D12: Dijaspora

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9870 times
Been thanked: 11665 times
Status: Online

Re: Dijaspora

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote: Kako da odem kad sam domaćin u ovoj kući a i majka je sa mnom?
Bar da ona nije tu, ispalio bih se odmah. Imam brudere vani a viza mi ionako
vuše ne treba. Brak sklopiti vani??? čas posla! :D
Znaci da nije majke ti bi trazio "vizu za buducnoost"
Ovi bi isli vani da nie ovog ili onog, ovi bi se vratili ali ne mogu zbog ovog ili onog.
Stvar je odluke, odlucis, zaljubis se nazor, odes a vize ne trebaju, mamicu malo kod tebe malo kod brace i rijesen problem, samo "hanumice" iz dijaspore nece svekrva u kuci, to nije moderno ovdje smijale bi joj se drugarice dankinje, svabice itd...
Ovdje je familija degradirana odavno, pa tako nisi dobro dosao sa starom majkom osim ako je neces u dom.
Možda i odem. Radi se na tome. Majka da bude kod starijeg brata u Njemačkoj a ja
crta u EU. Ko kaže da bih se ženio sa dankinjom ili švabicom? Ima i naših mašala :D
Ruana
Status: Offline

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote: Kako da odem kad sam domaćin u ovoj kući a i majka je sa mnom?
Bar da ona nije tu, ispalio bih se odmah. Imam brudere vani a viza mi ionako
vuše ne treba. Brak sklopiti vani??? čas posla! :D
Znaci da nije majke ti bi trazio "vizu za buducnoost"
Ovi bi isli vani da nie ovog ili onog, ovi bi se vratili ali ne mogu zbog ovog ili onog.
Stvar je odluke, odlucis, zaljubis se nazor, odes a vize ne trebaju, mamicu malo kod tebe malo kod brace i rijesen problem, samo "hanumice" iz dijaspore nece svekrva u kuci, to nije moderno ovdje smijale bi joj se drugarice dankinje, svabice itd...
Ovdje je familija degradirana odavno, pa tako nisi dobro dosao sa starom majkom osim ako je neces u dom.
Možda i odem. Radi se na tome. Majka da bude kod starijeg brata u Njemačkoj a ja
crta u EU. Ko kaže da bih se ženio sa dankinjom ili švabicom? Ima i naših mašala :D
Pa na nase sam i mislila, samo nema razllike, a dankinje i svabice te ne bi ni htjele, sta ce im "terorista"
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3924 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

Ovde bolan,maka ,babo...nema vrjednost.
Familija....interes.
I haj mi raci posteno,moze li nas covjek koji je dosao malo stariji
sve to da prihvati i provari,koji ima mnogo kucnog odgoja visok moral i cast.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ruana

Post by Ruana »

Nista mi gore nema nego kad cujem i vidim kako odvaljuju na " BOSNO MOJA POHARANA" a sjede u dijaspori i gledaju Pink, nemaju nikakav kontakt ili vrlo malo sa domacinima (ljudima u ciju su zemlju dosli) vise po forumima, psuju politicare, rugaju se narodu, posalje bratu ili sestri 100 maraka mjesecno, pa nabija po FB ili forumima na nos, humanitarnu kad mu spomenes pobroji ti svu familiju kojoj je ikad posalo 10 maraka.
Sa rodjenom djecom ne mogu komunicirati, jer oni ne znaju ovaj jezik, dijete ne zna nas, podrigiva na grahovacu, psuje kulturu zemlje u kojoj zivi, niko ne valja. Sve bih a to na Zegulju da kopaju i sade pcenicu.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8065 times
Been thanked: 19074 times

Post by Maja »

Ovo je debata. Zna se ko šta zastupa. Nemojte pisati zašto se ne vratiš ako tako misliš i obrnuto.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ruana wrote:posalje bratu ili sestri 100 maraka mjesecno, pa nabija po FB ili forumima na nos, humanitarnu kad mu spomenes pobroji ti svu familiju kojoj je ikad posalo 10 maraka.
Sa rodjenom djecom ne mogu komunicirati, jer oni ne znaju ovaj jezik,
:D.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Dijaspora je veoma bitna. To što vi iznosite nema veze sa bitnošću.

MALO STATISTIKE

Ovo je debata. Zna se ko šta zastupa. Nemojte pisati zašto se ne vratiš ako tako misliš i obrnuto
Kako da ne pitam kad kažu da je ovdje dobro jbg.
Ruana

Post by Ruana »

Ama ima ih sto zive o pasteti, mutusi i kljukusi citavu godinu, da bi dosli dolje u limuzini i da bi gradili spratove po kucama.
Cula sam rodjenu tetku kad kaze "koliko si platila djeci igracku" "200 kruna" auuuuuuuuuuuuuuuu pa taman 50 elementa ili plocica mogu pola kupatila poplocat.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:Dijaspora je veoma bitna. To što vi iznosite nema veze sa bitnošću.

MALO STATISTIKE

Ovo je debata. Zna se ko šta zastupa. Nemojte pisati zašto se ne vratiš ako tako misliš i obrnuto
Kako vam nije dobro, eto imate sve kao i mi, imas posao kao i ja, imas kompjuter kao i ja, samo sto si ti u svome i u svojoj zemlji a ja nisam.
A vazda kukate, a ovdje nema vremena za kukanje nego TURBO zivot, ako nemas skole (ovdje njihove) uhvati se metlle, ili lopate ili zavijaj sarafe po autoindustrijama i kad zaradis penziju osto si bez ledja.
Ruana

Post by Ruana »

Sheval wrote:Nedavno pričam sa rođakom u Americi.
Kaže mi da uz silna odricanja jedva preživi.
Bez trunke luksuza,ostane mu tek za normalan život.
E sad,ja sa raskalašenim načinom života isto tako jedva čekam prvi ali da se malo potrudim,mogao bih i uštedjeti.
Pitam se,jesam li ja u dijaspori ili on?
A kad bi mu poceo pricat na Ameriku, oci bi ti izvadio, tamo je sve sjajno i bajno a u BIH ne valja. Takva ti je vecina.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer »

ufff,svasta bih mogao reci,al necu nista,jer ja nisam ni tipican izbjeglica,moje je odbranjeno...ja sam obadvoje,idol-igor...i volim Bosnu a i mrzim neke stvari...nekidan dodjoh iz Bosne,imam smao jos oca i mater dole,zvao ih vamo,nece...osjecam se kao stranac i znaju me malo ljudi,sreca pa ima te daljnje familije ili komsija...oni meni kazu gdje sta i kako laufa,ja njih fino ljudski najedem i napojim i dadnem jos neku sitnicu...i svi sretni..."koze site a vukovi na broju" :ooo..
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Broj visokoobrazovanih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS:

Avgust 2007. godine: 2.990
Avgust 2012. godine: 10.286

Najbrojniji na evidenciji u RS:

Finansijski radnici i ekonomisti: 3.175
Zanimanja iz oblasti prosvjetne struke: 2.299
Pravnici: 1.237
Inženjeri poljoprivrede: 203
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3924 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

Ruana wrote:
E sad,ja sa raskalašenim načinom života isto tako jedva čekam prvi ali da se malo potrudim,mogao bih i uštedjeti.
A kad bi mu poceo pricat na Ameriku, oci bi ti izvadio, tamo je sve sjajno i bajno a u BIH ne valja. Takva ti je vecina.
Ja na trajektu,iz njemacke za svedsku,bilo jos par autobusa sa nasom rajom.
I tako sjedi se u onom restoranu,price nema kakve nema,da se valjas od smjeha a bogami i da zaplaces
kad cujes koliko je taj narod pohasio,pobjesnio.Sve jedna rjec se izgovara na svedskom,a koji dijalekt,naglasak,cojku se stomak prevrne.
Izmedju ostalog jedna starija zena veli...sad cemo mi u nasu dragu svedsku pa kafenisat.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ruana

Post by Ruana »

Eto jos jednog tipicnog diasporca "koze site, a vukovi na broju" dao sam, zovem ih, ne svidja mi se u Bosni ali je volim.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:
Krokodil Behko wrote:Dijaspora je veoma bitna. To što vi iznosite nema veze sa bitnošću.

MALO STATISTIKE

Kako vam nije dobro, eto imate sve kao i mi, imas posao kao i ja, imas kompjuter kao i ja, samo sto si ti u svome i u svojoj zemlji a ja nisam.
A vazda kukate, a ovdje nema vremena za kukanje nego TURBO zivot, ako nemas skole (ovdje njihove) uhvati se metlle, ili lopate ili zavijaj sarafe po autoindustrijama i kad zaradis penziju osto si bez ledja.
Zar misliš da ovdje nije isto tako kao i tamo? Ako ne i gore?
Ovdje je rani kapitalizam. Ovdje se grbači i više za 500 maraka.
Koliko tamo košta tehnika a koliko ovdje? Odjeća? Obuća?
Jeste..jeste, ovdje je jeftinije ali samo kod Kineza. Nema nikakve
razlike u cijenama. Tamo je bar uredjeno radno vrijeme i ne smije te
gazda zahebavati vikendom ako si potpisala na 23 dana mjesečno.
Ovdje te zovu i na Bajram i na novu godinu i u sred noći...a prekovremni
se plaća kao obični rad.. Trebal još?
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ruana wrote: A kad bi mu poceo pricat na Ameriku, oci bi ti izvadio, tamo je sve sjajno i bajno a u BIH ne valja. Takva ti je vecina.
Hebo ti njihovu Ameriku u kojoj i djeca nose oružje. Kod nas je jedino bilo ovo s Mevlidom koji je pucao na ambasadu i neki slučajevi unutar porodice, a nikad se nije desilo da dijete zapuca po školi ili radnik po firmi, a uporedi život naših radnika i onih u Americi, kao i mogućnosti naše djece i one u Americi.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Al zato te zbodu u sred tramvaja na ocigled svih :) kod nas noz u frizider pa se bodu hladnim oruzjem :)
Ruana

Post by Ruana »

Pasaga wrote:
Ruana wrote:
Ja na trajektu,iz njemacke za svedsku,bilo jos par autobusa sa nasom rajom.
I tako sjedi se u onom restoranu,price nema kakve nema,da se valjas od smjeha a bogami i da zaplaces
kad cujes koliko je taj narod pohasio,pobjesnio.Sve jedna rjec se izgovara na svedskom,a koji dijalekt,naglasak,cojku se stomak prevrne.
Izmedju ostalog jedna starija zena veli...sad cemo mi u nasu dragu svedsku pa kafenisat.
A znam suti, da vidis one nase odozdo, u Srebrenom na plazi tu im je glavno skupljaliste, cijeli dan prica sa djetetom na danskom ili svedskom,(akcenat ko kad nas albanci pricaju) pa onda odjednom, "Rusmire, jbt. caca dolazi vamo, nes hamburger evo bureka od kuce"
Pa onaj Fedja Isovic dolazi dolje da pokupi zajebancije na nas racun.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote:
Ruana wrote: A kad bi mu poceo pricat na Ameriku, oci bi ti izvadio, tamo je sve sjajno i bajno a u BIH ne valja. Takva ti je vecina.
Hebo ti njihovu Ameriku u kojoj i djeca nose oružje. Kod nas je jedino bilo ovo s Mevlidom koji je pucao na ambasadu i neki slučajevi unutar porodice, a nikad se nije desilo da dijete zapuca po školi ili radnik po firmi, a uporedi život naših radnika i onih u Americi, kao i mogućnosti naše djece i one u Americi.
Pronadji mi nekog sretnog radnika ili zemljoradnika u BiH, pod udlovom da se nije
utalio u državnoj firmi poput elektroprivrede i njoj sličnih. Postoje li radnici u BiH
koji voze golfove petice? Koji školuju svoju djecu na fakultetima? Varaš se ako misliš
da kod nas radnička djeca imaju budućnost. fakultet im je dostupan samo
ako žive u gradu gdje ga i ima i naravno, da se seksa sa profesorom da bi dobila
prolaznu ocjenu. I na kraju dobije diplomu koja nigdje ne važi a izvan granica BiH.

Jbt ovdje je top vijest "Zaposlio se Bosanac u google" :zid
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:

MALO STATISTIKE

Zar misliš da ovdje nije isto tako kao i tamo? Ako ne i gore?
Ovdje je rani kapitalizam. Ovdje se grbači i više za 500 maraka.
Koliko tamo košta tehnika a koliko ovdje? Odjeća? Obuća?
Jeste..jeste, ovdje je jeftinije ali samo kod Kineza. Nema nikakve
razlike u cijenama. Tamo je bar uredjeno radno vrijeme i ne smije te
gazda zahebavati vikendom ako si potpisala na 23 dana mjesečno.

Ovdje te zovu i na Bajram i na novu godinu i u sred noći...a prekovremni
se plaća kao obični rad.. Trebal još?
Koliko kosta?
Kirija 1200 maraka, skola za djecu i cuvanje poslje skole 800 maraka, dva auta jer je neophodno zbog posla. Benzin litar skoro 4 marke sta te jos interesuje.
I ovdje kad te zovne moras ici, ako ne odes izgubio si posao prvom prilikom, ja recimo radim vikendom,
Komjuter evo ovaj sa koga pisem kosta 6000 kruna, nije najbolji a nije ni najgori, mobil kosta isto kao i dole, provjerila neki dan su mi bili iz Sarajeva.
Ho's 'vamo.
Locked

Return to “Kontejner”