Izgleda da slučaj rodjaka tvoje kolegice NIJE USAMLJENKatja wrote: A razumijem iz jednog razloga - slučaja moje kolegice i njenih rođaka.
Bosanci, iz Sarajeva, Hrvati po nacionalnosti (za one koji računaju porijeklo), katolici, žive u Bosni već generacijama i predstavljaju se Bosancima oduvijek. Ona tvrdi da su zbunjeni popisom u kojem bi se, da postoji stavka, izjasnili Bosancima.
Odmah na početku da kažem, u pravu si u svemu što si rekla. No, nisi to baš sve jasno definirala.
Ovako bi to bilo. Mi moramo razdvojiti historijsko od ostalog. Historija je nauka a ostalo je politika.
Svaka nauka uvažava samo činjenice i ništa drugo. Sve ostalo su naklapanja i politikanstvo.
Iz historijskog ugla gledano, praoslavci/srbi nisu autohtoni bosanski narod. Dobro,dobro. Tu su već 500 godina i nema sumnje da i njima BiH nešto znači, bar kao teritorijalna odrednica. Za sada je to tako. U političkom smislu, neko se može izjasniti i kao Bošnjak i kao Bosanac ili Hrvat ali i kao talijan ili Irac. Kako se ko osjeća, tako će se i izjasniti i to je njegovo pravo. Nacija je veoma neobičan proizvod modernog vremena. Tačno se ponaša kao živ stvor. Trebala su stoljaće da prodju da bi se došlo do tog postultata. Zar ne Katja? Hajde sada osmotri iz tog ugla ove alternativne i štajaznam kakve sve ne opcije? Nakon što sve razmotriš, reci kakva je šansa da to postanu nacije kao i ove sadašnje nacije? Mi u BiH moramo dotaći dno. Za ovaj popis, sve je kasno. Neka ide tako kako je zacrtano jer to nije zacrtano na nekoj kutiji od mikrovalne pećnice nego je zapisano u Ustavu BiH. Dakle trebalo bi mijenjati Ustav a sve su prilike da će se popis desiti prije toga. Što će reći, nakon što prodje popis i ako bude iole kakve sloge i pozitivne atmosfere, pred nama je period od novih 10 godina da izvršimo preambuliranje ustavnih odredbi u tom kontekstu. Medjutim ponavljam evo i tebi, izraz Bosanac je novokomponovani izraz iz perioda A-U i sigurno ne postoji link niti čovjek koji može dokazati obrnuto. Ljude iz primjera koji si navela, zbunjuje ta odredba po kojoj ispada da su Bošnjaci samo muslimani i to je razumljivo. Ukoliko bi se to redefiniralo u Ustavu, moglo bi to biti i bolje. Ali ja sam ipak za hiljadugodišnji naziv - Bošnjaci. Svi su se katolici nekada tako izjašnjavali pa ne vidim razloga da to ne bi moglo biti opet. Probleme bi pravili oni dole u Hercegovini jer im još uvijek niko nije javio da Herceg Stepan Kosača, nije bio ni katolik ni Hrvat.