Šta je tema od smokve?

Djeluje suho
Pa nije sa kvascem
Pa i jede se uz caj, mlijeko...
De bona Čupava, popravi taj telefon. Kakva sad drzava?
Ovo ću sutra možda pravitiČupava wrote: 17 Apr 2016, 18:35 Evo i recept za lisnate kiflice
Sastojci
500 g brašna
20 g kvasca ( svjezeg)
2 dl mlijeka (ako treba malo više)
1 kašikica soli
1 kašikica šećera
5 kašika ulja
I komadic istopljenog maslaca za pemazivanje tijesta..
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.Ostaviti da nadode!
Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
Posle svaklu loticu razvijes, i premazivati rastopljenim maslacem, osim pete...isjeci na 16 jednakih djelova, ..i motati od sireg ka uzem, motane kiflice stavljati u pomascen pleh..
Zagrijati pec, na 180C, peci 20ak minuta!
Nakon pecenja prepustiti se uzitku...![]()
Pa ako u receptu stoji 25g svježeg kvasca a ja imam samo onaj suhi?
Otprilike pola kocke svježeg kvasca -kocka kvasca sadrži 40 g odgovara jednoj standardnoj vrećici suhog kvasca standardna vrećica je 7 g. To znači da otprilike 20 g svježeg odgovara 7 g suhog.Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 15:28Pa ako u receptu stoji 25g svježeg kvasca a ja imam samo onaj suhi?![]()
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests