spacebound wrote: 25 Feb 2025, 06:58
Ma ja mislim da duminjo ovo trola. Pise cisto da se razvije diskusija. Nema sanse da je ozbiljan. Nije on glup.
Ništa što napisah nije neistina. Mozemo se mi upinjati kolko hocemo da je AfD ovakav ili onakav, oni imaju glasove. Zašto ih imaju ovoliko, pitanje je.
Najlakše je gurnuti pod tepih i reci kako su njihovi glasaci glupi, debili, nacisti ili šta vec. Reko bih i ja to da je takvih par procenata.
Pazi ovo CDU i CSU imaju skupa 28.5% Od toga CSU 6% a CDU 22.5%
Znaci, pojedinacno, najjaca stranka u drzavi nema ni citava 2 procenta više od ovih nacista, kako im tepamo. Problem se gura pod tepih, ismijava se ozbiljna masa glasaca kao jbo njih, sve su to debili a debili tu gdje jesu zahvaljujuci takvom odnosu umjesto da se ta stranka i taj problem uzme za ozbiljno.
Sta cemo ako AfD izadje na 25% i bude stranka sa najviše glasova ili dodju u situaciju da se bez njih ne moze formirati vlada?
Opcija uopste nije nerealna u skorijoj buducnosti.
A sada, CDU/CSU imaju skupa sa AfDom dovoljno ruku da izglasaju sta im je cejf. Hoce li dopustiti da i do toga dodje, vidjecemo jer i oni sami su obecali antimigracijsku politiku koju ce tesko provesti sa zelenima i Šolcom.
I ova pobjeda CDU/CSU je pirova. Racunali su na minimum 30% glasova. Jedino ih je sreca pomazila pa dvije stranke za malo ostadose ispod 5%. Da su prosle, ne bi formirali vladu za 5 godina.
Glasaci AfDa su skoro pobjednici izbora. Nametnuli su svoju temu broj 1 kao goreci drzavni problem. Ono o cemu se skoro nije smjelo pricati prije koju godinu, sada je svakodnevna debata. Prica o iseljavanju migranata je kao dobar dan a prije par godina nisi smio izgovoriti rijec migrant ili izbjeglica..
Evo pred nama je, vidjecemo kako ce se stvari odvijati. Ja sam misljenja da su avioni vec spremni.