Ti izgleda pogjebavaš.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:50da shvatam. i hvala ti na velikim slovima, bilesi u zadnje vrijeme slabije vidim, starost, sta li.
naznaka za mene: znaci, da naucim po stare dane. pismen covjek ili onaj koji se tako naziva, ne znaci ujedno dobar ili fino odgojen covjek...
Vjerujete li u život poslije smrti?
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
- Status: Offline
Re: Vjerujete li u život poslije smrti?
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Zato što smatra da samo vjera može čovjeka držati na pravom putu. Ovo je napisal Nice o njemu.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:53samo da te jos ovo upitam, pa necu vise venera. kako ti znas kako vecina vjernika razmislja? svih tih nekoliko milijardi insana. na osnovu cega ti donosis ovakav zakljucak?
Da, i dalje tvrdim, vecina vjernika tvrdi da ce ih vjerovanje drzati na pravom putu u raj, dakle, zagrobni zivot.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
- Nice
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 24246 times
- Been thanked: 10474 times
Neka čuva, nemam ništa protiv.Lavlje_srce wrote: 07 Mar 2023, 15:31Dala sam ti primjer i postavila pitanje na koje nisi odgovorila. Stojim iza toga da su svi ljudi sposobni a cinjenje dobra i zla. Ne postoje 100% dobri ljudi, dakle treba se cuvati iskusenja. Ako se on cuva i sacuva iskusenja kroz vjeru, ne vidim nista lose u tome. Decko radi na sebi i to je pohvalno, ukoliko radom na sebi ne podrazumijevamo samo ono sto nam nudi New Age pristup.Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:24Ne pišemo o sposobnostima.
Pišemo o vjeri, šta za nekoga predstavlja i kako utiče na njegove odluke, mišljenje i ponašanje prema drugim ljudima.
Ne smatram sebe boljom od bilo koga, već mi je bilo čudno razmišljanje da samo vjera može spriječiti loše ponašanje.
Nepostojanje vjere ne znači i da čovjek nema u sebi nešto drugo što mu je dovoljno da vodi ispravan život.
Moj primjer nisi shvatila i zato tako nastupaš. Niti ti je pitanje na mjestu. Kako rekoh, nije tema o sposobnostima.
- Nice
- Forum [Bot]
Arogantan?Koraci_u_noci wrote: 07 Mar 2023, 15:35 Ovdje se dosta brkaju vjera i religija, al et, tesko je diskutovati s nekim cija se argumentacija svodi na to da je nesto tako kako on kaze, a ako ti ne smatras da je to dovoljno da bi bilo istina, onda si budala, nevjernik i sta sve ne
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Ne znam druže. Meni se to kosi sa kur'anom.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 15:29 dozvoli mi mogucnost ispravke glede vakta. moguce je naravno da ponekad i zakasne. ipak, zar imam pravo da sumnjam u ispravnost njihovog namaza, zbog njihovih djela? ili u ispravnost njihove vjere u Svevisnjeg. ja to sebi ne dozvoljavam i zasto bih? rizik da se ogrijesim je prevelik.
Vjernici se poznaju po načinu života i djelima koja čine.Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno
Onda imamo jasne hadise koji kažu da vjernik ne može lagati. Dakle, lažov nije vjernik.A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju
Isto tako, postoji hadis u kojem se prenosi da je poslanik, s.a.v.s. rekao da nije od nas(muslimana) onaj ko prevari.
Svi mi se morete obratit
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4123 times
- Been thanked: 3091 times
Sta je to drugo? Savjest? Moralni kompas? Kako onda objasnjavas da se desi da vrlo moralni ljudi imaju dijete koje se upusti u kriminal?Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:48Neka čuva, nemam ništa protiv.Lavlje_srce wrote: 07 Mar 2023, 15:31
Dala sam ti primjer i postavila pitanje na koje nisi odgovorila. Stojim iza toga da su svi ljudi sposobni a cinjenje dobra i zla. Ne postoje 100% dobri ljudi, dakle treba se cuvati iskusenja. Ako se on cuva i sacuva iskusenja kroz vjeru, ne vidim nista lose u tome. Decko radi na sebi i to je pohvalno, ukoliko radom na sebi ne podrazumijevamo samo ono sto nam nudi New Age pristup.
Nepostojanje vjere ne znači i da čovjek nema u sebi nešto drugo što mu je dovoljno da vodi ispravan život.
Moj primjer nisi shvatila i zato tako nastupaš. Niti ti je pitanje na mjestu. Kako rekoh, nije tema o sposobnostima.
Objasni mi da shvatim. Nije da si napisala formulu zivota.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Lavlje_srce
- Alienka

Projekcija od oboje.Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:50Arogantan?Koraci_u_noci wrote: 07 Mar 2023, 15:35 Ovdje se dosta brkaju vjera i religija, al et, tesko je diskutovati s nekim cija se argumentacija svodi na to da je nesto tako kako on kaze, a ako ti ne smatras da je to dovoljno da bi bilo istina, onda si budala, nevjernik i sta sve ne
Memento Mori
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9497 times
- Been thanked: 9604 times
Ne mogu stvarno. Pijem čaj.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Nice
- Forum [Bot]
Sve drugo što ti padne na pamet.Lavlje_srce wrote: 07 Mar 2023, 15:52Sta je to drugo? Savjest? Moralni kompas? Kako onda objasnjavas da se desi da vrlo moralni ljudi imaju dijete koje se upusti u kriminal?Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:48
Neka čuva, nemam ništa protiv.
Objasni mi da shvatim. Nije da si napisala formulu zivota.
Kakve veze sad ima dijete koje zaglavi u kriminal?
Meni to nikakve veze s temom nema. Nismo na istim talasima
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 969 times
- Been thanked: 6931 times
zipa da se ne zagrcnes...
- Lavlje_srce
- Alienka

Ima veze s tim odakle potjece savjest. Vidjela sam nedavno dijete koje je toliko bijesno da snazno lupa glavom o pod kad se naljuti. Ima dvije i po godine. Otkud mu toliki bijes? Ima li veze s tempermentom s kojim se djeca radjaju ili je sve u odgoju?Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:58Sve drugo što ti padne na pamet.
Izbjegavas odgovore na legitimna pitanja i time samo govoris koliko povrsno pristupas ovoj temi. Svodi se na to da ima toliko toga sto nam nije poznato, a mi arogantno (naravno) mislimo da znamo sve o samima sebi, zivotu i prirodi.
Nista nije smijesno, samo nedostatak argumentacije jos jednom prikrivas arogancijom, dok sam ja (pokusala) ozbiljno razgovarati s tobom. Nista od toga.
Memento Mori
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9497 times
- Been thanked: 9604 times
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2887 times
- Been thanked: 23882 times
- Status: Online
Totalno besmislene price oko kojih se dva normalna i blaga insana nikada nece ni posvadjati niti doci u neki sukob.Bez obzira sto je mozda jedan veliki vjernik a drugi nevjernik,po necijim shvatanjima...Evo konkretno ja nemam blage veze sta si ti nit me interesuje ,nit smo dosli u situaciju da se sporimo oko toga.Legli jedan drugom na forumu a i uzivo.A kamoli da jedan drugom pricamo sa nekih visina i sa zamjerkama na nesto sto je licna stvar i uvjerenje.Dok sam ziv necu shvatiti zasto ljudi ako su zadovoljni sobom i svojim izborima pocnu drugom to nesta objasnjavati i nametati sa neke visine? Zivis sa svojom srecom,tugom,ljubavi,neljubavi,dobrotom,nedobrotom,izborima i posljedicama i to je to.Cemu omalovazavanje i ismijavanje necijih izbora?A onda naravno ide reakcija i eto belaja...Bezveze.Tare je super lik,ufati ga nekad pa preleti pricom ali nisam ja kod njega nikad osjetio to nesta da mi zasmeta,previse licno...Postuj sebe i druge i to je to.Nema potrebe za suvisnom pricom ala ova tog momcica sta te vodi da ne budes ubica itd ako te ne vodi strah od boga i kazne...Cuj sta me vodi,nailova mater me vodi,rekla mi ona da budem fin...Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:10ne prepoznajem se ja nista u tome, daleko sam od te nesigurnosti.
oslanjam se na svoja iskustva, steceno znanje i ucim iz riznica koje sam biram. volim razgovor, blag, cist.
strasno mi je strano to permanentno zastrasivanje u vjeri i neprestano pametovanje o vatri i ogromnoj muci koja nas ceka.
ne moze insan biti stvoren da bi se samo patio i gorio na svim svjetovima. Svevisnji nije dzelat, nego ljubav!
i onda to davanje drugima oko sebe osjecaja da nemaju pojma o zivotu, da trebaju dosta toga jos da nauce, da sta ti ja znam jos trebaju, pa da bi dosegli te neke tvoje visoke nivoe i stepenice znanosti, vjere, uspijeha. ne kazem da jesi takav, nego ti kazem kakav osjecaj dajes meni. i nikako ne tvrdim da to cinis namjerno. siguran sam da nisi tako umisljen i arogantan, nego da si drag i da si osoba koju insan rado zeli u svom drustvu. meni je jako drago ako te On nagradio uspijehom, zadovoljstvom i jakim imanom. uzivaj u toj ljubavi!
meni je eto u svemu jaca ta ljubav i blagost nego toliki strah i sva ta sila. ne smatram je slaboscu, nego ogromnom riznicom snage. strah covjeka paralizira, ne dozvoljava mu da razmislja, da se razvija i ostvaruje ciljeve. a sila ga zavije velom nedodirljivosti, umisljenosti, okrutnosti. a gdje je onda pristao, kad ga pozove da ponovo ustane...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Nice
- Forum [Bot]
Pa odakle potječe savjest?Lavlje_srce wrote: 07 Mar 2023, 16:05Ima veze s tim odakle potjece savjest. Vidjela sam nedavno dijete koje je toliko bijesno da snazno lupa glavom o pod kad se naljuti. Ima dvije i po godine. Otkud mu toliki bijes? Ima li veze s tempermentom s kojim se djeca radjaju ili je sve u odgoju?Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:58Sve drugo što ti padne na pamet.
Izbjegavas odgovore na legitimna pitanja i time samo govoris koliko povrsno pristupas ovoj temi. Svodi se na to da ima toliko toga sto nam nije poznato, a mi arogantno (naravno) mislimo da znamo sve o samima sebi, zivotu i prirodi.
Nista nije smijesno, samo nedostatak argumentacije jos jednom prikrivas arogancijom, dok sam ja (pokusala) ozbiljno razgovarati s tobom. Nista od toga.![]()
Što se tiče odgoja djece i slično, imamo teme o tome, pa izvoli, pisaćemo.
Dobro, objasnila sam ti zašto neću da odgovaram na pitanja koja nemaju veze s temom. A u njoj sam toliko duboko tek da mogu sudjelovati, površno naravno, nego kako drugačije... tu sam radi razonode, da provedem par sati čitajući i tako, svakako ne da svakom moždanom vijugom pristupam nekoj temi.
Argumentacija?
Samo izvoli, eto tvoji postovi kipe argumentima.
Iz tog razloga ne mogu da budem ozbiljna i da pišem na tvojoj razini
- Lavlje_srce
- Alienka

Kako cu ti ja objasniti odakle potjece savjest kad nisam na tvojoj razini?Nice wrote: 07 Mar 2023, 16:31Pa odakle potječe savjest?
Dobro, objasnila sam ti zašto neću da odgovaram na pitanja koja nemaju veze s temom. A u njoj sam toliko duboko tek da mogu sudjelovati, površno naravno, nego kako drugačije... tu sam radi razonode, da provedem par sati čitajući i tako, svakako ne da svakom moždanom vijugom pristupam nekoj temi.
Argumentacija?
Iz tog razloga ne mogu da budem ozbiljna i da pišem na tvojoj razini
Memento Mori
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 30957 times
- Been thanked: 28662 times
Verujem da nakon smrti necemo nestati, na zivotu ce nas drzati oni koje smo ostavili. Bicemo u vetru, liscu, zracima sunca, kiši, ptici…
Tako se ja osecam kad idem na grob moje mame, i kad zaplacem desi se odjednom nesto sto mi obrise suze. Prodje veverica, proleti leptir, pogura me vetar…
Sve oko mene mi daje znak da nije otisla. Nije skroz.
Dobre ljude cemo pamtiti, to smatram da je raj.
Lose cemo zaboraviti, to je taj pakao.
Tako se ja osecam kad idem na grob moje mame, i kad zaplacem desi se odjednom nesto sto mi obrise suze. Prodje veverica, proleti leptir, pogura me vetar…
Last edited by Morgen on 07 Mar 2023, 17:37, edited 1 time in total.
- HAVANA
- Forumaš godine

Pa ako njemu to treba da ih ne cini,bujrum.Nekom drugom ne treba.
- Nice
- Forum [Bot]
Nećemo daljeLavlje_srce wrote: 07 Mar 2023, 16:36Kako cu ti ja objasniti odakle potjece savjest kad nisam na tvojoj razini?Nice wrote: 07 Mar 2023, 16:31Pa odakle potječe savjest?
Argumentacija?
Iz tog razloga ne mogu da budem ozbiljna i da pišem na tvojoj raziniSad si krenula u ad hominem jer nemas drugo oruzje, ali razumijem te. Svi pucaju iz arsenala koji posjeduju. Ljudi se obicno razonode na laganim temama, ne na ozbiljnim, ali i to sto ti je ova tema "razonoda" govori o tebi. Kao sto stoji da te arogancija vodila da se cudom cudis sto ti je decko rekao da ga njegova vjera odvaja od cinjenja losih djela. Inace spektakularna izjava. Tebi.
- HAVANA
- Forumaš godine

Lijepo receno.Pusa.Morgen wrote: 07 Mar 2023, 16:41 Verujem da nakon smrti necemo nestati, na zivotu ce nas drzati oni koje smo ostavili. Bicemo u vetru, liscu, zracima suncu, kiši, ptici…