TROSJED

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: dres platili 64 000 kuna

Post by laganini »

Ruana wrote:
laganini wrote:..eto možda jednog dana dođu u ajduka...ionako je kod nas krilatica nema stranca do bosanca..ajde hercegovca..
Laganiii :zubi ne dizi mi pritisak, møja dIca nece biti nogometasi. Pa taman se o Barseloni radilo.
..dobro ne žesti se nije ni svaki baletan peder.. :plavi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Ruana

Re: dres platili 64 000 kuna

Post by Ruana »

Pa ja, jedan je Ibra.
laganini
Spamer
Spamer

strah ili sreća..

Post by laganini »

..u samo misec dana u hrvatskoj su pukle dvi sedmice..jedna od 129 000 miliona kuna a danas od sedamdesetak miliuna kuna..probajte razmislit kako bi reagirali na takav dobitak i koliko bi vam se život prominio...iako bi svi vrisnuli od sreće u prvom trenutku kad razmislim nebi poželio nikad toliku sumu...pa i od straha jer novac privlači razne face spremne da se istog dočepaju..eto kod mene bi sigurno bilo mješavina sreće i straha...a kod vas.. :djed
Ruana

Re: strah ili sreća..

Post by Ruana »

E lagani to ne mogu zamisliti jer nikad ne igram.
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Ja igram i nikad vise od 100 eura nisam dobila. Iskreno, ne bih nikad voljela da tu sumu dobijem, ko zna u sta bi se tad pretvorila. Obicno ljudi postani oholi i na sebe samo razmisljaju kad imaju malo vise, da ne govorim o konstantnom strahu da me neko ne ubije zbog novca.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Mislim da kod mene ne bi bilo straha zbog tih para, ne bih mijenjao neke navike niti žudio za novim prijateljstvima. Tih faca bih se nekako otarasio, nije to problem. Ali vjerovatno bih promijenio grad.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Mozda bi morao i identitet promjeniti. Kakvih sve ljudi ima, ubili bi za stotinjak maraka a ne za (kao u gore opisanom) 129 miliona kuna)
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

obično dobitnik ne želi otkrit identitet te mu se garantira to ako želi ali ko se u to može pouzdat...
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

ne bih voljela dobiti veliku sumu tipa ovih, bilo bi me vise strah nego sto bih bila sretna.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

I ne igram lutriju, tako da ne mogu ni dobiti. :ooo

Neki dan sam dobio nekakvo pismo, kao da sam negdje ušao medju 3% izabranika u cijeloj državi, pa ću dobiti nešto kroz par dana pa da pošaljem... i ti bakrači. Dobitak kao 30.000 eura. Bjež' ba, nisam ti ja od te sorte. :oo
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

:123 ma kakav strah, pa nemam 17 godina da neznam, šta bi s tim....neka rokne čim prije...imam ozbiljne planove :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: TROSJED

Post by Bambi »

Ko me ovo tajno slikao? :zao :plavi

Image
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Post by Maja »

Bila Melgirl danas :hihi
Da mi je nekako nagovoriti da se aktivira :D
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote:Bila Melgirl danas :hihi
E ne da se laganiniju. A baš su susjedi :)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Maja wrote:Bila Melgirl danas :hihi
ja još na chatu " melgirl tražio te laganini" ...ona ništa :D.

daj bar da se fotki nagledamo ko ljudi :valja
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Nema ni one Mace. Mada je Maca možda i muško bila :oo
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

neznam za macu, mlad sam po stažu za nju ...al je zato kornelija bila u posjeti laganiniju, a on se uskuhao malo :D.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Kornelija ga obasipa komplimentima a on raste i raste...ko da je u čizme nasuo germe.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Maja wrote:Kornelija ga obasipa komplimentima a on raste i raste...ko da je u čizme nasuo germe.
ima da ga ego preskoči sad...eto odmah istakao kandidaturu za forumaša mjeseca ...ničim izazvan :D. :D. :D.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Norveška traži inžinjere, doktore, šofere i konobare

Post by Krokodil Behko »

Image

Evropski ured za zapošljavanje (EURES) objavio je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plaća od skoro 4.500 eura.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuhari i konobari.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.

Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u periodu od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu. Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške trenutno iznosi 56.920 dolara, ili 41.683 eura, po stanovniku. Do dvostrukog masakra u julu 2011. godine kada je Anders Bering Breivik ubio 77 ljudi, Norveška je smatrana i jednom od najsigurnijih zemalja u svijetu. Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Evropskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 posto Norvežana ne želi u EU.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a uposlenik radi 37,5 sati sedmično, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u sedmici.

Evropski ured za zapošljavanje u svome izvještaju navodi da uposlenici u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen.

Prosječna plaća u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Evropi, ali i svijetu. Tako je prosječna mjesećna plaća u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 eura. Deset posto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK-a mjesečno, odnosno 8.541 euro, a deset posto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK-a ili 2.460 eura.

Ipak, EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 posto skuplja nego u ostalim evropskim zemljama. Npr. mlijeko, sir, jaja i meso su oko 60 posto skuplji nego u ostatku Evrope. Riba i morski proizvodi nisu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode. Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 posto svoje plaće, 20 posto za javni prijevoz i za automobil, 18 posto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 posto za odmor i rekreaciju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), Norveška je rangirana kao zemlja sa najvišim prosječnim primanjima, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život svojih građana. Većina stanovnika Norveške posjeduje svoju vlastitu kuću. Tako oko 90 posto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan.

Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK-a, odnosno 657 eura. Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje. Također, kuća sa baštom u Norveškoj se može kupiti u prosjeku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK-a, odnosno 238.900 do 418.120 eura.

Nedavno su vlasti te zemlje saopćile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milioner zahvaljujući državnom fondu u kojeg se slijevaju sredstva od nafte i gasa.

Centralna banka Norveške, koja upravlja Fondom "Global”, koji je osnovan 1990. godine, saopćila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i gasa porasla na 5,11 biliona norveških kruna, odnosno preko 828 milijardi dolara, što je oko milion puta više od skoro šest miliona ukupne populacije te zemlje. Tako se prvi put u historiji Norveške desilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku te zemlje.

(Anadolija/av)
Post Reply

Return to “Pričaona”