A da sjecam se i toga..Ne valja spavati na stomaku...( sejtani spavaju tako )...Krokodil Behko wrote:Ima toga puno. Kažu da ne valja prati veš nekim danima
samo ne znam kojim. Ili da ne valja jesti ležeći i tako.
Nasi obicaji i ( ne valja ) ..
Moderator: Krokodil Behko
-
Trepavica
- Status: Offline
Re: Nasi obicaji i ( ne valja ) ..
Dobra tema Trepka, zaista ima u narodu običaja koji nemaju veze sa logikom. Pretežno je to praznovjerje a začudim se kada čujem mlađu osobu da praznovjerna. Ne valja nož okretati da sječivo strši u zrak, kažu svađa u kući .
.
- Heidi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 7 times
sjecam se:
ne hodaj po mrvama - placu, ne idi na vodu po mraku - skupljaju se vile oko cesme, ne peri ves utorkom - ne sjecam se razloga ...bila skupa mozda, prospes sol - bice svadje
skontah - oni koji ne valjaju.
nemaju smisla ovaj sa vesom i prosipanje soli.
ne hodaj po mrvama - placu, ne idi na vodu po mraku - skupljaju se vile oko cesme, ne peri ves utorkom - ne sjecam se razloga ...bila skupa mozda, prospes sol - bice svadje
skontah - oni koji ne valjaju.
nemaju smisla ovaj sa vesom i prosipanje soli.
Last edited by Heidi on 18 Dec 2012, 21:27, edited 1 time in total.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Šta bolan sjećam li se u stara vremena,moja svekrva i sada rafala s tim
:bježi između dovrataka zaglaviće ti se dijete kad budeš rađala,ne hodaj preko kabla-ne znam šta će ti biti,ne pij vodu koja je stajala otkrivena-šejtani su u njoj igrali,ne ostavljaj makaze otvorene,biće svađe itdisl
btw za svaku moguću bolest isl-salij strahu
btw za svaku moguću bolest isl-salij strahu
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Trepavica
Ne valaj siti na sebi.. kazu radi srece..Ne valja djeciji ves , da prenoci na striku..polupiti ga prije Aksama !
Nisam nikada vjerovala u to sto stari ljudi kazu, i kad sam bila trudna stalno mi govorili ne preskaci preko crijeva za vodu, beba ce ti se zapetljati u pupcanicu. Meni to bilo blesavo, pa nekad namjerno da im vadim zivce uradim to, a nekada fkt i ne razmisljajuciUgl kad sam rodila sina jedva je prezivio jer je bio zamotan u pupcanicu od glave do pete.
Od tada ne prerem ves utorkom (stara nana mi je reka da u porodici gdje su umirala muska djece ves se utorkom ne pere), hljeb nikad ne drzim naopako-ode nafaka iz kuce.
I jos puno drugih stvari, ali stid me da pisem vise
Od tada ne prerem ves utorkom (stara nana mi je reka da u porodici gdje su umirala muska djece ves se utorkom ne pere), hljeb nikad ne drzim naopako-ode nafaka iz kuce.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Ti?butterfly wrote:Nisam nikada vjerovala u to sto stari ljudi kazu, i kad sam bila trudna stalno mi govorili ne preskaci preko crijeva za vodu, beba ce ti se zapetljati u pupcanicu. Meni to bilo blesavo, pa nekad namjerno da im vadim zivce uradim to, a nekada fkt i ne razmisljajuciUgl kad sam rodila sina jedva je prezivio jer je bio zamotan u pupcanicu od glave do pete.
Čudima nikad kraja
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Eh sto ti je virtualni svijet 
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8214 times
- Been thanked: 19318 times
Ja se ovog i sad pridržajem. Kažu ako okreneš hljeb, domaćica će poludjeti.ne valja hljeb da stoji naopako..
Kontam...ne vjerujem ja u to, al neka njega naoposle
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8214 times
- Been thanked: 19318 times
Kod nas je to znak da će doći gosti.Tempy wrote:Dobra tema Trepka, zaista ima u narodu običaja koji nemaju veze sa logikom. Pretežno je to praznovjerje a začudim se kada čujem mlađu osobu da praznovjerna. Ne valja nož okretati da sječivo strši u zrak, kažu svađa u kući ..
A svaka ova nebuloza ima svoj razlog. Čak i ovo da trudnica ne prelazi preko kablova i crijeva. Može joj zapeti pa će pasti. I meni je kablo od usisavača par puta zapelo, al sam samo posrnula
-
Ruana
Jos davno nena nas je naucila da u prvi mrak ne idemo vani, toga se i danas pridrzavam, nedam ni djeci da budu vani u prvi mrak (aksam).
-
dacina_curica
Moja tetka je vazda rodicama i meni trubila da ne pjevamo dok jedemo (uz dorucak odvrnemo radio pa se raspjevamo na sabahu
) kaze bice nam muzevi ludi.
Paaaaaaa...
Ne prosipaj mrve, ne hodaj i ne spavaj na istim - ograisaces.
Ne peri ves utorkom - ne znam sto
Ne sijeci nokte nakon aksama - kratis si zivot.
Sjeticu se jos cega, hejbet je toga bilo kod moje rahmetli majke.
Ne prosipaj mrve, ne hodaj i ne spavaj na istim - ograisaces.
Ne peri ves utorkom - ne znam sto
Ne sijeci nokte nakon aksama - kratis si zivot.
Sjeticu se jos cega, hejbet je toga bilo kod moje rahmetli majke.
Ne iznosi smece vani iza aksama, peri ves srijedom i petkom, pokupi mrve i ne gazi ih, da ne placu...itd itd
Ja se svega pridrzavam.
Ja se svega pridrzavam.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
-
Trepavica
Sjetila se.... Ne valja sipati kafu preko ruke..
, pa preskočiti ili prekoraciti preko djeteta ( kažu ne raste vise)..
Koliko puta sam preko sestre namjerno prkoracila , iz radoznalosti , bas da vidim hoće li rasti..
a jadnica isto toliko puta bi se i rasplakala , jer nisam htjela nazad ponovo..
Ne valja jesti sa nožem...
Ne valja , ući u kuću skrstenih ruku..
Ne valja kisobran da bude otvoren u kući..
Ne valja da se zviždi u kući ( pozivaju se šejtani )..onda je moja krcata..
Ne valja se protezati , nakon jela..
Itd.. :zijeva
Koliko puta sam preko sestre namjerno prkoracila , iz radoznalosti , bas da vidim hoće li rasti..
a jadnica isto toliko puta bi se i rasplakala , jer nisam htjela nazad ponovo..Ne valja jesti sa nožem...
Ne valja , ući u kuću skrstenih ruku..
Ne valja kisobran da bude otvoren u kući..
Ne valja da se zviždi u kući ( pozivaju se šejtani )..onda je moja krcata..
Ne valja se protezati , nakon jela..
Itd.. :zijeva
Last edited by Trepavica on 19 Dec 2012, 13:10, edited 1 time in total.
Ne valja trudnici da gleda dzenazu/sahranu ... tesko mi izreci znacenje, vjerujem da ga i sami slutite
Ne valja porodilji ogledati se dok je u cetresnici, pogotovo u predvecerje
Porodilji ne valja imati seksualni odnos prije isteka cestresnice
Majci cije je dijete umrlo ne valja koristiti se iglom petkom
Ne valja sjesti na prag - sluti bijedi
U gostima ne valja ostaviti neispijene cashe - ostavljas svadju domacinima
Ne valja baciti komad hljeba a da ga prehodno ne poljubis (haman pa manje poznata)
...
Ne valja porodilji ogledati se dok je u cetresnici, pogotovo u predvecerje
Porodilji ne valja imati seksualni odnos prije isteka cestresnice
Majci cije je dijete umrlo ne valja koristiti se iglom petkom
Ne valja sjesti na prag - sluti bijedi
U gostima ne valja ostaviti neispijene cashe - ostavljas svadju domacinima
Ne valja baciti komad hljeba a da ga prehodno ne poljubis (haman pa manje poznata)
...
E sad necu ni kako ja hocu
Ovo se baš ne bih složio da je stvar običaja ili praznovjerja. Mislim da sam negdje pročitao da se maternica vrati na svoje mjesto tek za 40 dana. Čuo sam mnoge da kažu 20 dana i 20 noći i to je 40 pa imaju seksualni odnos:ooIM_ex wrote:Porodilji ne valja imati seksualni odnos prije isteka cestresnice
...
Ako uzmemo u obzir da i prije poroda nema sexa možda mjesec ili neko to upražnjava do zadnjeg dana
Sve skupa to je sexualna apstinencija (za one vjerne) duga skoro dva mjeseca, a to je ipak duuuug period.
Mislim da bi i "čarobni" mogao šta reći o tzv nifasu, a i o praznovjerju iz islamske perspektive.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Nabrojali ste skoro sve ono što je meni moja nena govorila... Ako se sjetim još nekog "običaja" napisat ću..
Logična strana tih "izreka" već odavno mi se počela pokazivati. Zar postoji ljepši način da naučite dijete šta je red?
Nož ne valja držati prema gore, jer se tako lako možemo posjeći, makaze otvorene iz istog razloga; nokte ne valja sjeći u akšam, jer ranije nije bilo struje, pa je postojala opasnost da se nokti istresu, pa se hoda po njima (a to je već ozbiljan problem)...
Ovo za veš mi nije logično, ali obzirom da se pralo na ruke, to su neke pametne žene smislile
Ono svekrva dođe i poprijeko te pogleda kad ugleda prljav veš, a ti samo lagano "Utorak je" 
Meni je moja mama vazda govorila da djeću ne valja ostavljat naizvrat... Ostala mi navika da ga slažem pod konac
Ne znam, valjda je to svrha svih ovih "običaja"
Pridržavam se onih koji bi mogli imati veze sa šejtanlukom.. Mrve, nokti i tako to...
Logična strana tih "izreka" već odavno mi se počela pokazivati. Zar postoji ljepši način da naučite dijete šta je red?
Ovo za veš mi nije logično, ali obzirom da se pralo na ruke, to su neke pametne žene smislile
Meni je moja mama vazda govorila da djeću ne valja ostavljat naizvrat... Ostala mi navika da ga slažem pod konac
Pridržavam se onih koji bi mogli imati veze sa šejtanlukom.. Mrve, nokti i tako to...
-
Trepavica
nepodobna wrote:
Pridržavam se onih koji bi mogli imati veze sa šejtanlukom..
Malo koji , i malo sta nema veze sa sejtanima...Sve sto nije lijepo i dobro , povezu sa sejtanima...Ne znam , imali sta dobro od sejtana...
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Trepavica wrote:Malo koji , i malo sta nema veze sa sejtanima...Sve sto nije lijepo i dobro , povezu sa sejtanima...Ne znam , imali sta dobro od sejtana...
Nego, mislila sam na nokte i mrve.. Ono gdje čo'ek moRe ograisat (jel' se tako piše?)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11854 times
I ja sam čuo to za ograisavanje. A fkt ne znam ni šta je to