Roboti i vještačka inteligencija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23562 times
Been thanked: 24079 times
Status: Offline

Re: Vještačka inteligencija nagovorila tinejdžera na samoubistvo

Post by ironman » 27 Oct 2024, 17:56

Melek wrote: 27 Oct 2024, 17:52
Bosnia_Nord wrote: 27 Oct 2024, 17:46 Dovoljno govori o nama kao ljudima i kako se odnosimo jedni prema drugima da smatramo kada neko dođe drugačiji da će odmah ubijati i klati :D.

Što je jedan fizičar rekao za vanzemaljce, jedini razlog što ih se bojimo i smatramo da će nas porobit jest radi toga što smo mi kao ljudi to radili kada bismo zauzeli neku teritoriju pa mislimo da su svi isti.
Ali eto zamisli kolika je vjerovatnoća da jedan dobroćudni naivčina razvije algoritam u pozitivne svrhe, da bi zatim neki negativac preuzeo taj code base za svoje ciljeve. Eto, ne moramo daleko. Npr putinovi vojni ciljevi ili šta ti ja znam. To je jednostavno tako. Neminovno.
E to.
Da ga iskoristi za rad na ljudskom genomu.
Da se pokusa pronac lijekove za ljude kojima su neophodni.
Ili sta ja znam...da ga se iskoristi na poslu oko obnovljivih izvora energije.
dream of spring...

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9503 times
Been thanked: 15944 times

Post by spacebound » 27 Oct 2024, 19:35

Bosnia_Nord wrote: 27 Oct 2024, 17:46 Dovoljno govori o nama kao ljudima i kako se odnosimo jedni prema drugima da smatramo kada neko dođe drugačiji da će odmah ubijati i klati :D.

Što je jedan fizičar rekao za vanzemaljce, jedini razlog što ih se bojimo i smatramo da će nas porobit jest radi toga što smo mi kao ljudi to radili kada bismo zauzeli neku teritoriju pa mislimo da su svi isti.
Ovo se slazem
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 354 times

Post by harlekin » 27 Oct 2024, 20:47

ironman wrote: 27 Oct 2024, 17:56
Melek wrote: 27 Oct 2024, 17:52

Ali eto zamisli kolika je vjerovatnoća da jedan dobroćudni naivčina razvije algoritam u pozitivne svrhe, da bi zatim neki negativac preuzeo taj code base za svoje ciljeve. Eto, ne moramo daleko. Npr putinovi vojni ciljevi ili šta ti ja znam. To je jednostavno tako. Neminovno.
E to.
:ha
U sto je iskoristen i gdje se prvo koristi sav tehnoloski napredak čovječanstva?
Normalno da ce AI bit najvise koristena za ubijanje,eh sad ako imas savrsenog ubojicu koji ima vlastitu svijest i sam si odabire mete naivno bi bilo mislit kako i sam neces postat meta u jednon trenutku,jer njega ne vode interesi,pare ili religija,nego njegova procjena ispravnog i prijetnje.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 27 Oct 2024, 20:48

harlekin wrote: 27 Oct 2024, 20:47
ironman wrote: 27 Oct 2024, 17:56
E to.
:ha
U sto je iskoristen i gdje se prvo koristi sav tehnoloski napredak čovječanstva?
Normalno da ce AI bit najvise koristena za ubijanje,eh sad ako imas savrsenog ubojicu koji ima vlastitu svijest i sam si odabire mete naivno bi bilo mislit kako i sam neces postat meta u jednon trenutku,jer njega ne vode interesi,pare ili religija,nego njegova procjena ispravnog i prijetnje.
A ybg. Mozemo mastati valjda🙈
A kontam te rekoh gore.
dream of spring...

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by harlekin » 27 Oct 2024, 20:48

All hejj ak se ovo razvije to ce bit nest najblize pravdi sto je ikad bila na zemlji :jupi

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 27 Oct 2024, 20:51

A ybg ...ionako smo doomed.
Msm ono ,kraj je neminovan.
E sad da sam ocekivao da ce me roknut ps5 e to nisam :D.
dream of spring...

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by harlekin » 27 Oct 2024, 23:05

Ma ajde dobro je to,ak zbilja krene tim putem gubimo od neceg sto je na visem levelu,gore ovako ovi dedeki polusenilni po svijetu da odlucuju tko zivi a tko umire :kafa

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1584 times
Been thanked: 2936 times

Post by Mutevelija » 27 Oct 2024, 23:24

Mutevelija wrote: 29 Oct 2022, 23:22 Učestvovanje u samoubistvu

(1) Ko navede drugog na samoubistvo ili mu pomogne u samoubistvu, pa ono bude učinjeno, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

(2) Ko djelo iz stava 1. ovog člana učini prema maloljetniku ili prema osobi čija je sposobnost shvaćanja značenja svog djela ili upravljanja svojim postupcima bitno smanjena, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(3) Ko djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili prema osobi koja nije mogla shvatiti značaj svog djela ili upravljati svojim postupcima, kaznit će se po članu 166. (Ubistvo) stav 1. ovog zakona.

(4) Ko okrutno ili nečovječno postupa s osobom koja se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti i time iz nehata izazove samoubistvo te osobe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Federacija BIH

Navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu

Član 129

(1) Ko navede drugog na samoubistvo ili mu pomogne u samoubistvu, pa ovo bude izvršeno ili pokušano, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se ko surovo ili nečovječno postupa sa licem koje se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti, pa ono usljed takvog postupanja izvrši samoubistvo koje se može pripisati nehatu učinioca.

(3) Ko djelo iz stava 1. ovog člana izvrši prema licu čija je sposobnost da shvati značaj svog djela ili da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

(4) Ko djelo iz stava 1. ovog člana izvrši prema djetetu ili prema licu koje nije moglo shvatiti značaj svog djela ili upravljati svojim postupcima, kazniće se kaznom zatvora od pet do dvadeset godina.

(5) Ko drugome pomogne u samoubistvu koje je izvršeno, pri čemu su postojale posebno olakšavajuće okolnosti, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(6) Ako je usljed djela iz st. 1. do 5. ovog člana samoubistvo samo pokušano, sud učinioca može blaže kazniti.

RS.
Pa ja
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21855 times
Been thanked: 5860 times
Status: Online

Post by Veca » 27 Oct 2024, 23:41

eto, uapsi je i odvedi u zatvor :kafa
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1584 times
Been thanked: 2936 times

Post by Mutevelija » 27 Oct 2024, 23:59

Veca wrote: 27 Oct 2024, 23:41 eto, uapsi je i odvedi u zatvor :kafa
Bolje ćes ti to uraditi , bolji je kod vas švabin rezim.
Kod nas aljikavo ovde.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9141 times
Been thanked: 10857 times

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by Krokodil Behko » 15 Dec 2024, 10:26

Suchir Balaji, 26-godišnji djelatnik američke organizacije za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI koji je više puta javno kritizirao njezine poteze i prakse, pronađen je mrtav u stanu u gradu San Franciscu u Sjedinjenim Američkim Državama, piše BBC.

Balajijevo beživotno tijelo pronađeno je 26. novembra, i to nakon što je policiji rečeno da bi trebalo provjeriti je li s njim sve u redu.

Mrtvozornik je nakon obdukcije utvrdio da je uzrok Balajijeve smrti suicid te da nema dokaza koji bi sugerirali da je nešto drugo posrijedi.

Balaji je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci kritizirao OpenAI. Ta organizacija na sudovima već neko vrijeme brani svoje načine prikupljanje podataka.

Balaji je u eksplozivnom intervjuu za The New York Times u oktobru rekao sumnja da je OpenAI prekršio američki zakon o autorskom pravu dok je razvijao popularnu aplikaciju ChatGPT.
Balaji je rekao da je za OpenAI radio četiri godine te da smatra da ChatGPT i njemu slične tehnologije nanose štetu internetu.

OpenAI tvrdi da se koristi isključivo javno dostupnim podacima.

OpenAI je izrazio sućut Balajijevoj porodici.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 15 Dec 2024, 10:33

Kad tehnologija nadodje.
Pa dobijemo opciju da se uploadamo na net.
Kakvi ce to okrsaji bit :ooo
dream of spring...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20959 times
Been thanked: 18910 times

Post by Masamune » 03 Jan 2025, 14:03

Image

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4174 times
Been thanked: 3081 times

Post by Melek » 03 Jan 2025, 16:10

:melek
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2784 times
Been thanked: 3096 times

Post by Skin » 22 Jan 2025, 09:45

ovo je bas veliko... ogromno ulaganje (500 milijardi u naredne 4 godine) za izgradnju AI infrastrukture, projekat stargate. glavni use case je zdravstveni sektor, lijek za rak, pandemije, bolesti,... bar tako predstavljaju...openAI, softbank, oracle. pridruzit ce se i bill gates u pricu, vec je imao sastanak sa trumpom. amerika najavljuje produzenje svoje liderske pozicije u razvoju AI sistema. sta ce evropa napraviti sad, kako se uopste moze pozicionirati u ovu trku, i sta dolazi iz kine...
gradnja ovakve infrastrukture definitivno ugrozava okolinu i klimu, a porast ce i im i racuni za struju eh..ali jos niko to ne pominje. trebalo je prvo izaci sa osmisljenim projektom za obnovljive izvore energije prije najave ovakvog mega projekta, ali trump bas i nema svijest o planeti.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Jan 2025, 09:55

Baš se i ja jučer pitam, kako je Evropa mogla dopustiti, da nemaju nikakve planove za nove tehnologije, pa čak ni u najavi. Ono štro su imali, rasprodali su Turcima i kinezima, oko proizvodnje uređaja i sami sebe sveli na nivo nekakve sibirske Rusije.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2784 times
Been thanked: 3096 times

Post by Skin » 22 Jan 2025, 10:04

ima, nije da nema pristupa, nego EU je uzela prvo da razradi regulativu AI. izasli su sa AI Act-om prije nekoliko mjeseci, bave se rizicima i strategijom koristenja AI tehnologija. citala sam to i gledala EU regulatore kako to pojasnjavaju. najavili su tad i superclustere, da pokusaju objediniti AI infrastrukturu koja postoji kroz cini mi se 17 superkompjutera po evropskim zemljama i poceti odatle...ali problem evrope je radna snaga, AI eksperti kojih nema dovoljno i koji odlaze u ameriku i generalno tamo gdje su bolje placeni. zbog toga recimo trebaju da rade na zakonima o imigraciji, uvoz radne snage za razvoj AI industrije, ali ne mozes kad je sve desno, radikalno, i pobudalilo.
https://luxinnovation.lu/news/european- ... g-selected

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1326 times
Been thanked: 1570 times

Post by Sioux » 22 Jan 2025, 10:21

Nemoj posle da sam čuo nja nja klinci debili bulje u mobilne nja nja..

Samo ćipuj..
Pogled Joca Vujičića

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 560 times
Been thanked: 813 times

Post by tuzlak1212 » 22 Jan 2025, 10:26

cipevi bahro cipevi
a cipevi daju energetiku slike

ma predaleko je EU zbog prekomplikovnaih zakona oko treniranja, tamo u Americi lakse dogovore ilegalnu upotrebu baza podataka za trening nego sto bi se to desilo u EU, a s druge strane koje to podatke EU ima uopste, ja ne znam koju platformu Evropa ima da se na njoj masovno skupljaju raznoliki podaci. sve to postoji sa sarolikim podacima u bazama je Americko ili ponesto Kinesko
pored podataka sto Skin kaze, gdje su Evropi AI strucnjaci, nemamo legacy u tom znanju koliko ja znam
sve je to meni sus, ja bi radije da mi janje okrenemo i ne cekamo Evropu da ista zavrsi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 02 Apr 2025, 10:39

Vještačka inteligencija tvrdi da sam ovo na slici ja.

Kako vi pravite slike sebe samih na openAI?

Image

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”