Stavovi IZ BiH
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: IZ BiH: Šta treba uraditi da vam bog oprosti preljubu
Šta je sad "savremeni koncept demokratije"?
. . . . . . . . .
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 570 times
- Been thanked: 1138 times
Ovaj današnji u odnosu na onaj iz Helade. Onaj kada je demokratija važila i vrijedila samo za one koji su jednakiji od drugih.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Ali ti sebe, također, uzimaš kao mjeru pa svoje shvatanje, prihvatanje postojanja boga i slijeđenje jedne od dogmi, postavljaš kao ispravno.arzuhal wrote: 21 Jan 2020, 15:17Nećeš ništa propustiti interesantno, zadnji zanimljivi sofista bio je Protagora zbog svoje maksime:"Čovjek je mjera svih stvari: onih koje jesu kako jesu i onih koje nisu kako nisu." Pa mu je Aristotel posvetio fino mjesto u Metafizici.
A i zbog savremenog koncepta demokratije.
Mene "optužuješ" za isto ono šta i ti radiš.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2531 times
- Been thanked: 4379 times
Dorian wrote: 21 Jan 2020, 15:14Znači u islamu bog ima obavezu da ispoštuje svoje obećanje?
OK, ako je to tačno, šta bi se desilo da čisto znatiželje radi on to ne uradi?
Ako je nemoguće da ne uradi ko ga je, takvog apsolutnog i svemogućeg, stvorio takvim da nije u stanju ne ispuniti pobećanje? Ko mu je to ograničenje ugradio u sistem?
Otišao si predaleko u pokušaju da dokažeš ispravnost svog koncepta.
Da, može se otvoriti nova tema i nova diskusija o kojoj ćemo govoriti o mogućnostima da Bog (ako ga ima) laže.
Ja ovdje govorim o kontekstu Islama jer:
1. Nalazimo se na temi koja direktno sugeriše da je čovjek postavio pitanje u okvirima Islama
2. Usuđujem se da govorim u okvirima istog jer imam iole neka saznanja. Ako pogriješim, sigurna sam da ima ljudi koji znaju više od mene i nadam se da će me ispraviti.
Dakle, valja se posjetiti.
1. Čovjek je postavio pitanje IZ o tome kako da mu Bog oprosti grijeh koji je počinio spram svoje supruge
2. Raspravljamo o konceptu traženja oprosta od Boga zbog nepravde počinjene drugom čovjeku u kontekstu Islama i iz vizure osobe koja je musliman.
Valja se isto posjetiti na moje pitanje od kojeg smo krenuli, možda više mišljenje: da ne razumijem taj koncept, tražiti oprost od Boga radi nečega što si pogriješio spram drugoga.
Osoba, koja je musliman, vjeruje u Boga, njegovu objavu, njegove riječi i vjeruje da su Božje riječi istinite isto onako kako vjeruje da je Bog onaj koji govori istinu, isto tako bi trebala da zna da Bog ne prašta grijehe počinjene spram drugog insana. Odakle onda traženje oprosta od Boga za takve grijehe? Da li je to stvar neznanja? Sebičluka? Nemogućnosti da od supruge zatraži oprost? Do čega je?
A ja i ti, sa stanovišta nevjernika, imamo pravo propitivati validnost bilo čega, teoretisati do ujutru da li je Bog slagao ili nije, no, neko ko deklariše kako vjeruje, kako je svjestan da je počinio grijeh, kako vjeruje u koncept islama i Allaha, ne bi sebi smio dozvoljavati takav luksuz.
Last edited by Nora Ibsenova on 21 Jan 2020, 15:30, edited 1 time in total.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
U okviru društva bi bilo najbolje da smo svi dobri Samarićani, ali nažalost, ne može nekoga natjerati da oprosti niti možeš nekoga natjerati da u svom neopraštanju bude miroljubiv. Samo ga možeš kazniti zbog njegove kazne onome kome nije oprostio (ako ona ulazi u okvire krivičnog zakona) a ako će supruga iz inata prevariti muža jer je on nju prevario ... Pa i tu ima lijeka.Socrates wrote: 21 Jan 2020, 15:16Sve se slažemo, a raspravljamo. Nisu svi miroljubivi kao ti.Nora Ibsenova wrote: 21 Jan 2020, 15:08
Neopraštanje i vraćanje oka za oko, zub za zub, nije isto.
Dakle, ja mogu nekome ne oprostiti nepravdu učinjenu meni, a u isto vrijeme, ne činiti nepravdu spram njega.
Jer ako ja (zbog svog neopraštanja) načinim nepravdu, onda sam i ja počinila grijeh.
Ne mislim da grijeh koji neko počini spram mene daje meni ikakvo opravdanje da taj isti grijeh počinim spram nekog drugog.
Ali zadržavam i do smrti ću zadržati svoje pravo da ne oprostim.
Naravno da jedina ti imaš pravo oprostiti i neoprostiti grijehe nad tobom. Ali, neoprost često i nije tako miroljubiv. Čovjek često i ne nađe mir samo u neoprostu, nego razmišlja i da kazni onoga koji ga je povrijedio, da se osveti.
Prevara je, doduše, specifičan grijeh, ali osveta i u tom kontekstu može da ima ozbiljne drustvene posljedice.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- arzuhal
- Forum [Bot]
Netačno. Nisam ja iz sebe iznjedrio islam i islamsko učenje, ja sam ga prihvatio. Ali nebitno što sam ja musliman, ja sam elementarno pošten pa kada bih pričao o kršćanstvu poštovao bih temeljna načela kršćanstva - ako govorim nešto u vezi s kršćanstvom - pa ne bih razmatrao iz nekog drugog ugla, recimo davao odgovore iz islama.Dorian wrote: 21 Jan 2020, 15:25Ali ti sebe, također, uzimaš kao mjeru pa svoje shvatanje, prihvatanje postojanja boga i slijeđenje jedne od dogmi, postavljaš kao ispravno.arzuhal wrote: 21 Jan 2020, 15:17
Nećeš ništa propustiti interesantno, zadnji zanimljivi sofista bio je Protagora zbog svoje maksime:"Čovjek je mjera svih stvari: onih koje jesu kako jesu i onih koje nisu kako nisu." Pa mu je Aristotel posvetio fino mjesto u Metafizici.
A i zbog savremenog koncepta demokratije.
Ako pričamo o konceptu oprosta u islamu, onda se držimo islamskih izvora, prije svega Kur'ana i sunneta. Tko ćemo znati šta islam kaže o ovome ili onome.
Možeš ti pričati i Prvom Nepokretnom Pokretaču, ali onda reci da ne daješ islamski odgovor na neko pitanje nego Aristotelovo ili neko svoje.
Dakle, ja ne tvrdim niti ikog uvjeravam da je moje vjerovanje jedino ispravno, nego se držim okvira vjerovanja o kojem pričamo.
Zato se je, to sam ti davni rekao, ne bavim sofistima, nemam vremena za gubljenje u živom pijeskom jalove polemike. Samo s onima koji znaju i poštuju neke elementrane stvari logike, vođenja dijaloga, itd. Aferdosun.
- Socrates
- Forum [Bot]
Meni je, recimo, interesantno zašto ovaj imam nije pitao grešnika da li je rekao svojoj ženi o prevari.
. . . . . . . . .
- arzuhal
- Forum [Bot]
Njegovo traženje oprosta od Boga leži u činjenici da on neće biti kažnjen šerijatski za ono što je učinio. A svako ko izbjegne kaznu na ovom svijetu, sačekat će ga na Sudnjem danu, uvećana toliko da bi poželio da ju je bogdo "odradio" ovdje. Odatle traženje oprosta od Boga, nevezano za to da li je to grijeh počinjen i naspram nekog čovjeka - što Bog neće oprostiti nego će to prepustiti čovjeku kojem je nasilje učinjeno da uradi kako hoće.Nora Ibsenova wrote: 21 Jan 2020, 15:261. Čovjek je postavio pitanje IZ o tome kako da mu Bog oprosti grijeh koji je počinio spram svoje supruge
2. Raspravljamo o konceptu traženja oprosta od Boga zbog nepravde počinjene drugom čovjeku u kontekstu Islama i iz vizure osobe koja je musliman.
Valja se isto posjetiti na moje pitanje od kojeg smo krenuli, možda više mišljenje: da ne razumijem taj koncept, tražiti oprost od Boga radi nečega što si pogriješio spram drugoga.
Osoba, koja je musliman, vjeruje u Boga, njegovu objavu, njegove riječi i vjeruje da su Božje riječi istinite isto onako kako vjeruje da je Bog onaj koji govori istinu, isto tako bi trebala da zna da Bog ne prašta grijehe počinjene spram drugog insana. Odakle onda traženje oprosta od Boga za takve grijehe? Da li je to stvar neznanja? Sebičluka? Nemogućnosti da od supruge zatraži oprost? Do čega je?
- arzuhal
- Forum [Bot]
Zašto bi ga pitao to?Socrates wrote: 21 Jan 2020, 15:36 Meni je, recimo, interesantno zašto ovaj imam nije pitao grešnika da li je rekao svojoj ženi o prevari.
arzuhal wrote: 21 Jan 2020, 15:32Netačno. Nisam ja iz sebe iznjedrio islam i islamsko učenje, ja sam ga prihvatio. Ali nebitno što sam ja musliman, ja sam elementarno pošten pa kada bih pričao o kršćanstvu poštovao bih temeljna načela kršćanstva - ako govorim nešto u vezi s kršćanstvom - pa ne bih razmatrao iz nekog drugog ugla, recimo davao odgovore iz islama.Dorian wrote: 21 Jan 2020, 15:25
Ali ti sebe, također, uzimaš kao mjeru pa svoje shvatanje, prihvatanje postojanja boga i slijeđenje jedne od dogmi, postavljaš kao ispravno.
Ako pričamo o konceptu oprosta u islamu, onda se držimo islamskih izvora, prije svega Kur'ana i sunneta. Tko ćemo znati šta islam kaže o ovome ili onome.
Možeš ti pričati i Prvom Nepokretnom Pokretaču, ali onda reci da ne daješ islamski odgovor na neko pitanje nego Aristotelovo ili neko svoje.
Dakle, ja ne tvrdim niti ikog uvjeravam da je moje vjerovanje jedino ispravno, nego se držim okvira vjerovanja o kojem pričamo.
Zato se je, to sam ti davni rekao, ne bavim sofistima, nemam vremena za gubljenje u živom pijeskom jalove polemike. Samo s onima koji znaju i poštuju neke elementrane stvari logike, vođenja dijaloga, itd. Aferdosun.
Trebao si pročitati.Dorian wrote: 21 Jan 2020, 15:13 Ne govorim o religijama pojedinačne nego o generalnom konceptu postojanja jednog apsolutnog i svemogućeg boga boga i posljedicama. Islam je samo jedna od posljedica tog koncepta.
- Socrates
- Forum [Bot]
I Arzo je u pravu, ne možemo govoriti o praštanju grijeha u islamu, a trolati diskusiju sa generalnim pitanjima kao što je vjerovanje u Boga.
Imate diskusiju ateizam da raspravljate o tome.
Imate diskusiju ateizam da raspravljate o tome.
. . . . . . . . .
- prog321
- Aktivni forumaš
- Mood:
- Been thanked: 1 time
Zaljubi se u dzamijaša. Ili ti mumina.
On oženjen. Ona udata.
Ostavi muža. Zamota se zbog gore spomenutog.
Njega žena neće da napusti.
pitanje.
Ko je zaslužio šamar u ovoj situaciji ?
On oženjen. Ona udata.
Ostavi muža. Zamota se zbog gore spomenutog.
Njega žena neće da napusti.
pitanje.
Ko je zaslužio šamar u ovoj situaciji ?
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa i sam si rekao da onaj o koga se ogriješi može jedini oprostiti, a to je grešnikova žena.
Ako je on neki duhovni vodič, ili savjetodavac, zar ne bi to trebalo biti prvo pitanje?
Kako će mu žena oprostiti ako i ne zna za grijeh počinjen prema njoj?
. . . . . . . . .
- arzuhal
- Forum [Bot]
Pročitao sam, ali ti i dalje ne kontaš da, ako nećeš, ne znaš ili ne želiš dati islamski odgovor na konkretna pitanja - s obzirom, jebiga, na jasnost teme, jasnost uvodnog posta i jasnost pitanja o kojima raspravljamo a tiču se islamskog vjerovanja - onda nema svrhe da daješ odgovore koji su ćorci.
Bolje otići i slušati muziku nego uvoditi u priču "svemogućeg boga koji je vaki, naki, pa haj da vidimo šta bi on..". U Kur'anu jasno stoji da Allah ispunjava Svoja obećanja i traži to od ljudi, itd. Ti dođeš i počneš svojim sofizmima: a može li bog ne ispuniti obećanje s obzirom da može šta hoće ili ne može, da li ga nešto sputava, tandara-mandara...
Nađeš onda sebi nekog sličnog sofistu i opletite do Aliđuna...
- arzuhal
- Forum [Bot]
To je na tom čovjeku.Socrates wrote: 21 Jan 2020, 15:42Pa i sam si rekao da onaj o koga se ogriješi može jedini oprostiti, a to je grešnikova žena.
Ako je on neki duhovni vodič, ili savjetodavac, zar ne bi to trebalo biti prvo pitanje?
Kako će mu žena oprostiti ako i ne zna za grijeh počinjen prema njoj?
Ignoriši me.arzuhal wrote: 21 Jan 2020, 15:46Pročitao sam, ali ti i dalje ne kontaš da, ako nećeš, ne znaš ili ne želiš dati islamski odgovor na konkretna pitanja - s obzirom, jebiga, na jasnost teme, jasnost uvodnog posta i jasnost pitanja o kojima raspravljamo a tiču se islamskog vjerovanja - onda nema svrhe da daješ odgovore koji su ćorci.
Bolje otići i slušati muziku nego uvoditi u priču "svemogućeg boga koji je vaki, naki, pa haj da vidimo šta bi on..". U Kur'anu jasno stoji da Allah ispunjava Svoja obećanja i traži to od ljudi, itd. Ti dođeš i počneš svojim sofizmima: a može li bog ne ispuniti obećanje s obzirom da može šta hoće ili ne može, da li ga nešto sputava, tandara-mandara...
Nađeš onda sebi nekog sličnog sofistu i opletite do Aliđuna...
- arzuhal
- Forum [Bot]
To ja i radim, ovo sam se upleo zbog Nore.
- Socrates
- Forum [Bot]
Dobro, i da se slozim sa tim, zar nije skrivanje grijeha od onoga koji ti jedini može oprostiti dodatni grijeh, i to ovaj put prema Bogu?
Sad me ovo podsjeti na Trumpa i njegovo skrivanje njegovih kriminalnih radnji, što su mu posebno uzeli na teret.
Sad me ovo podsjeti na Trumpa i njegovo skrivanje njegovih kriminalnih radnji, što su mu posebno uzeli na teret.
. . . . . . . . .
A objasniš joj, najbolje kroz pp, da griješim, i da me i ona ignoriše, a ti me nastaviš ignorisati.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Dakle, ako će Bog svejedno kazniti (ili odlučiti da ne kazni) nekoga ko se ogrješio prema meni, po svom nahođenju, koji je onda smisao mog opraštanja tog grijeha?arzuhal wrote: 21 Jan 2020, 15:36Njegovo traženje oprosta od Boga leži u činjenici da on neće biti kažnjen šerijatski za ono što je učinio. A svako ko izbjegne kaznu na ovom svijetu, sačekat će ga na Sudnjem danu, uvećana toliko da bi poželio da ju je bogdo "odradio" ovdje. Odatle traženje oprosta od Boga, nevezano za to da li je to grijeh počinjen i naspram nekog čovjeka - što Bog neće oprostiti nego će to prepustiti čovjeku kojem je nasilje učinjeno da uradi kako hoće.Nora Ibsenova wrote: 21 Jan 2020, 15:261. Čovjek je postavio pitanje IZ o tome kako da mu Bog oprosti grijeh koji je počinio spram svoje supruge