Ma šalim se..
Baš me zanima, koja je procedura povratka, ako se ispises.
Znam po prijatelju, da je crkveni razvod teški posao... Papa osobno je tada morao potpisati, na dvije stranice obrazloženje, zašto se razvode

Moderator: Krokodil Behko
Ma šalim se..
aber, bitte gerne. Uvijek sam tu.
Zar ne ide ovako:
Ne bi mogla biti ni krstena ni kuma na krizmi!Merlin246 wrote: 31 Jan 2020, 11:40Jedino me strah da ne daj Boze ne mognem biti kuma na vjencanjima ili krstena kuma.A imam vec dvije sto cu im sigurno biti kuma. I tocno bi me ubile kad bih rekla ne mogu vam biti kuma, veliki porez u Njemackoj
jbg nisam mogla placati to, ispisala se, trazite drugu kumu
![]()
![]()
U njemackoj se placa porez za crkvu i jedini nacin da izbjegnes je da sluzbeno istupis iz katolicke crkve
vila wrote: 31 Jan 2020, 17:39U njemackoj se placa porez za crkvu i jedini nacin da izbjegnes je da sluzbeno istupis iz katolicke crkve
I od togtrenutkka nemas pravo ni na jedan sakrament
(Ispovjed,pricest,zenidba,krstenje....bolesnicko pomazanje)
ali kaže cura, kako sam skontala, da nije u stanju to da plaća, zar nema nekih olakšica za one koji su u specifičnim životnim uslovima, nije valjda da je svima isto?vila wrote: 31 Jan 2020, 17:39U njemackoj se placa porez za crkvu i jedini nacin da izbjegnes je da sluzbeno istupis iz katolicke crkve
Pa i nije svima isto ...bar koliko ja znamlejlamo wrote: 31 Jan 2020, 17:42ali kaže cura, kako sam skontala, da nije u stanju to da plaća, zar nema nekih olakšica za one koji su u specifičnim životnim uslovima, nije valjda da je svima isto?vila wrote: 31 Jan 2020, 17:39
U njemackoj se placa porez za crkvu i jedini nacin da izbjegnes je da sluzbeno istupis iz katolicke crkve
u austriji isto..cim prijavis boravak, pitaju te i za vjeru... doduse mozes reci sta god hoces, pa i da odbijes da kazes..ali oni koji se zaebu i kazu da su katolici, ubrzo dobiju uplatnicu od crkve...
Ama baš ga zakomplicirašte uz to još puno netočnih podataka.Dorian wrote: 31 Jan 2020, 16:05Zar ne ide ovako:
1. Vjernik je onaj koji vjeruje u boga.
2. Kršćanin/hrišćanin je onaj koji vjeruje da je Isus bog(božiji sin itd)
3. Katolik je onaj koji pripada katoličkoj denominaciji hrišćanstva/kršćanstva. Druge denominacije hrišćanstva/kršćanstva su pravoslavlje, anglikizam, protestantizam itd
Ako je neko ekskomuniciran iz katoličke crkve to znači da više ne pripada toj denominaciji, nije više u tom klubu. To ne znači da je prestao vjerovati u boga, niti da je prestao vjerovati u Isusa kao boga/sina. Dakle, kao što ni pravoslavni i ostali ne priznaju papu kao svog vođu i katoličke sakramente ali vjeruju u boga i Isusa i zato jesu hrišćani/kršćani, tako i onaj koji budu ekskomunicirani iz katoličke crkve prestaju slijediti papu i gube katoličke sakramente, ali ne prestaju biti vjernici i kršćani/hrišćani jer i dalje vjeruju u boga i Isusa.
Ako prestanu vjerovati u Isusa ali nastave vjerovati u boga onda su vjernici ali nisu više kršćani/hrišćani. Jevreju vjeuju u boga ali ne u Isusa, muslimani ne vjeruju u Isusa kao boga/sina nego im je Isus samo jedan od poslanika itd.
Ako prestanu vjerovati u boga onda postaju ateisti.
Znači to što neko prestane biti katolik ne znači da je prestao biti vjernik i ne znači da je prestao biti kršćanin/hrišćanin. Katolicizam je samo jedna od krišćanskih/hrišćansih sekti.
I zašto onda ništa ni sa čim?
Mene u belgiji nisu nista pitali a i pasos dobio. Doduse ja pisem ateista gdje god pita al ne sjecam se, cini mi se da nisu.vrhbosnica wrote: 31 Jan 2020, 18:03u austriji isto..cim prijavis boravak, pitaju te i za vjeru... doduse mozes reci sta god hoces, pa i da odbijes da kazes..ali oni koji se zaebu i kazu da su katolici, ubrzo dobiju uplatnicu od crkve...
Users browsing this forum: No registered users and 13 guests