Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 167 times
Been thanked: 374 times
Status: Offline

Re: Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam

Post by harlekin »

String wrote:
harlekin wrote:iskreno i od srca me zaboli djon za te akrepe,najveci nacionalisti na svijetu poslije hrvata (navodno su adam i eva bili hrvati)
vjecito negdje jurisaju "SRBIJA DO TOKIJA!",a smotanije nacije svijet nije vidio :cudi
za mene bi bilo sasvim ok da na karti svijeta ima rupa gdje bi trebala biti srbija :kafa
Zbog ovoga si jednom dobio ban.
Gledaj,
Istinski, prije svega dobro odgojeni vjernici, imaju taj ovdje toliko spominjani SABUR.
Ne znam zasto ga onda stalno stavljate po strani zeljni uvijek nekakvog napada prije nego se odlucite da saburate.
Kuran je opsezna literatura, nauka.
Ne pokusavajte sve sto procitate odjednom da strpate u glavu, a to se ovdje itekako primjeti.
Nedostaju neke bitne karike koje onda ostali forumasi nazovu kontradiktornoscu, pa se onda ljutite kad vam to kazu.
Uzimanje iz Kurana samo onoga sto vam godi u datom trenutku kako bi to iskoristili kao argumente da bi nekoga zlobno napravili glupim ili nizim od vas je jako ruzno.
Izucavanje Kurana je akumulirajuci proces.
Kod Nurudina se primjeti da na momente zaboravi huju pa ukaze onome ko atakuje na njega lijepim primjerom, onako kako to pravi vjernik treba UVIJEK uz sabur da uradi.
Primjer trkaca sprintera, koji je naveo, to lijepo opisuje.
Najveci sevap za vjernika muslimana je da nekoga poduci necemu, da ga opismeni itd.
Mudrost je imati sabura da ignorises svo zlo oko sebe i da ga mudroscu i saburom pobijedis.
Nije mudro postati zao kako bi zlog pobijedio.
Moras lijepo da se ponasas.
Moras se sav pretvoriti u abdest...i u dobru i u zlu i ne smijes dozvoliti da te onecisti covjek koji ne zna.
:ruke
ama odkud tebi ideja da se ja smatram nekakvim vjernikom i kad sam ja to za sebe rekao :hm
pogotovo vjernik kalibra carobnjaka :rumenko
taj sabur nije moja jaca strana,to sto sam rekao za srbiju je ono sta ja osjecam,nema tu sabura ni tako neki fini stvari,
ljudi su nas klali ko ovce i daj im priliku klat ce opet :(
ja sam postao zao zato sto mrzim zlo?da ga volim,pognem glavu?ocu biti dobrica tad?
ja se moram sav pretvorit u abdest? :plavi
ja abdest nisam uzeo godinama
i zbog tog trebam sutat i gledat kad ovi gaze ove sto uzimaju taj abdest?
nikakve ja volje nemam bit takva fina dobrica u zivotu ali hvala na savjetu :kafa
:ruke
dacina_curica

Post by dacina_curica »

paparaci wrote: oprosti sto upadam. iako ces sigurno dobiti odgovor od Carobnjaka - zelim samo reci da islam ni u jednu ruku ne podrzava takva neljudska djelovanja. cak je to Carobnjak cini mi se nesto ranije i spomenuo (tip se opase sa bombama i raznese, pa sa sobom "povede" ne duzne osobe). tako da to nikako ne moze biti, niti jeste, moralno prihvatljivo.
Samo ti, ne ljuti se niko. :)

Cekaj malo, ako raznosenje bombom na sred trga ili zabijanje aviona u zgradu punu ljudi nije moralno prihvatljivo onda mora biti da je neko fotoshopir'o one slike slavlja po Bliskom Istoku jer se "dohakalo" tamo nekim drugima. Ako se na ulici slavi ubistvo 3000 neduznih ljudi i u zvijezde kuju oni koji su "narucili" masakr onda bih morala doci do zakljucka da je u tom drustvu to svakako moralno prihvatljivo.

A nije i ne smije biti! Isto kao sto i upad Amerike u Irak, Holokost, izraelsko tlacenje Palestinaca, budisticko maltretiranje Muslimana u Burmi ne smije biti moralno prihvatljivo tako ni likovanje Bin Ladena i slicnih kretena ne smije biti prihvatljivo. A jeste. Cak i na ovom forumu.
Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Hana84 »

Mozda me osjecaj vara, ali dobivam neki blagi " osjecaj" da je tema " Islam i moral", a ne religgija i moral.
Mislim.... :hm Tema je siroka, moze se tu pisati i o moralu u drugim religijama, svakako bilo bi jako interesantno, a i poucno za neke, jer ljudi i jesu osjecajni upravo na svoje vjersko pitanje, pa onda ne treba da nas cude ad hock reakcije nekih forumasa, pogotovo ljudi iz Bosanske Krajine koji su kroz svoje ratne strahote imali pred ocima logor Omarska kod Prijedora i logor Manjaca kod Banja Luke.
Trenutno sam u skripcu s vremenom da malo vise pisem, ali to cu uciniti veceras kad bude imala vremena za sebe, nego ja bih malo temu prosirila i na moral u krscanskim religijama, pa tako se zapitala o moralu i dogadjajima koji se desavaju u katolickoj crkvi- pedofilija, to se crkva grijesi vijekovima, sada se samo to otkriva, pa bi se osvrnula na inkviziciju, paljenje " vjestica", nasilna pokrstavanja, lojalnost fasistickim rezimima... Zamisli te pravde !
Pa da se osvrnemo na protestante koji kazu da u Bibliji ovako pise o velikoj bludnici ( Katolickoj crkvi )
" Izadjite iz nje moj narode da ne budete sudionici njenog bludnicenja !"

Aha...sta sad ?!

.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Ne možeš diskutirati o tome kad nema niko kompetenatan sa druge kršćanske strane, da ti kaže svoj stav
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

dacina_curica wrote:
paparaci wrote: oprosti sto upadam. iako ces sigurno dobiti odgovor od Carobnjaka - zelim samo reci da islam ni u jednu ruku ne podrzava takva neljudska djelovanja. cak je to Carobnjak cini mi se nesto ranije i spomenuo (tip se opase sa bombama i raznese, pa sa sobom "povede" ne duzne osobe). tako da to nikako ne moze biti, niti jeste, moralno prihvatljivo.

Cekaj malo, ako raznosenje bombom na sred trga ili zabijanje aviona u zgradu punu ljudi nije moralno prihvatljivo onda mora biti da je neko fotoshopir'o one slike slavlja po Bliskom Istoku jer se "dohakalo" tamo nekim drugima. Ako se na ulici slavi ubistvo 3000 neduznih ljudi i u zvijezde kuju oni koji su "narucili" masakr onda bih morala doci do zakljucka da je u tom drustvu to svakako moralno prihvatljivo.

A nije i ne smije biti! Isto kao sto i upad Amerike u Irak, Holokost, izraelsko tlacenje Palestinaca, budisticko maltretiranje Muslimana u Burmi ne smije biti moralno prihvatljivo tako ni likovanje Bin Ladena i slicnih kretena ne smije biti prihvatljivo. A jeste. Cak i na ovom forumu.
Tu priču o 11.septembru samo još ameri puše tj . da je dijelo nekih muslimanskih terorista ,zato što njihovi mediji imaju nalog da je to zvanična istina.
Druga stvar, ne možeš kroz prizmu toga gledati na islamski moral niti ima potrebe za tim pored Kur'ana kao jasnog slova o moralu i granicama koje ljudi nebi smjeli prelaziti
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

String wrote:Pa o tome i pricam.
Ne znam koje mektebe pohadjaju ova djeca ovdje koja se deklarisu kao vjernici a cine ovakve stvari...meni to ne treba posebno objasnjavati.
Drugo, ja ovdje nisam zasticen i nikada nikome nisam psovao clanove blize porodice niti ih spominjao u bilo kojem kontekstu.
Harlekin je itekako pokvarena osoba.
Pogledaj samo razloge zbog kojih je ban dobijao, i povrh toga je nacionalista a cisto sumnjam da mu vjera kojoj misli da toliko pripada dozvoljava da mrzi druge nacije i da iskazuje zelju za ubijanjem istih.
Ako ti je rodjak vec, ukazi mu na to i preobrati ga malo...
Ja nisam ničiji čuvar niti držim ljudima moralne prodike. Onaj ko pita ja mu kažem ono što znam .
Meš'čini sam i tebi jednom rekao za neki komentar o Saudiji da nije udure (a identičan je onome Harlekinovom o Srbiji :D ) ,koliko se sjećam da si mi odbrusio .
Jednu stvar sam naučio u islamu ,a to je da kad god nekome dođeš pametovati zbog nekog dijela što radi ,pazi dobro da ti se ne desi da to isto uradiš i ti
dacina_curica

Post by dacina_curica »

carobnjak Nurudin wrote: Tu priču o 11.septembru samo još ameri puše tj . da je dijelo nekih muslimanskih terorista ,zato što njihovi mediji imaju nalog da je to zvanična istina.
Druga stvar, ne možeš kroz prizmu toga gledati na islamski moral niti ima potrebe za tim pored Kur'ana kao jasnog slova o moralu i granicama koje ljudi nebi smjeli prelaziti
Isto kao sto ni ti ne mozes na "ateisticki" moral (kako ovo glupo zvuci) gledati kroz prizmu Hitlera i slicno ali to ipak cinis. Valjda su parametri isti za sve. :)

A teorije zavjere me ne svrbe ni sekunde, CINJENICA JE da je 3000 ljudi izgubilo zivot i da se na drugom kraju svijeta slavilo kao da je Nova Godina! Ili je ipak fotoshop???

P.S. teorije zavjere su zeznuta stvar; ako vjerujes jednima onda moras vjerovati svima pa analogno tome otvaras Pandorinu kutiju iz koje viri neki zvornicki baja i govori kako su se sve koje komsije samoubile, kako su se na Koricanskim Stijenama ljudi sami bacali u provaliju i kako su se Srebrenicani samomasakrirali da bi Srbiju optuzili i ocrnili....tanka je linija...
Last edited by dacina_curica on 24 Aug 2012, 14:52, edited 3 times in total.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

carobnjak Nurudin wrote:Ne možeš diskutirati o tome kad nema niko kompetenatan sa druge kršćanske strane, da ti kaže svoj stav
Potpuno si u pravu. Steta sto nemamo nikoga ko zeli pristupiti debati iz drugih uglova. Ovako je bas kao ping pong mec. :(
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Hana84 wrote:[quote="carobnjak Nurudinquote]Pa to je upravo takav moral ,koji je nusproizvod vremena i okoline .Ja vidim da se ti ne slažeš sa takvim "moralom" ,a ipak su ti društvo i mediji nametnuli mišljenje da je to u stvari moral.
Misliš li ti da se onaj grupni sex na plažama i to nedaleko od nas dešava po prvi puta i dešava jer smo se eto mi uzdigli vremenom i imamo sexualne slobode ,imamo gej parade itd ?
Nebrojeno puta su se iste stvari dešavale u istoriji i mnogo puta Kur'an nas poziva da uzmemo pouku iz prijašnjih naroda koji su slično zabludjeli sa svojim stavovima o moralu.
Ne kažem ja "ubij pedera" nego kažem nemoj mi se pederisati javno i nemoj mi svoje sexualne izopačenosti nametati kao nešto normalno. Radi šta hoćeš u svojoj privatnosti ali nemoj mi se pariti na javnom mjestu ,pa to je povratak u životinjsko carstvo i nemoj ništa da se ibretiš kad ti neki ljudski predator safata dijete . Uopćeno govorim ,ne mislim na tebe :D

Ja mislim ovako Nurko...Mislim da je u svim religijama prisutan " mehanicki " moral, a to je moral u kome je prisutna zabrana. Ako nekome zabranjujemo da nesto lose cini, ne cinimo ga moralnijim, nego poslusnim, bogobojaznim.
Moral se ne moze NAMETNUTI kao code ponasanja. Moral dolazi iznutra, ne izvana, a " svijetlo koje ga vodi" je necija savjest, a ne namrgodjeni bog koji nas jedva ceka kazniti, kako to religija kaze.
Sta hocu da kazem...Hocu da kazem da je religijski moral " potpomognut". ako je potreban razlog da budemo moralni, onda nasa moralnost gubi na vrijednosti. Ciniti dobro radi straha od pakla, radi koristoljublja i nagrade u obliku dzeneta ili raja ili sl. ne znaci biti moralan, a religije funkcionisu po tom principu-nagrade i kazne.
Primjetila sam da bi vecina religioznih ljudi postala nemoralna, kada bi shvatili da Boga nema, a samim time niti dzehenema, pakla, niti bica.
Zao mi je ljudi kojima je potreban Bog da ih drzi na uzici.
Zar je moral opravdavanje ratova i ubijanja u ime boga jer im je cilj spas covjecanstva od zla???!
Religijski moral se moze poistovijetit sa poslusnoscu, jer se on temelji na zakonu koji je skrojen od straha, muke i paklam a ne na razumijevanju drugog i drugacijeg.
[/quote][/quote][/quote]Ja sam već piaso na ovoj temi o tome da je prijetnja kaznom i nagradom samo početni stepen u islamskom moralu ,pa ti preporučujem da pogledaš ,da se ne bih ponavljao.
Naravno da se moral ne može nametnuti osobi ,ne možeš ti nikome usaditi moralnost unutar njega i to si dobro primjetila .
Međutim možeš nametnuti javni moral kao poželjan oblik ponašanja u društvu, ne u smislu da namećeš nekome da se na primjer mora držati islamskih pravila u pogledu sexualnosti ,već da to ostavi u svojoj privatnosti ,a ne da javno to radi.
Također nemoralno je izrabljivati radnike ,nemoralno je posuđivati novac sa kamatama,nemoralno je lagati ,kao što smo vidimo političari kažu pred izbore svašta i čvrsto obećaju ,a nakon mandata ih niko ne poziva na odgovornost .Obećanje se po islamu mora ispuniti ili ako ne ispuniš obavezan si odgovarati ,pa zato pazi šta obećavaš itd itd
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

dacina_curica wrote:
carobnjak Nurudin wrote: Tu priču o 11.septembru samo još ameri puše tj . da je dijelo nekih muslimanskih terorista ,zato što njihovi mediji imaju nalog da je to zvanična istina.
Isto kao sto ni ti ne mozes na "ateisticki" moral (kako ovo glupo zvuci) gledati kroz prizmu Hitlera i slicno ali to ipak cinis. Valjda su parametri isti za sve. :)

A teorije zavjere me ne svrbe ni sekunde, CINJENICA JE da je 3000 ljudi izgubilo zivot i da se na drugom kraju svijeta slavilo kao da je Nova Godina! Ili je ipak fotoshop???
Muslimana ima preko milijardu ,pa te 3000 čine 0,0 nešto :)

Zato ja kažem da se može raspravljati o temeljima koje imaju morali u ateizmu i islamu,a temelji su u islamu vrlo jasni. Moral je dakle uzrok ponašanja ,a ne kao u ateističkom svjetonazoru nusproizvod društva i okoline.
Kad ja pravim poređenje sa Hitlerom pravim ga ne zato što je to neki atesitički sistem društva nego zato što je to nusproizvod takvog nakaradnog shvatanja morala ,koji se uvjek može ponoviti.
Što se tiče islamskog nusproizvoda on je isto bitan jer ako je on loš ,onda nešto ne štima u jednačini .
Ne moramo ići dalje od nasše Bosne ,tj Bošnjaka kao 90% muslimana .Društvo nam je katastrofa ,a svi kažu da su muslimani i ne odustaju od toga .Međutim čim malo zagrebeš vidiš da se mi uopće ne držimo tih islamskih normi i nije teško riješiti tu jednačinu ako ti je to poznato.
Problem sa arapskim svijetom kao dominantno muslimanskim jeste totalno loše postavljen sistem ljudi koji tumače običnom svijetu islamski moral .
Taj sistem ili tzv "ulema" nije spremna i nije potpuna i nije ni slična onoj kakvu islam propagira i kakvu je propagirao Muhamed a.s.
Da bude jasnije ovo ,postaviću čak i skicu ,pa imam i jedan interviju ako se nekome da pogledati koji govori na ovu temu .
Za sad samo skica kako treba da izgleda ulema ,od doktora Tariqa Ramadana
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Osvrni se na moj post na prethodnoj strani pa da nastavimo k'o ljudi. :)

A tu pricu o 0.01% uz svo duzno postovanje ne berem. :) Tvoja slika je idealizirana a i sama cinjenica da osjecas moralnu superiornost je dovoljna da zamagli vidike. :)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

i tako mi svi udosmo u ovo nekakvo postmoderno doba i osobnu odgovornost cinjenja dobra u zajednici svjetskog zivljenja ,(globalizacija)
a ova dacina curica pametno celjade sa ovom temom prozva i religiju i ateizam i politiku i zakone na ucenje kritiku i dobru raspravu ..
Ne dajte se pomesti u daljnjoj diskusiji,,tjerajte i dalje mak na konac lijepo vas je citati u moralnim prostorima u adekvatnoj razini svjesti visoke odgovornosti u autoreflektivnosti i pogledu na svjet svakog neizjednacenog pojedinca ..
evo ja cu na kratko samo ovdje nalijepiti jedan natpis iz psihologije
Svi likovi iz tvojih snova jedu iz tvog tanjura!!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

carobnjak Nurudin wrote:
Hana84 wrote:[quote="carobnjak Nurudinquote]Pa to je upravo takav moral ,koji je nusproizvod vremena i okoline .Ja vidim da se ti ne slažeš sa takvim "moralom" ,a ipak su ti društvo i mediji nametnuli mišljenje da je to u stvari moral.
Misliš li ti da se onaj grupni sex na plažama i to nedaleko od nas dešava po prvi puta i dešava jer smo se eto mi uzdigli vremenom i imamo sexualne slobode ,imamo gej parade itd ?
Nebrojeno puta su se iste stvari dešavale u istoriji i mnogo puta Kur'an nas poziva da uzmemo pouku iz prijašnjih naroda koji su slično zabludjeli sa svojim stavovima o moralu.
Ne kažem ja "ubij pedera" nego kažem nemoj mi se pederisati javno i nemoj mi svoje sexualne izopačenosti nametati kao nešto normalno. Radi šta hoćeš u svojoj privatnosti ali nemoj mi se pariti na javnom mjestu ,pa to je povratak u životinjsko carstvo i nemoj ništa da se ibretiš kad ti neki ljudski predator safata dijete . Uopćeno govorim ,ne mislim na tebe :D

Ja mislim ovako Nurko...Mislim da je u svim religijama prisutan " mehanicki " moral, a to je moral u kome je prisutna zabrana. Ako nekome zabranjujemo da nesto lose cini, ne cinimo ga moralnijim, nego poslusnim, bogobojaznim.
Moral se ne moze NAMETNUTI kao code ponasanja. Moral dolazi iznutra, ne izvana, a " svijetlo koje ga vodi" je necija savjest, a ne namrgodjeni bog koji nas jedva ceka kazniti, kako to religija kaze.
Sta hocu da kazem...Hocu da kazem da je religijski moral " potpomognut". ako je potreban razlog da budemo moralni, onda nasa moralnost gubi na vrijednosti. Ciniti dobro radi straha od pakla, radi koristoljublja i nagrade u obliku dzeneta ili raja ili sl. ne znaci biti moralan, a religije funkcionisu po tom principu-nagrade i kazne.
Primjetila sam da bi vecina religioznih ljudi postala nemoralna, kada bi shvatili da Boga nema, a samim time niti dzehenema, pakla, niti bica.
Zao mi je ljudi kojima je potreban Bog da ih drzi na uzici.
Zar je moral opravdavanje ratova i ubijanja u ime boga jer im je cilj spas covjecanstva od zla???!
Religijski moral se moze poistovijetit sa poslusnoscu, jer se on temelji na zakonu koji je skrojen od straha, muke i paklam a ne na razumijevanju drugog i drugacijeg.
[/quote][/quote]Ja sam već piaso na ovoj temi o tome da je prijetnja kaznom i nagradom samo početni stepen u islamskom moralu ,pa ti preporučujem da pogledaš ,da se ne bih ponavljao.
Naravno da se moral ne može nametnuti osobi ,ne možeš ti nikome usaditi moralnost unutar njega i to si dobro primjetila .
Međutim možeš nametnuti javni moral kao poželjan oblik ponašanja u društvu, ne u smislu da namećeš nekome da se na primjer mora držati islamskih pravila u pogledu sexualnosti ,već da to ostavi u svojoj privatnosti ,a ne da javno to radi.
Također nemoralno je izrabljivati radnike ,nemoralno je posuđivati novac sa kamatama,nemoralno je lagati ,kao što smo vidimo političari kažu pred izbore svašta i čvrsto obećaju ,a nakon mandata ih niko ne poziva na odgovornost .Obećanje se po islamu mora ispuniti ili ako ne ispuniš obavezan si odgovarati ,pa zato pazi šta obećavaš itd itd[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]
Dakle,ne treba se nadati da ce neki autoritet(religija,etika)dekretom zaustaviti sva neeticna djelovanja nakon sto mu argumentima ili isjeccima iz kurana biblije objasnimo da su ona neeticna ,,meni je doduse milije tragati za rjesenjima jedan na jedan i to onima koji nam dopustaju da svi postojimo sa svojim razlicitostima i to tako jednostavno da se kanimo vec vise ovog umorljivog sporta pobjedivanje jednih nad drugima . :kafa
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

Call, ovo se mora podebljati :

Svi likovi iz tvojih snova jedu iz tvog tanjura!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Ok ,evo
Ne mislim ja tj. ne zaludjujem se misljenjem da ce se ljudi kojima ja ukazujem postovanje raditi isto meni. Mislim da imam dovoljno godina u gu*ici da znam da je Utopija ipak samo knjiga i da svijet ne funkcionise tako kako bi mi voljeli. Ja uvijek polazim od sebe i znam (za sebe) da mnogo vise volim vidjeti ljude koji se ponasaju kao ljudi prema svakome i koji ne odmazu drugima niti im cine zlo. Posto JA znam da meni licno prisustvo takvih ljudi cini zadovoljstvo onda se ponasam u istom duhu. Ne zato sto ocekujem da se osoba "sa druge strane" ponasa isto prema meni nego zato sto mislim da ako je primjera radi prodavacica u samoposluzi mrzovoljna, mrzovoljna je iz nekog razloga (ili je jednostavno ters ali ja to ne znam, ne?) i zasto bih joj ja jos prisjedala na muku. Naprotiv, ja uvijek fino pozdravim i upitam kako su i kako im se odvija dan. Nekada je razlika u raspolozenju vidna iste sekunde i meni licno takve stvari cine veliko zadovoljstvo. Ja ne kazem da su sve moje namjere 100% altruisticne prirode, naravno da nisu, ali mislim da su postovanje i kulturan pristup drugima osnova svake medjuljudske veze (koliko god ista bila trivijalna).
U redu je to ,takav način ponašanja ali ostaje problem sa društvom i kako njima objasniti da se trebaju ponašati moralno? Ti nisi s time riješila problem,možda je tebi dobro pa ti se da nasmiješiti prodavačici ,a možda njoj nije pa nema razloga da će se ona zbog tebe promijeniti stav. S druge strane hoćeš li ti takva ostati ukoliko dođeš u neka životna iskušenja ?
Nema realne podloge da misliš da hoćeš ako ti je moralni princip zasnovan na tome da je moral nešto promjenjivo i to je bit cijele priče.
Ono sto JA tvrdim je da moral itekako moze postojati i u odsustvu Boga. Ja se ne slazem sa konstatacijom da je Bog tj. Bozija zapovijest ta koja usadjuje moral u covjeka vec je covjek taj koji usadjuje moralne vrijednosti u sebe i prenosi ih na svoju okolinu (djecu, porodicu itd.).
ali nema podloge za takvo razmišljanje. Logika je jedna ispravna i stvarno mjerodavna da ti objasni da nisi u pravu.
Primjer : ti se nalaziš u službi države tj društva u kojem živiš i to ti je radno mjesto . Dođeš u šansu da nekažnjeno uzmeš veliki novac kojim ćeš malo oštetiti društvo ,a sebi i svojim potomcima ćeš obezbjediti obrazovanje i sigurnost tj imaš priliku da ih životno osiguraš.
Šta te spriječava da to uradiš? Djeca su ti najvažnija na svijetu ,društvo to neće ni opaziti ,ne bojiš se da ćeš odgovarati jer ne msiliš da postoji zagrobni život ,a pare te mame.
Logika ti kaže u tom slučaju da uzmeš novac . Nema šanse da ti kaže nešto drugo ukoliko u tvom proračunu nema Boga .
Ti ćeš reći da si poštena i da to nikad nebi uradila da si tako odgojena itd ,međutim nema jačeg nagona od želje za produžetkom i osiguranjem svoje loze i ponavljam ,a i stvarnost nam kaže da je tako, ti ćeš to uraditi .
Ne možeš dati logičan odgovor da nećeš ako isključiš Boga iz priče ;)
Hitler je radio nesto slicno cim se bave i mnoge religijske institucije a to je ispiranje mozga ljudi koji su vec godinama bez nade.
Ovdje sam namjerno izdvojio samo ovu rečenicu jer mislim da je ona najbitnija u cijelom dijelu texta ,a na ostalo sam se već osvrtao .
Elem Hitler je ispirao mozak Njemcima da su bolji od drugih ,a islam ispire mozak ljudima da su svi jednaki pred Allahom dž.š ,da trebaju pomagati sirotinji ,da ne smiju bogati trgovati novcem odnosno kamatom,da će ih Allah dž.š upitati na Sudnjem danu ovo : "o moj robe bio sam bolestan ,a ti me nisi obišao ,bio sam gladan pa me nisi nahranio ,bio sam žedan nisi mi vode dao"
Pa će čovjek reći "Kako ja tebe Gospodara i Stvoritelja mogu obići i nahraniti?!"
Pa če Allah dž.š. reći : "taj i taj čovjek je bio bolestan ,da si ga obišao našao bi mene s njim ,da si toga nahranio ,nahranio bi i mene..."
Pa ako je to ispiranje mozga ,ja kažem samo neka mi ga ispiru ne vidim ništa loše u tome.
Ono što tebi smeta je stvar moralne superiornosti . Međutim moraš pogledati istini u oči
Musliman koji svaki dan 5 puta dnevno ponavlja ovakve i slične riječi koje sam naveo gore, zatim spusti svoj ego na zemlju i shvati da je ništica u svemiru da nema razloga da se umišlja ,je insan koji trenira više od tebe baš kao i onaj trkač iz primjera koji sam naveo .
Niko ne kaže da se on rodio takav moralno jači ,on samo više trenira i trudi se .Bez treninga on se gubi i nema ga ,uzoholi se ,nema "kondicije" i njegov svijet se sužava pa se vraća u fazu "običnog" insana u kojeg svaka druga rečenica počinje sa "JA" i koji ponovo misli da se sav dunja vrti oko njega .
To je realnost samo treba bolje pogledati oko sebe :)
Eh sada; mozes li mi pojasniti kako je Islam flexibilan?
mogu ,to sam ti mislio objasniti sa onom skicom pa ću kasnije ako Bog da
Opet netacno. Koliko god primjera predatornog ponasanja postoji u prirodi isto toliko primjera ces naci medju vrstama i rodovima koji postoje u harmoniji. Majka priroda je cudo samo se cesto zanemaruje u korist Svevisnjeg bica.
Harmonija postoji u smislu recimo pčelinje košnice i to je isto nešto što nije moglo nastati nikakvim spontanim udruživanjem i procesom već tačno ucrtanim instinktom u to sitno pčelinje tjelešce .Međutim moramo znati da taj savršeni društveni stroj izbaci trutove kad im više nisu potrebni i ili ih odmah poubijaju ili ostave da umru od gladi . O tome pričam
Ne znam da sam se ikad izjasnila kao (a)teista ali nebitno
Ja sam i rekao da ti nisi uvjereni ateista ,a to je jako velika razlika i tanka je granica između mržnje i ljubavi prema Bogu ;)
Međutim ja znam neke jako inteligentne uvjerene ateiste i oni sebe vide vrlo logično kao neku vrstu ljudskog predatora .Ja sam samo bitan i niko više ,ništa i niko ne vrijedi ako nije u moju korist ". Misliš da takvi predatori ne sjede na "vrhu" svijeta?
I da, u pravu si kad kazes da je pitanje lose postavljeno i treba zvucati vise kao "zasto Bog ne sprijeci nepravdu?" I shvatam tvoje razmisljanje i analogiju studenata na testu ali JA to ne mogu da prihvatim kao validan razlog/odgovor. Postujem ali ne mogu da prihvatim
Vidiš ja shvatam zašto ti to ne prihvataš. Jedno vrijeme nisam razumio zašto čovjek kad mu daš vrlo konkretan i jasan odgovor i racionalan ,jednostavno kaže "u redu ali ja to ne mogu prihvatiti"
Stvar je u tome da čovjek nije samo mozak (racio-razum) već ima i druga komponenta koja se oduvijek naziva srcem . Nema prihvatanja bilo čega istinski i iskreno dok srce ne kaže "DA"
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Callaclassicgirl wrote:i tako mi svi udosmo u ovo nekakvo postmoderno doba i osobnu odgovornost cinjenja dobra u zajednici svjetskog zivljenja ,(globalizacija)
a ova dacina curica pametno celjade sa ovom temom prozva i religiju i ateizam i politiku i zakone na ucenje kritiku i dobru raspravu ..
Ne dajte se pomesti u daljnjoj diskusiji,,tjerajte i dalje mak na konac lijepo vas je citati u moralnim prostorima u adekvatnoj razini svjesti visoke odgovornosti u autoreflektivnosti i pogledu na svjet svakog neizjednacenog pojedinca ..
evo ja cu na kratko samo ovdje nalijepiti jedan natpis iz psihologije
Svi likovi iz tvojih snova jedu iz tvog tanjura!!
:ok
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

O flexibilnosti i skici :D
Prije svega da kažem da ovo što ja pišem nije zato da bih pokazao neko znanje ili da pišem iz nekih egoističnih pobuda ,kao eto ja sam neki znalac .Ja realno nemam još ni Z od znanja i kad čitam ili slušam neke ljude poput dr.Tariqa samo blehnem :sok
Ipak moj nefs mi neda da ne kažem da sam razmišljajući došao do sličnih zaključaka i stvari o kojima i govori Tariq ,samo što je to moje bilo nepovezano ,rasuto i neuvjerljivo ,vjerovatno zbog manjka obrazovanja .
Stvar je u tome da današnja ulema ,a to je skup ljudi koji na osnovu Kur'ana i hadisa odgovaraju zahtjevu vremena u kojem se nalazimo ,nije adekvatno sastavljena i čak se sa tim svojim sastavom možda i nesvjesno protive praksi Muhameda a.s. a praksa je njegov sunet.
Ramadan Tariq kaže da postoje dva božija govora , Kur'an kao pisana riječ i Univerzum kao drugi vid božije riječi . Na isti su način obilježeni od svoga Autora i isti je stil izražavanja da tako kažem.
Kur'an nema stvarni uvod ,zaplet i zaključak kao ostale knjige niti ima neki sistem koji je sličan ostalim pisanim djelima . Sav je šarolik ,nekad britak ,nekad nejasan i duboko se moraš zamisliti ,nekad prekrasan kao kakva poezija ,nekad realno surov i pragmatičan .
Takva je ista i priroda ,sva šarolika ,tamo cvijet ,ondje smrt ,tamo daleka tajna prostranstva svemira ,ondje opet vrlo jednostavni zakoni i lijepi i neumoljivi .
Da bi se potpuno razumio Kur'an mora se razumjeti i priroda odnosno Univerzum.
Mi danas i vjekovima već u toj ulemi imamo samo ljude koje Tariq naziva učenjacima texta ,dakle oni poznaju samo pisanu riječ ,a od prirodnih nauka i njenog znanja uglavnom nemaju znanja.
Učenjake odnosno naučnike koji se bave prirodom Tariq naziva učenjacima "kontexta"
Tako je isto stvari postavljao i Muhamed a.s ne tim riječima ali iz njegovog života se vidi da je to tako radio.
Jednostavan primjer pred najznačajniju bitku na Bedru treba zauzeti položaj i napraviti taktiku .
Odluči se za jednu taktiku i priđe mu čovjek koji ima više znanja od njega u tome i pita ga vrlo direktno : "Božiji poslaniče ,da li ti je Allah naredio da tako postaviš logor ili si ti tako sam odučio"
Muhamed a.s. mu kaže da je sam odlučio i ovaj mu odmah "s nokta" kaže da to nije dobro i onda mu objasni šta i kako . Muhamed a.s. ga odmah posluša bez rasprave
Dakle da se vratimo na skicu i da završim. Ovako bi trebalo da izgleda ulema ,a taj sistem je odavno izgubljen
Image
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

Callaclassicgirl wrote: Dakle,ne treba se nadati da ce neki autoritet(religija,etika)dekretom zaustaviti sva neeticna djelovanja nakon sto mu argumentima ili isjeccima iz kurana biblije objasnimo da su ona neeticna ,,meni je doduse milije tragati za rjesenjima jedan na jedan i to onima koji nam dopustaju da svi postojimo sa svojim razlicitostima i to tako jednostavno da se kanimo vec vise ovog umorljivog sporta pobjedivanje jednih nad drugima . :kafa
ne moze religija ili etika zaustaviti nista ukoliko se ljudi ne drze datih propisa. to je stvar licnog izbora.

a sto se tice boldiranog:

"Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na Pravome putu.

Ako hoćete da na nepravdu uzvratite, onda učinite to samo u onolikoj mjeri koliko vam je učinjeno; a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive.

Strpljiv budi! Ali, strpljiv ćeš biti samo uz Allahovu pomoć. I ne tuguj za njima, i neka ti nije teško zbog spletkarenja njihova.

Allah je zaista na strani onih koji se Njega boje i grijeha klone i koji dobra djela čine."
Kur'an (16:125-128)
dacina_curica wrote:

shvatam ja tebe sta zelis reci i slazem se s tobom. samo sto to, opet da ponovim, nema potpore u islamu. ne smijes ubiti nikog neduzno, bez obzira koje vjere, boje, itd. bio - a kamo li se tome radovati. da ne idem(o) dalje iz svoje avlije. jos nikog od bosanskih muslimana nisam vidio/cuo da se radovao toj tragediji.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
dacina_curica

Post by dacina_curica »

carobnjak Nurudin wrote: U redu je to ,takav način ponašanja ali ostaje problem sa društvom i kako njima objasniti da se trebaju ponašati moralno? Ti nisi s time riješila problem,možda je tebi dobro pa ti se da nasmiješiti prodavačici ,a možda njoj nije pa nema razloga da će se ona zbog tebe promijeniti stav. S druge strane hoćeš li ti takva ostati ukoliko dođeš u neka životna iskušenja ?
Nema realne podloge da misliš da hoćeš ako ti je moralni princip zasnovan na tome da je moral nešto promjenjivo i to je bit cijele priče.
Kao prvo, opet se vracamo na ono sa pocetka: Sta je moral i sta znaci ponasati se moralno? Ti kazes da je moral ponasanje u skladu sa deset zapovijedi i onim sto nalaze Bozija rijec a ja vec objasni sta je za MENE moral. Vrtimo se u krug oko ove tvoje moralne superiornosti Islama jer ne dozvoljava nista drugo kao ispravno osim sebe.
Drugo, moja zivotna iskusenja imaju podobro debeo dosije i uprkos istim moj stav stoji tamo gdje jeste. Odsustvo ili prisustvo Boga tu nema ama bas nikakve uloge, moji stavovi su moji i ne mijenjaju se zato sto neko peti i deseti kaze da to tako treba biti ili zato sto to drustvena norma/sveta knjiga nalaze. Svi smo mi ljudi za sebe I SAMO ZA SEBE, svi smo drugaciji i svi imamo razlicita shvatanja morala. Moja realna podloga sam JA!
Usput, ja ne kazem da ova gore spomenuta prodavacica treba da mijenja svoj stav zbog mene nego kazem da ja ne zelim njoj prisjedati na muku te joj se obracam kao normalan covjek ne da bih joj pomogla nego da joj ne bih odmogla.
ali nema podloge za takvo razmišljanje. Logika je jedna ispravna i stvarno mjerodavna da ti objasni da nisi u pravu.
Primjer : ti se nalaziš u službi države tj društva u kojem živiš i to ti je radno mjesto . Dođeš u šansu da nekažnjeno uzmeš veliki novac kojim ćeš malo oštetiti društvo ,a sebi i svojim potomcima ćeš obezbjediti obrazovanje i sigurnost tj imaš priliku da ih životno osiguraš.
Šta te spriječava da to uradiš? Djeca su ti najvažnija na svijetu ,društvo to neće ni opaziti ,ne bojiš se da ćeš odgovarati jer ne msiliš da postoji zagrobni život ,a pare te mame.
Logika ti kaže u tom slučaju da uzmeš novac . Nema šanse da ti kaže nešto drugo ukoliko u tvom proračunu nema Boga .
Ti ćeš reći da si poštena i da to nikad nebi uradila da si tako odgojena itd ,međutim nema jačeg nagona od želje za produžetkom i osiguranjem svoje loze i ponavljam ,a i stvarnost nam kaže da je tako, ti ćeš to uraditi .
Ne možeš dati logičan odgovor da nećeš ako isključiš Boga iz priče ;)
Izvini, uz svo duzno postovanje, ja se zaista nekad zacudim kojom ubjedjenoscu ti tvrdis logika drugacijeg razmisljanja ne postoji.
Uzmimo za primjer tu gore navedenu situaciju: JA! (i uvijek govorim samo u svoje ime) to ne bih uradila! Znas zasto? ZATO STO NIJE ISPRAVNO! Svjesno nanosenje stete nekome drugom na racun svog komfora jednostavno nije ispravno!!! Ako si ikada procitao ista sto sam napisala na ovom forumu mogao si doci do zakljucka da mene na ovom dunjaluku malo sta mami, a pare pogotovo ne. I da, meni Bog ne treba da bih znala da je kradja (pa makar i za dobrobit mog djeteta) nije ispravna jer koliko god trivijalna/simbolicna suma bila taj manjak ce nanijeti stetu nekome drugom kome je prece. I nisam ja nikakva cvjecka, bezgrijesna i ovo/ono ali imam svoj kompas i nosim se samo njim. I da, nikada ne bih ukazala na nekoga ko krade hranu iz samoposluge da nahrani djecu, i bila bih sretna da Robin Hud radi punom parom i dan danas. Jesam li zbog toga manje moralna? Nekome da, SEBI ne.
Ovdje sam namjerno izdvojio samo ovu rečenicu jer mislim da je ona najbitnija u cijelom dijelu texta ,a na ostalo sam se već osvrtao .
Elem Hitler je ispirao mozak Njemcima da su bolji od drugih ,a islam ispire mozak ljudima da su svi jednaki pred Allahom dž.š ,da trebaju pomagati sirotinji ,da ne smiju bogati trgovati novcem odnosno kamatom,da će ih Allah dž.š upitati na Sudnjem danu ovo : "o moj robe bio sam bolestan ,a ti me nisi obišao ,bio sam gladan pa me nisi nahranio ,bio sam žedan nisi mi vode dao"
Pa će čovjek reći "Kako ja tebe Gospodara i Stvoritelja mogu obići i nahraniti?!"
Pa če Allah dž.š. reći : "taj i taj čovjek je bio bolestan ,da si ga obišao našao bi mene s njim ,da si toga nahranio ,nahranio bi i mene..."
Pa ako je to ispiranje mozga ,ja kažem samo neka mi ga ispiru ne vidim ništa loše u tome.
Ono što tebi smeta je stvar moralne superiornosti . Međutim moraš pogledati istini u oči
Musliman koji svaki dan 5 puta dnevno ponavlja ovakve i slične riječi koje sam naveo gore, zatim spusti svoj ego na zemlju i shvati da je ništica u svemiru da nema razloga da se umišlja ,je insan koji trenira više od tebe baš kao i onaj trkač iz primjera koji sam naveo .
Niko ne kaže da se on rodio takav moralno jači ,on samo više trenira i trudi se .Bez treninga on se gubi i nema ga ,uzoholi se ,nema "kondicije" i njegov svijet se sužava pa se vraća u fazu "običnog" insana u kojeg svaka druga rečenica počinje sa "JA" i koji ponovo misli da se sav dunja vrti oko njega .
To je realnost samo treba bolje pogledati oko sebe :)
Opet mi u krug! Zasto ti mislis da neko ko se ne vodi Bozijom rijeci ne radi bas sve to gore sto ti navodis? Mislim, ti stvarno govoris sa toliko jakim ubjedjenjem da se ponekad upitam da li je uopste moguce voditi diskusiju kroz zid. Ne mozes mi u jednoj recenici reci da onaj koji ponavlja ove recenice spusta svoj ego na zemlju i prihvata da je nistica u svemiru a vec u drugoj recenici reci dag a upravo to cini moralno superiornijim. Odsustvo ega znaci odsustvo superiornosti, ne razumijem kako oboje mogu istovremeno postojati?
I samo zato sto covjek pri razmatranju situacija polazi od sebe a ne od Uzvisenog bica, ne znaci da taj isti covjek misli da se cijeli svemir vrti oko njega. Naprotiv, isti taj covjek shvata svoj polozaj u univerzumu i istovremeno preuzima odgovornost za sebe i svoje akcije. Po tebi je svaki covjek koji ne pridaje paznju Bogu egomanijak i egocentric? I realnost je toliko subjektivna stvar da je steta uopste otpocinjati raspravu na tu temu jer ce sve otici u helac.
Harmonija postoji u smislu recimo pčelinje košnice i to je isto nešto što nije moglo nastati nikakvim spontanim udruživanjem i procesom već tačno ucrtanim instinktom u to sitno pčelinje tjelešce .Međutim moramo znati da taj savršeni društveni stroj izbaci trutove kad im više nisu potrebni i ili ih odmah poubijaju ili ostave da umru od gladi . O tome pričam
Da, i? Smrt je neminovna za se nas, biljke, zivotinj i ljude isto, jedina razlika u svemu tome je u razvoju intelekta i pristupu problemu.

Ja sam i rekao da ti nisi uvjereni ateista ,a to je jako velika razlika i tanka je granica između mržnje i ljubavi prema Bogu ;)
Međutim ja znam neke jako inteligentne uvjerene ateiste i oni sebe vide vrlo logično kao neku vrstu ljudskog predatora .Ja sam samo bitan i niko više ,ništa i niko ne vrijedi ako nije u moju korist ". Misliš da takvi predatori ne sjede na "vrhu" svijeta?
A ja tebi opet kazem da ti ateizam mijesa sa nihilizmom i uporno provlacis da je ateizam = mrznja Boga sto je potpuno netacno. Postoje dvije skole: ona koja vjeruje da Bog ne postoji i ona koja ne vjeruje da Bog postoji. Mrznja prema Bogu ni u jednoj nije faktor jer kako mozes mrziti nesto sto ne postoji?
Iskreno bih jako voljela upoznati te “uvjerene ateisticke predatore” jer ja fakat ne znam nijednog. Samo sam jednom u zivotu naletila na militantnog ateistu i znam da to nije tip covjeka kakvog ja zelim u svom okruzenju na isti nacin na koji ne zelim fundamentalno religiozne ljude u svom okruzenju.
Vidiš ja shvatam zašto ti to ne prihvataš. Jedno vrijeme nisam razumio zašto čovjek kad mu daš vrlo konkretan i jasan odgovor i racionalan ,jednostavno kaže "u redu ali ja to ne mogu prihvatiti"
Stvar je u tome da čovjek nije samo mozak (racio-razum) već ima i druga komponenta koja se oduvijek naziva srcem . Nema prihvatanja bilo čega istinski i iskreno dok srce ne kaže "DA"
A srce moze da prihvati ovo ili ono. Sasvim jednostavna stvar. 
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Kao prvo, opet se vracamo na ono sa pocetka: Sta je moral i sta znaci ponasati se moralno? Ti kazes da je moral ponasanje u skladu sa deset zapovijedi i onim sto nalaze Bozija rijec a ja vec objasni sta je za MENE moral. Vrtimo se u krug oko ove tvoje moralne superiornosti Islama jer ne dozvoljava nista drugo kao ispravno osim sebe.
Pa uvjek ćemo se i vraćati jer se ne slažemo u startu .Za tebe je moral nusproizvod društva ,a za mene kodex ponašanja koji treba da utječe na društvo. Naveo sam ti primjere negativnosti koje se dešavaju i kod jednog i kod drugog ,s time da se ove kod ateizma ne mogu ispraviti jer su krivo postavljene.
Stvar našeg nerazumjevanja je i taj što ti uporno govoriš o svom nekom ličnom stavu koji je skroz subjektivan i o kojem ja niti neko drugi ne može raspravljati jer nemamo uvid u tvoj lični osjećaj morala ,a ovdje nije riječ o tvom ili mojem ličnom osjećaju već kao što naslov kaže : religija i ateizam.
Drugo, moja zivotna iskusenja imaju podobro debeo dosije i uprkos istim moj stav stoji tamo gdje jeste. Odsustvo ili prisustvo Boga tu nema ama bas nikakve uloge, moji stavovi su moji i ne mijenjaju se zato sto neko peti i deseti kaze da to tako treba biti ili zato sto to drustvena norma/sveta knjiga nalaze. Svi smo mi ljudi za sebe I SAMO ZA SEBE, svi smo drugaciji i svi imamo razlicita shvatanja morala. Moja realna podloga sam JA!
Usput, ja ne kazem da ova gore spomenuta prodavacica treba da mijenja svoj stav zbog mene nego kazem da ja ne zelim njoj prisjedati na muku te joj se obracam kao normalan covjek ne da bih joj pomogla nego da joj ne bih odmogla.
Kao što sam rekao ,to je tvoj lični subjektivni osjećaj o kojem mi ne možemo raspravljati .
Ako ti dopuštaš da mi svi imamo pravo na različito shvatanje morala ,onda nemaš pravo da nametneš nekom nacisti ili rasisti svoje stav kao ispravan...ili imaš ? ;)
Izvini, uz svo duzno postovanje, ja se zaista nekad zacudim kojom ubjedjenoscu ti tvrdis logika drugacijeg razmisljanja ne postoji.
Uzmimo za primjer tu gore navedenu situaciju: JA! (i uvijek govorim samo u svoje ime) to ne bih uradila! Znas zasto? ZATO STO NIJE ISPRAVNO! Svjesno nanosenje stete nekome drugom na racun svog komfora jednostavno nije ispravno!!! Ako si ikada procitao ista sto sam napisala na ovom forumu mogao si doci do zakljucka da mene na ovom dunjaluku malo sta mami, a pare pogotovo ne. I da, meni Bog ne treba da bih znala da je kradja (pa makar i za dobrobit mog djeteta) nije ispravna jer koliko god trivijalna/simbolicna suma bila taj manjak ce nanijeti stetu nekome drugom kome je prece. I nisam ja nikakva cvjecka, bezgrijesna i ovo/ono ali imam svoj kompas i nosim se samo njim.
Nije ispravno zato što su ti u djetinjstvu usadili da nije ,međutim od tvog djetinjstva se društvo turbulentno promijenilo ,a tako se promijenio i stav o moralu i ispravnosti.
Možda ti nebi to uradila ali od 100 ljudi koji ne vjeruju u Boga niti da će ih neko kazniti kad umru za to ,vjerovatno 90 da će ih postupiti kako sam gore naveo. Tih 90 više utječe na društvo nego ovih 10 jel tako? U tih 90 ne spadaju samo ovi koji se javno deklarišu kao ateisti već i oni koji se pretvaraju da su vjernici iz raznoraznih razloga. Zato danas imamo ovakve slike po svijetu
Image

Ili recimo dok ti uživaš u blagodatima SAD ,sipaš jeftino gorivo ,jeftinu hranu, imaš priliku za rad ,kuću i miran život ,uopće te nije briga što američka ekonomija počiva na svakodnevnim ratovima,što je zbog te nafte pobijeno toliko ljudi i što iračani recimo bjedno žive .
to nije predbacivanje tebi lično, vjerovatno bih i ja se zaokupio svakodnevicom i poslom kad bih bio tamo ali moramo reći onako kako jeste,a to je da u svijetu vladaju predatori koji nemaju morala ili kroje moral kako im paše
Opet mi u krug! Zasto ti mislis da neko ko se ne vodi Bozijom rijeci ne radi bas sve to gore sto ti navodis? Mislim, ti stvarno govoris sa toliko jakim ubjedjenjem da se ponekad upitam da li je uopste moguce voditi diskusiju kroz zid. Ne mozes mi u jednoj recenici reci da onaj koji ponavlja ove recenice spusta svoj ego na zemlju i prihvata da je nistica u svemiru a vec u drugoj recenici reci dag a upravo to cini moralno superiornijim. Odsustvo ega znaci odsustvo superiornosti, ne razumijem kako oboje mogu istovremeno postojati?
Lahko ,ja sam ti na početku objasnio kakva je to superiornost iz islamske perspektive. Odsustvo ega je upravo ta sposobnost koju onda dobijaš pa postaješ altruističan bez reciprociteta i to onda jeste superiornost.
Primjer te superiornosti je da je ona kontraproduktivna za onoga ko je ima ,zato te zbunjuje.
Recimo žrtvovaćeš sebe ili svoja materijalna dobra da bi nekome pomogao ,a imamo i primjera kad čovjek žrtvuje život za drugog čovjeka.Ako ne vjeruješ u neki drugi oblik življenja osim ovoga ,taj potez je totalno besmislen jer ti je ovaj život sve što imaš
Znači želiš svima jednako kao i sebi i ne samo da želiš već se ponašaš tako ,a dok ne riješiš pitanje ega i dok ti je JA uvjek prvo ,to realno nije moguće
I samo zato sto covjek pri razmatranju situacija polazi od sebe a ne od Uzvisenog bica, ne znaci da taj isti covjek misli da se cijeli svemir vrti oko njega. Naprotiv, isti taj covjek shvata svoj polozaj u univerzumu i istovremeno preuzima odgovornost za sebe i svoje akcije. Po tebi je svaki covjek koji ne pridaje paznju Bogu egomanijak i egocentric? I realnost je toliko subjektivna stvar da je steta uopste otpocinjati raspravu na tu temu jer ce sve otici u helac.
Da ,u praksi je nažalost tako samo što nam je to postalo donekle noramalno pa ne obraćamo pažnju i prihvatamo to
Da, i? Smrt je neminovna za se nas, biljke, zivotinj i ljude isto, jedina razlika u svemu tome je u razvoju intelekta i pristupu problemu.
Razvoj intelekta ništa ne znači bez morala . Uzmi primjer hirurga ,vrh medicine i inteligencije i onda ga nađeš kako presađuje i prodaje organe od sirotinje .Profesori u prošlom ratu su silovali svoje učenice .Inteligencija danas pravi nevjerovatno okrutna i perfektna oružja ,a ljudi po Africi još kopaju bunare ,a inteligencija se ne trudi da im olakša život
Inteligencija bez morala je potkupljiva i da se zastrašiti i manipulisati
A ja tebi opet kazem da ti ateizam mijesa sa nihilizmom i uporno provlacis da je ateizam = mrznja Boga sto je potpuno netacno. Postoje dvije skole: ona koja vjeruje da Bog ne postoji i ona koja ne vjeruje da Bog postoji. Mrznja prema Bogu ni u jednoj nije faktor jer kako mozes mrziti nesto sto ne postoji?
Ma nee ,ja sam tebi rekao da ti nisi uvjereni ateista već si to iz revolta odnosno vid mržnje prema Bogu ,što u stvari i nije ateizam.
ateizam je negacija postojanja vrhunskog nadnarvanog i savršenog Tvorca ali on nije samo to nego automatski povalči za sobom i pitanje morala i pitanje smisla življenja itd.
Iskreno bih jako voljela upoznati te “uvjerene ateisticke predatore” jer ja fakat ne znam nijednog. Samo sam jednom u zivotu naletila na militantnog ateistu i znam da to nije tip covjeka kakvog ja zelim u svom okruzenju na isti nacin na koji ne zelim fundamentalno religiozne ljude u svom okruzenju.
Ti predatori su uglavnom na vrhu ,jer tako to ide ako se prepusti pravilima darwinizma ali naravno ima ih i među sitnom buranijom ali manje. Onaj ko ne preza ni pred čim i nema nikakvih moralnih normi on "gazi preko leševa" do vrha. Sigurno si čula taj izraz ,vrlo je čest u Americi
A srce moze da prihvati ovo ili ono. Sasvim jednostavna stvar

Ne ,srce prihvata samo istinsku dobrotu i plemenitost i mi nad njim nemamo kontrolu čak ni fizički .
Ono nad čim mi imamo kontrolu su naši postupci i mi njima prljamo ili čistimo srce ,pa ako ga zanemarimo jednostavno "otupimo" vremenom i više ne možemo raspoznati dobro od zla.
Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabludi ostavio i sluh njegov i srce njegovo zapečatio, a pred oči njegove koprenu stavio? Ko će mu, ako neće Allah, na Pravi put ukazati? Zašto se ne urazumite?(oni koji kleče 23ajet)
samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spasen biti."(Eš-Šuara 89)
Post Reply

Return to “Religija”