A jesu li i oni došli kao stručni radnici (Facharbeiter) i ti ili kao obična radna snagaMerlin246 wrote: 30 Jun 2020, 20:18Skoro cijeli zivot su ovde, dosli u mojim godinama, dvadesete..TAFKAP wrote: 30 Jun 2020, 20:13
Koliko su stari? Koliko su dugo u Njemačkoj? Koliko imaju kontakt sa drugim ljudima?
Ti ljudi, koji su došli kao Gastarbajteri ne znaju bolje od toga, nit su tamo, nit ovamo, ni na nebu ni na zemlji... Nisu se dalje "razvijali", zato tebi izgledaju staromodni, zatucani itd. Nisu oni jedini koji su takvi.
al non stop pricaju da je ovde tesko, da se ne moze zivjeti a sve im Njemacka pruzila sto imaju u zivotu.
Pričao mi je otac jednog prijatelja koji je isto '60, '70 ih došao u Njemačku kao Gastarbajter, priča on nama "Došao ja u trgovinu, na znam ni da beknem riječ njemačkog, razgledam se po rafovima... I našao ja pravo jeftino limenku s mesom, uzmem jednu, nije loša, kupovao ja, radovao se, pola godine sam ja jeo te limenke, nisam nikom htjeo da kažem gdje sam ih kupovao, sve dok mi jednog dana kasirka nije objasnila da je to hrana za pse...
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)