Život bez religije?
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
- Status: Offline
Re: Život bez religije?
Ateizam i religija, zapravo ne mogu jedno bez drugog. Da bi egzistirali treba im njihov antipod, ateizmu religija; religiji ateizam. Jedno bez drugog su, gotovo besmisleni.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 690 times
- Been thanked: 1078 times
Vjerovao il nevjerovao valja ti umrijet na neki nacin
Zivio u moralnom ili nemoralnom drustvu, valja umrijet
Bogat il siromasan, ostvaren ili neostvaren, s potomstvom ili bez njeg, valja krepat bajo moj
Samo sto religija zivotu daje boju i miris
Zivio u moralnom ili nemoralnom drustvu, valja umrijet
Bogat il siromasan, ostvaren ili neostvaren, s potomstvom ili bez njeg, valja krepat bajo moj
Samo sto religija zivotu daje boju i miris
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2689 times
- Been thanked: 4734 times
Zašto misliš da je religija besmislena bez ateizma?dadojović wrote: 12 Oct 2020, 20:50 Ateizam i religija, zapravo ne mogu jedno bez drugog. Da bi egzistirali treba im njihov antipod, ateizmu religija; religiji ateizam. Jedno bez drugog su, gotovo besmisleni.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14078 times
- Been thanked: 23361 times
- Status: Online
Pa ev, neka nam sad kolektivno izbrisu religiju iz memorije, za tri dana nece niko prezivit.
Vako, ako nista, ima ta bojazan od, a sta kad riknem, kuS onda druskane? I onda se narod kolko tolko boji da ne napravi kakav belaj, za koji ce kasnije odogovarat.
Polako, neka religije.
Vako, ako nista, ima ta bojazan od, a sta kad riknem, kuS onda druskane? I onda se narod kolko tolko boji da ne napravi kakav belaj, za koji ce kasnije odogovarat.
Polako, neka religije.
Dozvolite da se obratimo
- MrH
- 22 bez glave

- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
Tacno tako rodjoFuddo wrote: 12 Oct 2020, 20:55 Pa ev, neka nam sad kolektivno izbrisu religiju iz memorije, za tri dana nece niko prezivit.
Polako, neka religije.
11/11/22
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Pa ja rodjo, religija uopste nije losa stvar,MrH wrote: 12 Oct 2020, 20:56Tacno tako rodjoFuddo wrote: 12 Oct 2020, 20:55 Pa ev, neka nam sad kolektivno izbrisu religiju iz memorije, za tri dana nece niko prezivit.
Polako, neka religije.
U svakom imas to, budi fin, ne kradi, ne ubijaj, pazi porodicu, pazi mater, komsije, budi insan.
E problem nastaje kad je neki koriste da manipulisu svjetinom, pa je okrenu protiv onog drugog, ko biva drugacijeg, i onda imas belaj.
Al staS mu rodjo, tako je kako je, treba sam bit razuman, i polako, sredinom. Pa ja
Dozvolite da se obratimo
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3781 times
- Been thanked: 6954 times
Zar Americki domororci nisu izumrli pojavom religije, iliFuddo wrote: 12 Oct 2020, 20:55 Pa ev, neka nam sad kolektivno izbrisu religiju iz memorije, za tri dana nece niko prezivit.
Polako, neka religije.
Nasi stari bosnjani..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- dadojović
- Forum [Bot]
Izostanak jednog od tog dvoje čovjek bi izgubio najvažniju slobodu koja je zamisliva, a to je pravo slobode izbora. Dovoljno je pogledati države gdje ateizam ne postoji (vjerske države), i one gdje religija nije dozvoljena (poželjna). Te se države nisu baš pokazale kao sjajno mjesto za život.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 20:54Zašto misliš da je religija besmislena bez ateizma?dadojović wrote: 12 Oct 2020, 20:50 Ateizam i religija, zapravo ne mogu jedno bez drugog. Da bi egzistirali treba im njihov antipod, ateizmu religija; religiji ateizam. Jedno bez drugog su, gotovo besmisleni.
Zamisli da postoji samo religija, bez ateizma ( ili agnosticizma). Muž te izbubeta nogama, a ti se ne smiješ rastati, jer to religija ne dopušta. Besmisleno zar ne?
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:10Izostanak jednog od tog dvoje čovjek bi izgubio najvažniju slobodu koja je zamisliva, a to je pravo slobode izbora. Dovoljno je pogledati države gdje ateizam ne postoji (vjerske države), i one gdje religija nije dozvoljena (poželjna). Te se države nisu baš pokazale kao sjajno mjesto za život.
Zamisli da postoji samo religija, bez ateizma ( ili agnosticizma). Muž te izbubeta nogama, a ti se ne smiješ rastati, jer to religija ne dopušta. Besmisleno zar ne?
Pa nije ateizam taj koji će te zaštiti od ičega, niti je ateizam taj koji je natjerao religiju na bilo šta.
Ne možemo mješati sekularizam i ateizam, niti može se ateizam positovjećivati sa zakonima društva.
Ateizam jeste odgovor na religiju i bilo bi sasvim besmisleno da postoji ateizam sam bez religije, ali religiji da bi egzistirala apsolutno nije potreban ateizam.
Mislim da si nešto sasvim pogrešno skopčao u tom svom toku misli.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Dodatno, recimo Islam itekako dozvoljava razvod braka, stoga onda možemo govoriti o ateizmu kao antipodu kršćanstvu, što je opet pogrešno, jer bi kršćanstvo itekako moglo postojati bez ateizma.
- dadojović
- Forum [Bot]
Nisam skopčao.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 21:18dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:10
Izostanak jednog od tog dvoje čovjek bi izgubio najvažniju slobodu koja je zamisliva, a to je pravo slobode izbora. Dovoljno je pogledati države gdje ateizam ne postoji (vjerske države), i one gdje religija nije dozvoljena (poželjna). Te se države nisu baš pokazale kao sjajno mjesto za život.
Pa nije ateizam taj koji će te zaštiti od ičega, niti je ateizam taj koji je natjerao religiju na bilo šta.
Ne možemo mješati sekularizam i ateizam, niti može se ateizam positovjećivati sa zakonima društva.
Ateizam jeste odgovor na religiju i bilo bi sasvim besmisleno da postoji ateizam sam bez religije, ali religiji da bi egzistirala apsolutno nije potreban ateizam.
Već su me u školi naučili.
Markiralo se s latinskog?
Sekularizam od latinskog: saeculum.
A u to spada sve što čini otklon od religije, samim time i ateizam. Ateizam je sastavni dio sekularizama.
I valjda ti je jasno da sam ovo s brakom naveo samo kao primjer.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 690 times
- Been thanked: 1078 times
Religija oblikuje argumente ateizma, ateizmu treba postojanje religija poput Abrahamovih
S druge strane ateizam ni po kojoj osnovi ne oblikuje religije
S druge strane ateizam ni po kojoj osnovi ne oblikuje religije
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Sekularizam odbacuje religiju. Ne pripada religiji. I kaže da religija ne treba imati nikakav uticaj u društvu. On se ne bavi postojanjem ili nepostojanjem Boga, on kaže: nebitno, odbacićemo ga.dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:27Nisam skopčao.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 21:18
A u to spada sve što čini otklon od religije, samim time i ateizam. Ateizam je sastavni dio sekularizama.
Ateizam samo kaže: Boga nema.
To dvoje nema veze jedno sa drugim.
Ateizam nigdje nije uveo novi zakon, niti je ateizam ikoga zaštitio od religije. Da bi ateizam uveo bilo kakvu promjenu to bi prvo morala biti organizovana skupina što ponovo nije tačno. Ateizam samo negira Boga, i oko svoje ideje okuplja ljude različitih nacionalnosti, različitih političkih ubjeđenja, različitog svega, ali im je jedino zajedničko da ne vjeruju u Boga.
Bilo šta da navedeš kao primjer - pogrešno je jer ponavljam: religiji apsolutno nije potreban ateizam da bi postojala. Dok je ateizmu potreban pojam Boga da bi postojao, da nema pojma Boga, ateisti ne bi imali šta negirati.
Objasni mi molim te kako je ateizam ikoga zaštitio od religije?
Da se razumijemo, ja sam hardcore ateista i dalje mislim da si sasvim pogrešno rekao onaj svoj prvi post.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Nisu.animals wrote: 12 Oct 2020, 21:09Zar Americki domororci nisu izumrli pojavom religije, iliFuddo wrote: 12 Oct 2020, 20:55 Pa ev, neka nam sad kolektivno izbrisu religiju iz memorije, za tri dana nece niko prezivit.
Polako, neka religije.
Nasi stari bosnjani..
Dozvolite da se obratimo
- dadojović
- Forum [Bot]
Pa ne može ateizam donijeti zakone. Zakone propisuje (barem kada je riječ o demokratskim društvima) pojedinac ili stranka u parlamentu. Ili ih donosi vlada/ predsjednik. Ateizam ne kaže samo: nema boga, u ateizam spada širok raspon ideja/ideologija.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 21:31Sekularizam odbacuje religiju. Ne pripada religiji. I kaže da religija ne treba imati nikakav uticaj u društvu. On se ne bavi postojanjem ili nepostojanjem Boga, on kaže: nebitno, odbacićemo ga.dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:27
Nisam skopčao.
Ateizam nigdje nije uveo novi zakon, niti je ateizam ikoga zaštitio od religije. Da bi ateizam uveo bilo kakvu promjenu to bi prvo morala biti organizovana skupina što ponovo nije tačno. Ateizam samo negira Boga, i oko svoje ideje okuplja ljude različitih nacionalnosti, različitih političkih ubjeđenja, različitog svega, ali im je jedino zajedničko da ne vjeruju u Boga.
Bilo šta da navedeš kao primjer - pogrešno je jer ponavljam: religiji apsolutno nije potreban ateizam da bi postojala. Dok je ateizmu potreban pojam Boga da bi postojao, da nema pojma Boga, ateisti ne bi imali šta negirati.
Da se razumijemo, ja sam hardcore ateista i dalje mislim da si sasvim pogrešno rekao onaj svoj prvi post.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Pa što nas opet dovodi do istog zaključka.dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:48Pa ne može ateizam donijeti zakone. Zakone propisuje (barem kada je riječ o demokratskim društvima) pojedinac ili stranka u parlamentu. Ili ih donosi vlada/ predsjednik. Ateizam ne kaže samo: nema boga, u ateizam spada širok raspon ideja/ideologija.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 21:31
Sekularizam odbacuje religiju. Ne pripada religiji. I kaže da religija ne treba imati nikakav uticaj u društvu. On se ne bavi postojanjem ili nepostojanjem Boga, on kaže: nebitno, odbacićemo ga.
Dakle, religija bi rahat mogla postojat bez ateizma.
- dadojović
- Forum [Bot]
Možda, kada ne bi postojale države. Ali postoje. Ti govoriš o nekoj hipotetičkoj situaciji u kojoj ne bi postojale države a cijeli svijet bio iste religije.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 21:49Pa što nas opet dovodi do istog zaključka.dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:48
Pa ne može ateizam donijeti zakone. Zakone propisuje (barem kada je riječ o demokratskim društvima) pojedinac ili stranka u parlamentu. Ili ih donosi vlada/ predsjednik. Ateizam ne kaže samo: nema boga, u ateizam spada širok raspon ideja/ideologija.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Ne, apsolutno ne.dadojović wrote: 12 Oct 2020, 21:53Možda, kada ne bi postojale države. Ali postoje. Ti govoriš i nekoj hipotetičkoj situaciji u kojoj ne bi postojale države a cijeli svijet bio iste religije.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 21:49
Pa što nas opet dovodi do istog zaključka.
Ateizam je odgovor na religiju. Religija nije odgovor na ateizam.
Ona bi mogla postojati bez njega, apsolutno joj nije potreban ateizam.
Mislim da ti sasvim mješaš pojmove.
Da li bi ljudima bilo teže da ne postoji ateizam? Moguće.
Da li bi ljudima bilo teže da ne postoji sekularizam? Da, poprilično sam sigurna da bi.
Da li je ljudima potreban ateizam kao mogućnost izbora? Da. Ljudima je potreban, ali religiji nije potreban ateizam da bi postojala, religiji kao ideji, konceptu. (što si ti sam i tvrdio da bi "religija bila besmislena bez ateizma").
Kako si najednom ubacio to da ja mislim na svijet kao državu i da je svijet iste religije, pojma nemam
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2842 times
- Been thanked: 23421 times
Meni sasvim ok. Bas mi pase. Nit koga ubijam, nit kradem. Volim mater, zenu, djecu, oca, gitaru, more i kljukusu. Sve vas volim. I vas. Pusa. 
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Mada smo podaleko od uvodnog posta a skoro tri posta na temi su ontopic