PALESTINA - Od rijeke do mora
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21008 times
- Been thanked: 18985 times
- Status: Offline
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Re: PALESTINA
Sve do jednom. Jadna li im majka svima redom ako se sirotinja ujedini. Tu mislim na sirotinju na svim stranama, ukljucujuci krscansku, hriscansku i jevrejsku.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3607 times
- Been thanked: 6618 times
Nikad se sirotinja nije pitala ni za sta..
Da su pametni ne bi bili sirotinja..
Da su pametni ne bi bili sirotinja..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Lavlje_srce
- Alienka
Upravo je obratno. Oni koji nisu prodali cast za novac su sirotinja ili su joj blizu.
Ne postoji korelacija izmedju inteligencije i casti.
Ne postoji korelacija izmedju inteligencije i casti.
Memento Mori
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Mora baš neka teška katastrofa da se desi da bi tako nešto došlo ponovo do izražaja. Nešto apokaliptično. Ili da se pojavi Dedžal.Lavlje_srce wrote: 07 Nov 2023, 17:50Sve do jednom. Jadna li im majka svima redom ako se sirotinja ujedini. Tu mislim na sirotinju na svim stranama, ukljucujuci krscansku, hriscansku i jevrejsku.
Inače nema šanse da će se zemlje bliskog istoka odreći nacionalnih država i svega što su gradili, a neke zemlje su to i krvlju platile. Dok su takve zemlje i kad svaka gleda svoje interese ummet tu ne može opstati.
- Lavlje_srce
- Alienka
Pa evo ti Balkana brate. Svi smo isti, ali smo na silu podijeljeni. Da ne govorim kad sam upoznala par Bugarki, instant prepoznavanje. Nikakve razlike izmedju mene i njih, cak su nam i fizionomije slicne. Podijelili su nas u plemena da bi nama lakse upravljali (citaj nama manipulirali). O Bliskom Istoku da ne govorimo.Chan wrote: 07 Nov 2023, 18:32Mora baš neka teška katastrofa da se desi da bi tako nešto došlo ponovo do izražaja. Nešto apokaliptično. Ili da se pojavi Dedžal.Lavlje_srce wrote: 07 Nov 2023, 17:50
Sve do jednom. Jadna li im majka svima redom ako se sirotinja ujedini. Tu mislim na sirotinju na svim stranama, ukljucujuci krscansku, hriscansku i jevrejsku.
Inače nema šanse da će se zemlje bliskog istoka odreći nacionalnih država i svega što su gradili, a neke zemlje su to i krvlju platile. Dok su takve zemlje i kad svaka gleda svoje interese ummet tu ne može opstati.
Uzgred, sto se tice hadzdza, moja noga u SA kakva jeste - nece.
Last edited by Lavlje_srce on 07 Nov 2023, 18:50, edited 1 time in total.
Memento Mori
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Kulturološke sličnosti postoje među narodima na Balkanu i u to nema sumnje. Međutim, ako bi tražili neki vid zajedništva po bilo kojem osnovu svaka nacija bi to gledala sa rezervom zbog već izgrađenih identiteta, kao udar na iste i ostalo kroz historiju što su izgradili bez obzira što su većini nama polazne tačke bile iste.
Zadnja vrsta nekog tog zajedništva koje smo ovdje imali bila je Jugoslavija. Za mene dobra ideja, ali neprovodiva dugoročno upravo zbog ovog gore što sam naveo. Čak i u procvatu Juge u zlatno doba bilo je svega 10% ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni.
Zadnja vrsta nekog tog zajedništva koje smo ovdje imali bila je Jugoslavija. Za mene dobra ideja, ali neprovodiva dugoročno upravo zbog ovog gore što sam naveo. Čak i u procvatu Juge u zlatno doba bilo je svega 10% ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni.
- Lavlje_srce
- Alienka
Od tih 10%, 9.9% su bili Bosanci.Chan wrote: 07 Nov 2023, 18:46 Kulturološke sličnosti postoje među narodima na Balkanu i u to nema sumnje. Međutim, ako bi tražili neki vid zajedništva po bilo kojem osnovu svaka nacija bi to gledala sa rezervom zbog već izgrađenih identiteta, kao udar na iste i ostalo kroz historiju što su izgradili bez obzira što su većini nama polazne tačke bile iste.

E tako ti je i na Bliskom Istoku. Obican narod ima empatiju, ali korumpirani glavonje odredjuju politiku. A znamo sta je politika. Nepojmljivo je da su Palestinci kolateralna zrtva tih 'politika'. Samo postoji nesto sto se zove kosmicka pravda. Ne mozes ciniti zlo bilo kome, a da tebi bude dobro.
Memento Mori
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Pa sad je li 9,9% Bosanci ne znam. Vjerujem da ih jeste bilo dosta jer je naša nacija poprilično mlada i naš narod je dosta lutao. Bili smo i Muslimani i Bošnjaci i Bosanci i Jugosloveni, ali je na kraju dominantno iz toga proizašla ideja Adilovog bošnjaštva i to je bio izbor većine patriota krajem osamdesetih i devedesetih. Tako je kako je i to treba prihvatiti i poštovati iako se ja lično nikad neću tako izjašnjavati.
Imaš i neku krnju vrstu demokratije tipa Egipat među tim zemljama. Ne žele ni oni Palestince, a tu politiku su birali građani koji su glasali za Sisija. A zašto ih ne žele? Zato što ne žele ponovo za vratom muslimansku braću koju si imali jedno vrijeme i protiv kojih se narod digao i skinuo ih sa vlasti. Zna se da u Gazi postoje itekakvi radikali među Palestincima.
Btw ja tek sad vidim da je tema Palestina... otišli smo mi u off poprilično. Valjda nas Dumi neće zatući
Imaš i neku krnju vrstu demokratije tipa Egipat među tim zemljama. Ne žele ni oni Palestince, a tu politiku su birali građani koji su glasali za Sisija. A zašto ih ne žele? Zato što ne žele ponovo za vratom muslimansku braću koju si imali jedno vrijeme i protiv kojih se narod digao i skinuo ih sa vlasti. Zna se da u Gazi postoje itekakvi radikali među Palestincima.
Btw ja tek sad vidim da je tema Palestina... otišli smo mi u off poprilično. Valjda nas Dumi neće zatući

- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 9151 times
- Been thanked: 8991 times
Tek sam danas saznala da je Jaffa gradić u Palestini gdje su se uzgajale naranče.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Sioux
- Inventar foruma
- Has thanked: 1333 times
- Been thanked: 1583 times
The Philistines (Hebrew: פְּלִשְׁתִּים, romanized: Pəlīštīm; Koine Greek (LXX): Φυλιστιείμ, romanized: Phulistieím) were an ancient people who lived on the south coast of Canaan during the Iron Age
Pogled Joca Vujičića
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12387 times
- Been thanked: 13116 times
Zana wrote: 07 Nov 2023, 21:33 Tek sam danas saznala da je Jaffa gradić u Palestini gdje su se uzgajale naranče.
Jeste I to su im oteli jednostavno ih protjerali sa njihovih imanja, plantaza.... Najukusnije narandje, bogat kraj bio... Vecina arapa iz Jaffe je upravo u Gazi I u Jordanu u izbjeglickom kampu...
-
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 190 times
Palestina je dugi niz godina bila mrlja na savjesti čovječanstva. Neprincipijelnost i dvostruki standardi, nejednako vrednovanje ljudskih života bilo je i ostalo inspiracijom i podstrekom da se na još mnogo mjesta prolije krv. Priznavanje jednih i nepriznavanje drugih žrtava otvaralo je nove rane ali to nikada nije opametilo svijet da počne principijelno i pravedno, da počne po istim principima i standardima jednako tretirati sve ljude bili oni žrtve ili dželati. I zbog toga se spirala zla neprekidno obnavlja.
Danas je Palestina licemjerstvo dovela do njegovog vrhunca. Kao što su Zlo i Dobro u nepomirljivoj oprečnosti tako se i svijet i ljudi u njemu danas žešće i otvorenije nego ikada do sada stali na jednu ili drugu stranu štiteći interes bez truna savjesti, empatije i humanosti. Gleda se i odobrava masovno i brutalno ubijanje djece kakvo je izopačena ljudska svijest rijetko kada zapamtila. I čak je na mnogo mjesta to zabranjeno reći i pominjati.
Palestina je kao višedecenijska rana koja krvari dočekala i metastazu karcinoma koji je doveo u pitanje opstanak miliona napaćenih i obespravljenih Palestinaca. Oduzeto im je i ukinuto sve, a sada im se uzimaju i ukidaju i goli životi i pravo na život. Apsurd je da iza toga stoje oni koji se pozivaju na univerzalna ljudska prava i sebe proglašavaju zaštitnicima tih prava zajedno sa onima kojima je i samima nekada učinjena nepravda planetarnih razmjera koju je svijet potvrdio i priznao, sa kojom se solidarisao. I baš oni, ti koji su pretrpjeli najveće strahote, muke, patnje i stradanja danas to isto čine drugima, čine to onima koji ni na koji način nisu bili uzrok i razlog njihova stradanja.
Vrhunac izopačenosti i jeste baš u tome što se nekadašnja žrtva izrodila u neviđenog monstruma a svijet kao da je makao sa uma pa se i sam podijelio.
Danas je Palestina licemjerstvo dovela do njegovog vrhunca. Kao što su Zlo i Dobro u nepomirljivoj oprečnosti tako se i svijet i ljudi u njemu danas žešće i otvorenije nego ikada do sada stali na jednu ili drugu stranu štiteći interes bez truna savjesti, empatije i humanosti. Gleda se i odobrava masovno i brutalno ubijanje djece kakvo je izopačena ljudska svijest rijetko kada zapamtila. I čak je na mnogo mjesta to zabranjeno reći i pominjati.
Palestina je kao višedecenijska rana koja krvari dočekala i metastazu karcinoma koji je doveo u pitanje opstanak miliona napaćenih i obespravljenih Palestinaca. Oduzeto im je i ukinuto sve, a sada im se uzimaju i ukidaju i goli životi i pravo na život. Apsurd je da iza toga stoje oni koji se pozivaju na univerzalna ljudska prava i sebe proglašavaju zaštitnicima tih prava zajedno sa onima kojima je i samima nekada učinjena nepravda planetarnih razmjera koju je svijet potvrdio i priznao, sa kojom se solidarisao. I baš oni, ti koji su pretrpjeli najveće strahote, muke, patnje i stradanja danas to isto čine drugima, čine to onima koji ni na koji način nisu bili uzrok i razlog njihova stradanja.
Vrhunac izopačenosti i jeste baš u tome što se nekadašnja žrtva izrodila u neviđenog monstruma a svijet kao da je makao sa uma pa se i sam podijelio.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9194 times
- Been thanked: 10915 times
ZBOG KOMENTARA O IZRAELU: Zastupnički dom SAD-a usvojio rezoluciju o cenzuri zastupnice Rashide Tlaib
Zastupnički dom glasao je u utorak navečer s 234 prema 188 glasova za osudu demokratske kongresmenke iz Michigana. Zastupnik Richard McCormick je optužio zastupnicu Tlaib za ‘promicanje lažnih narativa’ u vezi s napadom Hamasa na Izrael u oktobru i za ‘pozivanje na uništenje države Izrael’.
- HarTar
- Na probnom
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
Jbg, Bošnjo se kune u taj isti licemjerni zapadKrokodil Behko wrote: 08 Nov 2023, 19:50ZBOG KOMENTARA O IZRAELU: Zastupnički dom SAD-a usvojio rezoluciju o cenzuri zastupnice Rashide Tlaib
Zastupnički dom glasao je u utorak navečer s 234 prema 188 glasova za osudu demokratske kongresmenke iz Michigana. Zastupnik Richard McCormick je optužio zastupnicu Tlaib za ‘promicanje lažnih narativa’ u vezi s napadom Hamasa na Izrael u oktobru i za ‘pozivanje na uništenje države Izrael’.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13493 times
- Been thanked: 22205 times
Ne kune, al’ sta moze?
Dje ce?
Dozvolite da se obratimo
- HarTar
- Na probnom
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
Kune, kune. I dan danas mislimo da su nam prijatelji, a sve bi nam bilo u slučaju rata kao i 92. Embargo na oružje i gledanje sa strane. Gaza scenario......
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13493 times
- Been thanked: 22205 times
Niti su nam prijatelji, a nisu ni neprijatelji
Boli ih qratz za nama
Dozvolite da se obratimo