Drugom prilikom ćemo o tome. Čekaju obavezeDuminjo wrote: 24 Dec 2021, 22:54Pa kad drzi tuzilastvo, sto mu se ne svidja ova promjena? Sto nije drugog izabro?Taare wrote: 24 Dec 2021, 22:44
Brate, sda i hdz drže tužilaštvo. Kada je 2011. hdz postao opozicija, tužilaštvo je naređivalo hapšenje ljudi koji su bili u vlasti.
Evo da malo čitaš i skontaš šta sve blokiraju.
https://istraga.ba/sve-hdz-ove-blokade- ... -delegata/
HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- Status: Offline
Re: HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH
Svi mi se morete obratit
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2753 times
- Been thanked: 8615 times
- Taare
- greatest

Kako si bezobrazan 
Bez obzira što kontrolišu tužilaštvo, isto nije svemoćno. Osim toga, tu je njihova noćna mora-stranci. Recimo ohr, vp i drugi koje već dugo vremena olajavaju dodik i co. Nije bez razloga.
Bez obzira što kontrolišu tužilaštvo, isto nije svemoćno. Osim toga, tu je njihova noćna mora-stranci. Recimo ohr, vp i drugi koje već dugo vremena olajavaju dodik i co. Nije bez razloga.
Svi mi se morete obratit
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Malo je ostalo Hrvata da živi u BIH mislim oko 250 000.
Ostalo je cutanje.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4408 times
- Been thanked: 3362 times
Ja imam kuću od pola miliona KM, ranč sa šumom od isto tako pola miliona KM, kuću u Španiji od jedno 300 000 KM (prevedeno u te pare), organizovo sam privatne fešte i okupljanja u po korone i šta? Jesam li veći lopov od Baketa ili se po običaju samo izmisle stvari da bi se neko ocrnio?
Ova druga dva orangutana, oni barataju masnim parama, degutantno je tu povlačiti paralele s Baketom. Mizerno, ljigavo i podlo.
Ova druga dva orangutana, oni barataju masnim parama, degutantno je tu povlačiti paralele s Baketom. Mizerno, ljigavo i podlo.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
Bake je mrtav....definitivno.
Sam se ukopo
i Drzavu,i Bosnjake....
Ovi sto su usarajvu,nek paze dobro,da su svi mikrofoni iskljuceni,gdje god ih ima
Sam se ukopo
i Drzavu,i Bosnjake....
Ovi sto su usarajvu,nek paze dobro,da su svi mikrofoni iskljuceni,gdje god ih ima
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
-
Ma znas
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 137 times
Suzivot u BiH trebao bi biti prioritet svih naroda. Na nasu zalost Hrvati i Srbi ne misle tako. Zive u BiH a misle na Hrvatsku i Srbiju.
Najgora stvar u svemu je njihiv odnos prema Bosnjacima. Ne mogu podnijeti nasu brojnost, ne mogu podnijeti da drugi tebaju biti ravnopravan snjima. Za njih je Bosnjak dobar ako je nizi od njih u svim pravima.
Kratko receno, druga dva naroda ne trpe druge narode u svoj sredinu. Samo njihovo prisustvo kod njih izaziva osjecaj ugrozenosti.
Slican osjecsj imaju i svi Evropljani kad je u pitanju brojnost pripadnika druge vjere kao npr. muslimana u BiH. To je najbolje iskazao predsjednik Madjarske.

Najgora stvar u svemu je njihiv odnos prema Bosnjacima. Ne mogu podnijeti nasu brojnost, ne mogu podnijeti da drugi tebaju biti ravnopravan snjima. Za njih je Bosnjak dobar ako je nizi od njih u svim pravima.
Kratko receno, druga dva naroda ne trpe druge narode u svoj sredinu. Samo njihovo prisustvo kod njih izaziva osjecaj ugrozenosti.
Slican osjecsj imaju i svi Evropljani kad je u pitanju brojnost pripadnika druge vjere kao npr. muslimana u BiH. To je najbolje iskazao predsjednik Madjarske.
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
sav ovaj belaj je nastao jer su dodikovi ljudi u tuzilastvu smijenjeni u kratkom vremenskom periodu. to su gordana tadic i predsjednik vstva milan tegeltija koji je sad dodikov savjetnik. nakon toga dodik pokusava da vrati drzavne nadleznosti u rs, tj da vrati tuzilastvo da bi sebe obezbijedio, ostale nadleznosti su nebitne. ako ne uspije u tome velike su mu sanse da bjezi iz bih
covic je iskoristio guzvu i pokuso da ostvari svoje ciljeve oko izbornog zakona koji bi dalje vodio u treci entitet, jer mu je to jedini nacin da ostane na vlasti. zna da ako stvari ostanu ovakve, zbog malog broja hrvata ce konstantno biti preglasavan...
covic je iskoristio guzvu i pokuso da ostvari svoje ciljeve oko izbornog zakona koji bi dalje vodio u treci entitet, jer mu je to jedini nacin da ostane na vlasti. zna da ako stvari ostanu ovakve, zbog malog broja hrvata ce konstantno biti preglasavan...
🐽
- Taare
- greatest

Hannibal wrote: 25 Dec 2021, 13:04 sav ovaj belaj je nastao jer su dodikovi ljudi u tuzilastvu smijenjeni u kratkom vremenskom periodu. to su gordana tadic i predsjednik vstva milan tegeltija koji je sad dodikov savjetnik. nakon toga dodik pokusava da vrati drzavne nadleznosti u rs, tj da vrati tuzilastvo da bi sebe obezbijedio, ostale nadleznosti su nebitne. ako ne uspije u tome velike su mu sanse da bjezi iz bih
Plus odluka ustavnog suda koja kaže da entitetima ne pripada državna imovina tj da ne mogu raspolagati istom.
Skupština Republike Srpske je krajem decembra 2019. godine usvojila Zakon o stvarnim pravima koji predviđa da će nosioci prava upravljanja, korištenja i raspolaganja državnom imovinom biti entitet, opštine i gradovi, te javna preduzeća. Ovaj zakon politički predstavnici Bošnjaka u Republici Srpskoj su ocijenili kao "atak" na državnu imovinu zbog čega su zatražili od Ustavog suda BiH da da pravnu ocjenu.
Svi mi se morete obratit
- Duminjo
- Urednik foruma

Covic je mnogo prije trazio izmjene izbornog zakona.
Ja bih reko da je Mile, ovim pokusajem prenosenja nadleznosti, malo i nesvjesno zajebo Covica.
Ja bih reko da je Mile, ovim pokusajem prenosenja nadleznosti, malo i nesvjesno zajebo Covica.
- Duminjo
- Urednik foruma

Otisli stranci, zavrsili praznici i sve se ko biva nekako smirilo al šipak.. sastade se Bake sa Plenkijem u Dubrovniku..
Poslije tog sastanka Bake izjavljuje kako se Hrvatima nesto mora dati da bi se nesto i dobilo.
Čović izjavljuje da se do 25 Januara treba ovo riješiti..
Pa onaj covicev analni vjetar iz hdz1990 kaze kako je za bosnu veci problem izborni zakon nego Dodik.
Onda ide sastanak Plenkija sa Covicem. Pa danas Čović u Zagrebu sa Milanovićem. Tema svih sastanaka je izborni zakon i zakljucak "nema Bosne ako nema konstitutivnih legitimnih predstavnika"
Crni Bake.. Prvo, u kom svojstvu si se sastao sa Plenkovicem, premierom susjedne države? Koga glumis i Zastupaš? Kakvi su to sada opet pregovori ako su probosanske stranke izasle iz pregovora o izbornom? I drugo, sta si im obeco pa su se ovako opet uzjebali?
Poslije tog sastanka Bake izjavljuje kako se Hrvatima nesto mora dati da bi se nesto i dobilo.
Čović izjavljuje da se do 25 Januara treba ovo riješiti..
Pa onaj covicev analni vjetar iz hdz1990 kaze kako je za bosnu veci problem izborni zakon nego Dodik.
Onda ide sastanak Plenkija sa Covicem. Pa danas Čović u Zagrebu sa Milanovićem. Tema svih sastanaka je izborni zakon i zakljucak "nema Bosne ako nema konstitutivnih legitimnih predstavnika"
Crni Bake.. Prvo, u kom svojstvu si se sastao sa Plenkovicem, premierom susjedne države? Koga glumis i Zastupaš? Kakvi su to sada opet pregovori ako su probosanske stranke izasle iz pregovora o izbornom? I drugo, sta si im obeco pa su se ovako opet uzjebali?
- Taare
- greatest

Nije niš obećao, nego potpiso. Potpiso izborni zakon. Licemjer nasif ne piše o tome.
hrvati traže da to sad sprovedu u djelo.
hrvati traže da to sad sprovedu u djelo.
Svi mi se morete obratit
- Duminjo
- Urednik foruma

Ne znam sta je uradio ali imam skroz los osjecaj..
Nesto slicno je uradio i u Mostaru pa je to kasnije predstavljeno kao uspjeh.. kako sada planiraju prodati narodu muda pod bubrege
Nesto slicno je uradio i u Mostaru pa je to kasnije predstavljeno kao uspjeh.. kako sada planiraju prodati narodu muda pod bubrege
- Ljiljan
- Sitna buranija

- Mood:
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 220 times
Halo ba, katastrofičari...
Polako!
Šta god Bake potpisao, mora proći i dalje kroz institucije. Nije ovo njegov feud niti je on Louis XIV, niti živimo u apsolutustičkoj monarhiji pa da se samo njega pita. Ja sam mišljenja da je naš najveći izazov PC, broj katolika svakako nezaustavljivo i rapidno opada i dbgda da ih ima i okruglo 300 000 danas u Bosni i Hercegovini. Ništa nije uklesano u kamenu, sve je promjenjivo pa i taj kamen.
Posebno pogubno za ove Čovićeve desničare je što nemaju niti jedan veliki grad u svojim rukama. Posušje, Čitluk, Široki, Neum... Sve je to pustahija od nekoliko kuća pored puta. Nema tu za omladinu ništa. Najveći grad u kojem su njima "legitimni" Hrvati dvotrećinska većina (bar 66%) je Posušje koje ima 6 000 stanovnika u samom gradu. Jbg...
Čak ni u Mostaru koji je jako važan za to HDZovo "pitanje" nisu uspjeli napraviti ozbiljnu priču za sve ove godine. Lagali da ih je preko 60% po crkvenim evidencijama, na kraju popis i hop 48%. Pa 2020. godine hop 50:50 rođenih iako dokazano dopisuju i one iz ZHK kao Mostarce po potrebi da uvećaju %, pa hop 2020. preko 100 više brakova bošnjačkih nego hrvatskih, pa hop 2021. 46% djece u Mostaru na BNP... Niđe te "dominacije", a pored sveg fašizma, granata i para iz Hrvatske koje su uložili u StarMo prve dvije bebe u 2022. iz bošnjačkih porodica.
Šta bi bilo da mi imamo i zrno ponosa i da smo malo kao država pogurali Mostar nekim projektima, učinili ga atraktivnijim? Bošnjaci Mostara su zmajevi i od mene poseban respekt za sve što su uradili i ovako žilavo opstali kao neizostavan faktor od skoro 50% populacije!
Šta god Bake potpisao, mora proći i dalje kroz institucije. Nije ovo njegov feud niti je on Louis XIV, niti živimo u apsolutustičkoj monarhiji pa da se samo njega pita. Ja sam mišljenja da je naš najveći izazov PC, broj katolika svakako nezaustavljivo i rapidno opada i dbgda da ih ima i okruglo 300 000 danas u Bosni i Hercegovini. Ništa nije uklesano u kamenu, sve je promjenjivo pa i taj kamen.
Posebno pogubno za ove Čovićeve desničare je što nemaju niti jedan veliki grad u svojim rukama. Posušje, Čitluk, Široki, Neum... Sve je to pustahija od nekoliko kuća pored puta. Nema tu za omladinu ništa. Najveći grad u kojem su njima "legitimni" Hrvati dvotrećinska većina (bar 66%) je Posušje koje ima 6 000 stanovnika u samom gradu. Jbg...
Čak ni u Mostaru koji je jako važan za to HDZovo "pitanje" nisu uspjeli napraviti ozbiljnu priču za sve ove godine. Lagali da ih je preko 60% po crkvenim evidencijama, na kraju popis i hop 48%. Pa 2020. godine hop 50:50 rođenih iako dokazano dopisuju i one iz ZHK kao Mostarce po potrebi da uvećaju %, pa hop 2020. preko 100 više brakova bošnjačkih nego hrvatskih, pa hop 2021. 46% djece u Mostaru na BNP... Niđe te "dominacije", a pored sveg fašizma, granata i para iz Hrvatske koje su uložili u StarMo prve dvije bebe u 2022. iz bošnjačkih porodica.
- Pasaga
- Hadžija

ovde imamo jedan kratak,vrlo jasan,presjek situacije.
Ovog akademika,ja licno,dozivljavam kao velikog borca za BH.
Sam put,kojim idu ovi kvazi politicari,unaprjed je osudjen na propast,ako nista ono sopstvenog naroda i na kraju Drzave.
Tu je BH itekako dojnja,ako ovo prodje,onda je to na vjek-vjekova.
Vec duze vremena,Bake se sam nudi,cak je i nestrpljiv,iz nekih razloga,sam se nudi vise puta,da sam skine gace.
Ovde nije da nesto,vec mnogo toga dobro dismir.
Srecom,morat ce sve to proci neki protokol,parlament.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... nju/443882
Ovog akademika,ja licno,dozivljavam kao velikog borca za BH.
Sam put,kojim idu ovi kvazi politicari,unaprjed je osudjen na propast,ako nista ono sopstvenog naroda i na kraju Drzave.
Tu je BH itekako dojnja,ako ovo prodje,onda je to na vjek-vjekova.
Vec duze vremena,Bake se sam nudi,cak je i nestrpljiv,iz nekih razloga,sam se nudi vise puta,da sam skine gace.
Ovde nije da nesto,vec mnogo toga dobro dismir.
Srecom,morat ce sve to proci neki protokol,parlament.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... nju/443882
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Taare
- greatest

Opa, ovi haman hoće rat.
https://faktor.ba/vijest/prijetece-poru ... om-/150713Na današnjem mostarskom sastanku predsjednika političkih stranaka, članica nevladine organizacije HNSBiH usaglašen je konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava.
-Zajednički i jedinstven stav je da je to ona linija ispod koje nitko od nas neće ići. Ta donja linija predstavlja "legitimno predstavljanje" i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu.
Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić kazao je kako pregovarački proces ide svome kraju i da će se "za dvadesetak dana znati ima li od ove zemlje išta ili nema".
- Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom - ocijenio je Karamatić.
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest

A evo i konačnog cilja:
Dakle, treći entitet.
Dakle, treći entitet.
Svi mi se morete obratit
- Pasaga
- Hadžija

Slusam onog adzeovog jastreba,Cvitanovica
veli,ubrzo cemo znat sta ce biti sa BH...bla.....blaaa
Jbt,ono je ravno objavi rata
Koriste ovu sit. i igraju na presing,fataju na buku ....
Sve opet zavisi sta je Bake brljo ...jos niko nezna
veli,ubrzo cemo znat sta ce biti sa BH...bla.....blaaa
Jbt,ono je ravno objavi rata
Koriste ovu sit. i igraju na presing,fataju na buku ....
Sve opet zavisi sta je Bake brljo ...jos niko nezna
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Taare
- greatest

Nije novost da izabrani zvaničnici u našoj zemlji ignorišu zakon, ali je raritet da se jedna zakonska obaveza ignoriše dvije decenije. Riječ je o obaveznom usklađivanju izbornih jedinica i broja mandata koje one daju.
Izborni zakon je u svoja tri člana utvrdio obavezu parlamenata, državnog i entitetskih, da ovo usklađivanje rade svake četiri godine, kaže za portal Klix.ba predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar.
"Jedini parlament koji je ušao u ovaj problem je Narodna Skupština Republike Srpske, koja je 2013. godine donijela odluku, ali mišljenje međunarodnih zvaničnika (ODIHR) nije bilo zadovoljavajuće", izjavio je on.
Bakalar kaže kako je CIK prošlog ljeta Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva u Parlamentu BiH dostavio presjek stanja na osnovu kojeg je moguće utvrditi trendove i pokazatelje u kojem smjeru bi se moglo raspravljati.
"Obaveza postoji, ona je imperativna, CIK sa svoje strane može uraditi svoj savjetodavni dio posla, ali to je na parlamentarcima", kazao je Bakalar.
Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji BiH još u novembru 2017. godine predstavili su DF i SDP, a predložili zajedno sa SDA i SBB-om. On je usvojen u Predstavničkom domu, nikad nije stupio na snagu jer je oboren u Domu naroda.
Zakon je oboren jer je tadašnji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasiti ga destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.
Demografski trendovi, koji bez sumnje utječu na izborne jedinice i vrijednost mandata, a čije usklađivanje je zakonska obaveza, ne djeluju povoljno po HDZ i njegove izborne ciljeve. Procjene su bile da bi izborne jedinice iz kojih HDZ dobiva veliku većinu svojih mandata izgubile najmanje pet mandata, a da bi profitirale one koje pokrivaju Tuzlu, Sarajevo i Zenicu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /220119049
Izborni zakon je u svoja tri člana utvrdio obavezu parlamenata, državnog i entitetskih, da ovo usklađivanje rade svake četiri godine, kaže za portal Klix.ba predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar.
"Jedini parlament koji je ušao u ovaj problem je Narodna Skupština Republike Srpske, koja je 2013. godine donijela odluku, ali mišljenje međunarodnih zvaničnika (ODIHR) nije bilo zadovoljavajuće", izjavio je on.
Bakalar kaže kako je CIK prošlog ljeta Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva u Parlamentu BiH dostavio presjek stanja na osnovu kojeg je moguće utvrditi trendove i pokazatelje u kojem smjeru bi se moglo raspravljati.
"Obaveza postoji, ona je imperativna, CIK sa svoje strane može uraditi svoj savjetodavni dio posla, ali to je na parlamentarcima", kazao je Bakalar.
Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji BiH još u novembru 2017. godine predstavili su DF i SDP, a predložili zajedno sa SDA i SBB-om. On je usvojen u Predstavničkom domu, nikad nije stupio na snagu jer je oboren u Domu naroda.
Zakon je oboren jer je tadašnji zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasiti ga destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.
Demografski trendovi, koji bez sumnje utječu na izborne jedinice i vrijednost mandata, a čije usklađivanje je zakonska obaveza, ne djeluju povoljno po HDZ i njegove izborne ciljeve. Procjene su bile da bi izborne jedinice iz kojih HDZ dobiva veliku većinu svojih mandata izgubile najmanje pet mandata, a da bi profitirale one koje pokrivaju Tuzlu, Sarajevo i Zenicu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /220119049
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-oce ... /220124034No, vratimo se predstojećim pregovorima. Ključno pitanje koje će biti na stolu je zahtjev za redukciju Doma naroda FBiH, tačke koju HDZ ne želi problematizirati. A upravo je Dom naroda organ u kojem trenutno leži najveća poluga moći jer upravlja većinom procesa, od zakonodavne pa posljedično i do izvršne vlasti.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/becirov ... /220123020Apsolutno je neprihvatljivo da se pristaje na ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a jer bi to bio potez s nesagledivim posljedicama za demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. To bi otvorilo vrata novim etničkim podjelama i bilo bi u potpunoj suprotnosti s principima evropske demokratije.
Deplasirano i ponižavajuće je politički kapitulirati pred HDZ-ovim konceptom i sadržajem izmjena Izbornog zakona. To bi predstavljalo izdaju interesa Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti.
Apsurdno i nerazumno je jačati politiku HDZ-a koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom, odnosno obnovom tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj", poručio je Bećirović.
Bravo, denise. Čovjek je shvatio suštinu problema u vezi izmjene izbornog zakona.
A aljin isprdak je potpisao taj izborni zakon.
I sad se opet lakta da on, majmun, pored institucija pregovara.
kao što rekoh, izdajnik.
Svi mi se morete obratit