Druga rasa,nacija,vjera...
Moderator: spacebound
Mijesani brakovi - vase misljenje
Sta mislite o mijesanim brakovima, tj udaji ili zenidbi za partnera koji pripada drugom narodu
ili drugoj vjeri
jeste li za ili protiv mijesanih brakova
da li mislite da su takvi brakovi unaprijed osudjeni na propast ili smatrate da pripadnost
razlicitim narodima ili vjerama nema uticaj na uspjesnost braka
da vas cujem
ili drugoj vjeri
da li mislite da su takvi brakovi unaprijed osudjeni na propast ili smatrate da pripadnost
da vas cujem
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9977 times
- Been thanked: 11847 times
- Status: Offline
Re: Druga rasa,nacija,vjera...
Već smo pabirčili o tome. Sa Kinezima, amerikancima, nijemcima, englezima,
indijancima, i ostalim strendžerima i nije problem, kao sa "domaćim" nacijama.
Ne govorim mišljenje, nego samo primjećujem, kako ljudi reaguju ili rade.
indijancima, i ostalim strendžerima i nije problem, kao sa "domaćim" nacijama.
Ne govorim mišljenje, nego samo primjećujem, kako ljudi reaguju ili rade.
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4125 times
- Been thanked: 3097 times
Svaka ptica svome jatu leti.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
-
dacina_curica
Za i uvijek za! U (religijski) mijesanoj sam vezi/braku vec 13+ godina, imamo dijete koje odgajamo da ne razlikuje ljude po boji koze, nacionalnosti i/ili religiji nego po tome da li je neko insan ili ne. 
Uostalom, svaki brak je osudjen na propast ako ljudi u njega udju nespremni i prije nego sto su sjeli i rijesili pitanje potencijalnih prepreka. Mi smo godinama prije nego sto smo dobili dijete razgovarali o tome kako bi ga htjeli odgojiti, da li zelimo da ga uopste upucujemo u vjeru i sve sto ide uz to itd. Kad se dijete rodilo uputili smo i svoje familije kako zelimo da dijete odgajamo i da nam se u to ne barce. Mislim da se u 13+ godina nikad nismo "zakacili" zbog bilo cega od cega se sastoji ta nasa "velika razlika"; o svakodnevnim budalastinjama vazda ali o vjeri nikada.
Uostalom, svaki brak je osudjen na propast ako ljudi u njega udju nespremni i prije nego sto su sjeli i rijesili pitanje potencijalnih prepreka. Mi smo godinama prije nego sto smo dobili dijete razgovarali o tome kako bi ga htjeli odgojiti, da li zelimo da ga uopste upucujemo u vjeru i sve sto ide uz to itd. Kad se dijete rodilo uputili smo i svoje familije kako zelimo da dijete odgajamo i da nam se u to ne barce. Mislim da se u 13+ godina nikad nismo "zakacili" zbog bilo cega od cega se sastoji ta nasa "velika razlika"; o svakodnevnim budalastinjama vazda ali o vjeri nikada.
-
france
nema nikakve veze,kome smeta druga rasa-on je rasista,apsolutno je svejedno da li je iz bosne ili iz neke druge drzave,ili druge vjere,jedino bitno je kakav odnos imaju,a ne koje su boje,vjere...to su gluposti
mjesoviti brakovi jedino mogu opstati
mislim na mjesovite brakove gdje je suprug musko a supruga zensko
a obrnuto?kako to funkcionira? 
mislim na mjesovite brakove gdje je suprug musko a supruga zensko
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
-
france
samo je problem kada se seta gradom,svi te gledaju tako cudno,a meni to ne smeta,druga je rasa i druga nacija,ali to je bas slatko
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4125 times
- Been thanked: 3097 times
Hm, moguce da si u pravu. I ja ljude dijelim samo na ljude i neljude. I ljudi su obicno u manjini, a uz to je statisticki nemoguce da se svi nadju u naciji/vjeri iz koje sama potjecem.dacina_curica wrote:Za i uvijek za!
Memento Mori
-
Blackhawk
Mogu uspjeti ali kako ??
Ili ce brak biti dobar na stetu religije, ili ce prihvatit se religija na stetu braka...
Oboje ne moze funkcionisati zajedno a da se pridrzavas svega sto treba.
Imam rodicu koja udana za drugu vjeru... Sto se tice njih, zive fino, imaju dvoje djece..
Ali sto se tice vjere, ona je davno otisla daleko od nje...
Tako da se skoro ne moze ni reci vise da je to multireligijski brak...
I tako obicno biva.. Jedno se mora napustiti, jer u suprotnom to nebi funkcioniralo kako treba..
Ili ce brak biti dobar na stetu religije, ili ce prihvatit se religija na stetu braka...
Imam rodicu koja udana za drugu vjeru... Sto se tice njih, zive fino, imaju dvoje djece..
I tako obicno biva.. Jedno se mora napustiti, jer u suprotnom to nebi funkcioniralo kako treba..
E sad, mnogo puta sam pisao, al pošto ima novih i neupućenih ; vjernika na svijetu je 10 - 12 % i ništa više,............ pa vi uzdižite religiju koliko hoćete.
Jedno je biti pripadnik ove il one religije a drugo je uistinu biti vjernik
Jedno je biti pripadnik ove il one religije a drugo je uistinu biti vjernik
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
Na prvo mjesto dolazi insan, castan ,posten, marljiv, da cijeni svakog slicnog insana,
pa tek onda tamo negdje sasvim daleko bilo sta drugo.
Mozete vi biti religiozni koliko vam milo, ali traziti debelu hladovinu, nema tu hajra.
Biti covjek i povisoko zasukati rukave, to je garant normalnog i urednog zivota.
pa tek onda tamo negdje sasvim daleko bilo sta drugo.
Mozete vi biti religiozni koliko vam milo, ali traziti debelu hladovinu, nema tu hajra.
Biti covjek i povisoko zasukati rukave, to je garant normalnog i urednog zivota.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Re: Mijesani brakovi - vase misljenje
Ja miješane brakove ne priznajem...blento59 wrote:Sta mislite o mijesanim brakovima, tj udaji ili zenidbi za partnera koji pripada drugom narodu
ili drugoj vjeri
da vas cujem
Nikada ne bih rekla da ove različitosti mogu uticati na uspješnost ili neuspješnost braka. Za čvrstu vezu je potrebna ljubav, a znamo da ljubav nema ni vjeru ni naciju...
Ljude djelim na LJUDE i na one koji to nisu, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i religiju...
Aha, sjetih se da je zadnjih godina kod nas u porastu razvodi brakova...a čini mi se da su supružnici večinom iste vjere i nacije...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
nemam apsolutno nikakvih problema s tim,ko koga hoce nek ga i uzima,nema garancije ni u NEmijesanim brakovima...
-brak je brak a mrak je mrak
ljude inace dijelim na:ljude i gamad(ljudsku)
-brak je brak a mrak je mrak
ljude inace dijelim na:ljude i gamad(ljudsku)
-
dacina_curica
BlackHawk wrote:Mogu uspjeti ali kako ??
Sta znaci ovo da je rodica "davno otisla od vjere"?
Razumijem tvoje razmisljanje ali, iskreno receno, za mene je ipak previse crno/bijelo.
Eh sad, mi se ne deklarisemo kao vjernici nego samo kao ljudi koji vole i postuju i svoje i tudje, i u tom duhu odgajamo i svoje dijete. I iskreno, ja licno mnogo vise cijenim nase nane/nene/majke koje su svoju CVRSTU vjeru nosile u dusi i na usnama od ovih danasnjih vjernika koji se busaju u prsa i svakome trube kako i sta bi trebalo biti itd. Moje misljenje, naravno.
Opet, ljubav i postovanje su temelji svake vjere, tako da pravi insan koji voli i postuje Boga (a Bog je jedan samo ga ljudi zovu razlicitim imenom) voli i postuje ljude neovisno od toga kako se zovu, na kojoj nadmorskoj visini su rodjeni ili kojim imenom zovu Boga.
A brak kao brak je skup uspona i padova i ovisi iskljucivo o tome koliko smo mi sposobni da se nosimo sa zivotnim turbulencijama.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 4 times
Što se tiče prijatelja uopšte mi ne bi smetalo da li je neko druge rase, nacije ili vjere.
Ali kada se radi o vezi, odnosno o odabiru partnera onda bi to bilo jedan razlog protiv. Naravno ovdje mislim na vjeru.
Koliko sam upoznata sa svojom vjerom grijeh bi mi bilo udati se za nekoga druge vjere, bez obzira poštuje li on to moje ili ne.
A i dužnost bi mi bilo dijete odgojiti u islamu. Što bi bilo nemoguće.
Mislim da takvi brakovi mogu uspjeti kod ljudi koji nisu baš pobožni.
Ali kada se radi o vezi, odnosno o odabiru partnera onda bi to bilo jedan razlog protiv. Naravno ovdje mislim na vjeru.
Koliko sam upoznata sa svojom vjerom grijeh bi mi bilo udati se za nekoga druge vjere, bez obzira poštuje li on to moje ili ne.
Mislim da takvi brakovi mogu uspjeti kod ljudi koji nisu baš pobožni.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
-
Blackhawk
Upravo se o ovome radi...Što se tiče prijatelja uopšte mi ne bi smetalo da li je neko druge rase, nacije ili vjere.
Ne mozes postivati vjeru ako vec samom udajom krsis propise islama...
Znaci to da se vise skoro ni u cemu ne pridrzava islama.. Deklarise se kao muslimanka ali nije to to.. Redovno piju alkohol, pa cak i jede svinjetina, djeca im ne znaju ama bas nista u islamu..Sta znaci ovo da je rodica "davno otisla od vjere"?
Razumijem tvoje razmisljanje ali, iskreno receno, za mene je ipak previse crno/bijelo.Misljenja sam da ako se ljudi vole i postuju onda vole i postuju sve vazne aspekte zivota svog partnera. Ni brak ni vjera ne trebaju da pate zbog manjka razumijevanja i postovanja medju partnerima. Ja licno nisam nikakav vjernik (kao ni moj "hairlija") ali drzim do nekih tradicija svoje majke A.r. kojih se pridrzavam is postovanja prema njoj (i mom rahmetli ocu) i mom covi nikad ni u snu ne bi palo na pamet da kaze nesto protiv mog pozivanja na Iftar starijih ljudi (iz mog rodnog grada) koji poste uz Ramazan ili da se protivi tome sto oni klanjaju u nasoj kuci. Naprotiv, on leti da donese peskire ljudima (mjesto serdzade), da skloni djecu da ne smetaju, ma sve kao da je rodjen tu medju nama/njima. Ja takodje obiljezavam sve praznike koje slave njegovi roditelji i postujem sve njihove obicaje, zasto da ne.
Naravno da i ovaj njen muz postuje mene i moje, ali recimo izbjegava biti duze vrijeme kod nas jer ne moze piti alkohol u mojoj kuci, jer se kod nas ne pije, i nikad niko nije pio..
Eh sad, on tebe postuje, postuje obicaje tvojih roditelja,ne smeta mu da zoves.. Naravno, jer je to sve dan dva, jednu noc ili jedan iftar..
Sama kazes da nisi neka vjernica, i postujem tvoju iskrenost.. Ali sta bi bilo da jesi ??? Da slijedis islam onakav kakav jes, da trazis da ti dijete nosi muslimansko ime, da uci islamu od malih nogu, da ucis ih klanjati, da ti klanjas, postis i sve ostalo.. Da li bi tad postivao sve tvoje odluke i pustio da radis na taj nacin..
Vjerujem da nebi..
Zato sam i rekao, moze uspjeti, ali nesto mora se ostaviti.. Ili sve ili neki dijelovi..
Ja poznajem dosta takvih brakova, ali jos nisam nijedan upoznao, da se jedno od njih drzi svoje vjere bas onako kako treba..
Uvijek su to vjernici, ali ne kakvi bi trebali biti... i zato takav im brak uspjeva.. Jer rade kompromis jedno drugom, a na stetu vjere..
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 844 times
Nacija, rasa ili vjera nisu mi nikakva prepreka u odabiru životnog partnera.
Nisam religiozna osoba, poštujem nekakve tradicije svojih roditelja i to je to.
Protiv sam religiozne indoktrinacije djece i svoju ću djecu odgajati u duhu slobodnog izbora i potaknuti ih da sami odaberu žele li biti sljedbenici neke religije ili ne.
Jedini uvjet za životnog partnera je da i on misli tako, a kako se zove, odakle je, u šta on vjeruje, to mi je sasvim svejedno.
Nisam religiozna osoba, poštujem nekakve tradicije svojih roditelja i to je to.
Protiv sam religiozne indoktrinacije djece i svoju ću djecu odgajati u duhu slobodnog izbora i potaknuti ih da sami odaberu žele li biti sljedbenici neke religije ili ne.
Jedini uvjet za životnog partnera je da i on misli tako, a kako se zove, odakle je, u šta on vjeruje, to mi je sasvim svejedno.
somehow I manage
-
dacina_curica
E ovakoBlackHawk wrote:Znaci to da se vise skoro ni u cemu ne pridrzava islama.. Deklarise se kao muslimanka ali nije to to.. Redovno piju alkohol, pa cak i jede svinjetina, djeca im ne znaju ama bas nista u islamu..
Naravno da i ovaj njen muz postuje mene i moje, ali recimo izbjegava biti duze vrijeme kod nas jer ne moze piti alkohol u mojoj kuci, jer se kod nas ne pije, i nikad niko nije pio..
Eh sad, on tebe postuje, postuje obicaje tvojih roditelja,ne smeta mu da zoves.. Naravno, jer je to sve dan dva, jednu noc ili jedan iftar..
Sama kazes da nisi neka vjernica, i postujem tvoju iskrenost.. Ali sta bi bilo da jesi ??? Da slijedis islam onakav kakav jes, da trazis da ti dijete nosi muslimansko ime, da uci islamu od malih nogu, da ucis ih klanjati, da ti klanjas, postis i sve ostalo.. Da li bi tad postivao sve tvoje odluke i pustio da radis na taj nacin..
Vjerujem da nebi..
Zato sam i rekao, moze uspjeti, ali nesto mora se ostaviti.. Ili sve ili neki dijelovi..
Ja poznajem dosta takvih brakova, ali jos nisam nijedan upoznao, da se jedno od njih drzi svoje vjere bas onako kako treba..
Uvijek su to vjernici, ali ne kakvi bi trebali biti... i zato takav im brak uspjeva.. Jer rade kompromis jedno drugom, a na stetu vjere..
A o tome koliki je ko vjernik/gresnik nije zaista moje da sudim.