto.

Image

Nizak nivo higijene, odnosno navike pranja ruku nakon toaleta imaju i Italijani, sa 57 posto, zatim građani Španije sa 61 posto i Francuske sa 62 posto.

Holandija je najlošije rangirana na ovoj nesvakidašnjoj listi. Prema rezultatima ankete Gallupa, korištene u ovom britanskom istraživanju, samo 50 posto ispitanih Holanđana je kazalo kako imaju naviku pranja ruku nakon odlaska u toalet.

U istraživanju se navodi kako pranje ruku može biti jednako dobra i korisna navika za savjest ljudi kao i za samo tjelesno zdravlje.

klix.ba

Post Reply

Return to “BiH”